Connect with us

Arkitekturë

Çfarë di ChatGPT për arkitekturën?

Published

on

Arkitektët nuk njihen si shkrimtarë; as teksti nuk luan një rol të rëndësishëm në procesin e projektimit dhe të të menduarit. Por përshkrimet e projekteve për klientët, kopja prekëse për të reklamuar projektet, komunikimi me qeveritë dhe komunitetet vendore, axhendat filozofike për portofolet dhe faqet e internetit, si dhe të bësh PR, janë pjesë e shumë zyrave (më të mëdha) arkitekturore. Tani – më mirë se kurrë më parë – këto tekste mund të transferohen te një makineri e quajtur ChatGPT.

Padyshim, shumë kritika janë heshtur nga aftësia e ChatGPT për të qenë i zgjuar, i menduar dhe i saktë dhe përdorimi dhe ndikimi i tij në shoqëri sapo ka filluar të dalë në dritë. Por ndërsa kjo makinë po fillon të integrohet (nëpërmjet shkëlqimit të saj) në punën e përditshme të shumë njerëzve, mes tyre edhe arkitektë, ne do të eksplorojmë atë që ChatGPT di në të vërtetë për arkitekturën dhe nëse ChatGPT favorizon një stil të veçantë arkitekturor ose qasje të projektimit. Për ta bërë këtë, ne do t’i bëjmë ChatGPT disa pyetje themelore arkitekturore që lidhen me profesionin.

Në veçanti, mund të fokusohemi në sa vijon: A di ChatGPT më shumë për arkitekturën amerikane? Si merr vendime ChatGPT, për shembull, kur buxheti është i kufizuar? Sa ndihmë specifike për sajtin mund të jetë ChatGPT? Artikulli vijues do të shfaqë pyetje të tilla dhe të ngjashme dhe do të reflektojë në mënyrë kritike mbi to.

ChatGPT:

“Arkitektura mund të përkufizohet si arti dhe shkenca e projektimit dhe ndërtimit të ndërtesave dhe strukturave të tjera fizike. Ai përfshin procesin krijues të vizionimit dhe planifikimit të paraqitjes, funksionalitetit dhe estetikës së një ndërtese, duke marrë parasysh gjithashtu konsiderata praktike si siguria, qëndrueshmëria dhe kostoja. Arkitektura përfshin një sërë stilesh, nga tradicionale në moderne, dhe mund të ndikohet nga faktorë kulturorë, historikë dhe teknologjikë. Për më tepër, arkitektura mund t’i referohet edhe fushës më të gjerë të projektimit dhe planifikimit të qyteteve dhe peizazheve.

Shënim: Çuditërisht, ChatGPT jep një përgjigje të vëmendshme. Sidoqoftë, ajo që bëhet e qartë këtu është se, në krahasim me një njeri, ChatGPT përgjigjet më shumë në një stil enciklopedi sesa të ketë një shije apo mendim personal. Kur pyetet për një pamje më personale, ChatGPT ofron standardin “Si një model gjuhësor, unë jam trajnuar për të…”. përgjigje. Veçanërisht për arkitektët fillestarë, përkufizimet e termave, stileve dhe simboleve mund të jenë të dobishme për të kuptuar më mirë një projekt, ide ose koncept./Media Ndërtimi.

Arkitekturë

Rizhvillimi “i shëmtuar” në Liverpool, fiton çmimin për ndërtesën më të keqe të Britanisë

Published

on

Rizhvillimi i Lime Street në Liverpool nga studio britanike Broadway Malyan është emëruar ndërtesa e re më e keqe në vend në Kupën Carbuncle të këtij viti.

Organizuar nga revista e Mbretërisë së Bashkuar The Fence, gjyqtarët zgjodhën rizhvillimin e Lime Street si “ndërtesën e re shumë të keqe në Britani”, që kur konkursi u zhvillua për herë të fundit në 2018.

“Që nga shikimi i parë, dy nga paneli ynë e kishin këtë si përzgjedhjen e tyre numër një, dhe ndërsa lista e gjatë u ngushtua në një listë të ngushtë, kjo pjesë e tmerrshme e fatkeqësisë arkitekturore vazhdoi të qëndronte jashtë,” tha The Fence në njoftimin e çmimit.

Përfunduar në vitin 2019, dizajni i rizhvillimit të Broadway Malyan përmban panele metalike të gdhendura që përfshijnë një fasadë të rrugës që çon nga stacioni i trenit Liverpool Lime Street.

Panelet e gdhendura përshkruajnë ndërtesat shekullore që u shkatërruan për t’i hapur rrugë rizhvillimit, i cili tani përmban një hotel dhe strehim studentësh.

I ringjallur nga The Fence për vitin 2024, Carbuncle Cup synon të identifikojë ndërtesat më të këqija të Mbretërisë së Bashkuar. Ajo u drejtua çdo vit midis 2006 dhe 2018 nga revista e arkitekturës Building Design (BD)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e kontrollit: Peizazhet e çuditshme postmoderne të Koresë së Veriut

Published

on

Rrokaqiejt postmodern bashkëjetojnë me monumente socialiste në shtetin e izoluar. Shumë prej fotografive janë të publikuara nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve dhe nuk kanë datë se kur janë bërë.

Ndërtesat e larta e shumëngjyrëshe shihen përreth një monumenti të vjetër në Phenian në Korenë e Veriut, 11 shtator 2018, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Pamje gjatë natës e distriktit Songhua në lindje të Phenianit, në Korenë e Veriut. Fotoja është publikuar nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve (KCNA), por nuk ka datë se kur është bërë.

Udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong Un, gjatë një vizite në një zonë të zhvilluar banimi në rrethin Huaseong në Korenë e Veriut, në këtë foto të publikuar më 6 prill 2024 nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve, KCNA.

Pamje e përgjithshme gjatë ceremonisë së hapjes së Fermës së Serës Ryonpho për të shënuar përvjetorin e themelimit të Partisë së Punëtorëve në pushtet, në Korenë e Veriut, në këtë foto pa datë, e cila u publikua më 11 tetor 2022 nga KCNA-ja./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Historia e teknikave të hartimit të hartave në arkitekturë

Published

on

Duke u angazhuar me teknika të ndryshme, hartimi arkitektonik është një hetim ndërdisiplinor në të cilin rrëfimet hapësinore dhe vizuale kryqëzohen për të prodhuar njohuri arkitekturore. Duke ofruar njohuri të zgjeruara për qytetin, hartat alternative shfaqin lidhjen midis topologjisë, hapësirë-kohës dhe kujtesës kolektive për të kuptuar më tej gjërat, konceptet, kushtet, proceset ose ngjarjet që lidhen me atë vend specifik. Si proces i konvertimit të të dhënave në paraqitje hapësinore, hartimi arkitektonik është një hetim urban.

Hartbërja arkitekturore është tregimi i hapësirave kalimtare që shpalosen në kohë brenda sferave urbane. Mënyrat e rrëfimit hartografik janë shfaqur, evoluar dhe avancuar në kërkim të një kuptimi më të thellë hapësinor të qytetit që nga fillimi i praktikës arkitekturore. Megjithatë, ky artikull ka të bëjë me hartën moderne hapësinore dhe teknikat alternative të krijimit të hartave.

E përmendur si puna pioniere në hartimin hapësinor modern nga Felix Mayer, The Nuova Pianta di Roma dokumenton të gjitha ndërtimet e qytetit me një metodë të veçantë por me ndikim. Duke përdorur një perspektivë ortogonale në planimetrinë e tij të figurës, me përdorimin e çeljes dhe konturimit të detajuar, Nolli arrin të krijojë një fluks midis ndërtesave dhe rrugëve, shesheve dhe oborreve të lëna në të bardhë. Përtej regjistrimit të hapësirave pozitive dhe negative, dallimi midis ndërtesave antike dhe postantike dhe dallimet në lartësi midis strukturave tregohen thellësisht.

Hartbërja arkitekturore në studimin e hapësirës shkon përtej përshkrimit të gjendjes ekzistuese; në të kundërt, është një shprehje imagjinative e angazhimit brenda procesit hartografik. Një shembull i jashtëzakonshëm i një angazhimi të tillë mund të shihet në hartën kognitive të Guy Debord, një seri hartash ose udhërrëfyes psikogjeografikë të Parisit, që ilustron leximin e alternuar të qytetit dhe mënyrën e rrëfimit të realitetit të tij imagjinativ. Hartat janë rezultate të të dhënave të Debordit për bredhjet e tij përgjatë qytetit.

Një teknikë bashkëkohore për krijimin e hartave është shtresimi, i cili përfshin mbivendosjen e shtresave të ndryshme të pavarura mbi njëra-tjetrën. Sipas Corner, fokusi i ngushtë i masterplanit të vetëm ose i planit të zonimit, të cilat të dyja grupojnë, prioritizojnë dhe izolojnë elementët përbërës të tyre, nuk mund të japin një thellësi dhe kompleksitet të tillë. Çdo shtresë ka një kornizë, informacion dhe strukturë organizative specifike për përdorimin ose funksionin e synuar.

Nga ana tjetër, një larmi e konsiderueshme burimesh në internet përfshijnë cadmapper.com, mapacad.com dhe schwarzplan.eu, osm2world.org dhe Google Earth përdoren shumë në metodat e hartimit të hartave që mundësojnë përfaqësime me cilësi të lartë në hartimin e hartave arkitekturore. Arritjet në teknologji dhe përparimet në AI do të lejojnë dizajnerët urbanë, arkitektët, arkitektët e peizazhit dhe studentët e fushave të tejkalojnë teknikat e hartimit të hartave dhe të shtyjnë kufijtë e krijimtarisë në mënyrat e përfaqësimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending