Connect with us

Ndërtim

Ndërtime rekord prej 420 milionë euro në Tiranë, sipërfaqja e dhënë për leje u rrit me 55% në 2019-n

Published

on

Të dhënat e INSTAT bëjnë të ditur se në 2019-n u dhanë gjithsej 373 leje ndërtimi, ose 15 leje më pak se një vit më parë.

Ndonëse në tremujorin e fundit vrulli i dhënies së lejeve të ndërtimit nga Bashkia e Tiranës ra, për shkak të pezullimit të përkohshëm të tyre pas tërmetit të 26 janarit, për gjithë vitin ato arrijnë një nivel rekord.

Të dhënat e INSTAT bëjnë të ditur se në 2019-n u dhanë gjithsej 373 leje ndërtimi, ose 15 leje më pak se një vit më parë.

Por, ndonëse janë dhënë më pak leje në numër, sipërfaqja e dhënë për ndërtim është rritur ndjeshëm, në një tregues se ato kanë qenë për banesa më të larta.

Në total, sipërfaqja e dhënë për leje ndërtimi për 2019-n, sipas INSTAT ishte rreth 1.5 milionë metra katror, me një rritje prej 55% në raport me vitin e mëparshëm dhe duke shënuar një nivel rekord të paktën që prej vitit 2010, kur raportohen të dhënat e detajuara sipas rretheve (shih grafikun).

Sipas INSTAT, sipërfaqja e dhënë për ndërtim në Tiranë i korrespondon një vlere prej rreth 52 miliardë lekësh, ose rreth 420 milionë euro.

Vrulli më i madh i dhënies së lejeve ishte në tremujorin e parë dhe të tretë, me përkatësisht me 480 miëj dhe 556 mijë metra katror. Niveli më i ulët u shënua në tremujorin e katërt me 147 mijë metra katror, i ndikuar nga amullia që u shkaktua pas tërmetit të 26 nëntorit dhe pezullimit të përkohshëm të lejeve të ndërtimit.

Ndërtimet rriten, po ashtu edhe çmimet e apartamenteve!

Ndonëse ndërtimet kanë arritur në një nivel rekord të dekadës, ndërsa rritja e pagave në fund të tremujorit të tretë, sipas INSTAT, ishte më pak se 1%, kërkesa dhe oferta nuk po i binden ligjeve të tregut. Çmimet e apartamenteve kanë shënuar një rritje të fortë gjatë vitit të fundit, sipas deklarimeve të agjentëve të pasurive të paluajtshme.

Mesatarisht, nëse do të blesh sot një hyrje, duhet të paguash 100-150 euro më shumë për metër katror, sesa pak kohë më parë, madje në disa zona rritja është dhe më e fortë në 300-600 euro më shumë.

Dy janë arsyet e kësaj tendence, sipas operatorëve, së pari rritja e taksave dhe së dyti qarkullimi i parave informale dhe pastrimi i tyre përmes ndërtimit.

Ylli Sula, sipërmarrës, botues i Gazetës Çelësi i cili ka krijuar përmes të dhënave historike të gazetës një indeks për çmimet e pasurive të paluajtshme, “Key Data Albania”, ka pohuar më herët për Monitor në këtë tendencë më shumë luajnë rol elementet jashtë tregut sesa ato të brendshëm.

“Në shumë raste gjenden hapësira përdoren për pastrim parash, si në investim edhe në blerje. Në qoftë se ne kemi këto çmime në rritje dhe vijim të shitjes do të thotë që fuqia blerëse ekziston, nëse kjo fuqi është e përqendruar në disa duar, janë po prapë elementë jashtë tregut”.

Edhe Juliana Nela, broker në agjencinë “Remax” është e mendimit që në këtë rritje të fortë po ndikojnë aktivitetet informale. “Vazhdimi i parave të çuditshme, patjetër që ka ndikimin më të madh në këtë përmbysje dhe çudi të tregut imobiliar. Paga të ulëta, emigracion masiv, metra katror ndërtimi pafund të hedhura në treg dhe çmimet rriten. Është e palogjikshme”, pohon ajo.

Pak ditë më parë, Shqipëria u fut sërish në listën gri të pastrimit të parave, nga e cila kishte dalë në vitin 2015. Lajmi u dha nga Task Forca Financiare (FATF) e MONEYVAL, që është një mekanizëm i përhershëm i Këshillit të Europës që ka detyrën të vlerësojë zbatimin e standardeve në luftën kundër pastrimit të parave dhe krimit të organizuar.

Në këtë listë përfshihen juridiksionet që kanë mangësi strategjike në parandalimin e pastrimit të parave dhe krimit të organizuar dhe rrezik të lartë si dhe janë nën monitorim të shtuar.

Shqipëria është e vetmja nga Europa që shfaqet në këtë listë, së bashku me Islandën. Elvis Koçi, drejtori i Drejtorisë së Parandalimit të Pastrimit të Parave tha se problemet kryesore të ngritura nga Manyval ndër të tjera janë dhe vlerësimi i riskut i thelluar në disa profesione për mbikqyrje, përfshirë aktivitetet e real estate.

Ndërtim

Në Ferizaj banorët e një lagjeje kundërshtojnë ndërtimin e një objekti banesor

Published

on

Banorët e një lagjeje në Ferizaj po kundërshtojnë ndërtimin e një objekti shumëkatësh, i cili, sipas tyre, por ua rrezikon jetën dhe vështirëson edhe frymëmarrjen. Madje sot ata edhe bllokuan rrugën e lagjes “Gëzim Sahiti”. Por nga investitori, që po e bën këtë objekt, u tha se gjithçka po shkon sipas lejes së lëshuar nga komuna.

Pakënaqësia me ndërtimin e një godine shumëkatëshe ka nxjerrë sërish në protestë banorët e lagjes “Gëzim Sahiti” nga Ferizaj. Të mbështetur edhe nga rrjeti i OJQ-ve Avonet, ata kërkuan që punimet të ndërpriten, derisa ankesa e tyre të marrë një epilog përfundimtar. Madje në shenjë proteste ata bllokuan edhe rrugën.

“Rrezikon jetën dhe vështirëson edhe frymëmarrjen edhe pengon depërtimin e vetë rrezeve të diellit në shtëpia”, tha Fekir Tahiri, banor i lagjes “Gëzim Sahiti”.

“Prokuroria është duke hetuar por mos neglizhenca e tyre dhe institucioneve e ka pruar që qytetarët të dalin në këtë protestë në këtë preformancë  natyrisht deri sa nuk ka epilog përfundimtar ne do të jemi në rrugë dhe do ta kundërshtojmë çdo investim të investitorit”, tha Kenan Gashi, AVONET.

Në anën tjetër, përfaqësuesi ligjor i investitorit, thotë se janë duke respektuar lejen. Ai ka bërë të ditur se disa banorë që sot protestojë kanë pasur një marrëveshje me investitorin. Për këtë çështje banorët e thonë versionin e tyre.

“I njëjti operator ka pasur marrëveshje edhe me dy shtëpi që tani që janë pjesë e protestës për të realizuar ndërtim. Kemi marrëveshje të shkruar. Por për shkak se një pronë mbrapa tyre ka dështua që ta jap pronën për ndërtim të lartë edhe këta janë kthyer në protestues por që në fakt të njëjtit kanë qenë të dakorduar për ndërtim të lartë”, tha Fitim Shabani, avokat i kompanisë investuese.

“Ndoshta është e mundur që mund të ketë pasur një marrëveshje interne. Por me kalimin e kohës ajo nuk është noterizuar çka është me më rëndësi dhe e dyta kur e kemi parë që është në kundërshtim me ligjin vetë ndërtimi dhe do të ketë pasoja më vonë atëherë ne kemi mbetur ai në punën e vet dhe ne në punën tonë”, deklaroi Fekir Tahri, banor i lagjes “Gëzim Sahit”.

Zyrtarë të Komunës të kontaktuar nga RTK vetëm kanë konfirmuar deklaratat e dhëna më herët se investitori ka plotësuar kushte dhe se leja është dhënë sipas ligjeve.

Kurse policia në orët e pasdites ka bërë tërheqjen e automjeteve, me të cilat ishte bllokuar rruga nga ana e banorëve./Media Ndërtimi.

https://www.facebook.com/watch/?v=710160217582453

Continue Reading

Ndërtim

Elektrifikimi i pajisjeve po ndryshon ‘lojën’ e ndërtimit

Published

on

Gara për të elektrizuar pajisjet e ndërtimit është thjesht përleshja e parë në një fushatë më të madhe për të ripërcaktuar mënyrën sesi janë projektuar, funksionuar dhe duken makinat.

Në thelb nuk ka makineri të këqija në ditët e sotme. Ironikisht, larg nga forcimi i duarve të prodhuesve, kjo kompetencë universale ka krijuar problemin e vet – domethënë si mund të ruajnë prodhuesit kryesorë pozicionet e tyre premium ndaj markave “më të vogla”?

Pajisjet e ndërtimit kanë qenë në një rrugë drejt mallrave për shumë vite, duke rritur njëkohësisht rëndësinë e marrëdhënies tregtar-klient dhe duke sfiduar OEM-të e pozicionuar premium për të gjetur mënyra të reja për të demonstruar vlerën e tyre për klientët.

Dallimi në performancën dhe efikasitetin e karburantit midis makinave të markave dhe modeleve të ndryshme ka qenë në rënie. Me vetëm disa përjashtime, rritjet në këto kritere kryesore të blerjes tani priren të jenë të vogla dhe konkurrenca e çmimeve ka qenë intensive kur oferta është në ekuilibër me kërkesën.

Natyrisht, të gjithë e kuptojnë se ndryshimi po ndodh, dhe produktet e fuqizuara me burime alternative të energjisë po vijnë. Sipas disa llogaritjeve, ka mbi 20+ burime të ndryshme potenciale të energjisë që mund të përbëjnë portofolin global të zgjidhjeve në vende dhe aplikacione të ndryshme.

Produktet elektrike në format e tyre të ndryshme (bateri, qelizë karburanti, etj.) sigurisht që do të jenë pjesë e këtij ndryshimi. Pra, pse po flasim për produkte elektrike dhe komoditet në të njëjtën kohë? Ne besojmë se makinat elektrike sjellin potencialin për të parandaluar komoditizimin e plotë të pjesës më të madhe të tregut të pajisjeve të ndërtimit për të paktën një dekadë.

Efekti i përgjithshëm i komoditizimit që shohim në produktet tradicionale të naftës është rezultat i 70+ viteve të përsosjes së të njëjtave teknologji bazë – motorët me naftë që aplikojnë fuqinë përmes ingranazheve mekanike dhe hidraulikës. Pas shtatë dekadash të përsosjes së kësaj pakete, edhe me ardhjen e kontrollit të softuerit, është gjithnjë e më e vështirë të dalësh me diçka që konkurrenca gjithashtu nuk e ka menduar. Nuk është vetëm grupi i fuqisë, madje edhe forma themelore e makinerive diktohet nga kufizimet fizike që sjellin këto teknologji./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Produktiviteti i ndërtimit: Çfarë mund të mësojmë nga Holanda

Published

on

Produktiviteti është një problem i përhershëm për tregjet kryesore të ndërtimit në të gjithë botën.

Por disa tregje – veçanërisht Holanda – kanë arritur të zvogëlojnë trendin.

Produktiviteti i dobët i punës do të thotë që punëtorët e ndërtimit prodhojnë më pak në të njëjtin numër orësh sesa homologët e tyre në sektorë më efikasë si prodhimi.

Kjo do të thotë se ndërtimi kërkon më shumë burime pune sesa do të ishte ndryshe nëse do të ishte më efikas, që do të thotë se projektet përfundojnë duke kushtuar më shumë.

Produktiviteti i punës në të gjithë vendet e BE-së 27 në tërësi ka rënë me 4.6% që nga viti 2015 (shih grafikun). Në tregje të caktuara rënia është edhe më e theksuar. Në Spanjë, për shembull, ka rënë me 19.5%, ndërsa në Poloni është ulur me 10.4%.

Por Belgjika gëzoi një rritje prej 3% në produktivitet, të paktën deri në vitin 2020. Ndërkohë Holanda ka parë një rritje më të fortë prej 11.8%, megjithëse ka filluar të zvogëlohet pak kohët e fundit.

Pra, si ia doli Holanda të përballonte trendin e produktivitetit? Dhe çfarë mund të mësojnë tregjet e ndërtimit kudo në botë prej tij?

Një nga arsyet kryesore për rritjen e produktivitetit të punës në Holandë ishte nevoja. Ndërmjet viteve 1995 dhe 2001, vëllimi i ndërtimit holandez u rrit me 33%, edhe pse ra me 2% në të gjithë BE-në gjatë së njëjtës periudhë.

Një bum i banesave nënkuptonte që që nga viti 2018, 40% e bizneseve të ndërtimit raportonin mungesë stafi. Ky ishte më i larti nga të gjithë sektorët e ekonomisë holandeze, me 25% të bizneseve në përgjithësi që raportuan mungesë. Një mungesë kaq e madhe ndihmoi në nxitjen e ndryshimeve strukturore për të rritur produktivitetin.

Maurice van Sante, ekonomisti kryesor i ndërtimit, në bankën holandeze ING, shpjegon, “Rritjet e larta të rritjes nxisin investimet në teknologjitë e reja dhe kompanitë më të gatshme dhe më të afta për të investuar në makina të reja, robotë dhe dixhitalizim. Rritja e prodhimit rezulton gjithashtu në vendosje më optimale të punonjësve pasi ka një shans më të vogël për mbikapacitet.”

Analiza nga ING tregon se Holanda ka një nga numrat më të lartë të robotëve në ndërtim, me 1.5 për 10,000 punëtorë. Kjo krahasohet me 1.2 në të gjithë BE12, 0.8 në Gjermani, 0.3 në MB, 0.2 në SHBA dhe vetëm 0.1 në Kinë.

Holanda bën porosi për projekte ndërtimi në vlerë prej rreth 3 miliardë euro në vit dhe është një nga liderët në zbatimin e BIM në BE. Vendi është një nga pak në BE me mandat për standarde të hapura BIM (si IFC, CB-NL dhe ETIM). Standardet e hapura nënkuptojnë se palët e interesuara në projektet e ndërtimit mund të prishin kapanone dhe të punojnë në mënyrë më efikase së bashku.

Tregu ka parë gjithashtu adoptimin entuziast të teknologjisë si realiteti i shtuar (AR) për ta bërë procesin e ndërtimit më efikas. Për shembull, firma holandeze e ndërtimit Ballast Nedam përdor AR për ‘inspektimet para derdhjes’, duke krahasuar planet e saj 3D me situatën në terren, në mënyrë që të mund të zbulojë mospërputhjet përpara ndërtimit.

Kompania gjithashtu sapo ka lançuar robotin e saj për vendosjen e tullave, i cili pretendon se mund të zvogëlojë konsumin e llaçit nga 30% në 50%.

Fuqia punëtore e kualifikuar

Holanda ka pjesën më të madhe të banorëve të aftë në përdorimin e kompjuterëve, softuerit dhe internetit në Evropë, me nivele të larta pjesëmarrjeje në mësimin profesional si dhe arsimin akademik. Vendi zë vendin e 6-të në listën e vendeve konkurruese më të talentuar të shkollës së biznesit INSEAD 2022.

Vitin e kaluar, vendi forcoi fondet e tij për të përmirësuar ose rikualifikuar punonjësit përmes buxhetit të sapokrijuar STAP. Ajo ofron 1,000 € në fonde për trajnime për njerëzit në Holandë, pavarësisht nga statusi i tyre i punësimit.

Nisma është krijuar për të pasqyruar ndryshimet e shpejta në praktikat e punës./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending