Connect with us

Infrastrukturë

Nivele rekord të depozitimit të gazit pas dimrit në Evropë

Published

on

Evropa po del nga dimri i saj i dytë që nga pushtimi i paligjshëm i Ukrainës nga Rusia. Pavarësisht shumë frikës, ne kemi dalë më të fortë se më parë, me siguri dhe solidaritet më të madh energjetik dhe një përzierje energjie më të pastër.

Më 31 mars, kur mbaroi sezoni i ngrohjes dimërore, depot tona të gazit ishin mbi 58% plot. Ky është niveli më i lartë i regjistruar në këtë periudhë të vitit.

Këto nivele të larta të ruajtjes janë rezultat i diversifikimit tonë të suksesshëm të furnizimeve me energji, përpjekjeve të qytetarëve dhe bizneseve për të reduktuar kërkesën për gaz dhe investimet tona në energjinë e rinovueshme – tre shtyllat e Planit tonë REPowerEU.

Niveli i lartë i depozitimit të gazit në Evropë do të thotë se tregjet janë gjithnjë e më të qëndrueshme, çmimet janë kthyer në nivelet e paraluftës dhe Evropa mund të fillojë të rimbushet me besim për sezonin e ngrohjes të dimrit të ardhshëm.

Ndërsa ne mund të jemi krenarë për mënyrën sesi BE e ka menaxhuar krizën energjetike deri më tani, nuk ka vend për vetëkënaqësi. Ne duhet të vazhdojmë të mbështesim qytetarët tanë dhe industrinë, dhe miqtë tanë ukrainas. Sigurimi i sigurisë energjetike dhe konkurrueshmërisë së Evropës, ulja e çmimeve dhe avancimi i tranzicionit të energjisë së pastër mbeten një prioritet i lartë.

Në përgjigje të pushtimit rus të Ukrainës, Komisioni Evropian propozoi Planin REPowerEU në mars 2022, për t’i dhënë fund varësisë së Evropës nga karburantet fosile ruse. Udhëheqësit e BE-së ranë dakord unanimisht për nevojën e një plani të detajuar, dhe ky u prezantua më pas nga Komisioni në maj 2022. Disa masa legjislative urgjente në fushën e energjisë u pasuan gjatë vitit 2022 dhe këto janë zbatuar së bashku me shtetet tona anëtare. qytetarët dhe industria, dhe partnerë të besueshëm ndërkombëtarë.

Pjesa e importeve të gazit rus të Evropës ra nga 45% në 2021 në 24% në 2022 dhe më tej në 15% në 2023. Kjo prirje rënëse duhet të vazhdojë.

Evropianët kanë ulur kërkesën e tyre për gaz me gati 20%, gjë që na ka lejuar të kursejmë më shumë se 107 bcm gaz në 18 muajt e fundit.

Rritja e pjesës së burimeve të rinovueshme në përzierjen e energjisë na ka lejuar të zëvendësojmë ekuivalentin e 24 bcm gaz rus në 2022 dhe 2023. Dhe emetimet nga sektori i energjisë ranë me një 24% mbresëlënëse në 2023, ndërsa ekonomia jonë gjithashtu vazhdoi të rritet./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Pjesa e jashtme e klimës vendoset brenda objektit të Spitalit në Ferizaj (VIDEO)

Published

on

Një pamje e pazakontë është raportuar nga Spitali i Ferizajt. Pajisja e klimatizimit, e cila vendoset jashtë objekteve, është parë e vendosur brenda hapësirës së spitalit në njërin repart.

Një qytetar ka dërguar në adresë të Kallxo.com pamje të pajisjes.

Sipas qytetarit anonim, brenda objektit është temperatura e lartë nga pajisja në fjalë.

Kallxo.com ka kontaktuar me ushtruesin e detyrës së drejtorit të Spitalit të Përgjithshëm në Ferizaj, Fikret Arifi i cili thotë se pajisja ka kohë që është e vendosur aty.

Sipas tij, në hapësirën e brendshme të spitalit është i vendosur “Autoklavi” pajisje kjo e cila kryen sterilizimin e manteleve, fashave e pajisjeve të tjera kirurgjike.

https://www.facebook.com/watch/?ref=embed_video&v=2115359122163589

Arifi shtoi se kjo pajisje ka nevojë që të ketë hapësirë të ftohtë dhe objekti ua ka pamundësuar që pajisjen e jashtme të klimatizimit ta vendosin jashtë objektit.

“Objekti i Ferizajt është veç i adaptuar. Nuk është spital ai, ajo ka qenë Mjekësi Familjare dhe tërë kohën vetëm është meremetu.

Qajo pjesa e ‘Autklavit’ i bie bash në mes të Spitalit, nuk ka shansë këto gypat a çka janë me i qitë jashtë. Ata e kanë qitë me e zbut situatën për një ‘Autoklav’ që është aty e temperaturat e larta që po bëhen brenda aty kanë bërë defekte të shpesha”- deklaroi Arifi.

Ai shtoi se presin një pajisje të re të ‘Autoklavit’ dhe se planifikojnë për ta vendosur në një objekt jashtë spitalit.“

Dje (27.05.2024) e dhamë idenë që me e shpu tavanin dhe me e qitë krejt naltë, punëtorët na thanë që s’munden me dhanë garancion që nuk pikë shiu”- shtoi Arifi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Banorët e Sibovcit e Shipitullës në hall me shpronësimet: Thonë se po u vështirësohet jeta me mbylljen e rrugës

Published

on

Banorët e fshatrave që janë afër hapësira të mihjes së KEK-ut, vazhdojnë të kenë probleme të shumta.

Shipitulla e Sibovci tash janë në hall me mbylljen e rrugës.

Sipas tyre, në këtë formë, jeta po u bëhet e pamundur.

Continue Reading

Infrastrukturë

Qasje e pamundur nëpër objektet publike, sfidat e personave me Aftësi të Kufizuara në Kosovë e Shqipëri

Published

on

Stigmatizimi në shoqëri, mos trajtimi adekuat në institucionet shëndetësore shtetërore dhe mungesa e hapësirave për të gjetur një vend pune, janë vetëm disa prej problemeve me të cilat ballafaqohet personat me aftësi të kufizuara në Shqipëri e Kosovë.

Të dhëna e grumbulluara në Shqipëri e Kosovë tregojnë se institucionet publike nuk ju ofrojnë shërbimet e nevojshme shëndetësore, e madje në shumë prej objekteve të institucioneve publike as nuk është ofruar mundësia për qasje fizike nga këta persona.

Në anën tjetër, një nga sfidat kryesore të identifikuar në Shqipëri është edhe mungesa e infrastrukturës së përshtatshme në shërbimet shëndetësore.

Spitalet dhe qendrat shëndetësore shpeshherë nuk janë të pajisura me rampa dhe ashensorë, duke bërë që personat me aftësi të kufizuara të kenë akses të pamjaftueshëm ose të pamundur në këto ambiente.

“Ende vazhdoj të has probleme në qendrat shërbimeve shëndetësore. Mbaj mend që në një rast ne një zonë tjetër të Tiranës, më është dashur qe të bëj një nga vaksinat në oborrin e qendrës shëndetësore sepse qendra nuk ishte e aksesueshme”- shprehet zonja Lala.

Mënyra e trajtimit të këtyre personave ndikon edhe në aspektin psikologjik. Sipas psikologes Manjola Çollaku, mungesa e këtyre aseteve dhe infrastrukturës, mund të ndikojë negativisht në gjendjen emocionale të personave me aftësi të kufizuara.

“Kufizimet në qasjen në shërbime shëndetësore dhe asistencën sociale, mungesa e mundësive për arsim dhe punësim, si dhe stigma sociale dhe diskriminimi, të gjitha këto mund të përkeqësojnë gjendjen emocionale dhe të rrisin ndjenjën e izolimit dhe mungesës së vetëbesimit, mungesa e infrastrukturës gjithashtu mund të krijojë pengesa për të arritur qasjen në shërbimet dhe resurset që ata kanë nevojë, duke rritur ndjesinë e izolimit dhe ndjenjën e pakënaqësisë me situatën e tyre.”- u shpreh ajo.

Ky artikull është prodhuar me përkrahjen financiare të Bashkimit Europian në kuadër të projektit “Fuqizimi i lajmeve cilësore dhe gazetarisë së pavarur në Ballkanin perëndimor dhe Turqi II”. Përmbajtja e këtij botimi është përgjegjësi e BIRN Kosova dhe në asnjë mënyrë nuk mund të konsiderohet si qëndrim i Bashkimit Europian./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending