Connect with us

Arkitekturë

Arkitektura Japoneze: Evolucioni, veçoritë dhe shembujt

Published

on

Japonia ka qenë një vend me interes global gjatë shekujve. Arkitektura japoneze ka qenë një temë ndërkombëtare me interes për respektimin e plotë të kontekstit rajonal dhe vëmendjen për detajet.

Vendi ka ngjallur gjithmonë habi, nga politika e tij me dyer të mbyllura në periudhën mesjetare dhe sezoni magjepsës i lulëzimit të qershisë e deri te filozofitë e tij intriguese mbi jetën dhe përparimet teknologjike. Por nëse ka diçka edhe më magjepsëse për vendin, sigurisht që është arkitektura e tyre. Statistikat e Organizatës Kombëtare të Turizmit të Japonisë (JNTO) tregojnë se ky vend ishull pret një numër dërrmues miliona njerëz në vit, duke i ftuar njerëzit të vizitojnë qytetet e tij kryesore si Tokio, Kioto, Osaka dhe fshatrat.

Çfarë është arkitektura japoneze?

Siç citohet me të drejtë nga historiani Daniel Boorstin- “ndërsa arkitektët perëndimorë do të luftonin me elementët, japonezët, duke admiruar fuqinë e tyre, kanë kërkuar mënyra për të shfrytëzuar hijeshitë e tyre”;

Siç u përmend më lart, kultura japoneze ka një prirje të lindur për natyrën, inovacionin, vullnetin e mirë dhe drejtësinë – të gjitha këto reflektohen në çdo aspekt të stilit të tyre të jetesës. Prandaj, arkitektura japoneze feston materialitetin, autenticitetin dhe thjeshtësinë në formën e saj më të pastër. Dizajni minimalist, metodat e rrepta të ndërtimit, përdorimi i materialeve të lehta (si druri, bambu, kashtë dhe letra) dhe kufijtë porozë midis ambienteve të brendshme dhe të jashtme janë të gjitha shenja dalluese të arkitekturës tradicionale japoneze.

Duke pasur parasysh cenueshmërinë e tyre gjeografike ndaj ngarkesave sizmike, ndërtesat tradicionale japoneze përshkruajnë një ndjenjë horizontale. Ata zakonisht kishin paraqitje të ngritura të dyshemesë duke siguruar rrjedhje të mirë ajri duke lejuar gjithashtu që struktura të mbetet e qëndrueshme në rast tërmeti. Një tipar tjetër i veçantë i arkitekturës japoneze është se ato kanë hapësira të përcaktuara me qëllim. Përfshirja e planeve fluide të dyshemesë të krijuara nga ekranet dhe dyert e lëvizshme është një tjetër karakteristikë kryesore e këtij stili arkitekturor.

Një aspekt tjetër kyç i arkitekturës japoneze është se si banorët e vendit e shohin brendësinë dhe pamjen e jashtme të shtëpisë si një element të vetëm të vazhdueshëm dhe jo si dy mjedise të ndryshme. Një shprehje e prekshme e këtij koncepti është veranda japoneze e quajtur ‘engawa’, e cila vepron si një hapësirë ​​tranzicioni nga brenda në pjesën e jashtme të shtëpisë. Duke synuar relaksimin dhe kohën e lirë, ai shërben si një hapësirë ​​kënaqësie me familjen dhe miqtë.

Japonezët praktikuan konceptin bashkëkohor të “ndërtimit të dizajnit modular” që atëherë për t’iu përshtatur stilit të tyre të jetesës. Ndërsa përdorimi i materialeve dhe dizajneve mund të duket se ka evoluar me kalimin e kohës, përfundimi – të mbetet një me mjedisin mbetet i njëjtë. E thjeshtë dhe e thjeshtë, ndërkohë që është një qasje klasike ndaj praktikave lokale dhe të qëndrueshme të ndërtimit, arkitektura japoneze është ajo nga e cila duhet të kërkoni frymëzim!/Media Ndërtimi

Arkitekturë

Rizhvillimi “i shëmtuar” në Liverpool, fiton çmimin për ndërtesën më të keqe të Britanisë

Published

on

Rizhvillimi i Lime Street në Liverpool nga studio britanike Broadway Malyan është emëruar ndërtesa e re më e keqe në vend në Kupën Carbuncle të këtij viti.

Organizuar nga revista e Mbretërisë së Bashkuar The Fence, gjyqtarët zgjodhën rizhvillimin e Lime Street si “ndërtesën e re shumë të keqe në Britani”, që kur konkursi u zhvillua për herë të fundit në 2018.

“Që nga shikimi i parë, dy nga paneli ynë e kishin këtë si përzgjedhjen e tyre numër një, dhe ndërsa lista e gjatë u ngushtua në një listë të ngushtë, kjo pjesë e tmerrshme e fatkeqësisë arkitekturore vazhdoi të qëndronte jashtë,” tha The Fence në njoftimin e çmimit.

Përfunduar në vitin 2019, dizajni i rizhvillimit të Broadway Malyan përmban panele metalike të gdhendura që përfshijnë një fasadë të rrugës që çon nga stacioni i trenit Liverpool Lime Street.

Panelet e gdhendura përshkruajnë ndërtesat shekullore që u shkatërruan për t’i hapur rrugë rizhvillimit, i cili tani përmban një hotel dhe strehim studentësh.

I ringjallur nga The Fence për vitin 2024, Carbuncle Cup synon të identifikojë ndërtesat më të këqija të Mbretërisë së Bashkuar. Ajo u drejtua çdo vit midis 2006 dhe 2018 nga revista e arkitekturës Building Design (BD)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e kontrollit: Peizazhet e çuditshme postmoderne të Koresë së Veriut

Published

on

Rrokaqiejt postmodern bashkëjetojnë me monumente socialiste në shtetin e izoluar. Shumë prej fotografive janë të publikuara nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve dhe nuk kanë datë se kur janë bërë.

Ndërtesat e larta e shumëngjyrëshe shihen përreth një monumenti të vjetër në Phenian në Korenë e Veriut, 11 shtator 2018, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Pamje gjatë natës e distriktit Songhua në lindje të Phenianit, në Korenë e Veriut. Fotoja është publikuar nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve (KCNA), por nuk ka datë se kur është bërë.

Udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong Un, gjatë një vizite në një zonë të zhvilluar banimi në rrethin Huaseong në Korenë e Veriut, në këtë foto të publikuar më 6 prill 2024 nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve, KCNA.

Pamje e përgjithshme gjatë ceremonisë së hapjes së Fermës së Serës Ryonpho për të shënuar përvjetorin e themelimit të Partisë së Punëtorëve në pushtet, në Korenë e Veriut, në këtë foto pa datë, e cila u publikua më 11 tetor 2022 nga KCNA-ja./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Historia e teknikave të hartimit të hartave në arkitekturë

Published

on

Duke u angazhuar me teknika të ndryshme, hartimi arkitektonik është një hetim ndërdisiplinor në të cilin rrëfimet hapësinore dhe vizuale kryqëzohen për të prodhuar njohuri arkitekturore. Duke ofruar njohuri të zgjeruara për qytetin, hartat alternative shfaqin lidhjen midis topologjisë, hapësirë-kohës dhe kujtesës kolektive për të kuptuar më tej gjërat, konceptet, kushtet, proceset ose ngjarjet që lidhen me atë vend specifik. Si proces i konvertimit të të dhënave në paraqitje hapësinore, hartimi arkitektonik është një hetim urban.

Hartbërja arkitekturore është tregimi i hapësirave kalimtare që shpalosen në kohë brenda sferave urbane. Mënyrat e rrëfimit hartografik janë shfaqur, evoluar dhe avancuar në kërkim të një kuptimi më të thellë hapësinor të qytetit që nga fillimi i praktikës arkitekturore. Megjithatë, ky artikull ka të bëjë me hartën moderne hapësinore dhe teknikat alternative të krijimit të hartave.

E përmendur si puna pioniere në hartimin hapësinor modern nga Felix Mayer, The Nuova Pianta di Roma dokumenton të gjitha ndërtimet e qytetit me një metodë të veçantë por me ndikim. Duke përdorur një perspektivë ortogonale në planimetrinë e tij të figurës, me përdorimin e çeljes dhe konturimit të detajuar, Nolli arrin të krijojë një fluks midis ndërtesave dhe rrugëve, shesheve dhe oborreve të lëna në të bardhë. Përtej regjistrimit të hapësirave pozitive dhe negative, dallimi midis ndërtesave antike dhe postantike dhe dallimet në lartësi midis strukturave tregohen thellësisht.

Hartbërja arkitekturore në studimin e hapësirës shkon përtej përshkrimit të gjendjes ekzistuese; në të kundërt, është një shprehje imagjinative e angazhimit brenda procesit hartografik. Një shembull i jashtëzakonshëm i një angazhimi të tillë mund të shihet në hartën kognitive të Guy Debord, një seri hartash ose udhërrëfyes psikogjeografikë të Parisit, që ilustron leximin e alternuar të qytetit dhe mënyrën e rrëfimit të realitetit të tij imagjinativ. Hartat janë rezultate të të dhënave të Debordit për bredhjet e tij përgjatë qytetit.

Një teknikë bashkëkohore për krijimin e hartave është shtresimi, i cili përfshin mbivendosjen e shtresave të ndryshme të pavarura mbi njëra-tjetrën. Sipas Corner, fokusi i ngushtë i masterplanit të vetëm ose i planit të zonimit, të cilat të dyja grupojnë, prioritizojnë dhe izolojnë elementët përbërës të tyre, nuk mund të japin një thellësi dhe kompleksitet të tillë. Çdo shtresë ka një kornizë, informacion dhe strukturë organizative specifike për përdorimin ose funksionin e synuar.

Nga ana tjetër, një larmi e konsiderueshme burimesh në internet përfshijnë cadmapper.com, mapacad.com dhe schwarzplan.eu, osm2world.org dhe Google Earth përdoren shumë në metodat e hartimit të hartave që mundësojnë përfaqësime me cilësi të lartë në hartimin e hartave arkitekturore. Arritjet në teknologji dhe përparimet në AI do të lejojnë dizajnerët urbanë, arkitektët, arkitektët e peizazhit dhe studentët e fushave të tejkalojnë teknikat e hartimit të hartave dhe të shtyjnë kufijtë e krijimtarisë në mënyrat e përfaqësimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending