Connect with us

Infrastrukturë

Një qytet mbi ujë mund të tingëllojë utopik, por qytetet lundruese nuk janë ide të reja!

Published

on

Kohët e fundit, konceptet e qytetit lundrues u bënë të njohura me krizën globale të klimës që çoi në rritjen e nivelit të detit. Një qytet mbi ujë mund të tingëllojë utopik, por qytetet lundruese nuk janë të reja.

Njerëzimi ka një histori të gjatë të komuniteteve që jetojnë në ujë. Komunitete me bazë uji ose qytete kanalesh si Amsterdami ose Venecia vijnë në mendje kur diskutojmë për qytetet lundruese. Por zhvillimet dhe kushtet e fundit të globit i shtynë njerëzit të mendojnë për komunitete më futuriste dhe të qëndrueshme të bazuara në oqean.

Qytetet komplekse të vetëqëndrueshme mbi ujë mund të duken si një zgjidhje për ngritjen e nivelit të detit dhe planifikimin kompakt të qytetit të shkaktuar nga rritja e shpejtë e popullsisë. Shumë projekte arkitekturore të menduara plotësisht janë prodhuar në këtë drejtim dhe në pritje të realizimit të tyre.

Waterstudio.NL është një firmë arkitekturore e specializuar në strukturat lundruese e themeluar nga arkitekti holandez Koen Olthuis. Projektet e Waterstudio.NL fokusohen në zgjidhjet inovative të zhvillimit urban në përgjigje të rritjes së nivelit të detit, menaxhimit të ujit dhe ndryshimeve klimatike.

Objektivi kryesor i projektit Maldive Floating City është të japë një zgjidhje për kërcënimin e afërt të rritjes së nivelit të detit, i cili paraqet një rrezik të konsiderueshëm për ekzistencën e vendit. Projekti synon të krijojë një mjedis urban elastik dhe të adaptueshëm që mund të ngrihet dhe të bjerë me ndryshimin e nivelit të detit, duke ndërtuar një qytet të tërë në platforma lundruese.

Dizajni i qytetit nxjerr në pah funksionalitetin dhe qëndrueshmërinë. Strukturat duhej të projektoheshin me forcë për dallgët dhe stuhitë e forta duke ngushëlluar hapësirat e banimit të banorëve. Si një propozim i shkallëzuar i qytetit, dizajni përfshin zona banimi, zona tregtare, objekte rekreative dhe infrastrukturë. Meqenëse i gjithë qyteti është lundrues, të gjitha lidhjet sigurohen nga vendkalime dhe rrugë lundruese.

Ndryshe nga shumë projekte të fazës konceptuale, projekti i qyteteve lundruese në Maldive është në ndërtim e sipër. Imazhet e shpërndara në shkurt të vitit 2023, që tregojnë vendosjen e ishullit të parë, kanë emocionuar ata që ndjekin me padurim realizimin e projektit.

Vitet e fundit, rritja e numrit të projektimeve të qyteteve lundruese është konsideruar si “zgjidhja” për shumë probleme. Këto ide po fitojnë vrull: një organizatë jofitimprurëse në Kaliforni propozoi plane për një qytet lundrues në brigjet e Polinezisë Franceze në 2017, Bjarke Ingels Group zbuloi Oceanix City në 2019, ka një komunitet lundrues në Maldive që tashmë po merr formë, po prodhohen bishtaja të lëvizshme lundruese. në Panama, dhe së shpejti mund të fillojë ndërtimi i një qyteti lundrues në Busan.

Shumica e këtyre qyteteve lundruese të fundit, të cilat portretizohen si “zgjidhja” kundër sfidave të tilla si rritja e nivelit të detit që shoqëron ndryshimet klimatike dhe rritja e shpejtë e popullsisë, janë zbatuar. Megjithëse këto qytete lundruese janë projektuar në detaje duke pasur parasysh shumë aspekte në lidhje me qëndrueshmërinë, efektet e tyre afatgjata në mjedis nuk dihen ende.

Fizibiliteti i të gjitha strategjive të planifikuara me supozimin e vetë-mjaftueshmërisë dhe se të jetuarit në ujë do të jetë zgjidhja më e mirë si për përdoruesit ashtu edhe për botën është gjithashtu e hapur për diskutim./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Ndryshojnë rregullat për lejet e ndërtimit në Shqipëri

Published

on

Qeveria ka vendosur që të ndryshojë rregullat për regjistrimin e lejeve dhe kontratave të porosive që firmosen paraprakisht mes palëve.

Janë jo të pakta apartamentet që shiten pa përfunduar përmes kontratave të porosisë, apo rastet kur zhvilluesi i pronës (investitori) hyn në një marrëveshje paraprake me pronarët e truallit, ndaj Qeveria ka vendosur që të ndryshojë edhe rregullat për regjistrimin e këtyre lejeve dhe kontratave që firmosen paraprakisht mes palëve.

Në udhëzimin e botuar në fletoren zyrtare përcaktohet qartë, që regjistrimi i lejes do të bëhet nga Kadastra, kur akti notarial ndërmjet zhvilluesit dhe pronarit të tokës përmban të dhëna të plota, ç’ka nënkupton numër pasurie, zonë kadastrale, sipërfaqe, kufij, pozicion gjeografik për evidentimin e pasurisë, të cilat përputhen me të dhënat e pasqyruara në regjistrin kadastral.

Po ashtu, duhet që të dhënat në përmbajtje të aktit për njësitë të jenë të individualizuara sipas planimetrive, të miratuara me lejen e ndërtimit.

Kur gjatë shqyrtimit të kërkesës për regjistrim rezulton, se aktet noteriale të lidhura ndërmjet investitorit dhe pronarit të truallit apo porositësve kanë mangësi, bëhet njoftimi i tyre duke iu lënë 30 ditë afat për plotësimin e dosjes, shkruan SCAN tv.

“Nëse pas kalimit të afatit këto të meta nuk plotësohen, nga ASHK-ja refuzohet regjistrimi i aktit”, theksohet në dokument.

Regjistrimi refuzohet po ashtu edhe kur në kontratën e porosisë ka devijime nga planimetria.

“Kur në regjistrin kadastral, në kartelën e pasurisë “truall”, rezultojnë të regjistruara përpara hyrjes në fuqi të këtij udhëzimi akte noteriale ndërmjet pronarit të truallit dhe zhvilluesit të pronës, në cilësinë e investitorit, në të cilët nuk është individualizuar pasuria që do të përfitojë pronari i truallit,

ASHK-ja në momentin e paraqitjes për regjistrim në regjistrin e lejes të kontratave të sipërmarrjes/porosisë apo premtimshitjes ndërmjet investitorit me pronarin e truallit apo me të tretë, verifikon nëse të dhënat mbi njësitë në këto akte janë të individualizuara sipas planimetrive, që i bashkëlidhen lejes së ndërtimit.

Në rast mospërmbushjeje të këtij detyrimi, regjistrimi i tyre refuzohet.”, përcaktohet në udhëzim./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Aliu: Në vjeshtë nisin ndërtimet e objekteve banesore për banim social

Published

on

Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, ka thënë se gurthemeli për ndërtimin e katër objekteve banesore për banim social dhe të përballueshëm do të vihet në vjeshtë.

Pas miratimit të projektligjit për banim social dhe të përballueshëm, ministri Aliu ka thënë se deri tash kanë aplikuar 13 komuna për identifikimin e lokacionit për ndërtimin e objekteve banesore, ku në katër sosh do të hapet tenderi në shtator, kurse në nëntë komuna të tjera janë ende në fazën e dizajnimit të projektit.

Duke arsyetuar realizimin e këtij projekti në fundin e mandatit të qeverisë, Aliu ka theksuar se s’kanë mundur të hyjnë në fazën e realizimit të projektit pa pasur studime dhe fazë përgatitore.

Aliu ka theksuar se banesat për banim social do të mbeten në pronësi të shtetit dhe do të menaxhohen nga komunat, kurse te banimi i përballueshëm mund të aplikojnë çiftet e reja dhe punëtorët e administratës nga komunat përkatëse./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Pronat e sekuestruara të Radoiçiqit i kalojnë Policisë së Kosovës

Published

on

Me ndryshim-plotësimet e një udhëzimi administrativ, të miratuara të mërkurën nga Qeveria e Kosovës, pronat e sekuestruara të biznesmenit serb nga veriu i Kosovës, Millan Radoiçiq, do t’i jepen në shfrytëzim Ministrisë së Brendshme të Kosovës, përkatësisht Policisë së Kosovës.

Radoiçiqin, Kosova e kërkon si të dyshuar për organizimin e sulmit të armatosur në fshatin Banjskë të Zveçanit, shtatorin e kaluar.

Në këtë sulm mbeti i vrarë një polic i Kosovës, ndërsa në përleshjet e armatosura që pasuan, u vranë edhe tre sulmues serb.

Radoiçiq besohet se është i lirë në Serbi.

Gjatë një aksioni në prill, Agjencia për Administrimin e Pasurive të Sekuestruara ose të Konfiskuara e Kosovës sekuestroi dy prona të paluajtshme në Mitrovicën e Veriut, një restorant dhe një banesë, si dhe një vilë në komunën e Zubin Potokut – që të gjitha në pronësi të Radoiçiqit.

Duke folur në mbledhjen e Qeverisë të mërkurën, ministrja e Drejtësisë e Kosovës, Albulena Haxhiu, tha se këto prona, aktualisht, janë nën menaxhim të ministrisë që udhëheq ajo, përkatësisht Agjencisë për Administrimin e Pasurive të Sekuestruara ose të Konfiskuara të Kosovës.

Haxhiu tha se ndryshimet në udhëzimin administrativ janë të rëndësishme, sepse i eliminojnë procedurat e tejzgjatura për dhënien me qira të pasurive të sekuestruara dhe të konfiskuara, kur ato i kërkon një institucion publik ose organ shtetëror./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending