Connect with us

Infrastrukturë

New York synon të kufizojë fenomenin e “qiradhënieve afatshkurtra”

Published

on

Në Europë ende po përpiqen, por duke filluar nga ky muaj New York i është bashkuar qyteteve që synojnë të kufizojnë fenomenin e “qiradhënieve afatshkurtra”. Në fakt, një ligj hyri në fuqi këtë muaj, sipas të cilit, pas regjistrimit në një regjistër publik komunal, mund të ofrohen me qira afatshkurtër vetëm banesat ku banojnë personalisht dhe janë realisht strehuesit, d.m.th. pronarët ose qiramarrësit. Jo vetëm: Të ftuarit nuk mund të jenë më shumë se dy.

Për të mbledhur komisione për qiratë afatshkurtra, Airbnb, Vrbo dhe Booking.com do të duhet të sigurohen që kushdo që e vë në dispozicion shtëpinë e tij të ketë marrë autorizimin e nevojshëm. Pritësit që shkelin rregullat mund të përballen me gjoba deri në 5 mijë dollarë për shkelësit e përsëritur dhe platformat mund të gjobiten deri në 1500 dollarë për transaksione që përfshijnë qira të paligjshme.

Rregullat e rrepta, synojnë goditjen e biznesit që ofron në mënyrë efektive apartamente komode me dy dhe tre dhoma gjumi pranë muzeve për familjet, madje edhe mundësinë që njerëzit të japin me qira apartamentin e tyre gjatë fundjavave kur janë larg. Edhe nëse Airbnb, Vrbo dhe operatorë të tjerë mund të vazhdojnë të operojnë në New York, rregullat e reja janë aq të rrepta sa rezultojnë në një “ndalim de facto” të aktivitetit të tyre dhe zhdukjen e mijëra listimeve.

Qiratë afatshkurtra përmes Airbnb dhe platformave të tjera kanë rritur qiratë dhe kanë përkeqësuar krizën e banesave në qytet, sipas autoriteteve lokale. Megjithatë, shumë kritikojnë rregullat e reja dhe akuzojnë qytetin se është përkulur para sektorit të hotelerisë, me rezultat eliminimin e alternativave më të lira për vizitorët.

Por pronarët ekëtyre apartamenteve shprehen se fitimi i tyre është i papërfillshëm në një qytet si New York. Në gusht 2023, portali Inside Airbnb hartoi rreth 43 mijë listime në internet në qytetin e New York-ut, nga të cilat 42% janë dhoma të përbashkëta dhe 56% shtëpi të tëra. Krahasuar me numrin total të shtëpive ekzistuese që janë afërsisht 7.8 milionë.

Vetëm në vitin 2022, reklamat me qira afatshkurtër sollën 85 milionë dollarë në New York. Ndërsa qyteti përfaqëson një pjesë relativisht të vogël të tregut global të Airbnb, rregullat e reja tregojnë se si qeveritë lokale mund të ndikojnë në këtë segment të tregut të qirave me rregulloret lokale dhe ta vënë atë në krizë.

Por cfarë po ndodh në Europë në këtë drejtim. Në korrik, tre vjet më parë, ndalimet u vendosën edhe në Amsterdam: është e mundur t’u jepet shtëpitë me qira turistëve vetëm me leje specifike, maksimumi 4 persona në të njëjtën kohë dhe jo më shumë se 30 ditë në vit. Një limit që Parisi e vendosi në 120 ditë. Berlini kishte ndaluar më parë pothuajse të gjitha institucionet Airbnb, por e miratoi vendimin në 2018.

Në Berlin, ndalimi është hequr, por rregullat strikte mbeten, të zbatuara me gjoba të rënda. Pritësit e Airbnb në qytet duhet të kenë një leje për të marrë me qira një pronë të tërë në një bazë afatshkurtër. Shtëpitë e dyta mund të merren me qira deri në 90 ditë në vit./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Dy kompani marrin dritën jeshile për projektin më të madh të sinjalizimit në botë me vlerë 1.6 miliardë dollarë

Published

on

Firma inxhinierike dhe e ndërtimit DT Infrastructure dhe specialisti i mjeteve lëvizëse dhe sinjalizimeve Alstom kanë fituar një marrëveshje prej 1 miliard dollarësh Australianë (1.1 miliardë dollarë) për të zëvendësuar sistemet ekzistuese të sinjalizimit dhe kontrollit të trenave në Perth, Australia Perëndimore.

Do të jetë projekti më i gjatë i sinjalizimit në botë për nga gjatësia e rrugës dhe do të shfaqë teknologjinë e kontrollit të trenave të bazuar në komunikimet Urbalis të Alstom (CBTC) të instaluar nga fuqia punëtore lokale e DT Infrastructure sipas një kontrate për Autoritetin e Transportit Publik të Australisë Perëndimore (PTA).

Pasi të përfundojë, projekti do t’i sigurojë Perth një rritje prej 40% në kapacitetin e rrjetit.

Projekti i sinjalizimit me kapacitet të lartë është pjesë e programit Metronet dhe siguron 750 vende pune në Australinë Perëndimore me një sërë ekspertësh globalë të Alstom dhe DT Infrastructure që vendosen ndërkombëtarisht në Perth për projektin./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Fillon punën fabrika e parë në Gjermani për prodhimin e ‘asfaltit të gjelbër’

Published

on

Fabrika e “parë” e përzierjes së asfaltit pothuajse pa karbon në Gjermani filloi prodhimin në Bavari pas një bashkëpunimi midis Benninghoven dhe kompanisë së ndërtimit të rrugëve Altomünster.

Marka Wirtgen Group tha se objekti i ri – i vendosur në Aichach, Bavari, Gjermani – është një hap tjetër në krijimin e “asfaltit të gjelbër” në zero.

Hapja e rrugës për një produkt më të qëndrueshëm është përdorimi i pluhurit të drurit në vend të naftës si burim energjie. Më parë, uzina përdorte rreth 600,000 litra vaj ngrohjeje për të prodhuar një prodhim vjetor prej 60,000 litrash asfalti, i cili rezultoi në emetime prej 1,800 ton CO2.

Kontraktori dhe operatori i një fabrike përzierjeje në Aichach, Gjermani, Christian Schweiger iu afrua Benninghoven më shumë se katër vjet më parë për të bashkëpunuar në një plan për përdorimin e burimeve të rinovueshme si burim energjie.

Benninghoven instaloi një kufizues fuqie që ndihmon në uljen e performancës së djegësit në 12 MW/h. Nëse impianti zgjerohet, djegësi është projektuar me kapacitet të mjaftueshëm rezervë për të shkallëzuar performancën në përputhje – një aspekt që Schweiger i sinjalizoi Benninghoven si jetik për projektin.

Fabrika e “parë” e asfaltit të gjelbër në Gjermani kaloi vite në purgatorin rregullator

Pavarësisht nga qëllimi i bashkëpunimit i rrënjosur në reduktimin e emetimeve të CO2 – pra reduktimin e dëmit publik – Wirtgen Group vuri në dukje se afati kohor nga ideja në prodhim kërkonte vite miratimi rregullator.

 

 

Continue Reading

Infrastrukturë

Mos dhënia e lejeve ilustron rënien e vazhdueshme të ndërtimit të banesave në Gjermani

Published

on

Sipas statistikave të reja zyrtare, rënia e numrit të lejeve të ndërtimit të lëshuara për apartamente në Gjermani u rrit në maj.

Rënia prej 24% e lejeve në maj, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë, nënvizoi një rënie të vazhdueshme të kërkesës në industrinë e ndërtimit dhe të pasurive të paluajtshme, sipas një raporti të Reuters.

Rreth 17,800 leje u dhanë në maj, treguan të dhënat. Rënia prej 24% e majit ishte më e madhe se rënia prej 17% e muajit të kaluar dhe duke sjellë një rënie prej 44% gjatë dy viteve të fundit, ndërsa Gjermania po përballet me krizën e saj më të keqe të pronave në dekada.

Shifrat pasojnë të dhënat e kësaj jave se ndërtimi po tkurret më tej, me ndërtesat e reja që nisin të bien 26% në gjysmën e parë të vitit, duke u krahasuar me rëniet e mëdha të mëparshme. Javën e kaluar, një nga pronarët më të mëdhenj të vendit, CEO i Vonovia, Rolf Buch, parashikoi se më shumë kompani pronash do të shkatërroheshin.

Për vite me radhë, normat e ulëta të interesit dhe një ekonomi e fortë mbajtën një bum në të gjithë sektorin gjerman të pronave, por ky bum përfundoi në vitin 2022 kur inflacioni i shfrenuar e detyroi Bankën Qendrore Evropiane të rriste me shpejtësi kostot e huamarrjes./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending