Connect with us

Infrastrukturë

Ngjyrat e lagjes Favela: Ndikimi transformues i pikturës në komunitete

Published

on

Në perceptimin e shumë njerëzve, favela mishëron përfaqësime kontradiktore dhe të kundërta. Për ata jashtë kufijve të saj, favela shpesh lidhet me krimin, varfërinë ose sëmundjen. Megjithatë, ajo konsiderohet gjithashtu si mishërimi estetik i një kombi, duke shërbyer si vendlindja e elementëve me famë kulturore në mbarë botën, si samba në rastin e Brazilit.

Këto perceptime nuk janë arbitrare. Ka motive themelore që justifikojnë veprimet politike, urbane dhe sociale. Për ta ilustruar, le të thellohemi në historinë e favelave braziliane. Në fillim të shekullit të 20-të, favelat shiheshin si enklava të të varfërve dhe të papunëve. Nga vitet 1930 deri në vitet 1950, përpjekjet e qeverisë filluan të trajtojnë favelat si një problem të zgjidhshëm. Megjithatë, në vitet 1980, narrativa ndryshoi, duke i pikturuar favelat si qendra të krimit të organizuar dhe trafikut të drogës. Kjo ringjallje e imazhit të favelës si problem çoi në krijimin e Njësive të Policisë Paqësuese (UPP) në vitet pasuese.

Kohët e fundit, ka pasur një zhvendosje nga përdorimi i termit “favela” në “komunitet”, duke nënkuptuar një njohje të favelave jo si dukuri të rastësishme, por si pjesë përbërëse të qyteteve. Perspektivat e jashtme jo vetëm që formësojnë këtë përfaqësim të ri, por janë të informuara edhe nga këndvështrimet e vetë banorëve. Megjithatë, krahas këtij ndryshimi, ka një tendencë për të romantizuar këto zona. Kjo përfshin shfaqjen e tureve turistike të drejtuara nëpër komunitete. Ndërsa agjentët e jashtëm në mënyrë të pashmangshme shfrytëzojnë favelën si një objekt, banorët e shohin atë si një mundësi për t’u angazhuar në tregje të tilla si tregtia dhe turizmi.

Në vitin 2015, një kolektiv artistësh meksikanë nisi një ndërhyrje me shumë perspektiva në një komunitet pranë qytetit të Meksikos, duke u frymëzuar nga muralizmi tradicional meksikan. I njohur si Germen Crew, kolektivi zbukuroi mbi 200 shtëpi dhe mbulonte një sipërfaqe prej 20,000 metrash katrorë. Duke u zhytur në lagje dhe duke u angazhuar ngushtë me banorët e saj, Germen Crew u bazua në historitë e tyre për të krijuar muralet. Kjo formë e re e muralizmit meksikan, e rrënjosur në konsensusin e komunitetit, përfshiu në mënyrë aktive 450 familjet në procesin e prodhimit të saj. Statistikat e qeverisë tregojnë ulje të shkallës së krimit në Las Palmitas pas fillimit të projektit. Ky rezultat pozitiv ka të ngjarë të lidhet me fuqizimin e komunitetit dhe banorëve të tij nga nisma, duke ofruar narrativa alternative duke nxitur një ndjenjë uniteti dhe përkatësie.

Kohët e fundit, në favelën Paraisópolis të São Paulos, projekti “Cores da Favela” (Ngjyrat e Favela) ka nisur një mision për të transformuar fasadat e komunitetit. Përtej vetëm estetikës, projekti synon gjithashtu të rrisë aftësitë dhe sigurinë e punëtorëve të përfshirë në procesin e lyerjes. Përmes sesioneve të trajnimit si “Puna në lartësi” dhe “Teknikat e pikturës”, punëtorët marrin mundësi zhvillimi profesional. Për më tepër, të gjitha materialet e përdorura për projektin janë marrë nga bizneset lokale brenda komunitetit, duke mbështetur ekonominë lokale në proces.

Në këtë kontekst, ndërkohë që nevojat urgjente të këtyre komuniteteve sillen rreth infrastrukturës bazë si kanalizimet, uji i pastër dhe menaxhimi i mbetjeve, ne nuk duhet të shpërfillim rëndësinë e ndërhyrjeve në shkallë të vogël. Këta shembuj shkojnë përtej thjesht estetikës – ata synojnë të ngrenë moralin e komunitetit, të mbrojnë shëndetin mendor dhe të përmirësojnë disa aspekte të jetës së përditshme. Duke u përmbajtur nga romantizimi i këtyre përpjekjeve, ne mund t’i shohim ngjyrat e gjalla jo vetëm si simbole të pranimit shoqëror, por edhe si rrugë për nxitjen e ndryshimeve pozitive./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Deçani fiton të drejtën për shfrytëzimin e tokave në Parkun Kombëtar

Published

on

Kryetari i komunës së Deçanit, Bashkim Ramosaj, ka njoftuar se komuna e Deçanit ka fituar të drejtën për shfrytëzimin e tokave në Parkun Kombëtar.

Ai ka bërë me dije se çdo ditë e më shumë po arrijnë atë që kanë ëndërruar.

“Në bazë të Vendimit nr. 10663 për hartimin e Planit Rregullues të Hollësishëm për pronat e shpallura me interes publik në Parkun Kombëtar ‘Bjeshkët e Nemuna’, miratuar nga Kuvendi Komunal i Deçanit, datë 29.03.2024, pranuar në Ministrinë e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, në pajtim me Rregulloren (QRK) nr. 06/2021 për ndryshimin dhe plotësimin e Rregullores (QRK) nr. 10/2019 për shqyrtimin administrativ të akteve të komunave dhe miratuar nga MAPL”, thekson Ramosaj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Si mund të përdoret dizajni modular për të revolucionarizuar arkitekturën e banesave?

Published

on

Strehimi është një tipologji e larmishme arkitekturore, konfigurimi i së cilës përcaktohet jo vetëm nga ata që e projektojnë, por edhe nga përdorimi i atyre që jetojnë në të. Prandaj, shtëpitë janë struktura rrënjësisht të adaptueshme që evoluojnë në përputhje me kohën dhe përdoruesit e tyre, duke pësuar ndryshime të vazhdueshme të manifestuara në mënyrat e jetesës. Shtëpia e konceptuar sot nuk do të jetë e njëjtë me atë të ndërtuar nesër, ndaj bëhet e nevojshme të ruhet një qasje kritike dhe e thellë ndaj rolit që luan në mjedisin e ndërtuar.

Në këtë kuptim, arkitektura modulare është paraqitur vazhdimisht si një strategji dinamike projektimi që ka revolucionarizuar strehimin, duke zhvilluar zgjidhje të gjithanshme për hapësira të qëndrueshme dhe praktika ndërtimi. Kështu, strehimi modular ka qenë terren pjellor për eksplorimin dhe thellimin e mënyrave të banimit në hapësirë ​​dhe adresimit të nevojave njerëzore. Nga shtëpitë e parafabrikuara me katalog të shekullit të 19-të deri te bumi i banesave pas Luftës së Dytë Botërore, evolucioni i tij reflekton si propozimet e së kaluarës ashtu edhe eksplorimin e koncepteve të reja për të ardhmen.

Kuptimi i transformimit të habitatit përmes projektimit modular kërkon një ekzaminim gjithëpërfshirës të qëndrueshmërisë së tij dhe zbatimit praktik. Për më tepër, është thelbësore të merret parasysh ndikimi global i këtyre tendencave në arkitekturën e ardhshme. Ky kërkim nxit eksplorimin në risitë konceptuale, materiale, teknologjike dhe politike në strehimin dhe strategjitë urbane. Promovimi i Buildner-it i eksplorimeve të tilla nëpërmjet konkurseve arkitekturore tregon se si arkitektura e banesave mund të revolucionarizohet vazhdimisht, e ngjashme me shtëpitë e çmontueshme të Jean Prouvé, konceptin e çmontueshëm të Shtëpisë Dymaxion ose shtëpitë Usoniane të Frank Lloyd Wright.

Një rrugë për përballimin e krizës së banesave

Në të gjithë botën, mungesa e banesave të përballueshme vazhdon të jetë një problem në rritje, veçanërisht me pakësimin e burimeve natyrore, ndryshimet klimatike dhe krizën ekonomike. Ngjarje të tilla si MICROHOME – një konkurs vjetor i nisur nga Buildner – kërkojnë zgjidhje të thjeshta për një jetë më të vogël dhe më efikase. Propozimet e zhvilluara rreth kësaj teme fokusohen në shtëpitë modulare jashtë rrjetit deri në 25 metra katrorë. Qasjet e tyre janë po aq të ndryshme sa edhe strategjitë e tyre; duke përdorur më pak materiale, duke inkurajuar fleksibilitet dhe duke promovuar komunitete të qëndrueshme për të trajtuar varfërinë dhe ndryshimet klimatike.

Shumëllojshmëria e qasjeve të strehimit tregon se ndërsa kriza e strehimit është një shqetësim global, manifestimet e saj ndryshojnë në bazë të kontekstit lokal. Në ekzaminimin e tyre të banesave të përballueshme, studiuesit kanë theksuar se si qytetet e mëdha si Berlini, Parisi dhe Toronto përballen me stoqet e kufizuara të banesave.

Për të përmirësuar kushtet e banimit në zonat urbane, propozime të ndryshme kanë ofruar ide radikale. Këto përfshijnë përdorimin e hapësirave nën autostrada, ndërtimin në krye të infrastrukturës së pashfrytëzuar, ripërpunimin e korsive midis zhvillimeve ekzistuese të banimit dhe ndërtimin e strukturave të reja që kombinojnë programet arkitekturore. Nisma të tilla synojnë të rrisin bërthamat e lira urbane.

Afrimi i strehimit modular përmes konkurseve të projektimit ofron një perspektivë që, me çdo përsëritje, prezanton ide të reja në një sistem ndërtimi, efikasiteti i të cilit lejon zëvendësimin ose shtimin e elementeve pa ndikuar në pjesën tjetër të sistemit. Ky fleksibilitet inkurajon eksplorimin e ideve të reja në lidhje me shtëpitë, një koncept i njohur për të gjithë dhe për këtë arsye i sfiduar vazhdimisht. Përmes analizës së rasteve të kaluara dhe të ardhshme, banesat modulare shfaqen si një kanavacë bosh që balancon me shkathtësi standardizimin me personalizimin në jetën bashkëkohore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Këshilla për të integruar energjinë fotovoltaike në shtëpi

Published

on

Duket sikur të gjithë po shkojnë me diell këto ditë. Në Shtetet e Bashkuara, gjenerimi neto i energjisë diellore është rritur me më shumë se 113,000 milion kilovat orë në dekadën e fundit. Integrimi diellor me projektet e banimit kursen paratë e pronarëve të shtëpive në faturat e energjisë dhe rrit vlerën e pronës me kalimin e kohës. Ndërsa teknologjia e integrimit diellor përparon, avantazhet shkojnë përtej financiare dhe mjedisore; Panelet diellore po marrin gjithashtu një rol estetik në arkitekturën moderne.

Integrimi diellor po bëhet një pritshmëri në mesin e blerësve të shtëpive të reja. Arkitektët dhe projektuesit duhet të përshtaten në përputhje me rrethanat për të rritur disponueshmërinë e integrimit fotovoltaik në zhvillimet e banimit. Megjithatë, me planifikim dhe ekzekutim të kujdesshëm, panelet diellore mund të inkorporohen më mirë gjatë fazave të projektimit dhe ndërtimit. Ky artikull përshkruan se si ndërtuesit e shtëpive mund të plotësojnë kërkesat e konsumatorëve për integrimin diellor, duke krijuar një rrugë të lehtë për t’u ndjekur për të përshtatur tendencat e ndryshimit të dizajnit të shtëpisë.

Vlerësoni përdorimin total të energjisë dhe bëhuni sa më efikas të jetë e mundur

Për të ndërtuar një shtëpi me energji diellore, ndërtuesit duhet së pari të bëjnë një inventar gjithëpërfshirës se si përdoret energjia në shtëpi. Vlerësimi i përdorimit total të energjisë së një shtëpie mund të jetë një detyrë komplekse, veçanërisht kur ajo nuk është ndërtuar ende. Njohja se sa energji do të kërkojë shtëpia do të krijojë pritshmëri realiste se sa i madh do të duhet të jetë sistemi i energjisë diellore.

Ndërtuesit mund të përdorin informacionin e faturimit nga zhvillime të ngjashme në zonë. Energjia totale e përdorur do të renditet në kilovat-orë (kWh). Thjesht shtoni kWh totale për një cikël faturimi vjetor ose shumëzoni kWh totale të përdorur në vetëm një muaj. Është e rëndësishme të theksohet se konsumi i energjisë ndryshon nga sezoni në sezon dhe ky vlerësim i hershëm nuk do të pasqyrojë përdorimin e saktë të një shtëpie.

Sistemet diellore në shtëpi prodhojnë midis 350 dhe 850 kWh në muaj. Shtëpitë jo-solare që konsumojnë më shumë se ky interval çdo muaj do të duhet të bëhen më efikase përpara se të shndërrohen në energji elektrike diellore. Një auditim i energjisë do të vlerësojë se sa energji përdor një ndërtesë dhe do të identifikojë mundësitë për të kursyer energji. Ky informacion është thelbësor sepse do t’i ndihmojë ndërtuesit të zgjedhin sistemet më efikase për zhvillimet e tyre. Këto praktika shtesë të ndërtimit të qëndrueshëm mund të zvogëlojnë gjithashtu konsumin e energjisë përpara se të përdorni energjinë diellore:

Mbyllja e rrjedhjeve të ajrit

Përmirësimi i izolimit

Kalimi në dritare rezistente ndaj UV

Blerja e pajisjeve të certifikuara nga ENERGY STAR

Solar është këtu për të qëndruar. Arkitektët, projektuesit dhe kompanitë e ndërtimit duhet të përshtaten për të përmbushur kërkesat e reja të blerësve të sotëm të shtëpive me mendje të qëndrueshme. Duke ndjekur këto këshilla, njerëzit mund të shijojnë të gjitha përfitimet e energjisë fotovoltaike pa kompromentuar stilin arkitektonik./Media Ndëtimi

Continue Reading

Trending