Connect with us

Infrastrukturë

Objekti për banim social në Kaçanik të Vjetër përfundon në hetime

Published

on

Ndërtesa për banim social në Kaçanik të Vjetër filloi si projekt në vitin 2017. Ndonëse planifikimi ishte 1 vjeçar që objekti të përfundojë dhe të jetë i banueshëm, pati zvarritje dhe përfundoi në vitin 2023.

Brenda këtij objekti janë 24 banesa, në të cilin, familjet skamnore, planifikohet të vendosen aty.

Bedrije Reka, nga Kaçaniku ka treguar se ajo dhe familja e saj po jetojnë në kushte shumë të vështira. Për këtë ndërtesë ajo tha se nuk ka menduar që mund të vendosen aty.

“Për ndërtesën s’jam interesu, se kam ditë, kam mendu që kjo banesë është për ushtarët e UÇK-së edhe kam thënë nashta dikush që është invalid e gjynah pse m’u lajmëru aty, këtë e kam mendu”- tha Reka.

Ajo ka menduar se si të ia bëjë që të largohet nga kjo shtëpi që këtë dimër mos ta kalojë në të. Pasi tha se shtëpia është vjetëruar.

“Kjo shtëpi i ka tjegullat kush na ka dhanë atë kohë i kemi vendos, tash janë prish krejt, pikon uji, tavani do me i ra, me maru, s’kemi mundësi kurrqysh”- ka thënë Reka.

Ajo ka theksuar nevojën për të pasur një shtëpi apo një banesë dhe ka shtuar se po vuan nga një sëmundje e pashërueshme.

Ajo shpreson që të vendoset në këtë ndërtesë dhe ta zgjidh problemin e banimit.

Hetimet për objektin për banim social

Nga Zyra për informim në Policinë e Kosovës kanë thënë se është hetuar informata lidhur me dyshime për keqpërdorim të parave publike në këtë projekt.

“Drejtoria për Hetimin e Krimeve Ekonomike dhe Korrupsionit ka hetuar informatën lidhur me dyshimet për keqpërdorim të parave publike në projektin ‘’Ndërtimi i objektit të banimit social në Kaçanik’’- thanë ata.

Ndërsa, nga Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës kanë treguar se çka është raportuar në bazë të dokumentit të hartuar nga Komuna e Kaçanikut, programi tre vjeçar i banimit për vitin 2022-2025.

“Duke u nisur nga kapacitetet investive dhe humane të komunës si dhe kërkesave aktuale për zgjidhjen e çështjes së banimit është punuar në gjetjen e zgjidhjes me reale duke propozuar qe për tri vitet e ardhshme të adresohen të gjitha kërkesat (120) për banim dhe të zgjidhen me prioritet në pajtim me legjislacionin dhe rregulloret përkatëse në fuqi”- kanë thënë nga kjo Ministri për KALLXO.com.

Ndërkaq, Xhelal Gashi, Drejtor i Qendrës për Punë Sociale në Komunën e Kaçanikut, ka theksuar se gjendja sociale në këtë komunë nuk është e mirë.

Për objektin social ai ka thënë se qytetarët më shumë orientohen në komunë për shkak se kjo qendër nuk merret me këtë çështje. Ai ka treguar edhe numrin e rasteve sociale në këtë Komunë.

“Sipas statistikave që i kemi numri i shfrytëzuesve në Komunën e Kaçanikut sillet mbi 600 do të thotë aty herë bie nën 600 herë mbi 600, për shkak se numri i shfrytëzuesve variron prej muajit në muaj”- ka thënë ai.

Në periudhën e fundit ka thënë se vërehet një migrim i popullatës dhe ndoshta ky migrim e ka ulë numrin e shfrytëzuesve të ndihmës sociale. Por kjo shprehet se nuk do të thotë që gjendja është më e mirë se që ka qenë. Sipas tij, edhe pjesa e inflacionit ka ndikuar në jetën e qytetarëve.

Kallxo.com ka kontaktuar me Prokurorinë Speciale, por nuk ka dhënë informacione lidhur me rastin ngaqë rasti mund të jetë duke u hetuar./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

NEOM zbulon një destinacion të ri të quajtur Elanan

Published

on

NEOM (zonë e re urbane e planifikuar nga Mbretëria e Arabisë Saudite për t’u ndërtuar në provincën e saj veriperëndimore Tabuk) ka prezantuar një destinacion të ri të quajtur Elanan në Gjirin e Akaba të Arabisë Saudite, i cili përfshin 80 dhoma dhe suita. Fokusi kryesor i repartit është mirëqenia dhe kërkon një qasje bashkëkohore ndaj mirëqenies, duke përzier teknologjitë e reja me një atmosferë diskrete, luksoze që promovon relaksimin dhe introspeksionin.

Pajisjet kryesore të Elanan-it u ofrojnë mysafirëve disa mundësi për t’u zhytur në paqe, pushim dhe përtëritje. Vizioni arkitektonik i vendstrehimit është ndërtuar mbi inovacionin dhe harmoninë natyrore, duke përdorur teknika të avancuara të projektimit për të krijuar skulptura të ndërlikuara që përzihen me natyrën përreth.

Projekti u projektua nga Mark Foster Gage Architects, dhe kompani të tilla si JT+P, Desimone Engineering dhe RLB bashkëpunuan në projekt.

Ndërsa ka një estetikë moderne, ajo ende ruan një lidhje me natyrën, duke ofruar një përvojë unike arkitekturore për të gjithë. Ky zhvillim i ri pason njoftimet e fundit të Leyja, Epicon, Siranna, Utamo, Norlana, Aquellum dhe Zardun./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet Biblioteka e Pekinit, përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë

Published

on

Biblioteka e qytetit të Pekinit të Snøhetta ka hapur dyert e saj për publikun, duke prezantuar një hapësirë ​​unike për të mësuar dhe shkëmbyer njohuri në skenën kulturore të Pekinit.

Si një nga projektet më të pritura të vitit 2024, biblioteka përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë, përveç objekteve të ndryshme që synojnë krijimin e një destinacioni të gjallë kulturor në qytet. Snøhetta iu dha Biblioteka e Qytetit të Pekinit në vitin 2018 përmes një konkursi ndërkombëtar dhe projekti u përfundua me partnerin lokal ECADI.

Snøhetta e pa bibliotekën jo vetëm si një depo librash, por më tepër si një qendër për të mësuar, kulturë dhe komunitet. Dizajni i hapësirës ndjek këtë koncept, duke integruar zona për konferenca, ekspozita, shfaqje dhe restaurim të librave antikë. Në vend që t’i shihte bibliotekat si një tipologji të së kaluarës, projekti filloi të eksploronte potencialin e tyre për të ushqyer një “lidhje emocionale midis librave, njerëzve dhe peizazhit natyror përtej”.

Biblioteka e qytetit të Pekinit ndërthur peizazhin natyror me arkitekturën. Në qendër të tij, një forum 16 metra i gjatë mirëpret vizitorët dhe shërben si arteria kryesore e qarkullimit brenda ndërtesës. I rrethuar nga tarraca me shkallë të lakuar, forumi pasqyron peizazhin e lumit Tonghui aty pranë.

Tarracat shërbejnë si një zonë informale për t’u çlodhur, për të folur ose për të lexuar duke qëndruar të lidhur me hapësirën më të madhe. Zonat më të vogla gjysmë-private të leximit janë të ngulitura në ‘kodra’.

Ky peizazh i brendshëm ndodhet nën një çati në formë tende të frymëzuar nga pemët xhinko, duke sjellë dritën e ditës përmes hapjeve të vogla midis petaleve. Pemët e vërteta xhinko në hyrje përmirësojnë më tej ambientin natyror, duke festuar trashëgiminë e Pekinit përmes integrimit të leximit, performancës dhe peizazhit.

Projekti përpiqet të adresojë sfidat klimatike duke përfshirë teknologji për të minimizuar gjurmën e karbonit të trupëzuar dhe funksionale të ndërtesës.

Ai përdor komponentë modularë me një rrjet strukturor të racionalizuar për të reduktuar mbetjet e prodhimit.

Një modul i vetëm përdoret për kolonat e pemës së xhinko, të cilat rrotullohen për të krijuar pamjen e shumëllojshmërisë. Kolonat janë gjithashtu të pajisura me teknologji të kontrollit të klimës, duke përfshirë ndriçimin, kontrollin e akustikës dhe mbledhjen e ujit të shiut. Hapjet me xham rregullohen sipas ekspozimit të diellit, ndërsa çatia ka elementë fotovoltaikë të integruar për të siguruar prodhimin e energjisë së rinovueshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rigjallërimi i shtëpive dhe pallateve të vjetër i nevojshëm për formësimin e qyteteve

Published

on

Gjatë gjithë historisë së qyteteve, ndërtesat kanë ndryshuar përdorimin dhe funksionin e tyre, gjë që është e pashmangshme, pasi çdo epokë paraqet çështje dhe kërkesa unike.

Faktorë të tillë si llojet e banesave, dendësia e popullsisë në zona specifike dhe shfaqja e bizneseve dhe shërbimeve të reja riformësojnë peizazhin e qytetit, shpesh duke tejkaluar përshtatshmërinë e strukturave ekzistuese. Prandaj, rigjallërimi ose rehabilitimi i ndërtesave është logjik por edhe i nevojshëm për të përmbushur kërkesat e një peizazhi në ndryshim.

Meqenëse prishja e plotë e qytetit për rindërtim është jopraktike dhe e dëmshme për mjedisin, aktivitetet e reja akomodohen brenda ndërtesave ekzistuese përmes përshtatjeve dhe rinovimeve për të adresuar nevojat në ndryshim. Kjo qasje është e njohur në historinë urbane. Megjithatë, ndryshimet më të gjera dhe bashkëkohore – që do të thotë zgjidhje të rëndësishme për të tashmen – ofrojnë përgjigje më praktike dhe krijuese të përshtatura për çdo kontekst.

Brenda dinamikës së jetës urbane, zona të caktuara mund të neglizhohen, ndërsa të tjerat vlerësohen. Krijimi i planeve të zhvillimit urban mund të ndryshojë përdorimin ligjor ose parësor të zonave të veçanta, duke u ofruar pronave të prekura mundësi të reja për banim.

Ndonjëherë, ndërtesat boshe mbeten të pabanuara, pa plane për prishje, duke u përkeqësuar ngadalë dhe duke paraqitur rreziqe sigurie për rrethinat e tyre dhe banorët e mundshëm për shkak të strukturave të vjetruara dhe objekteve të pasigurta. Në të gjitha këto raste, rehabilitimi del si një zgjidhje e qëndrueshme dhe përgjithësisht e dobishme për qytetin. Në fund të fundit, ndërtesat e pushtuara janë thelbi i arkitekturës.

Strehimi është shkalla më e gjerë dhe urgjente në metropolet bashkëkohore. Numri i madh i rezidencave, duke filluar nga pallate deri tek shtëpitë e një familjeje, ofron madhësi të ndryshme që mund të ripërdoren për objektiva të ndryshëm.

Ekziston mundësia e përdorimit të vetëm ose shumëfamiljare, si dhe akomodimi për shërbime dhe tregti. Sidomos në vendet e veriut global, ku qytetet tashmë janë “të kufizuara” në hapësirë ​​dhe po përjetojnë flukse të konsiderueshme migratore, rehabilitimi i ndërtesave ekzistuese në banesa kolektive, për shembull, ka shumë kuptim.

Skenari ideal do të ishte investimi global në banesat sociale, duke u shtrirë përtej Evropës, siç tregohet nga shembujt e mbledhur këtu. Rehabilitimi i jep jetë të re hapësirave urbane duke ripërdorur shtëpitë e vjetra në dyqane, duke transformuar pallate për banim kolektiv dhe duke i kthyer magazinat në rezidenca private./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending