Connect with us

Aktuale

Si u ndërtuan zyrat bioklimatike “The Vibes”

Published

on

“The Vibes” janë një ndërtesë zyrash bioklimatike me një larmi hapësirash dhe gjelbërimesh, të mjaftueshme për të krijuar një atmosferë të qetë dhe paqësore turistike pikërisht në një zonë urbane.

Sidoqoftë, të qenit i vendosur në një rrugë të ngushtë banimi është një dobësi që kërkon një përshtatje nga një lagje banimi në një atmosferë pune të hapësirës.

Nga ky kontekst, ne propozuam një masterplan me shumë zona me lartësinë kryesore të vendosur në brendësi, në kopshtin qendror. Kopshti i përparmë e ngriti lartësinë e jashtme në një distancë të duhur, të mjaftueshme për të krijuar një zonë tampon për pamjet e brendshme drejt ballinës.

Qasja në hollin është një kalim i rrethimeve të ndryshme të hapësirës: kopshti i përparmë, hyrja me hije dhe kopshti qendror.

Pas një muri me ekran të gjelbër të uzinës së ngjitjes së kabllove, Mandevilla e verdhë, duke luajtur rolin e hyrjes në brendësi, ekziston një kombinim i zonave të tranzicionit të brendshëm së bashku me qarkullimin vertikal dhe korridoret.

Ky planifikim kalimtar i hapësirës krijon një përshtatje graduale që temperatura të mbetet e rehatshme midis vendeve ngjitur. Sigurimi i një karakteristike të madhe të ujit reflektues që zë 1/5 e zonës së kopshtit, e cila kontribuon pozitivisht në përmirësimin e mikroklimës së zonave të jashtme nën nxehtësinë e diellit të Vietnamit në jug. Për më tepër, kulmi i pezulluar me sipërfaqe mbi 200 m2 krijon një hapësirë ​​mbrojtëse me hije nga hapjet më poshtë.

Shumëllojshmëria e hapësirave të hapura në drejtime dhe nivele të ndryshme i lejon njerëzit të hyjnë lehtësisht në ajër të hapur dhe nënkupton idenë e inkurajimit të aktiviteteve në natyrë për njerëzit që punojnë në ndërtesë.

Të gjitha hapësirat publike janë të ajrosura natyrshëm. Njëkohësisht, zonat e punës marrin dritë natyrale nga kryqëzimet e jashtëzakonshme me ato të jashtme.

Përveç kësaj, lëkura prej bambuje në fasadat zvogëlon pjesën më të madhe të rrezatimit termik dhe krijon zona tampon mbi lëkurën e xhamit, e cila ndihmon në minimizimin e konsumit të energjisë në ndriçimin e ditës, ajrin e kondicionuar dhe përfiton përmirësimin e intensitetit të energjisë së ndërtesës përmes zvogëlimit të emetimit të karbonit operacional.

Të gjitha hapësirat publike janë të ajrosura natyrshëm. Njëkohësisht, zonat e punës marrin dritë natyrale nga kryqëzimet e jashtëzakonshme me ato të jashtme.

Përveç kësaj, lëkura prej bambuje në fasadat zvogëlon pjesën më të madhe të rrezatimit termik dhe krijon zona tampon mbi lëkurën e xhamit, e cila ndihmon në minimizimin e konsumit të energjisë në ndriçimin e ditës, ajrin e kondicionuar dhe përfiton përmirësimin e intensitetit të energjisë së ndërtesës përmes zvogëlimit të emetimit të karbonit operacional.

Kombinimi i tejdukshëm midis lëkurës prej bambuje dhe mureve ndarës transparent rezulton në shumë efekte vizuale në brendësi. Lëkura bambu gjithashtu vepron si një filtër vizual në dritare duke përdorur modelin e ndriçuar me dritë të errët që vjen me lëvizje.

Ky filtër ndihmon në përmirësimin e pamjeve të papërsosura përreth dhe promovon eksplorimet nga brenda jashtë. Ai gjithashtu ndërvepron me modelet e ngrira në muret ndarëse transparente, gjë që rezulton në një efekt moir në të gjithë brendësinë. Për më tepër, lëkura bambu e kompensuar nga dritaret e qelqit me madhësi të plotë pa kornizë nga secila fasadë e bën kufirin e brendshëm të duket i shtrirë horizontalisht nën ndikimin paralaks.

Së fundmi, të gjitha hapësirat e hapura janë ngulitur me tingujt që vijnë nga performanca e topave të goditjes të integruar në çdo internode të lëkurës së bambusë.

Ky mekanizëm është i ngjashëm me një vegël muzikore tradicionale Vietnameze të quajtur t’rưng ose vibraphone të perëndimit. Tingujt e dridhjeve ndërvepruese prej 20 – 30 decibel në erëra të lehta sjellin qetësi në hapësirat e hapura. Ky zbatim është një eksperiment për të kryer arkitekturën në mënyra të tjera: lëvizje dhe zë. /Media Ndërtimi/

Aktuale

Dëshmon Haradinaj në rastin e njohur si 53-milionëshi

Published

on

Kryetari i AAK-së Ramush Haradinaj do të dëshmojë në rastin e njohur si 53-milionëshi, në të cilin është i akuzuar bashkëpartiaku i tij, Pal Lekaj dhe të tjerë.

Në këtë rast të akuzuar për keqpërdorim të detyrës zyrtare janë ish-ministri i Infrastrukturës Pal Lekaj, Eset Berisha, këshilltar i lartë politik i tij, Nebih Shatri, ish-Sekretar i Përgjithshëm në Ministrinë e Infrastrukturës (MI) si dhe Besim Tahirit, drejtor i Prokurimit Publik në këtë ministri. Haradinaj, është dëshmitar i propozuar nga mbrojtja.

Prokuroria Speciale e Republikës së Kosovës (PSRK) më 4 shkurt 2022, ngriti aktakuzë ndaj Pal Lekajt, Eset Berishës dhe Nebih Shatrit.

Ndërsa, më 9 shkurt 2022, PSRK njoftoi se lidhur me këtë rast, më ç8 shkurt është ngritur aktakuzë edhe ndaj Besim Tahirit.

Sipas aktakuzës së ngritur më 4 shkurt 2022 nga Prokuroria Speciale e Republikës së Kosovës, Pal Lekaj, në cilësinë e ministrit të Ministrisë së Infrastrukturës (MI), Eset Berisha, këshilltar i lartë politik i tij, Nebih Shatri, si sekretar i Përgjithshëm në këtë ministri, në bashkëveprim dhe me dashje edhe me të pandehurin Besim Tahiri, drejtor i Prokurimit Publik në MI, akuzohen për keqpërdorim të detyrës zyrtare./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Inspektorati i Kryeqytetit gjobit për mosrespektim të urdhrit të ndërtimit në Lagjen Bregu i Diellit

Published

on

Inspektorati i Kryeqytetit njofton gjithë opinionin se ka zhvilluar procedurat inspektuese lidhur me rastin e publikuar nëpër disa medie dhe rrjete sociale që ndërlidhet me sanimin- rinovimin e një Pullazi – Kulmi në lagjen “Bregu I Diellit” i cili ishte i dëmtuar nga zjarri.

Inspektorati ka urdhëruar palën që të sanoj gjendjen përkatësisht pjesët e dëmtuar nga zjarri duke respektuar formën, lartësinë dhe gjitha pozicionet e mëparshme ndërkaq për mosrespektim të urdhrit të inspektoratit të ndërtimit i njëjti me dt.18.09.2023 me procesverbal ka urdhëruar palën që kulmin të kthej në gjendjen e mëparshme dhe ka shqiptuar gjobë mandatore për shkeljet e gjetura.

Në ditët në vijim inspektorati i ndërtimit do të ndërmarrë të gjitha veprimet e duhura ligjore duke eliminuar të gjitha shkeljet e bëra nga pala në këtë rast./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Tjetërsimi i pronës 10 milionëshe, i vazhdohet edhe për dy muaj arresti shtëpiak të dyshuarit

Published

on

Gjykata Themelore në Prishtinë ia ka vazhduar edhe për dy muaj masën e arrestit shtëpiak të dyshuarit Afrim Gashi, i cili u arrestua pas hulumtimit të “Betimi për Drejtësi“, nën dyshimin për tjetërsimin e pronës në Veternik, në vlerë rreth 10 milionë euro përmes dokumentit të falsifikuar.

Lajmin e ka konfirmuar për “Betimi për Drejtësi“, avokatja e palës së dëmtuar, Saranda Keqekolla-Sadiku.

Ndryshe, Policia e Kosovës më 25 gusht njoftoi për arrestimin e të dyshuarit, në bazë të urdhëresës së gjykatës.

“Policia e Kosovës, respektivisht Sektori për Hetime Financiare nga Drejtoria për Hetimin e Krimeve Ekonomike dhe Korrupsionit (DHKEK), me datë 25.08.2023 ka zbatuar urdhëresën e gjykatës kompetente me ç ‘rast është realizuar kontroll në dy lokacione të ndryshme, në një shtëpi dhe në një lokal, nën dyshimin se janë shfrytëzuar për përpilimin e dokumenteve të falsifikuara”, thuhej në njoftim.

Prokurorja e rastit, Nebahate Salihu e kishte konfirmuar se bëhet fjalë për pronën në Veternik, rast ky që është hulumtuar nga “Betimi për Drejtësi”.

“Betimi për Drejtësi” kishte hulumtuar se si një pronë në Veternik  dyshohet se përmes legalizimit të përmbajtjes së rreme dhe mashtrimit, iu është marrë palëve Nexhat dhe Gursel Sadiku, duke kaluar në emër tani të ndjerës Z.H. dhe më pas prona ka kaluar te djali i saj Ylber Hyseni, i cili edhe po hetohet.

I dyshuari Gashi ishte ndaluar nën dyshimin për kryerjen e veprave penale “Falsifikim i dokumenteve”, “Legalizimi i përmbajtjes se rreme”, “Mashtrim”, dhe “Mbajtja në pronësi, kontroll ose posedim të paautorizuar të armëve”.

Sipas Policisë, hetimi lidhur me këtë rast ka filluar bazuar në autorizimin e Prokurorisë Themelore në Prishtinë pas dyshimeve të bazuara se i dyshuari Afrim Gashi në bashkëveprim me të dyshuarin Ylber Hyseni, i cili gjendet në arrati, kanë falsifikuar dokumente dhe dyshohet se kanë arritur të tjetërsojnë një parcelë me sipërfaqe prej 9 (nëntë) hektarësh me vlerë të përafërt të tregut rreth 10,000,000.00 euro (dhjetë milionë euro), me ç’rast të njëjtit pasi që kanë bartur pronat në emër të tyre i kanë parcelizuar dhe më pas i kanë shitur ato tek personat e tretë duke i mashtruar.

“Lidhur me rastin gjatë kontrollit të kryer në shtëpinë e të dyshuarit janë sekuestruar dëshmitë si në vijim: 1 (një) pistoletë,  1 (një) karikator me 9 (nëntë) fishekë, 50 (pesëdhjetë) fishekë,  2 (dy) pistoleta me gas,  4 (katër) pushkë ajrore,  2 (dy) llaptopë, 1 (një) shtëpizë kompjuteri, 1 (një) telefon celular, 5680 (pesëmijë e gjashtëqind e tetëdhjetë) euro para të gatshme, 685 (gjashtëqind e tetëdhjetë e pesë) dollar amerikan,  100 (njëqind) franga zvicerane, si dhe rreth 500 (pesëqind) dosje të lëndëve të ndryshme në brendësi të të cilave kishte: Fletë poseduese, autorizime, kopje të planeve, historik të pronave, harta kadastrale (kryesisht të Regjionit të Prishtinës), vendime, kontrata të ndryshme të noterizuara të cilat dyshohet të jenë të falsifikuara”, thuhej më tej në njoftimin e Policisë.

 

Ndryshe, kjo pronë, dyshohet se iu është marrë familjes Sadiku përmes manipulimeve dhe dokumenteve të falsifikuara, për çka tashmë janë hapur hetime ndaj të dyshuarit Ylber Hyseni, i cili sipas burimeve brenda Prokurorisë gjendet në arrati dhe gjykata ka lëshuar urdhërarrest për të.

Continue Reading

Trending