Connect with us

Aktuale

Artikulli “Kaosi urban” fajësohet për zhdukjen e gjelbërimit, shpërblehet me Çmimin e Ambientit

Published

on

Tre gazetarë të BIRN janë shpërblyer me Çmimin e Ambientit për storiet e tyre për Ambientin. Ata kanë fituar vendin e parë dhe të dytë.

Kurse Antigona Isufi dhe Blerta Begisholli janë shpërblyer me çmimin e dytë për storien “‘Kaosi urban’ fajësohet për zhdukjen e gjelbërimit në Kosovë” të publikuar në Prishtina Insight.

Storia e gazetareve Antigona Isufi dhe Blerta Begisholli trajton me një qasje shumëdimensionale mungesën e hapësirave të gjelbra në qytete të ndryshme të Kosovës.

Shkrimi në jep një qasje të veçantë duke analizuar programet e kandidatëve për kryetar të komunave sa i përket hapësirave të gjelbra në njërën anë dhe projekteve betonuese në anën tjetër.

“Ndërsa kërkesa për banesa rritet në zonat urbane, zonat e gjelbra po bashkërendohen dhe parqet janë lënë pas dore – duke përkeqësuar ndotjen e trafikut dhe cilësinë e jetës.

Një pjesë e arsyes është edhe mosndërgjegjësimi i qytetarëve për nevojën për hapësira të gjelbra, thotë Armend Lubishtani, drejtues i një studioje arkitekturore në Prishtinë.

“Kandidatët për kryetar komunash duket se i kanë planifikuar hapësirat e gjelbra pa analiza të duhura”, thotë Valdet Osmani, kryetar i Shoqatës së Arkitektëve të Kosovës.

Osmani thotë për BIRN se për të arritur kushtet e nevojshme për hapësirat e gjelbra në zonat urbane, nevojitet ndryshimi i tavave zhvillimore, hartave zonale, zvogëlimi i koeficientëve të ndërtimit, zgjerimi i sipërfaqeve të gjelbra dhe parkingjeve në ndërtesa shumëkatëshe.

“Duhet të caktohet një sipërfaqe e gjelbër për frymë dhe të ketë sipërfaqe të gjelbëruara në çdo lagje dhe në çdo objekt, jo në disa zona të kufizuara”, shton ai.

Pas përfundimit të luftës në Kosovë, Kosova kishte nevojë për shumë ndërtime urbane, sepse mungesa e investimeve në infrastrukturë gjatë kohës së Jugosllavisë e kishte lënë vendin të pazhvilluar.

Por që atëherë betoni është bërë sinonim i urbanizimit, kur urbanizimi, si koncept, nuk duhet të përfshijë vetëm konkrete, por të gjitha mënyrat e tjera për të përmirësuar jetën qytetare përmes progresit dhe zhvillimit”, shkruan në artikullin i cili mori shpërblim./Media Ndërtimi.

Aktuale

Hapni dyert për instalimin e Valvulës Termostatike nga ekipet e autorizuara të Prishtina HeatSave

Published

on

Hapni dyert për ekipet e autorizuara ashtu që të përfitoni pajisjet si dhe instalimin e tyre falas. Pas nëntorit, këto pajisje së bashku me instalim do të kushtojnë deri në 500 euro për konsumator.

Andaj, nëse nuk do të jeni në shtëpi në datat e paralajmëruara për instalim në lagjen tuaj, ju lutem kontaktoni në 080099000 sa më parë, që të mos humbisni rastin për instalimin e pajisjeve të reja për radiatorët tuaj si:

Valvulës Termostatike e cila rregullon qarkullimin e ujit të ngrohtë nga sistemi i Ngrohtores Termokos deri tek radiatori.

Termo-Kokës e cila ndihmon në përcaktimin e temperaturës në radiator. Rrotullojeni për të caktuar temperaturën dhe për të kontrolluar shpenzimet e energjisë.

Alokatorit cili vendoset në radiator për të matur temperaturën dhe për të përcjellur shfrytëzimin e energjisë.

Prishtina HeatSave është investim 10M dollarësh nga Fondacioni i Mileniumit i Kosovës (MFK) & Korporata e Sfidave të Mileniumit (MCC), me qëllim të modernizimit të sistemit të matjes së shpenzimeve të ngrohjes përmes Termokos./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Raporti i UN-Habita alarmon qytetet botërore

Published

on

UN-Habitat sapo ka publikuar Raportin e tij vjetor të Qyteteve Botërore gjatë sesionit të njëmbëdhjetë të Forumit Urban Botëror, i cili u zhvillua në Katowice, Poloni nga 27 qershor deri më 30 qershor 2022.

I titulluar “Parashikimi i së ardhmes së qyteteve”, pikat kryesore të publikimit të vitit 2022 janë njohuri për të ardhmen e sferës urbane, bazuar në “tendencat, sfidat dhe mundësitë ekzistuese, si dhe kushtet përçarëse, duke përfshirë mësimet e vlefshme nga pandemia COVID-19”.

Në fakt, ai synon t’u paraqesë qyteteve mënyra për t’u përgatitur për sfidat e ardhshme dhe për të adresuar çështjet aktuale.

Meqenëse popullsia globale që jeton në zonat urbane do të rritet nga 56 përqind në 2021 në 68 përqind në 2050, kryesisht në Afrikë dhe Lindjen e Mesme, transformimi i qyteteve tona për të arritur një të ardhme më të mirë duhet të jetë një interes global.

Duke pasur nevojë urgjente për “zgjidhje inovative për zonat urbane për t’iu përgjigjur kësaj krize të trefishtë C të COVID, klimës dhe konfliktit”, siç deklarohet nga Nënsekretari i Përgjithshëm i OKB-së dhe Drejtori Ekzekutiv i UN-Habitat Maimunah Mohd Sharif, Raporti i Qyteteve Botërore 2022 bën thirrje për më shumë angazhim nga qeveritë kombëtare, rajonale dhe lokale dhe inkurajon adoptimin e mëtejshëm të teknologjive inovative dhe koncepteve të jetesës urbane./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Studentët e Arkitekturës të UP-së eksplorojnë ndërtimin e zonave urbane në Cottbus të Gjermanisë

Published

on

Studentët Behar Iberhysaj, Tringa Rama, Vanesa Nikqi, Dafina Balaj, Marina Frrokaj, ishin pjesë e Summer School – Introverted and Extroverted Spaces: Neë pedagogical approaches to the house and the city, në Cottbus të Gjermanisë, me dt. 11.06.2022 – 19.06.2022. Kjo vizitë është realizuar fal marrëveshjeve që Fakulteti i Arkitekturës ka me profesorët dhe universitetet në Gjermani.

Studentët kanë eksploruar se si është ndërtuar dhe përvetësuar hapësira urbane në disa territore në Cottbus përmes përjetimit të përvojës së tyre.

Gjate hulumtimit dhe punës së bërë janë përdorur metoda etnografike dhe vizuale për të identifikuar hapësirat që janë dhe mund të bëhen të dukshme dhe ato që janë dhe mund të mbeten të padukshme.

Qëllimi i shkollës verore ka qenë të rikonceptohet raporti mes shtëpisë dhe qytetit, duke reflektuar mbi nocionin se pjesët e dukshme dhe dimensionet prezentë e përbëjnë qytetin, ndërsa e padukshmja dhe jo-prezentja përfaqësojnë shtëpinë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending