Connect with us

Trashëgimia Kulturore

‘Një gur në një kohë në ringjalljen e Trashëgimisë’, vazhdojnë rinovimet në 10 objekte kulturore dhe fetare në Kosovë

Published

on

Përpjekjet e UNDP Kosovo për ruajtjen dhe ringjalljen e trashëgimisë kulturore në Kosovë vazhdojnë me ndërhyrje të reja fizike në 10 objekte kulturore dhe fetare.

“Teksa po zhvillohen intervenimet, ne vizituam lokacionet dhe dëshmuam ecurinë e punimeve për ringjalljen e këtyre objekteve, të cilat mbajnë një vlerë të veçantë për të gjitha komunitetet në Kosovë.”, shkruan në njoftimin e UNDP Kosovo.

Javë më parë, UNDP përmes projektit të financuar nga #EUForeignPolicy ‘Trashëgimia Kulturore si nxitës për dialogun ndërkomunitar dhe kohezionin social’ filloi procesin e restaurimit, rehabilitimit dhe zbukurimit të këtyre 10 vendeve./Media Ndërtimi.

Trashëgimia Kulturore

Personat me aftësi të kufizuara duan qasjes gjithëpërfshirëse në trashëgimi kulturore

Published

on

Në kuadër të projektit “Nuk ka trashëgimi kulturore pa ne”, u mbajt seminari rreth krijimit të qasjes gjithëpërfshirëse për persona me aftësi të kufizuara në trashëgimi kulturore.

Qëllimi i seminarit ishte që t’u jipet mundësi personave me aftësi të kufizuara të shprehin nevojat dhe domosdoshmërinë në përfshirjen e tyre në zhvillimin e politikave strategjike të institucioneve në fushën e trashëgimisë kulturore.

Ky projekt financohet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe zbatohet nga #CHwBKosova në bashkëpunim me HANDIKOS./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trashëgimia Kulturore

Brenda thesareve të qytetit të Beratit

Published

on

Nuk ka ardhur askush në Berat dhe mos të jetë mahnitur me fasadat dhe arkitekturën e banesave monument kulture të qytetit, por pak kush e di dhe i njeh se brenda fshihen vlera të paçmuara të Trashëgimisë Kulturore.

Ky është rasti i banesës së familjes Qako në lagjen “Goricë”, arkitektura dhe dekoracioni i së cilës është me vlera të veçanta jo vetëm për arkitekturën e banesës së qytetit të Beratit, por për mbarë banesën qytetare shqiptare.\

 

Objeki ka pikturë murale në brendësi, e cila ka pësuar tre faza pikturimi në kohë të ndryshme. Në pikturën e fazës së tretë shënohet edhe data 1869 me shifra latine./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trashëgimia Kulturore

Rikonceptohet ekspozita ‘Cikli i jetës’ në Muzeun Etnologjik

Published

on

Restaurimi i objektit-shtëpisë kryesore të Muzeut Etnologjik që funksionon në Kompleksin “Emin Gjiku” në Prishtinë, ka përfunduar në qershor të viti të kaluar. Por, brenda kësaj shtëpi nuk janë rikthyer artefaktet etnologjike të cilat ishin pjesë e ekspozitës “Cikli i jetës”.

Ekspozita “Cikli i jetës” ishte hapur si ekspozite e përhershme pas themelimit të këtij muzeu. Ajo është larguar nga aty për t’i hapur rrugë restaurimit të objekti që nisi në 2017.

Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit nuk ka treguar kohë se kur do të rihapet kjo ekspozitë. Puna për restaurimin dhe konservimin e artefakteve, vendosja e vitrinave dhe inventari të nevojshme, janë tregues se rikthimi i ekspozitës “Cikli i jetës” do të marrë goxha kohë.

Muzeu Etnologjik numëron deri në 1500 artefakte, ku pjesa dërmuese ishin ekspozuar në kuadër të ekspozitës “Cikli i jetës”,  të cilat i janë nënshtruar restaurimit, para se të riekspozohen.

Etnologu Bekim Xhemili, kustos në Muzeun Etnologjik tha për Kallxo.com se restaurimi i artefakteve është i domosdoshëm dhe do të marrë kohë.

“Rihapja e ekspozitës ‘Cikli i jetës’ është planifikuar që tek pas përfundimit të trajtimit të përgjithshëm të eksponateve, proces që do të merr kohë, do të bëhet planifikimi i kthimit të ekspozitës bazë, me konceptin e njëjtë – Cikli i jetës, por me rifreskime të eksponateve në kuadër të prezantimit, interpretimit, edukimit dhe promovimit multimedial”- tha ai.

Xhemili thotë se pas restaurimit, hapësira e objektit duhet të kompletohen me inventarin e nevojshëm më vendosjen e artefakteve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending