Connect with us

Ndërtim

New York ndalon ndërtimet jo-esenciale

Published

on

Të gjitha ndërtimet jo-esenciale në shtetin e New York-ut janë ndalur duke filluar nga dita e premte.

“Urdhëri është dhënë në vazhdim të përpjekjeve të shtetit për të ndaluar përhapjen e koronavirusit”, deklaroi guvernatori Andrew Cuomo.

Bizneset tjera joesenciale ishin urdhëruar të mbyllen më 22 mars, kurse ndërtimtaria fillimisht ishte përjashtuar nga ky urdhër.

Ndërtimet emergjente, projekt I nevojshëm për të mbrojtur shëndetin dhe për të ruajtur sigurinë e banorëve, apo projektet që përbëjnë rrezik nëse lihen të papërfunduara, janë të përjashtuara nga ndalesa.

Ndërtimet esenciale mund të vazhdojnë, siç janë rrugët, urat, spitalet dhe objektet tjera shëndetësore dhe strehimoret.

Ndërtim

Arkitektët zviceran i shndërrojnë stallat në objekte banimi

Published

on

Studio zvicerane e arkitekturës Madeleine Architectes ka konvertuar një stallë derrash të vjetër dhe e ka veshur me gëlqere dhe kërp për të krijuar bazën e kësaj shtëpie dhe zyre në Chavronay.

E quajtur Receta, shtëpia ndodhet midis një ferme dhe një pule në një zonë rurale afër kufirit francez dhe është projektuar si një vend pensioni për prindërit e një familjeje të madhe.

Madeleine Architectes e veshi guaskën ekzistuese të tullave të derrave me një shtresë gëlqereje izoluese dhe kërpi, përpara se ta mbulonte me një nivel të sipërm të veshur me metal.

Niveli i sipërm lidhet drejtpërdrejt me fermën ngjitur nëpërmjet një ure të vogël prej druri.

Kati përdhes i Recetës përmban një zyrë, ndërsa kati i parë ka një apartament. Në katin e dytë është një dhomë ngrënie komunale si për banorët ashtu edhe për fermën përreth.

Hapjet e reja në bazën e ndërtesës janë të pajisura me dritare të vogla me grila të zeza për dhomën e gjumit, ndërsa në nivelin e sipërm, dritaret me lartësi të plotë të mbrojtura nga mbikalimi i çatisë ofrojnë pamjet e zonës së ngrënies të peizazhit.

Ambientet e brendshme të Recetës përcaktohen nga panelet prej druri të zbehtë që rreshtojnë muret dhe dyshemetë. Panelet shfaqen gjithashtu në tavanin e katit të sipërm, të bashkuara me xhama druri të ekspozuar.

Ato janë të kontrastuara me llamba të vogla me ngjyra të ndezura, duke përfshirë një gardërobë të kuqe të integruar në dhomën e gjumit dhe kabllot e ndriçimit me ngjyra të ndezura që mbështesin llamba të ekspozuara në zonën e ngrënies.

Madeleine Architectes u themelua në Vevey në 2017 dhe aktualisht drejtohet nga Maxence Derlet dhe Antoine Béguin.

Projekte të tjera që përfshijnë konvertimet e derrave në Dezeen përfshijnë Nieby Crofters Cottage nga Jan Henrik Jansen dhe Marshall Blecher dhe një shtëpi pushimi portugeze nga José Almeida.

Continue Reading

Ndërtim

Në Ferizaj banorët e një lagjeje kundërshtojnë ndërtimin e një objekti banesor

Published

on

Banorët e një lagjeje në Ferizaj po kundërshtojnë ndërtimin e një objekti shumëkatësh, i cili, sipas tyre, por ua rrezikon jetën dhe vështirëson edhe frymëmarrjen. Madje sot ata edhe bllokuan rrugën e lagjes “Gëzim Sahiti”. Por nga investitori, që po e bën këtë objekt, u tha se gjithçka po shkon sipas lejes së lëshuar nga komuna.

Pakënaqësia me ndërtimin e një godine shumëkatëshe ka nxjerrë sërish në protestë banorët e lagjes “Gëzim Sahiti” nga Ferizaj. Të mbështetur edhe nga rrjeti i OJQ-ve Avonet, ata kërkuan që punimet të ndërpriten, derisa ankesa e tyre të marrë një epilog përfundimtar. Madje në shenjë proteste ata bllokuan edhe rrugën.

“Rrezikon jetën dhe vështirëson edhe frymëmarrjen edhe pengon depërtimin e vetë rrezeve të diellit në shtëpia”, tha Fekir Tahiri, banor i lagjes “Gëzim Sahiti”.

“Prokuroria është duke hetuar por mos neglizhenca e tyre dhe institucioneve e ka pruar që qytetarët të dalin në këtë protestë në këtë preformancë  natyrisht deri sa nuk ka epilog përfundimtar ne do të jemi në rrugë dhe do ta kundërshtojmë çdo investim të investitorit”, tha Kenan Gashi, AVONET.

Në anën tjetër, përfaqësuesi ligjor i investitorit, thotë se janë duke respektuar lejen. Ai ka bërë të ditur se disa banorë që sot protestojë kanë pasur një marrëveshje me investitorin. Për këtë çështje banorët e thonë versionin e tyre.

“I njëjti operator ka pasur marrëveshje edhe me dy shtëpi që tani që janë pjesë e protestës për të realizuar ndërtim. Kemi marrëveshje të shkruar. Por për shkak se një pronë mbrapa tyre ka dështua që ta jap pronën për ndërtim të lartë edhe këta janë kthyer në protestues por që në fakt të njëjtit kanë qenë të dakorduar për ndërtim të lartë”, tha Fitim Shabani, avokat i kompanisë investuese.

“Ndoshta është e mundur që mund të ketë pasur një marrëveshje interne. Por me kalimin e kohës ajo nuk është noterizuar çka është me më rëndësi dhe e dyta kur e kemi parë që është në kundërshtim me ligjin vetë ndërtimi dhe do të ketë pasoja më vonë atëherë ne kemi mbetur ai në punën e vet dhe ne në punën tonë”, deklaroi Fekir Tahri, banor i lagjes “Gëzim Sahit”.

Zyrtarë të Komunës të kontaktuar nga RTK vetëm kanë konfirmuar deklaratat e dhëna më herët se investitori ka plotësuar kushte dhe se leja është dhënë sipas ligjeve.

Kurse policia në orët e pasdites ka bërë tërheqjen e automjeteve, me të cilat ishte bllokuar rruga nga ana e banorëve./Media Ndërtimi.

https://www.facebook.com/watch/?v=710160217582453

Continue Reading

Ndërtim

Elektrifikimi i pajisjeve po ndryshon ‘lojën’ e ndërtimit

Published

on

Gara për të elektrizuar pajisjet e ndërtimit është thjesht përleshja e parë në një fushatë më të madhe për të ripërcaktuar mënyrën sesi janë projektuar, funksionuar dhe duken makinat.

Në thelb nuk ka makineri të këqija në ditët e sotme. Ironikisht, larg nga forcimi i duarve të prodhuesve, kjo kompetencë universale ka krijuar problemin e vet – domethënë si mund të ruajnë prodhuesit kryesorë pozicionet e tyre premium ndaj markave “më të vogla”?

Pajisjet e ndërtimit kanë qenë në një rrugë drejt mallrave për shumë vite, duke rritur njëkohësisht rëndësinë e marrëdhënies tregtar-klient dhe duke sfiduar OEM-të e pozicionuar premium për të gjetur mënyra të reja për të demonstruar vlerën e tyre për klientët.

Dallimi në performancën dhe efikasitetin e karburantit midis makinave të markave dhe modeleve të ndryshme ka qenë në rënie. Me vetëm disa përjashtime, rritjet në këto kritere kryesore të blerjes tani priren të jenë të vogla dhe konkurrenca e çmimeve ka qenë intensive kur oferta është në ekuilibër me kërkesën.

Natyrisht, të gjithë e kuptojnë se ndryshimi po ndodh, dhe produktet e fuqizuara me burime alternative të energjisë po vijnë. Sipas disa llogaritjeve, ka mbi 20+ burime të ndryshme potenciale të energjisë që mund të përbëjnë portofolin global të zgjidhjeve në vende dhe aplikacione të ndryshme.

Produktet elektrike në format e tyre të ndryshme (bateri, qelizë karburanti, etj.) sigurisht që do të jenë pjesë e këtij ndryshimi. Pra, pse po flasim për produkte elektrike dhe komoditet në të njëjtën kohë? Ne besojmë se makinat elektrike sjellin potencialin për të parandaluar komoditizimin e plotë të pjesës më të madhe të tregut të pajisjeve të ndërtimit për të paktën një dekadë.

Efekti i përgjithshëm i komoditizimit që shohim në produktet tradicionale të naftës është rezultat i 70+ viteve të përsosjes së të njëjtave teknologji bazë – motorët me naftë që aplikojnë fuqinë përmes ingranazheve mekanike dhe hidraulikës. Pas shtatë dekadash të përsosjes së kësaj pakete, edhe me ardhjen e kontrollit të softuerit, është gjithnjë e më e vështirë të dalësh me diçka që konkurrenca gjithashtu nuk e ka menduar. Nuk është vetëm grupi i fuqisë, madje edhe forma themelore e makinerive diktohet nga kufizimet fizike që sjellin këto teknologji./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending