Connect with us

Aktuale

Nënshkruhet marrëveshja për promovimin dhe edukimin shëndetësor në natyrë

Published

on

Është nënshkruar një deklaratë e përbashkët qëllimi në mes të Maria Suokko, Përfaqësuese e përhershme e UNDP-së në Kosovë dhe Liburn Aliu, Ministër i MMPHI-së), si dhe  Nazmi Hasanramaj, (Drejtor i Klubit Alpin Prishtina), për promovimin, edukimin dhe hartimin e ofertave turistike në natyrë, duke përfshirë mjedisin dhe trashëgiminë kulturore.

Kjo Deklaratë Qëllimi është realizuar ndërmjet Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (“UNDP”), një organ ndihmës i Kombeve të Bashkuara, një organizatë ndërqeveritare e krijuar nga Shtetet Anëtare të saj me seli në Nju Jork, NY (SHBA), Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës (MMPHI) dhe Klubi Alpin Prishtina (KAP).

Për shkak të efekteve negative që solli pandemia COVID-19 në sektorin e turizmit, nënshkruesit vunë re një mundësi të qartë për të punuar së bashku në zbutjen e pengesave në këtë sektor. Kjo përpjekje e ndërsjellë synon të ushtrojë një ndikim më të drejtpërdrejtë në promovimin, edukimin dhe hartimin e ofertave turistike në natyrë dhe më gjërë, duke përfshirë mjedisin e pasur natyror dhe trashëgiminë kulturore.

Rrjedhimisht, nënshkruesit kanë vendosur të bashkëpunojnë në fusha me interes të ndërsjellë për mbështetjen e krijimit të një platforme gjithëpërfshirëse, që do të ndihmojë në krijimin e një harte dixhitale të bazuar institucionalisht, me informata dhe të dhëna të shumta për të rrëfyer dhe informuar ecjet në natyrë, eksplorimet kulturore, etnografike dhe arkeologjike, si dhe aktivitete rekreative të ngjashme, për të i bërë ato lehtësisht të arritshme për turistët vendas dhe ndërkombëtarë, me fokus fillimisht në regjionin relativisht të pa zbuluar të Gollakut.

Në të njëjtën kohë, ndërmjet kësaj deklaratë nënshkruesit dëshirojnë të rrisin përpjekjet ekzistuese për të promovuar edukimin shëndetësor në natyrë, duke inkurajuar një turizëm të qëndrueshëm dhe miqësor ndaj mjedisit.

Aktuale

Vazhdon largimi i Evropës nga gazi rus, hapet tubacioni i ri i gazit Norvegji-Poloni

Published

on

Gazi ka filluar të rrjedhë në Poloni përmes një tubacioni të ri “Baltik Pipe”, thotë operatori i gazsjellësit të vendit Gaz-System.

Tubacioni, i cili shkon nga Norvegjia përmes Danimarkës, është një pjesë e madhe e përpjekjes së Polonisë për t’u larguar nga varësia e gazit rus.

Megjithatë, puna për tubacionin filloi vite përpara pushtimit rus të Ukrainës në muajin shkurt, raporton skynews.

Gazi filloi të rrjedhë pak pas orës 4 të mëngjesit të sotëm (koha e Mbretërisë së Bashkuar) dhe tubacioni ka një kapacitet vjetor prej 10 miliardë metra kub.

Ai vjen një ditë pasi u zbuluan rrjedhje në tubacionet e gazit Nord Stream që lidhin Rusinë me Evropën, megjithëse Rusia ndërpreu furnizimin me gaz në Poloni në prill pasi Polonia refuzoi kërkesën e Rusisë për të paguar në rubla.

Ndryshe, sabotimi është shkaku më i mundshëm i dëmtimit të tubacioneve të gazsjellësve Nord Stream 1 dhe 2./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

ATK inkason mbi 700 mijë euro borxhe nga bizneset

Published

on

Administrata Tatimore e Kosovës (ATK) ka njoftuar se pas një aksioni të djeshëm në disa subjekte biznesore, të cilët kanë borxhe të pa-paguara, ka inkasuar borxhe në vlerën mbi 700 mijë euro.

Ky aktivitet është realizuar në regjionin e Prishtinës, Ferizajt, Gjakovës, Mitrovicës, Prizrenit dhe Gjilanit.

Në kuadër të këtij aksioni, sipas ATK-së, mbledhësit tatimor kanë mbyllur dhe sekuestruar prona të bizneseve për mos-pagesë tatimit, duke shtuar se të njëjtat aktivitete të mbledhjes së detyrueshme do të vazhdojnë edhe në ditët në vijim.

Përmes një njoftimi për media, Administrata Tatimore i njofton të gjithë tatimpaguesit që kanë obligime të pa-paguara, të kontaktojnë Departamentin e Mbledhjes së Detyrueshme dhe të paguajnë detyrimet tatimore, në mënyrë që të mos ballafaqohen me masa të konfiskimit.

Gjithashtu, nga ATK-ja kanë bërë thirrje që tatimpaguesit të jenë bashkëpunues në pagesën e borxheve të tyre, si dhe të njoftohen për mundësitë që ofron Ligji për Administratën Tatimore dhe Procedurat në pagesën e borxheve tatimore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Strehimoret prej bambuje një zgjidhje pas shkatërrimit të rreth 1 milionë shtëpive nga vërshimet në Pakistan

Published

on

Përmbytjet katastrofike në Pakistan kanë prekur rreth 33 milionë njerëz, shumë prej të cilëve po kërkojnë ende strehim të sigurt pas shirave që dëmtuan ose shkatrruan më shumë se 1 milion shtëpi.

Ndërsa një e treta e vendit është e zhytur nën ujë, dhe ekspertët thonë se mund të duhen deri në gjashtë muaj që uji të tërhiqet.

E për të adresuar nevojën urgjente për strehim të banorëve, arkitekti Yasmeen Lari dhe Fondacioni Heritage i Pakistanit kanë punuar gjatë gjithë kohës për të pajisur njerëzit në provincën Sindh me aftësitë dhe materiale për të ndërtuar strehimore prej bambuje.

Strehimoret, të quajtura Lari OctaGreen (LOG), mund të ndërtohen nga gjashtë ose shtatë persona brenda pak orësh.

Sipas arkitektit Lari synimi është që të ndërtohen rreth 1200 strehimore të tilla, dhe deri tani janë ngritur rreth 350 të tilla.

Ky aksion i ndërtimit të strehimoreve prej bambuje është përkrahur edhe nga rajone tjera të Pakistanit, dhe synohet të ndërtohet 1500 strehimore për muaj.

Strehimoret nuk janë të kushtueshme, janë të thjeshta dhe nuk kanë impakt negativ në mjedis.

Çmimi për ndërtimin e një strehimoreje nga bambuja kushton rreth 25 mijë rupi pakistanezë që përkthehet në rreth 110 euro./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending