Connect with us

Arkitekturë

Përcaktimi i ndikimit të Metaverse

Published

on

Metaverse është aktualisht e vështirë për t’u përcaktuar. Përpiquni ta mendoni si bashkimin e bollëkut të komuniteteve virtuale që kemi krijuar gjatë viteve në Facebook me gamën e madhe të mundësive të kohës së lirë të ngjashme me blerjet në Amazon. Megjithatë, Metaverse shkon shumë përtej kësaj dhe bën të mundur një lloj të ri peizazhi duke luajtur me vetë cilësitë e krijimit të vendeve që njohim nga qytetet, qytezat dhe fshatrat që banojmë në mbarë botën.

Metaverse është një hapësirë ​​transaksionale, dhe ndoshta mbi të gjitha një hapësirë ​​eksperimentale ku ndodhin ngjarje të papritura dhe, më e rëndësishmja, ngjarjet e përbashkëta shijohen në baza individuale dhe të përbashkëta.

Shkalla e këtij peizazhi të ri dhe ndikimi i tij në të kuptuarit tonë të virtualit është i vështirë për t’u marrë në këtë fazë. Ne jemi ende në atë që është një fazë shumë e madhe e zhvillimit të Metaverse.

Qëllimi i kësaj serie artikujsh mbi Metaverse është të përcjellë potencialin e kësaj sfere të re si dhe të kuptojë kufizimet e saj. Si arkitektë, mënyra se si Metaverse lidhet me fizikun e botës sonë – si natyrore ashtu edhe e ndërtuar – është, natyrisht, me interes të thellë dhe përfaqëson një potencial pothuajse të pafund për të krijuar ndryshim dhe gjallëri.

Në aspektin kulturor, ai ka potencialin të rrafshojë fushën e lojës së aksesit për grupe njerëzish nga një gamë e gjerë prejardhjesh socio-ekonomike pa kufizimet normale të gjeografisë fizike ose kostos …. apo edhe gjuhësore.

Për të vendosur skenën në sublime, imagjinoni se jemi duke hipur në një valë – dërrasa të reja me shkëlqim nën këmbët tona – duke shkuar në shtëpi drejt një plazhi idilik.

Papritur, ndiejmë një të dridhur dhe vërejmë një hije që kalon dërrasat tona … Ne ecim përpara me qëllim të ri, për ta përfunduar këtë udhëtim të papenguar, me ankth për të arritur të sigurt. Por, nëse do të mund të ktheheshim, do të shihnim, jo ​​një re, por një valë, jo një valë të zakonshme, por një valë të paprecedentë që ngrihet në një lartësi në dukje të pafund mbi ne… e heshtur, e pandryshueshme në forcën e vullnetit të saj.

Masa e madhe e kësaj valë baticore është e frikshme. Por tani për tani, gjithçka që mund të shohim është uji që ngrihet kundër bregut. Një breg që duket se është pothuajse i paarritshëm. Tani jemi në hijen e valës së baticës dhe të pavetëdijshëm për madhësinë e asaj që do të vijë. Mund të ndodhë çdo gjë.

Ndërveprimi në hapësirën virtuale ka një cilësi argëtimi që ne e dimë nga bota e lojërave. Kur bëhet fjalë për konsumin dhe blerjen ose pjesëmarrjen në koncerte, ekspozita dhe ngjarje sportive, Metaverse nuk ka të bëjë vetëm me lehtësinë, por më e rëndësishmja ka të bëjë me argëtimin dhe angazhimin në një nivel eksperimental.

Është një lëvizje e qëllimshme dhe dinamike larg një hapësire kryesisht dydimensionale dhe transaksionale, si Amazon, ku ju kërkoni gjëra njësoj si mund të kërkoni kur kërkoni diçka në një enciklopedi, një menu ose një katalog. Ai gjithashtu ka fuqinë të krijojë një ndjenjë komuniteti, siç bën Facebook, por në një nivel intensiteti, ne do të ndryshojmë përgjithmonë.

Në Metaverse, ju mund të hyni në një sferë që ka vetitë transportuese të diçkaje si Google Street View që shfaqet drejtpërdrejt; duke hapur dyert dhe portat për të gjitha ato fasada dhe parqe. Në mënyrë kritike, kjo botë e re bindëse e Metaverse dhe roli i AI në të do të ngrenë pyetje revolucionare rreth mënyrës sesi ne e përjetojmë hapësirën dhe, nga ana tjetër, çfarë do të thotë thellësisht të jesh njeri.

Ky opinion është shkruar nga arkitekti John Marx, AIA, themeluesi i dizajnit dhe Drejtuesi Kryesor Artistik i Form4 Architecture, një firmë e vlerësuar me çmime me bazë në San Francisko që projekton ndërtesa./Media Ndërtimi

Arkitekturë

Arkitektura e kontrollit: Peizazhet e çuditshme postmoderne të Koresë së Veriut

Published

on

Rrokaqiejt postmodern bashkëjetojnë me monumente socialiste në shtetin e izoluar. Shumë prej fotografive janë të publikuara nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve dhe nuk kanë datë se kur janë bërë.

Ndërtesat e larta e shumëngjyrëshe shihen përreth një monumenti të vjetër në Phenian në Korenë e Veriut, 11 shtator 2018, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Pamje gjatë natës e distriktit Songhua në lindje të Phenianit, në Korenë e Veriut. Fotoja është publikuar nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve (KCNA), por nuk ka datë se kur është bërë.

Udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong Un, gjatë një vizite në një zonë të zhvilluar banimi në rrethin Huaseong në Korenë e Veriut, në këtë foto të publikuar më 6 prill 2024 nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve, KCNA.

Pamje e përgjithshme gjatë ceremonisë së hapjes së Fermës së Serës Ryonpho për të shënuar përvjetorin e themelimit të Partisë së Punëtorëve në pushtet, në Korenë e Veriut, në këtë foto pa datë, e cila u publikua më 11 tetor 2022 nga KCNA-ja./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Historia e teknikave të hartimit të hartave në arkitekturë

Published

on

Duke u angazhuar me teknika të ndryshme, hartimi arkitektonik është një hetim ndërdisiplinor në të cilin rrëfimet hapësinore dhe vizuale kryqëzohen për të prodhuar njohuri arkitekturore. Duke ofruar njohuri të zgjeruara për qytetin, hartat alternative shfaqin lidhjen midis topologjisë, hapësirë-kohës dhe kujtesës kolektive për të kuptuar më tej gjërat, konceptet, kushtet, proceset ose ngjarjet që lidhen me atë vend specifik. Si proces i konvertimit të të dhënave në paraqitje hapësinore, hartimi arkitektonik është një hetim urban.

Hartbërja arkitekturore është tregimi i hapësirave kalimtare që shpalosen në kohë brenda sferave urbane. Mënyrat e rrëfimit hartografik janë shfaqur, evoluar dhe avancuar në kërkim të një kuptimi më të thellë hapësinor të qytetit që nga fillimi i praktikës arkitekturore. Megjithatë, ky artikull ka të bëjë me hartën moderne hapësinore dhe teknikat alternative të krijimit të hartave.

E përmendur si puna pioniere në hartimin hapësinor modern nga Felix Mayer, The Nuova Pianta di Roma dokumenton të gjitha ndërtimet e qytetit me një metodë të veçantë por me ndikim. Duke përdorur një perspektivë ortogonale në planimetrinë e tij të figurës, me përdorimin e çeljes dhe konturimit të detajuar, Nolli arrin të krijojë një fluks midis ndërtesave dhe rrugëve, shesheve dhe oborreve të lëna në të bardhë. Përtej regjistrimit të hapësirave pozitive dhe negative, dallimi midis ndërtesave antike dhe postantike dhe dallimet në lartësi midis strukturave tregohen thellësisht.

Hartbërja arkitekturore në studimin e hapësirës shkon përtej përshkrimit të gjendjes ekzistuese; në të kundërt, është një shprehje imagjinative e angazhimit brenda procesit hartografik. Një shembull i jashtëzakonshëm i një angazhimi të tillë mund të shihet në hartën kognitive të Guy Debord, një seri hartash ose udhërrëfyes psikogjeografikë të Parisit, që ilustron leximin e alternuar të qytetit dhe mënyrën e rrëfimit të realitetit të tij imagjinativ. Hartat janë rezultate të të dhënave të Debordit për bredhjet e tij përgjatë qytetit.

Një teknikë bashkëkohore për krijimin e hartave është shtresimi, i cili përfshin mbivendosjen e shtresave të ndryshme të pavarura mbi njëra-tjetrën. Sipas Corner, fokusi i ngushtë i masterplanit të vetëm ose i planit të zonimit, të cilat të dyja grupojnë, prioritizojnë dhe izolojnë elementët përbërës të tyre, nuk mund të japin një thellësi dhe kompleksitet të tillë. Çdo shtresë ka një kornizë, informacion dhe strukturë organizative specifike për përdorimin ose funksionin e synuar.

Nga ana tjetër, një larmi e konsiderueshme burimesh në internet përfshijnë cadmapper.com, mapacad.com dhe schwarzplan.eu, osm2world.org dhe Google Earth përdoren shumë në metodat e hartimit të hartave që mundësojnë përfaqësime me cilësi të lartë në hartimin e hartave arkitekturore. Arritjet në teknologji dhe përparimet në AI do të lejojnë dizajnerët urbanë, arkitektët, arkitektët e peizazhit dhe studentët e fushave të tejkalojnë teknikat e hartimit të hartave dhe të shtyjnë kufijtë e krijimtarisë në mënyrat e përfaqësimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Çfarë fshihet nën strukturat komplekse sipas arkitektit japonez Sou Fujimoto

Published

on

Në fillim të kohës, arkitektura ishte projektuar në bazë të nevojave njerëzore. Megjithatë, me rritjen dhe evolucionin e vazhdueshëm të botës, ndërtesat filluan të projektohen duke marrë parasysh kulturën dhe sjelljen njerëzore. Kjo është arsyeja pse ju shihni stile të ndryshme arkitekturore në vende dhe rajone të ndryshme. Nëse udhëtojmë 100,000 vjet më parë, arkitektura ishte popullore, duke përdorur materialet lokale dhe burimet e disponueshme për të krijuar strehimore. Shpejt përpara sot, dhe koncepti i arkitekturës popullore mbetet i fortë. Arkitektët si Sou Fujimoto besojnë fuqimisht në ndikimin e sjelljes njerëzore në arkitekturë, duke formuar të gjitha planet e tij rreth këtij koncepti themelor.

Sou Fujimoto u rrit në një ishull të quajtur Hokkaido në Japoninë e Veriut, ku ai ishte i rrethuar nga natyra dhe pyjet gjatë gjithë kohës. Interesi i tij për sjelljen njerëzore në lidhje me botën natyrore rritej dita-ditës dhe e frymëzoi atë të bëhej arkitekti i famshëm që është sot. Që në fëmijëri, ai ishte mahnitur nga shpellat dhe pyjet dhe ideja se funksionet e këtyre hapësirave përcaktoheshin dhe përcaktoheshin në bazë të sjelljes njerëzore. Për të, pyjet ishin më shumë se vetëm pemë; ato ishin të ngjashme me strukturat, duke mbrojtur njerëzit, njësoj si shpellat që shërbenin si strehë për njerëzit në të kaluarën. Fujimoto besonte në diversitetin dhe faktin se njerëzit duhet të formësojnë përvojën e tyre në çdo vend; ky besim e bëri atë ta shikonte arkitekturën nga një këndvështrim më i ndjeshëm dhe më respektues, duke imagjinuar ndjenjat e tij të lirisë kur u rrit mes pyjeve si fëmijë, dhe të rrënjoste të njëjtën ndjenjë të saktë tek përdoruesit e çdo hapësire të ndërtuar.

Fujimoto u frymëzua nga kontrasti midis Hokkaidos, ku u rrit, dhe Tokios, ku përfundoi studimet e tij arkitektonike. Në Tokio, rrugët e vogla të rrethuara me elementë artificialë dhe kabllo i kujtonin atij si një fëmijë që ecte nëpër gjethe, degë dhe pyje. Për Fujimoto, ishte i njëjti koncept, vetëm me kontekst të ndryshëm; Që nga ai moment e tutje, ai filloi të bënte ndryshime në botë me dizajnet e tij të bazuara në një koncept që ai doli – Ardhmëria primitive.

Koncepti Primitive Future bazohet në arritjen e arkitekturës ideale duke përdorur tre strategji kryesore: gradim, marrëdhënie dhe eksperimentale/aksidentale. Gradimi përfaqëson mundësitë dhe sfidat që ndodhin në jetën reale dhe përshtatjen me ato ndryshime në përputhje me rrethanat. Marrëdhëniet përfaqësojnë funksionalitetin në arkitekturë dhe se si çdo hapësirë ka një kuptim të ndryshëm në vende ose shoqëri të ndryshme. Është aftësia për të krijuar diçka të ndryshueshme dhe të adaptueshme për sjelljen njerëzore në lidhje me mjedisin përreth.

Së fundi, Fujimoto besonte se arkitektura duhet të jetë eksperimentale dhe aksidentale, duke i lejuar përdoruesit e një ndërtese të ndërveprojnë me hapësirat brenda në një mënyrë intuitive. Njerëzit krijojnë marrëdhënie me njerëzit e tjerë dhe në të njëjtën kohë me mjediset e tyre, besonte ai. Ai donte që njerëzit të ndërtonin marrëdhëniet e tyre me hapësirën në të cilën ndodhen; ky besim i ka rrënjët që në fëmijërinë e tij në pyjet e Japonisë së Veriut, duke krijuar jetën që ai imagjinonte dhe duke e përjetuar atë në mënyrën e tij. Në thelb, “E ardhmja primitive” inkurajon arkitektët të dizajnojnë hapësira që janë jo vetëm funksionale, por edhe të adaptueshme, spontane dhe të ndryshme, duke reflektuar natyrën në zhvillim të zakoneve njerëzore dhe ndërveprimeve me mjedisin e tyre.

Sou Fujimoto u diplomua në Fakultetin e Inxhinierisë, Universiteti i Tokios, në 1994 dhe hapi firmën e tij të arkitekturës në 2000 – Sou Fujimoto Architects. Me hapjen e firmës së tij, ai fitoi Çmimin e Rishikimit Arkitekturor për arkitektë në zhvillim për tre vjet radhazi, gjë që e bëri atë të fitonte njohje në mbarë botën. Më vonë, në vitin 2007, ai u bë pedagog në Universitetin e Kiotos, ku filloi të ndante njohuritë dhe këndvështrimin e tij mbi arkitekturën dhe sjelljen njerëzore me botën.

Continue Reading

Trending