Connect with us

Aktuale

Objekti që përballë traditën laike rurale me modernitetin

Published

on

Kufijtë midis së kaluarës dhe së ardhmes, midis ëndrrës dhe realitetit, midis brenda dhe jashtë.

Të gjitha këto i gjen në projektimin e hotelit Aeon, që i bën të dukshme linjat e padukshme, e bën të gjithë një pjesë dhe transformon dy botë të ndara në një realitet të vetëm.

Një studio projektuese e Tirolit Jugor ka krijuar kuadrin arkitektonik për të mbyllur kapitullin e ri të Lobishofit historik, një vendbanim emblematik rural me një han historik, shtëpi banimi dhe stallë.

Ferma 550-vjeçare u dëshmua menjëherë si një burim i çmuar frymëzimi për zhvillimin e një projekti me horizonte largpamëse. Për të krijuar një analogji hapësinore me historinë – një lidhje delikate me të kaluarën përmes rregullimit dhe detajeve të strukturave – i gjithë vëllimi i ndërtesave të reja i referohet me vetëdije atyre ekzistuese.

“Krijimi i një dialektike ambivalente midis traditës shekullore të bllokut rural dhe një shprehje absolutisht moderne ishte fija udhëheqëse e procesit të projektimit”, shpjegon arkitekti Christian Rottensteiner, duke ilustruar qasjet e para ndaj konceptit.

Projekti ka siguruar vëllime të pavarura, të cilat lejojnë peizazhin të rrjedhë, duke u bërë pjesë përbërëse e tij. Rezultati janë dy ndërtesa: njëra e destinuar për hapësira publike me recepsion, bistro, bar dhe zonë Wellness, tjetra për dhoma të ftuar, me gjithsej 15 suita.

“Tendenca e butë topografike dhe shtrirja e hapësirave të jashtme, të hapura por në të njëjtën kohë të strehuar, përcaktuan rregullimin e ndërtesave individuale”, vijon Christian Rottensteiner, duke shpjeguar konceptin arkitektonik.

Në pamje të parë, strukturat mund të lexohen si të pavarura nga njëra-tjetra dhe në përgjithësi krijojnë një lloj oborri të ajrosur. Për t’i lidhur, megjithatë, ekziston një korridor i zgjuar, i cili në mënyrë elegante zhduket nga skena, duke rrëshqitur në një kodër artificiale.

Edhe në gjuhën e tyre të projektimit, të dy ndërtesat krijojnë një marrëdhënie të thellë me strukturën ekzistuese, duke ripropozuar në një stil bashkëkohor si çatitë tradicionale me kapa, ashtu edhe falsifikimet e hambarit historik, të ripunuara në fasadë në formën e elementëve përforcues të pjerrët me dinamizëm i fortë. Një kulturë që u jep fasadave një interpretim të ndryshëm në varësi të mënyrës se si i qaseni ndërtesës. Ja, pra, që fasadat lindore dhe perëndimore janë hedhur fuqishëm nga jashtë, ndërsa anët veriore dhe jugore shfaqen si një guaskë homogjene.

Dritaret e prera trapezoidale bien menjëherë në sy. Modeli i trarëve vertikale, i cili kalon përgjatë gjithë ndërtesës, duket se fsheh nënndarjen në kate dhe krijon një pamje uniforme.

Aktuale

Energjia Elektrike pritet të shtrenjtohet sërish

Published

on

Mosekzekutimi i subvencionit prej 100 milionë eurove nga Qeveria e Kosovës para pak muajve tash mund t’i kushtojë Kosovës deri në 5 milionë euro në ditë import, ose mund të sjellë shtrenjtim të energjisë.

Kosovarët prej ditësh po përballen me reduktime të energjisë elektrike. E që të kjo të parandalohej, Zyra e Rregullatorit kishte propozuar një subvencionim prej 100 milion eurosh nga shteti i Kosovës.

Këto mjete qeveria i ndau që të blihet energji më e lirë, por që nuk u ekzekutuan asnjëherë.

Nga KEDS thonë se edhe në rast se kjo ndodhë, tash është vonë.

Viktor Buzhala, zëdhënës në këtë kompani, paralajmëron se Kosova mund të paguajë shifra marramendëse për import të rrymës muajve të dimrit.

Nga Shoqëria Civile thonë se mos ndarja e mjeteve për energjinë nga Qeveria, do të mund t’iu kushtojë kosovarëve me rritje enorme të tarifave të rrymës.

Në këto ditë  vendi ka prodhuar afër 120 mega vat në orë më pak sesa nga kërkesa e konsumatorëve.

Continue Reading

Aktuale

AKP shpalli shitjen e re të aseteve përmes likuidimit nr. 58 

Published

on

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) zyrtarisht ka shpallur shitjen e aseteve përmes likuidimit nr.58. Lista e tenderëve për privatizim me këtë valë të shitjeve përmban 40 asete/njësi atraktive të ndërmarrjeve shoqërore në Republikën e Kosovës, të cilat paraqesin një mundësi të shkëlqyer për zgjerim të biznesit apo iniciativa të reja biznesore në vendin tonë.

Kjo valë e shitjeve me të gjitha asetet e tenderuara është aprovuar në Bordin e Drejtorëve, kurse AKP i ka njoftuar paraprakisht të gjitha Komunat përkatëse se këto asete të ndërmarrjeve shoqërore do të privatizohen dhe ka shpallur njoftimin për tender në faqen e saj të internetit www.pak-ks.org dhe në mediat e shkruara dhe ato elektronike.

Ofertat e mbyllura për njësitë/asetet që janë në shitje përmes shitjes së aseteve me likuidim nr.58 duhet të dorëzohen në “Sallën e konferencave – Hoteli Grand”, në Prishtinë me datën 7 shtator 2022, nga ora 10:00 deri në orën 12:00, të shoqëruara edhe nga depozita e ofertës dhe tarifa për paraqitjen e ofertës, ashtu siç është parashikuar për secilin artikull.

Kurse hapja e ofertave do të bëhet po të njëjtën ditë, duke filluar nga ora 12:30.

Bashkëlidhur (si më poshtë) gjeni shtegun me  listën e aseteve të tenderuara në këtë valë të shitjeve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Reagon “Prishtina Parking” për kontratën prej 750 mijë euro

Published

on

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. sqaron opinionin publik rreth disa shkrimeve dhe reagimeve të aktivistëve politikë lidhur me vazhdimin e kontratës “Shërbime për Menaxhimin e Parkingjeve”, ku vlera indikative për 36 muajt e ardhshëm është 750,000.00€ (shtatëqind e pesëdhjetë mijë euro).

Ndërmarrja sqaron se kjo nuk është shuma që do t’i paguhet Operatorit Ekonomik, por në bazë të kontratës së nënshkruar, Ndërmarrja do t’i paguajë kompanisë 15 % të të hyrave për çdo shërbim që kryen kompania e kontraktuar nga Ndërmarrja.

Ta zëmë, nëse Operatori Ekonomik kryen shërbime nga të cilat Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” inkason 100€ (njëqind euro), nga kjo shumë 15 % e të hyrave (15€) do t’i marrë kompania e kontraktuar për të kryer shërbimet.

Gjithashtu në bazë të kontratës së nënshkruar, Operatori Ekonomik ka për obligim të furnizojë stafin me pajisje elektronike si telefona dhe printer digjital, ndërtimin e një server room, vijëzimin e të gjitha parkingjeve në të gjitha lagjet e Prishtinës, vendosjen e tabelave vertikale, mirëmbajtjen e sistemit, si dhe trajnimin e stafit për përdorimin e sistemit.

Është me rëndësi të theksohet se kompania e kontraktuar ka krijuar softuerin dhe tre aplikacione: aplikacioni ku palët paguajnë me sms, aplikacioni për banorët rezident si dhe aplikacioni për smart phone, ku për to është investuar një shumë e konsiderueshme e mjeteve nga kompania e kontraktuar.

Prishtina Parking me punën dhe angazhimin e treguar është shndërruar në një Ndërmarrje model në vend, andaj çdo tentim për të prishur imazhin nga informata të pasakta të sponzorizuara që kanë dështuar të implementojnë sisteme të tilla, është i papranueshëm për ne.

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. fton mediat dhe qytetarët që për çdo informatë të drejtohen pranë zyreve të Ndërmarrjes dhe të mos publikojnë njëanshëm qëndrime nga individë politik.

Continue Reading

Trending