Connect with us

Infrastrukturë

Komisioni Evropian angazhohet si të bëhet realitet Marrëveshja e Gjelbër

Published

on

Komisioni ka paraqitur një sërë blloqesh ndërtimi për të ndihmuar në transformimin e Evropës në një ekonomi të pastër, efikase nga burimet, e drejtë dhe konkurruese. Ato janë identifikuar gjatë “Dialogëve të Tranzicionit të Pastër” të cilin Komisioni organizon me industrinë dhe partnerët socialë për të diskutuar se si të bëhet realitet Marrëveshja e Gjelbër Evropiane.

Shumica e iniciativave konkrete që dalin nga Marrëveshja e Gjelbër Evropiane janë tashmë të ngulitura fort në ligjin e BE-së. Fokusi tani është kthyer te zbatimi, ku kontributi nga industria dhe partnerët socialë është vendimtar për ta bërë këtë një sukses.

Komentet e tyre kanë nxjerrë në pah nevojën për rregulla të qëndrueshme, të thjeshtuara dhe të parashikueshme për bizneset. Komisioni do të ofrojë udhëzime të mëtejshme për të mbështetur industrinë dhe vendet e BE-së për zbatimin e këtyre rregullave.

Energji e pastër e bollshme dhe e përballueshme, duke shfrytëzuar plotësisht ligjet e përditësuara të BE-së

ndërtimin e infrastrukturës moderne si shtyllë për industrinë e BE-së

Qasje më i lehtë në financa, pasi investimet e rëndësishme duhen bërë paraprakisht për të zhvilluar infrastrukturën e nevojshme. Ne kemi nevojë urgjente për të koordinuar më shumë financimet në nivel të BE-së.

shfrytëzimi i tregut të vetëm në një kontekst global konkurrues, nëpërmjet blerjeve të përbashkëta dhe të kombinuara për shembull të lëndëve të para kritike

Udhëheqësit e BE-së do të shqyrtojnë hapat e ardhshëm në tranzicionin e pastër të Evropës në Këshillin Evropian më 17-18 prill.

Presidentja von der Leyen njoftoi fillimin e Dialogëve të Tranzicionit të Pastër në fjalimin e saj në vitin 2023 për Gjendjen e Bashkimit. Nëntë dialogët, të kryesuar nga Zëvendës-Presidenti Ekzekutiv Šefčovič, deri më tani u fokusuan në hidrogjenin, industritë me energji intensive, teknologjinë e pastër, infrastrukturën e energjisë, lëndët e para kritike, bioekonominë e bazuar në pyje, qytetet, lëvizshmërinë e pastër, çelikun dhe sektorin e ndërtimit.

Më shumë dialogë do të zhvillohen së shpejti. Komisioni mbetet i përkushtuar për zbatimin e plotë të Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane në bashkëpunim me industrinë, partnerët socialë, Parlamentin dhe Këshillin./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Webber fiton kontrata me vlerë 1.2 miliardë dollarë në Amerikën e Veriut

Published

on

Firma e ndërtimit Webber ka fituar 10 projekte të reja ndërtimi dhe mirëmbajtjeje në Amerikën e Veriut që arrijnë në 1.2 miliardë dollarë.

Webber me bazë në Hjuston është një degë e kompanisë evropiane të infrastrukturës Ferrovial dhe ka fituar një sërë projektesh në lidhje me përmirësimin e rrugëve, ndërtimin e urave dhe impiantet e trajtimit të ujit.

10 kontratat përfshijnë dy në Teksas për Departamentin e Transportit të Teksasit:

IH 27 në Randall County: 312.5 milion dollarë: Projekti për Departamentin e Transportit të Teksasit, shtrihet 6.9 milje, duke shtuar një korsi shtesë në IH 27 në Randall County. Pas përfundimit, ai do të ndihmojë në mbështetjen e rritjes së trafikut të mallrave në korridorin “Ports to Plains” midis Laredo, TX dhe Denver, CO.

Autostrada (SHBA) 60 Parmer County në Friona: 69.9 milionë dollarë: Projekti 5.3 milje i gjatë për Departamentin e Transportit të Teksasit përfshin ndërtimin e korsive të nxitimit dhe ngadalësimit, një kuvertë ure dhe mure dheu të stabilizuara mekanikisht (MSE). Ky projekt do të lejojë një hyrje më të sigurtë në US 60 për volumin e lartë të automjeteve industriale dhe të rënda që operojnë në zonë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Auditori: NPB-ja shkurtoi afatin për tenderin mbi 300 mijë euro për riparim të rrugëve pa arsyetim të qëndrueshëm

Published

on

Zyra Kombëtare e Auditimit (ZKA) ka gjetur se Ndërmarrja Publike Banesore (NPB) ka shkurtuar pa ndonjë arsyetim të qëndrueshëm afatin kohor për dorëzim të ofertave në tenderin mbi 300 mijë euro për riparim të rrugëve.

Sipas raportit të auditimit për vitin 2023 për NPB-në, kjo ndërmarrje publike lokale afatet kohore për tenderin “Riparimi i Rrugëve Urbane dhe Rurale” në vlerë 313 mijë euro, i ka shkurtuar për 7 ditë, nga 20 ditë sa duhet të jetë sipas ligjit, në 13 ditë.

“Afati kohor për dorëzimin e tenderëve/aplikacioneve është shkurtuar me arsyetimin se natyra e punëve ka të bëjë me intervenime urgjente” – thuhet në gjetjen e ZKA-së, shkruan Kallxo.com

Në lidhje me këtë, sipas ZKA-së, Departamenti i Monitorimit në Komisionin Rregullativ të Prokurimit Publik (KRPP), ka vlerësuar se nuk ka pasur ndonjë detyrim emergjent, duke marrë parasysh lëndën dhe natyrën e aktivitetit.

“..andaj ka rekomanduar NPB-në të veprojë sipas nenit 44 të LPP-së dhe këtë aktivitet të prokurimit ta realizojë me afate të rregullta, mirëpo ky rekomandim nuk ishte zbatuar nga ndërmarrja” – thuhet tutje në raport.

Në gjetjen e saj, Zyra Kombëtare e Auditimit ka thënë se shkurtimi i afateve pa arsyetime bindëse dhe të bazuara ligjore, mund të kufizojë konkurrencën dhe për rrjedhojë mosmarrjen e ofertave më të përshtatshme për kompaninë.

Me këtë gjetje të ZKA-së, Ndërmarrja Publike Banesore është pajtuar./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Nga 1 qershori bllokohet një pjesë e rrugës Kaçanik-Hani i Elezit

Published

on

Ministria e Infrastrukturës njofton se duke filluar nga data 1 qershor 2024, do të bllokohet për qarkullimin e automjete një pjesë e segmentit të rrugës nacionale N2, Kaçanik- Hani I Elezit.

Bllokimi I këtij segmenti bëhet për arsye të zhvillimit të punimeve në hekurudhë-pjesa jugore e hekurudhës 10 (Fushë Kosovë- Hani I Elezit), shkruan Indeksonline.

Nëpër Autoudhën “Arbën Xhaferi” do të mund të qarkullojnë automjetet e rënda që kalojnë transit në Kaçanik.

Ndërsa, automjetet tjera mund ta shfrytëzojnë bajpasin e ndërtuar në rrugën “Agim Bajrami”( përjashtohen mjetet e rënda).

Punimet në hekurudhë është duke i realizuar kompania “G.C.F Generate Construzioni Ferroviarie-dega në Kosovë.

Ky vendim hyn në fuqi që nga sot dhe do të mbetet në fuqi deri në njoftimin e radhës./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending