Connect with us

Aktuale

PDK kërkon që shteti të bëjë pagesën e pagave për punëtorët në sektorin privat

Published

on

Partia Demokratike e Kosovës vlerëson se qeveria e ardhshme duhet të rishikojë buxhetin për vitin 2020, e krejt kjo për të ofruar mbështetje për sektorin privat, pensionistët, familjet me asistencë sociale, pas përballjes me virusin COVID-19.

Shefi i grupit parlamentar të PDK-së, Bedri Hamza, tha se Qeveria e vendit është duke u vonuar në ofrimin e stimujve për sektorin privat. Ai ka propozuar se shteti duhet të bëjë pagesën e të gjithë punëtorëve në sektorin privat me një pagë mbi pagën mesatare në vend.

 

 

“Buxheti për vitin 2020 është dashur t’i reflektojë nevojat dhe situatën aktuale, nevoja dhe situata aktuale nuk është e reflektuar në buxhet. Qeveria prapë është duke u vonuar dhe ne mendojmë që shumë shpejt duhet të ndodh rishikimi i buxhetit. Pse të nd odh rishikimi i buxhetit, për shkak se ekonomia ka nevojë për përkahje dhe stimuj financiar. Sado që vonohemi kostoja ka me qenë më e madhe dhe mjetet të cilat investojmë më vonë munden me qenë më të mëdha sesa që investojmë sot, po efekti i tyre në ekonomi ka me qenë më i vogël. Propozimi jonë është që pasi ne si vend kemi segmente shumë të kufizuara të politikës monetare, komplet barra e madhe bie mbi qeverinë dhe masat të cilat duhet t’i ndërmerrë qeveria. Ne mendojmë se duhet të ketë stimuj konkret financiar për sektorin privat. Të gjithë të punësuarit në sektorin privat të cilët si rezultat i situatës së krijuar ju ka pamundësuar që të realizojnë të ardhura për vete dhe familjen e tyre shteti tua bëjë pagesën e të ardhurave me një pagë mbi pagën minimale”, tha ai.

E gjithë kjo, Hamza tha se mund të realizohet pasi që shteti ka para të mjaftueshme.

“Shpesh herë iu ka ra me dëgjua juve dhe qytetarëve të Kosovës se shteti i ka shpenzuar rezervat, nuk është e saktë. Është një dallim shumë i madh mes rezervës për shpenzime të paparashikueshme dhe rezervës së qeverisë. Në fund të vitit 2019 gjendja e shtetit është mbyllur me më shumë se 400 milionë euro para kesh, para të gatshme. Prandaj shteti ka para për të marrë masa stimuluese dhe kryesisht me u fokusua tek sektori privat dhe në dy segmente. E para, tek të punuësuarit në sektorin privat dhe pagesën e pagave për të punësuarit në sektorin privat për aq sa kohë zgjatë kjo situatë dhe kjo pagë të jetë mbi pagën minimale dhe pjesën tjetër të jetë i stimuluar biznesi, sepse rrezikohen ndërmarrjet e mesme dhe të vogla”, tha ai.

Ai tha se nuk guxojnë të lejojnë që të ndërmarrjet në vend tà « bankrotojnë, prandaj sipas tij, Qeveria është duke u vonuar me stimujt për këtë kategori.

Përveç për sektorin privat, ai tha se duhet të ketë stimulim edhe për disa profesione në sektorin publik, si mjekët, policët, zjarrëfikësit.

Hamza tha se duhet rritja e kapitalit të fondit për garantimin e kredive, që pastaj ky fond me ua garantua bizneseve kreditë që ato të mos kenë vështirësi sa i përket hipotekave. Po ashtu, ai tha se Banka Qendrore me sektorin bankar duhet të bëjnë një pushim nga pagesa e kësteve të kredive për një kohë të caktuar kohore. Kamatat vonesë, ai tha se duhet të lirohen qytetarët nga kjo.

Ai ka propozuar edhe krijimin e një fondi që do të jetë në dispozicion për Ministrinë e Mbrojtjes, Policinë e Kosovës dhe zjarrëfikësit, që atyre t’iu mundësohet që të operojnë në këtë situatë emergjente.

Po ashtu, një fond humanitar për familjet në nevojë dhe personat në nevojë.

“Pensionistët janë kategoria më e rrezikuar dhe në këtë kohë ata kanë me pas nevojë që të kenë furnizime më të mëdha, të jenë mjaftueshëm të furnizuar edhe me medikamente dhe ka nevojë që të përkrahet si kategori dhe familjet me asistencë sociale. Duhet të krijohet një fond i cili kish me qenë në dispozicion për Ministrinë e Shëndetësisë, Ministrinë e Mbrojtjes, Policinë e Kosovës, zjarrëfikësit, që atyre t’iu mundësohet që të operojnë në këtë situatë emergjente. Personave mbi 60 vjet duhet t’i rimbulësohen të gjitha medikamentet. Gjithashtu, edhe një fond humanitar për familjet në nevojë dhe personat në nevojë. Nga krejt kjo që thash fola për qindra miliona euro, krejt këto që thash janë qindra miliona euro që duhet të shkojnë me përkrahje të sektorit pr ivat, po edhe të kategorive të caktuara të sektorit publik. Derivon pyetja logjike, kah paratë. Me një rishikim të buxhetit ka mundësi të riorganizohet buxheti dhe të krijohet ky fond, po flasim për mbi 300 milionë euro ”, tha ai.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Aktuale

Kosova përmes AKB-së prezantohet në Panairin e tekstilit në Stamboll

Published

on

Një delegacion i bizneseve nga Kosova i prirë nga Agim Shahini Kryetari i Aleancës Kosovare të Bizneseve po marrin pjesë në Panairin më të madh të tekstilit në Turqi që po mbahet ne Stamboll.

Bëhet e  ditur se në ketë panair po marrin pjesë 750 kompani nga 70 shtete të ndryshme të botës ku edhe Kosova po prezantohet nga Aleanca Kosovare e Bizneseve-AKB.Shahini tha se Kosova është me fat që ka miq nga mbarë bota e në veçanti Turqia është një investitor shumë i madh.

“Një delegacion i bizneseve nga Kosova i prirë nga z. Agim Shahini Kryetari i AKB-së po marrin pjesë në Panairin më të madh të tekstilit në Turqi që po mbahet ne Stamboll. Në ketë panairi po marrin pjesë 750 kompani nga 70 shtete tê ndryshme të botës ku edhe Kosova po prezantohet nga Aleanca Kosovare e Bizneseve-AKB. Kryetari Shahini tha se Kosova është me fat që ka miq nga mbarë bota e në veçanti Turqia është një investitor shumë i madh në Kosovë si në sektorët financiar, energjisë ,infrastrukturës, ndërtimit dhe tregtar, ku bilanci tregtar arrin vlerën mbi 800 milionë euro për vitin 2023. Ju ftoj të vini në Kosovë si vendi me i mirë  dhe potencial për investitorët në Ballkan”, njofton AKB-ja./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Ministria e Ekonomisë dhe Komuna e Gjilanit nënshkruajnë Marrëveshjen për realizimin e Projektit “Qyteti i Mençur”

Published

on

Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli dhe kryetari Komunës së Gjilanit, Alban Hyseni, kanë nënshkruar Marrëveshjen e mirëkuptimit, për realizimin e Projektit “Pilotimi i konceptit të Smart City (Neutral Host)”, në Komunën e Gjilanit.

Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli dhe kryetari Komunës së Gjilanit, Alban Hyseni, kanë nënshkruar Marrëveshjen e mirëkuptimit, për realizimin e Projektit “Pilotimi i konceptit të Smart City (Neutral Host)”, në Komunën e Gjilanit.

Projekti “Pilotimi i konceptit të “Smart City (Neutral Host)” do të jetë bashkëfinancim i Ministrisë së Ekonomisë dhe Komunës së Gjilanit dhe ka vlerën financiare 550,000,00 euro.

Ministrja Rizvanolli ka theksuar se duke adoptuar teknologji të reja të bazuara në Internet of Things (IoT), po mundësojnë zgjidhje të ndryshme për shfrytëzimin efiçient të energjisë elektrike, sistemin digjital për menaxhimin e trafikut, mbeturinave dhe ofrimin e shërbimeve digjitale komunale.

“Suksesi i këtij projekti do të shërbejë si model për komunat e tjera në Kosovë, për të ofruar zgjidhje të mençura për qytetarët e tyre përmes teknologjive të avancuara”, ka thënë Rizvanolli.

Projekti i “Qytetit të Mençur” i mundëson komunës që të menaxhojë më mirë resurset dhe të ofrojë shërbime më të mira, duke u bazuar në të dhënat të cilat vijnë nga senzorët e ndryshëm dhe në përfundimet që vijnë nga interpretimi i tyre.

Teknologjia e “Qytetit të Mençur” është një mënyrë e lehtë dhe e shpejtë që komunat të ofrojnë shërbime të qëndrueshme dhe të nevojshme për të përcjellë në mënyrë efektive zhvillimin urban, por edhe atë rural.

Po ashtu, teknologjitë ekzistuese me mundësi të zgjeruara, sigurojnë një infrastrukturë të mençur të menaxhimit të sensorëve dhe kontrollit të tyre, e cila lejon qytetet të mbledhin dhe analizojnë të dhënat nga shumë pajisje të lidhura në një mënyrë të efektshme, në mënyrë që autoritetet të marrin vendime të duhura rreth shërbimeve që duhet të ofrojnë.

Continue Reading

Aktuale

Para disa vite punonte në ndërtim, ai mori ftesën nga Kroacia! Kush është sulmuesi që do sfidojë Shqipërinë në Euro 2024?

Published

on

Marco Pasalic është zgjuar nga ëndrra dhe po jeton realitetin. Sulmuesi anësor i Rijekas ka marrë ftesën për të qenë pjesë e Kroacisë në Europianin 2024 që zhvillohet nga 14 qershori – 14 korrik në Gjermani.

Historia e 23-vjeçarit është e denjë për një film, ku në fund mundi dhe djersa triumfojnë përballë sfidave të jetës. I lindur në Karlsruhe (Gjermani), Pasalic u rrit mes jetesës së vështirë dhe dëshirës për futbollin.

I riu, me mbarimin e shkollës së mesme nuk kishte dëshirë të vijonte universitetin, paçka se i ati e këshilloi të ndiqte shkollën. Në të tilla kushte, në moshën 17-vjeçare ai u detyrua të punonte në ndërtim dhe këtë e ka treguar vetë sulmuesi.

“Kam filluar në vitin 2017. Babai më regjistroi në fakultet pas gjimnazit, por unë nuk doja ta mbaroja për shkak të futbollit, më tha që nëse nuk shkoja në shkollë, duhet të shkoja të punojë në ndërtim. Çdo mëngjes në orën 8 mblidheshim unë, vëllai dhe dy punëtorë”, tha ai.

Më pas 23-vjeçari ka treguar edhe vështirësitë e punës.

“Gjëja më e keqe për mua ishte të punoja kur ishte dimër si dhe verës kur jashtë ishte 35 gradë. Pas gjashtë apo shtatë muajsh, fillova të mësohesha. Në fund, bëhet fjalë për të pasur bukë në shtëpi. Kur nuk e bëra si duhet, më goditën me grusht në hundë. Nuk kam kryqëzuar kurrë rrugët me ndërtimtarinë. Po të isha tani në Gjermani dhe vëllai im të kishte nevojë për ndihmë, do ta ndihmoja”, tha Pasalic.

Nga të rinjtë e Karlstruhes, ai kaloi në ekipin e dytë të Stuttgart dhe më pas te Dortmund 2, para se në verën e 2023 të kalonte te Rijeka në Kroaci. Në Grupin B të Euro 2024 Kroacia ka përballë Shqipërinë, Spanjën dhe Italinë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending