Connect with us

Aktuale

Ndërtimi i së ardhmes së ekoturizmit në Kosovë

Published

on

Ndryshimet klimatike po sjellin një taksë të madhe në ekosistemet dhe mjetet e jetesës. Ndërsa efektet e saj vazhdojnë të përkeqësohen, industria e turizmit – si të gjitha mjetet e jetesës dhe industritë – është vazhdimisht e detyruar të përshtatet.

Duke qenë një sektor i rëndësishëm ekonomik, turizmi kontribuon në emetimet e gazeve serrë nëpërmjet shërbimeve që lidhen me udhëtimin, akomodimin dhe gastronominë. Sipas hulumtimit të UNWTO/ITF 2019, emetimet e dioksidit të karbonit të emetuara nga përpjekjet e turizmit mund të rriten 25% ose më shumë deri në vitin 2030.

Kjo është arsyeja pse Deklarata e Glasgout bëri thirrje për veprime urgjente për të reduktuar emetimet e lidhura me turizmin. Dekada e Veprimit Klimatik në Turizëm përfshin një angazhim për të ulur emetimet e lidhura me turizmin me 50% në vitin 2030.

Turizmi është i pozicionuar mirë për të adresuar ndryshimet klimatike, por që kjo të ndodhë, duhet të merret një vizion dhe një qasje e re në mbarë industrinë.

Kjo është veçanërisht e rëndësishme për sektorin e turizmit të Kosovës, i cili u ndal në progres në vitin 2020 me një rënie të qarkullimit prej 50% dhe miliona të humbura në të ardhura për shkak të pandemisë COVID.

Drejtuesit e Green Hub janë të rinjtë dhe të rinjtë pasionantë dhe të orientuar drejt inovacionit, të cilët po punojnë brenda Inkubatorit të Rinisë për të hartuar iniciativa të reja për ekoturizëm. Nën mentorimin 8-javor të Venture UP, 13 ekipe të të rinjve kanë arritur të paraqesin me sukses idetë e tyre sipërmarrëse dhe të paraqesin prototipet e tyre para ekspertëve kryesorë të fushës.

Rezultatet nga kjo fazë e inkubacionit kanë shpalosur se e ardhmja e ekoturizmit në Kosovë është në duart e tyre. Tre ekipeve premtuese u është dhënë financimi fillestar për të nisur iniciativat e tyre inovative.

Dy entuziastë të mekatronikës, Fitim Halimi dhe Ermira Thaqi, morën çmimin e dytë duke prezantuar një pajisje udhëzuese audio gjithëpërfshirëse për të përmirësuar përvojën e muzeut dhe për të tërhequr turistët në qytetin e Prizrenit.

“Në diskutimin me muzeologët, ne kuptuam se ekziston një nevojë urgjente për të rishikuar mënyrën se si ne projektojmë përvojat muzeale për hir të vlerave tona historike dhe kulturore. Teknologjia që ne po zhvillojmë do të sigurojë një rrëfim koherent mbi artefaktet e muzeut në shumë gjuhë për turistët dhe vizitorët vendas”, tha Fitimi.

Ekipi i tretë fitues, Baton Isniqi dhe Betine Baleci, po përpiqen të ridrejtojnë mentalitetin vendas drejt zgjedhjeve miqësore me mjedisin përmes fillimit të tyre Frymë. Ata kanë dalë me një mbështjellës ushqimi të biodegradueshëm, të punuar me dorë dhe të larë të quajtur UMMA. Ky i fundit ka potencial për të minimizuar mbeturinat në zonat natyrore dhe pritet të jetë artikulli i preferuar për të gjithë alpinistët, alpinistët dhe vrapuesit e pasionuar që vizitojnë malet idilike të Kosovës gjatë gjithë vitit.

Si shtesë e Programit, ekipet e kualifikuara të të rinjve do të krahasohen me grantmarrësit e MSME-ve të Green Hub për t’i ndihmuar ata të kalojnë dixhital. Pothuajse gjysma e NMVM-ve turistike, pjesë e analizës së vlerësimit të nevojave të Green Hub të kryer nga SLK Kosova, deklaruan se nuk angazhohen në aktivitete promovuese dhe marketingu për shkak të kostove të larta. Për më tepër, disa prej tyre nuk kanë aftësitë e nevojshme dixhitale. Këtu hyn rëndësia e krijimit të ndeshjeve. Pjesëmarrësit e të rinjve të Green Hub do të prezantojnë strategji dhe taktika të marketingut dixhital për rritjen e shtrirjes së klientëve dhe shumë më tepër.

Ekoturizmi në Kosovë do të lulëzojë me të rinjtë dhe të rinjtë vizionarë, të cilët vazhdojnë të demonstrojnë aftësi dhe aftësi të forta për të sjellë në jetë zgjidhje të reja që kontribuojnë në tranzicionin e gjelbër të Kosovës. Falë njohurive dhe pasionit të të rinjve, ne po shikojmë me krenari të ardhmen më të qëndrueshme të (eko)turizmit të Kosovës./Media Ndërtimi.

Aktuale

Energjia Elektrike pritet të shtrenjtohet sërish

Published

on

Mosekzekutimi i subvencionit prej 100 milionë eurove nga Qeveria e Kosovës para pak muajve tash mund t’i kushtojë Kosovës deri në 5 milionë euro në ditë import, ose mund të sjellë shtrenjtim të energjisë.

Kosovarët prej ditësh po përballen me reduktime të energjisë elektrike. E që të kjo të parandalohej, Zyra e Rregullatorit kishte propozuar një subvencionim prej 100 milion eurosh nga shteti i Kosovës.

Këto mjete qeveria i ndau që të blihet energji më e lirë, por që nuk u ekzekutuan asnjëherë.

Nga KEDS thonë se edhe në rast se kjo ndodhë, tash është vonë.

Viktor Buzhala, zëdhënës në këtë kompani, paralajmëron se Kosova mund të paguajë shifra marramendëse për import të rrymës muajve të dimrit.

Nga Shoqëria Civile thonë se mos ndarja e mjeteve për energjinë nga Qeveria, do të mund t’iu kushtojë kosovarëve me rritje enorme të tarifave të rrymës.

Në këto ditë  vendi ka prodhuar afër 120 mega vat në orë më pak sesa nga kërkesa e konsumatorëve.

Continue Reading

Aktuale

AKP shpalli shitjen e re të aseteve përmes likuidimit nr. 58 

Published

on

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) zyrtarisht ka shpallur shitjen e aseteve përmes likuidimit nr.58. Lista e tenderëve për privatizim me këtë valë të shitjeve përmban 40 asete/njësi atraktive të ndërmarrjeve shoqërore në Republikën e Kosovës, të cilat paraqesin një mundësi të shkëlqyer për zgjerim të biznesit apo iniciativa të reja biznesore në vendin tonë.

Kjo valë e shitjeve me të gjitha asetet e tenderuara është aprovuar në Bordin e Drejtorëve, kurse AKP i ka njoftuar paraprakisht të gjitha Komunat përkatëse se këto asete të ndërmarrjeve shoqërore do të privatizohen dhe ka shpallur njoftimin për tender në faqen e saj të internetit www.pak-ks.org dhe në mediat e shkruara dhe ato elektronike.

Ofertat e mbyllura për njësitë/asetet që janë në shitje përmes shitjes së aseteve me likuidim nr.58 duhet të dorëzohen në “Sallën e konferencave – Hoteli Grand”, në Prishtinë me datën 7 shtator 2022, nga ora 10:00 deri në orën 12:00, të shoqëruara edhe nga depozita e ofertës dhe tarifa për paraqitjen e ofertës, ashtu siç është parashikuar për secilin artikull.

Kurse hapja e ofertave do të bëhet po të njëjtën ditë, duke filluar nga ora 12:30.

Bashkëlidhur (si më poshtë) gjeni shtegun me  listën e aseteve të tenderuara në këtë valë të shitjeve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Reagon “Prishtina Parking” për kontratën prej 750 mijë euro

Published

on

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. sqaron opinionin publik rreth disa shkrimeve dhe reagimeve të aktivistëve politikë lidhur me vazhdimin e kontratës “Shërbime për Menaxhimin e Parkingjeve”, ku vlera indikative për 36 muajt e ardhshëm është 750,000.00€ (shtatëqind e pesëdhjetë mijë euro).

Ndërmarrja sqaron se kjo nuk është shuma që do t’i paguhet Operatorit Ekonomik, por në bazë të kontratës së nënshkruar, Ndërmarrja do t’i paguajë kompanisë 15 % të të hyrave për çdo shërbim që kryen kompania e kontraktuar nga Ndërmarrja.

Ta zëmë, nëse Operatori Ekonomik kryen shërbime nga të cilat Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” inkason 100€ (njëqind euro), nga kjo shumë 15 % e të hyrave (15€) do t’i marrë kompania e kontraktuar për të kryer shërbimet.

Gjithashtu në bazë të kontratës së nënshkruar, Operatori Ekonomik ka për obligim të furnizojë stafin me pajisje elektronike si telefona dhe printer digjital, ndërtimin e një server room, vijëzimin e të gjitha parkingjeve në të gjitha lagjet e Prishtinës, vendosjen e tabelave vertikale, mirëmbajtjen e sistemit, si dhe trajnimin e stafit për përdorimin e sistemit.

Është me rëndësi të theksohet se kompania e kontraktuar ka krijuar softuerin dhe tre aplikacione: aplikacioni ku palët paguajnë me sms, aplikacioni për banorët rezident si dhe aplikacioni për smart phone, ku për to është investuar një shumë e konsiderueshme e mjeteve nga kompania e kontraktuar.

Prishtina Parking me punën dhe angazhimin e treguar është shndërruar në një Ndërmarrje model në vend, andaj çdo tentim për të prishur imazhin nga informata të pasakta të sponzorizuara që kanë dështuar të implementojnë sisteme të tilla, është i papranueshëm për ne.

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. fton mediat dhe qytetarët që për çdo informatë të drejtohen pranë zyreve të Ndërmarrjes dhe të mos publikojnë njëanshëm qëndrime nga individë politik.

Continue Reading

Trending