Connect with us

Ndërtim

Ndikimi i koronavirusit në sektorin e ndërtimit dhe masat parandaluese të dështimeve

Published

on

Coronavirusi tashmë ka prekur mbi 100 shtet në gjithë botën, duke ndikuar pothuajse në të gjitha sferat. Kjo pandemi ndikim ka edhe në sektorin e Ndërtimatrisë. Kilpatrick Townsend & Stockton LLP (firmë avokatësh që merren me shërbime këshilluese të ndërmarrjeve) ka dalë me disa këshilla për kompanitë e ndërtimit, transmeton Ndërtimi.info.

Ku jemi? Megjithëse shumica e rasteve janë të lehta, numri i rasteve me koronavirus (COVID 19) në mbarë botën tani ka kaluar shifrën 150,000. Organizata Botërore e Shëndetësisë e ka shpallur koronavirusin pandemi. Natën e kaluar presidenti, Donald Trump, njoftoi për kufizimet e udhëtimeve nga Evropa për një periudhë 30 ditore. Qytetet dhe shkollat janë duke u mbështëtur në distancën sociale për të mbajtur shpërndarjen në nivel të ulët; dhe duke reflektuar me anulimin e mësimit dhe stafi i punëtorëve po udhëzohet që të punojnë nga shtëpia, transmeton Ndërtimi.info.

Çfarë do të thotë kjo për fushën e ndërtimit, industri kjo që varet nga “e prekshmja”- nga puna e stafit në vendpunishte dhe nga pranim-dorëzimi i materialeve ashtu siç janë porositur? Edhe pse humbja ekonomike asnjëherë nuk mund të krahasohet me humbjen në njerëz që shumë vende të botës e kanë përjetuar, industria e ndërtimit duhet të përgaditet për ndërprerje të paevitueshme të punimeve pasi që ky ndikim global do të prekë brigjet e shtëpisë, do të shfaqen vonimet në orarin e punës dhe do të ndjehen humbjet ekonomike.

Bëhuni proaktiv, jo reaktiv.

Mbrojtja e agjendës – Parashikoni ndërprerjet e dërgesave dhe bëni çfarë të mundeni për të parandaluara ndikimet serioze në agjendën tuaj. Nëse jeni nënkontraktues elektrik ose teknin i mekanikës që ofroni sasi të konsiderueshme të materialeve për projekte mendoni se sim und të kapërceni mungesën në materiale ose në dërgesa të materialeve që mund të keni. A keni materiale rezervë në magazina, nëse jo a keni mundësi financiare dhe logjistike të siguroni një rezervë të tillë tani, në mënyrë që të mbajë biznesin tuaj gjallë gjatë muajve të ardhshëm?

Ndërtimi nuk është i panjohur me mungesën e fuqisë punëtore, dhe industria duhet të përgaditet për mungesa të përkohshme të fuqisë punëtore përderisa shoqëritë po ndikohen nga virusi dhe nga trended globale në ndalesa dhe kufizime në komunitete dhe udhëtime. Nëse puna juaj bëhet nga një staf, mendoni se si do të bëni zevendësime në fuqi punëtore dhe si të ofroni mbulesë për ata që mungojnë si pasojë e semurjes. Konsideroni edhe nëse ndonjë punë mund të bëhet jashtë vendit të punës, si fabrikime të caktuara, nëse performance në vendpunishte kufizohet.

Rishikoni tani kontratat tuaja – Rishikoni tani të gjitha procedurat e cekura në kontratat tuaja dhe afatet që parashihen në to. Nëse mendoni se dërgesat e materialeve mund të vonohen dhe mund të kenë ndikim në performancën tuaj njoftoni palët e duhura me procedurat e duhura. Bëjauni të qartë se pse këto ndërprerje kanë ndodhur. Siguroni të gjitha palët që do të ndjekni obligimet tuaja të punës në mënyrë që të mos ketë pretendime të mundshme hakmarrëse kundër jush për shkelje me paramendim. Kërkoni shtyrje të afateve nëse parashikoni vonesa.

Dokumentoni, dokumentoni, dokumentoni – Duke filluar që tani, formuloni një letër që ilustron përpjekjet tuaja për të kryer punën tuaj në kohë. Nëse orari juaj ndikohet nga ndonjë tregti tjetër në vend, dokumentojeni përmes fotografive se qysh nuk ka ardhur ende radha për punën tuaj dhe formoni regjistrat e detajuara të punës që e pasqyrojnë të njejtën gjë. Mbani kopje të të gjitha shkresave dhe transmetimeve të tyre dhe poashtu tregoni pajtueshmërinë me procedurat që parashihen në kontratë. Kontrata e juaj mund të kërkojë që shkresat të dërgohen brenda një numri të caktuar ditësh dhe në një adresë të caktuar. Mbani kopje të të gjitha dokumenteve që tregojnë për vonesat në transport. Parashikoni të gjitha dëmet e vonesave dhe bëni çfarë të mundeni tani për t’u mbrojtur nga një përfundim i gabuar. Nëse është e aplikueshme mbani kompanitë e ndërmjetësimeve dhe të sigurimeve të njoftuara për ndikimet në projekte.

Forca madhore – e mira dhe e keqja. Nëse biznesi juaj i ndërtimit është si shumica atëherë qëllimi juaj është që të mbaroni punën në afat sa më të shkurtër për aq sa ju lejon klima, dhe jo të hiqni dorë nga punë të vlefshme. Një klauzolë e forcës madhore mund të lirojë palët kontraktuale kur lindin rrethana të caktuara përtej kontrollit të tyre, të cilat e bëjnë punën e pamundur. Shikoni kontratën tuaj nëse e përfshinë një klauzolë e tillë e forcës madhore ekziston, dhe nëse po, lexojeni në mënyrë strikte. Klauzolat e forcave madhore zakonisht janë të draftuara për të identifikuar ngjarje specifike ( akte lufte, zjarre, terrorizëm, greva pune etj.) dhe kontrata juaj mund të mos përfshijë epidemi apo pandemic. Merrni shënime nëse klauzola juaj kërkon që të tregoni përpjekje për zbutje dhe nëse ka një afat të caktuar për njoftimin e palëve tjera të përfshira në raste të ngjarjeve me forca madhore. Kërkoni këshilla ligjore para se të thirrni një klauzolë t ëforcës madhore pasi që mund t ëket ëpasoja të paparashikueshme.

Edhe një herë, bëhuni proaktiv, jo reaktiv. Përderisa bota pauzon në përgjigjen ndaj koronavirusit, kushtojini kohë vlerësimit se ku jeni tani në secilën nga punët tuaja dhe vlerësoni se sim und t’i çoni projektet e tuaja përpara pavarësisht ndërprerjeve të mundshme në punë dhe materiale gjatë javëve të ardhshme.

Ndërtim

Më pak pallate, më shumë vila, ndërtimi në Tiranë orientohet te godinat e ulëta

Published

on

Tirana po kufizon lejet e ndërtimit. Të dhënat e 9-mujorit të vitit 2023, tregojnë se sipërfaqja e tokës ku do të ndërtohet është rreth 30% më e vogël, se hapësira e miratuar në vitin 2022. Pra, nga 1.46 milionë metra katrorë sipërfaqe zhvillimore, këtë vit janë dhënë 990 mijë metra katrorë.

Numri i lejeve, edhe këtë vit dominohet nga ndërtimet rezidenciale, të cilat zënë rreth 70% të ngrehinave, dhe që në këtë periudhë janë kryesisht  ndërtesa me një kat ose me dy kate dhe jo pallate shumëkatëshe, Euronews.al.

Në tremujorin e tretë, në periudhën korrik-shtator, qarku me numrin më të madh të lejeve është Durrësi me 125, ndjekur nga Tirana ku janë lëshuar 100 leje ndërtimi.

Ndërkohë, në Korçë janë firmosur 43 leje. Të treja së bashku, këto qarqe përfaqësojnë 75% të totalit të lejeve të ndërtimit.

Edhe në raport kombëtar, në 9 qarqe ka një uljet të numrit të lejeve ndërtimore, përvec Beratit, Kukësit dhe Korcës, të cilat shënojnë rritje të lehtë.

Edhe kosto e llogaritur për të gjitha ndërtesat, rezulton të jetë 10% më e ulët se vitin e kaluar, me vlerë 19 mld lekë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Cilat materiale mund të përdoren për të ndërtuar në Mars?

Published

on

Qytetërimi njerëzor ka treguar gjithmonë një interes të madh për eksplorimin e hapësirës. Sa herë që shikojmë qiellin e natës, gjithmonë ka ndjekur një magjepsje. Mes yjeve të shndritshëm vezullues, ne gjithmonë kemi pyetur veten për vetë natyrën e ekzistencës sonë.

Kjo intrigë ka lindur një ëndërr – për të kryer ekspedita, për të udhëtuar nëpër hapësirë ​​dhe për të qenë pjesë e një bote progresive. Me prezantimin e fluturimeve në hapësirë, një botë e re priste të eksplorohej. Përparimi i teknologjisë ndihmoi për të nisur sondat, dhe qindra ekspedita më vonë, pika tjetër në listën e kontrollit ishte të bëhej një specie shumëplanetare. Meqenëse Marsi është një nga planetët më të afërt me tokën, ai u bë një zgjedhje e qartë për këtë eksplorim.

Marsi është gjithashtu planeti më i ngjashëm me tokën në të gjithë sistemin diellor. Hulumtimet sugjerojnë se Marsi mund të ofrojë potencialisht një mjedis të banueshëm që e bën atë të përshtatshëm për eksperimente të mëtejshme.

Sfidat e ndërtimit në Mars

Mungesa e informacionit në lidhje me topografinë, klimën, mjedisin, masën tokësore dhe gravitetin në planetin e kuq e bëri të vështirë soditjen e zgjidhjeve për ndërtimin e ndërtesave. Disponueshmëria e burimeve të tilla si uji dhe lëndët djegëse fosile në Mars është e diskutueshme sepse deri më sot nuk është gjetur asnjë dëshmi e qytetërimit njerëzor në planet. Për më tepër, transportimi i materialeve të ndërtimit dhe punës nga toka në mars do të ishte i shtrenjtë për shkak të konsumit të rëndë të karburantit nga anijet kozmike. Pra, eksplorimi i një grupi të ri materialesh të disponueshme në nivel lokal në Mars duket si një zgjidhje e mundshme për të ndihmuar në uljen e stresit në burimet e tokës. Me këtë qëllim, profesionistë të tillë si arkitektë, shkencëtarë dhe ekspertë gjeohapësinor bashkëpunuan për të hartuar fizibilitetin e burimeve marsiane për t’u përdorur si materiale ndërtimi.

Materialet që mund të përdoren për të ndërtuar në Mars

Fleksibiliteti, forca dhe qëndrueshmëria kanë qenë shqetësimet themelore të profesionistëve gjatë eksplorimit të materialeve për të ndërtuar në Mars. Më poshtë janë materialet e mundshme më të diskutuara që mund të përdoren për të ndërtuar ndërtesa në Mars:

Toka marsiane

Toka marsiane përkufizohej si një material i gërryer i konsoliduar dobët i përbërë kryesisht nga depozitime regolite, eoliane ose lumore. Ai gjithashtu përfshin një përzierje delikate të sedimenteve minerale, mineraleve të pluhurit dhe tokës. Studiuesit besojnë se toka marsiane mund të përdoret si një agregat për ndërtim. Kur mbështeteshin nga inxhinieria dhe mekanika, grimcat teorikisht shfaqën një aftësi të jashtëzakonshme për t’u lidhur me njëra-tjetrën. Kjo nënkupton që kur të ngjeshen së bashku, ato mund të përdoren për të formuar blloqe ndërtimi dhe të shërbejnë si një alternativë për tullat.

Në rast të një shpërthimi vullkanik, mbetjet e ngurta shkëmbore të llavës, me ftohje kthehen në shkëmb magmatik. Këta shkëmbinj janë gjerësisht të disponueshëm në të gjithë Marsin, me pasurinë kimike të magnezit dhe hekurit. Këto grupe shkëmbinjsh kategorizohen kryesisht në bazë të disponueshmërisë së tyre dhe elementeve me të cilët lidhen. Disa lloje përfshijnë bazalt gëlqeror-ash, i cili është i pasur me xham të lartë silicë, bazalt piroksen, i cili përmban olivinë, dhe bazalt gëlqere-ash që përbën olivinën dhe hirin gëlqere.

Vetia më e favorshme e përdorimit të bazaltit për ndërtim është aftësia e tij për të vepruar si një burim in-situ për printimin 3D. Gjithashtu kur nxehet dhe ekstrudohet, prodhon lesh guri, i cili mund të përdoret për izolimin termik dhe mbrojtjen e ndërtesave me sipërfaqe. Mund të përdoret gjithashtu për ndërtimin e kalldrëmeve dhe artizanatit dekorativ.

Një tjetër mbetje e një shpërthimi vullkanik është magma e shkrirë e cila ndahet në grimca më të vogla për të formuar hirin vullkanik. Ky element, kur kombinohet me gëlqere, krijon hidrate të elementëve dhe lidhet me to për të shfaqur aftësitë hidraulike të xhelit, të cilat mund të përdoren në kombinim me çimento, qoftë si një përzierje për betonin ose thjesht si një material lidhës për të ndihmuar në lidhjen e strukturës së bashku. .

Me disponueshmërinë e sasive të mëdha të hirit vullkanik që përmban hekur, në të gjithë sipërfaqen e Marsit, ai bëhet një element thelbësor që mund të përdoret potencialisht për ndërtimet e ardhshme në planet.

Me agimin e bioteknologjisë dhe futjen e kërpudhave të modifikuara gjenetikisht, tani është teorikisht e mundur të formohet një sistem jetësor ekologjik i ndërvarur në Mars. Ky sistem është konceptuar për të mbështetur rritjen dhe ruajtjen e jetës së bimëve me mikorizë dhe për të ndihmuar në ndërtimin e shtëpive me miceli. Kjo risi e re në fushën e mykotekturës, i mundëson botës së biologjisë sintetike të fokusohet më shumë në zhvillimin e qëndrueshëm të dizajneve të tilla.

Si përfundim, materialet e përmendura më sipër do të provonin të ishin të shkathët për prodhimin in-situ të masës dhe do të shënonin fillimin e jetës së re në Mars. Ky do të ishte hapi për ndërtimin e një të ardhmeje më të mirë dhe të realizueshme për eksplorimin e hapësirës dhe do të mbahet mend si trashëgimia e Tokës./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

U ndërtua nga gjigandi italian i ndërtimit Webuild, ura në Rumani prej 500 milionë euro ka plotë gabime

Published

on

Ura më e madhe e varur në Rumani u hap në korrik të vitit 2023 nën tingujt e borive dhe fjalimet e politikanëve. Por, vetëm disa muaj më vonë, Ura Braila, rreth 500 milionë euroshe (527 milionë dollarë) mbi lumin Danub ka plot telashe.

Në fund të tetorit, Kompania Kombëtare e Administrimit të Rrugëve dhe Infrastrukturës e Rumanisë (CNAIR), iu përgjigj një pyetjeje të Shërbimit Rumun të Radios Evropa e Lirë në lidhje me raportimet për ujin që po rrjedh në rreshtimin rreth blloqeve të ankorimit të urës, në copat e betonit 47 metra të gjera, të vendosura në çdo skaj të strukturës që mbajnë të tendosur sistemin masiv kabllor.

“Ky problem u identifikua nga një ekip konsultimi, i cili hapi disa raporte që nuk përputheshin”, shkroi një zëdhënës i CNAIR.

Rrjedhja e ujit është vetëm problemi më i fundit i identifikuar në urë.

Në gusht, u shfaq një video e një burri që po nxirrte me duar bulonat e çliruar nga struktura masive, duke nxitur një hetim. CNAIR arriti në përfundimin se 401 bulona nga gjithsej 100.000 në urë “nuk ishin të shtrënguar mirë”.

Menjëherë pas hapjes së saj, në sipërfaqen e urës filluan të shfaqen të çara, disa prej të cilave janë zhvilluar në çarje të thella.

Një zëdhënës i CNAIR-it u tha gazetarëve vendas se “shpresojmë që prodhuesi i urës do të gjejë dhe zbatojë të njëjtën zgjidhje të qëndrueshme që ka funksionuar në vendet e tjera, sepse nuk është normale që probleme të tilla të shfaqen muaj pas muaji”.

Për çarjet janë fajësuar kamionët që nuk e respektojnë kufirin e peshës prej 7.5 tonelatash të urës gjatë muajve të verës.

Rrjedhjet aktuale në blloqet e ankorimit mund të jenë sidomos problematike për shkak të punës që nevojitet për t’i korrigjuar ato.

“Për t’i lokalizuar këto rrjedhje, duhet të gërmoni paralelisht me blloqet e ankorimit”, i tha Radios Evropa e Lirë një zyrtar i CNAIR-it. “Kjo mund të dobësojë sistemin e ankorimit të këmbëve të urës, gjë që do të çonte në një situatë jashtëzakonisht të rrezikshme”.

Përgjegjësia për riparimin e vendeve ku po ndodhin rrjedhjet u takon “vetëm kontraktorëve”, tha CNAIR. Ura u ndërtua nga gjigandi italian i ndërtimit, Webuild SpA, dhe firma japoneze IHI. Një garanci 10-vjeçare ishte shkruar në kontratë.

Webuild nuk iu përgjigj kërkesave të Radios Evropa e Lirë për koment në lidhje me rrjedhjet dhe akumulimin e ujit, por specialistët e inxhinierisë thanë se zgjidhja mund të jetë ndërtimi i një “rreshtimi” të ri rreth blloqeve të ankorimit aktual që do të ishte sa më i papërshkueshëm nga uji. Më pas do të duhet të instaloheshin pompa për të hequr çdo grumbullim uji.

Ura Braila shtrihet përgjatë dy kilometrave, duke e bërë atë një nga më të mëdhatë e këtij lloji në Evropë.

E vendosur në veri të qytetit lindor Braila, ura zëvendësoi një shërbim tragetesh të makinave që i nevojiteshin rreth 50 minuta për të kaluar lumin Danub. Trageti ishte i cenueshëm nga stuhitë dhe nga akulli gjatë dimrave të ashpër. Përafërsisht 363 milionë euro (383 milionë dollarë) ka ndarë BE-ja për projektin e ndërtimit, i cili filloi në dhjetor të vitit 2018 dhe në total kushtoi rreth gjysmë miliard euro.

Me shkallët e saj masive dhe siluetën e veçantë, ajo u quajt “Porta e Artë” (Golden Gate) e Rumanisë dhe nëpër të pritej të kalonin rreth 7.000 automjete në ditë./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Trending