Connect with us

Arkitekturë

Si mund të dizajnojnë arkitektët një botë më të mirë kur vetë punojnë në një sistem toksik?

Published

on

Pavijoni Kombëtar i Republikës Çeke prezanton ekspozitën “Zyra për një të ardhme jo të pasigurt” në Ekspozitën e 18-të Ndërkombëtare të Arkitekturës.

Ekspozita hulumton çështjet aktuale urgjente me të cilat përballet profesioni i arkitekturës dhe veçanërisht nga praktikuesit e rinj duke bërë pyetjen fillestare: “Si mund të dizajnojnë arkitektët një botë më të mirë nëse ata vetë punojnë në një sistem pune toksik?”.

Pavijoni është porositur nga Helena Huber-Doudová dhe do të prezantojë veprat e ekspozuesve Eliška Havla Pomyjová, David Neuhäusl dhe Jan Netušil. Meqenëse pavioni çek dhe sllovak në Bienalen Giardini della është në rindërtim, Republika Çeke do të përdorë në mënyrë të jashtëzakonshme Arsenalen në seksionin Artiglierie si hapësirën e saj të ekspozitës.

Pavijoni çek dhe sllovak në Giardini do të shërbejë vetëm si një qendër dixhitale për të plotësuar prezantimin kryesor.

Tema e ekspozitës bazohet në raportin e kërkimit “Kushtet e punës së arkitektëve të rinj” që arriti në përfundimin në vitin 2020 se pothuajse 50% e profesionistëve të rinj punojnë si përkthyes të pavarur për një kontraktor të vetëm pa përfitime punësimi si sigurimet shëndetësore ose sigurimet shoqërore.

Përqindja e lartë vjen me tregues të tjerë problematikë: 62% e arkitektëve të rinj punojnë jashtë orarit, duke përfshirë punën e rregullt ose të rastësishme në fundjavë, dhe 32% nuk ​​kanë të ardhura të rregullta ose fikse.

Pavionet e tjera kombëtare kanë shpallur gjithashtu temat e tyre të ekspozitës, me disa prej tyre të fokusuara në çështjet urgjente sociale që prekin vendet e tyre përkatëse. Pavijoni Kanadez synon të tërheqë vëmendjen ndaj sfidave të krijuara nga kriza e strehimit përmes një ekspozite të titulluar “Jo për shitje!”.

Në një shënim të ngjashëm, Pavijoni Türkiye vë në pikëpyetje perceptimet e pranuara të ndërtesave të papërdorura në mënyrë që të zbulojë propozime më shpresëdhënëse për të ardhmen, ndërsa Pavijoni Bullgar ka zgjedhur të fokusojë ekspozitën në temën e shpopullimit, rënies urbane dhe ikjes rurale, shprehur përmes imazhit të shkollave të braktisura të pranishme në vend./Media Ndërtimi.

Arkitekturë

Stili brutalist i AMC Multimedia, fitues i Çmimit të Arkitekturës BIG SEE 2023

Published

on

AMC MULTIMEDIA është fituese e Çmimit Grand Prix në kategorinë e ndërtesave kulturore.

Arkitektura e ndërtesës së projektuar nga Maden Group karakterizohet nga një stil brutalist, duke përdorur materiale që karakterizohen në vend si blloqe betoni dhe balte.

Materialet si betoni dhe blloku përfaqësojnë kulturën e ndërtimit në vendin tonë ndër vite.

Trajtimi i materialeve në objekt bëhet duke lënë ngjyrën natyrale të vetë materialit dhe në këtë mënyrë krijohet një ritëm dhe harmoni midis formës së objektit dhe ngjyrës së tij.

Karakteristikë e objektit është se modulet janë krijuar në atë mënyrë që loja hije-dritë të zhvillohet si brenda dhe jashtë objektit.

Çmimet BIG SEE që jepen në kryeqytetin slloven, kontribuojnë në promovimin e arritjeve unike dhe origjinale krijuese në arkitekturë, interier, dru, turizëm, produkte dhe dizajn të modës globalisht./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Arkitekturë

“Infrastruktura utopike: Gjykata e Basketbollit”, Pavioni meksikan në Bienalen e Arkitekturës së Venecias 2023

Published

on

Të enjten, më 18 maj, Qeveria e Meksikës, përmes Sekretariatit të Kulturës, festoi inaugurimin e Pavijonit Meksikan në Ekspozitën e 18-të Ndërkombëtare të Arkitekturës të Bienales së Venecias 2023, me propozimin “Infrastruktura utopike: Fusha e Basketbollit Campesino”.

Pavijoni, synon të ftojë dialog dhe lojë për t’u përfshirë në biseda rreth temave që shqetësojnë botën e arkitekturës në lidhje me aspekte të ndryshme të jetës shoqërore, kulturore dhe politike.

Pavijoni Meksikan do të jetë i hapur për publikun nga data 20 maj deri më 26 nëntor në Bienalen e Arkitekturës së Venecias 2023./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Qytetet si laboratorë të gjallë: Projektet e qytetit të zgjuar të Amsterdamit, Singaporit dhe Barcelonës

Published

on

Qytetet janë zona për krijimtarinë arkitekturore dhe dinamizmin e jetës urbane. Vitet e fundit, ata kanë marrë një rol shtesë: atë të laboratorëve të gjallë për arkitekturë inovative dhe dizajn urban. Qytetet ndërkombëtare janë bërë baza eksperimentale për testimin dhe rafinimin e teknologjisë arkitekturore, praktikave të qëndrueshme dhe parimeve të projektimit me në qendër njeriun.

Ky ndryshim i paradigmës jo vetëm që ka transformuar aspektet fizike të mjediseve urbane, por gjithashtu ka ripërcaktuar marrëdhënien midis arkitekturës, komunitetit dhe mjedisit të ndërtuar.

Qytetet janë qendra të produktivitetit dhe rritjes ekonomike – me qytetarët më afër njëri-tjetrit, qeveritë mund të arrijnë më shumë njerëz me shërbime dhe infrastrukturë. Kjo mundësi sjell çështje po aq të mëdha ekonomike, sociale dhe mjedisore.

Përderisa dendësia e popullsisë rritet dhe burimet bëhen më të pakta, sfidat me të cilat përballen mjediset urbane bëhen më komplekse. Si përgjigje, metropolet kanë marrë rolin e “laboratorëve të gjallë” – hapësira ku mund të eksplorohen dhe vlerësohen idetë e reja arkitekturore dhe urbane nga poshtë-lart në mjedise të botës reale.

Ajo që kanë të përbashkët projektet e qytetit të zgjuar të Amsterdamit, Singaporit dhe Barcelonës është qasja e tyre me në qendër qytetarin. Programi Smart Nation Fellowship i Singaporit dhe Platforma Smart Nation Sensor kanë ofruar mundësi për qytetarët që të kontribuojnë në nismat e qytetit të zgjuar. Qeveria e Barcelonës ka krijuar platforma dixhitale si Decidim Barcelona për t’u mundësuar banorëve të marrin pjesë në proceset vendimmarrëse.

Plani Dixhital i Qytetit të Barcelonës – një udhërrëfyes strategjik për transformimin dixhital të qytetit – u krijua përmes një procesi bashkëpunues që përfshin qytetarët, bizneset dhe palët e ndryshme të interesit. Smart Citizens Lab dhe Komuniteti Smart City përfshijnë “Amsterdammers” në të ardhmen e mjedisit të tyre të ndërtuar.

Qytetet si laboratorë të gjallë nxisin një kulturë të bashkë-krijimit dhe bashkëpunimit. Arkitektura dhe dizajni urban, larg nga të qenit vetëm domeni i profesionistëve, formojnë thellësisht përvojat kolektive të qytetarëve.

Duke përfshirë banorët në procesin e projektimit, qytetet fuqizojnë individët që të kontribuojnë në lagjet dhe komunitetet e tyre. Dizajni pjesëmarrës me në qendër njeriun siguron që mjedisi i ndërtuar të pasqyrojë nevojat dhe aspiratat e banorëve të tij të ndryshëm.

Ndërsa metropolet vazhdojnë të rriten dhe përballen me sfida komplekse, roli i arkitekturës dhe dizajnit urban bëhet gjithnjë e më jetik.

Qytetet si laboratorë të gjallë ofrojnë një rrugë premtuese përpara, ku idetë novatore mund të testohen, rafinohen dhe përfundimisht të integrohen në strukturën e jetës urbane. Duke shfrytëzuar fuqinë e bashkëpunimit dhe angazhimit të komunitetit, qytetet mund të bëhen mjedise të gjalla, gjithëpërfshirëse dhe elastike që rrisin cilësinë e jetës për brezat që vijnë.

Continue Reading

Trending