Connect with us

Aktuale

Ndalimi i produkteve serbe, moment i mirë për prodhuesit vendorë

Published

on

Ndalimi i produkteve serbe për në Kosovë, është moment i mirë për prodhuesit vendorë dhe vetëdijesim që të konsumohen më shumë produkte vendore. Kjo situatë është humbje vetëm për Serbinë tha kryetari i AKB-së Agim Shahini.

E profesori i ekonomisë Fadil Osmani tha se për çdo produkt ka alternativa tjera, prandaj ndalesa e këtyre produkteve nuk ndikon asgjë në ekonominë e vendit.

Vendimi i qeverisë për ndalimin e produkteve serbe në Kosovë, është një moment i mirë për prodhuesit vendorë. Kështu tha për Radio Kosovën, kryetari i Aleancës Kosovare të Bizneseve Agim Shahini, i cili tha se ky moment duhet shfrytëzuar për të rritur prodhimtarinë, por jo për të rritur çmimet.

“Është momenti i mirë që të rritet prodhimtaria vendore, por nuk është moment të keqpërdoret situata dhe të shfrytëzohet situata për të shtrenjtuar. Ne kemi komunikuar me biznese dhe institucione relevante dhe nuk ka ndonjë lëvizje të çmimeve dhe kjo situatë është vetëm në dëm ekonomisë së Serbisë”, tha Shahini.

Ai tha se Serbia është e shqetësuar nga ky vendim i qeverisë kosovare për ndalim të prodhimeve të tyre.

” Bizneset e Serbisë janë duke thirrur vazhdimisht dhe janë të interesuar se si do të procedohet dhe kur do të hiqet ky vendim për arsye se Kosova është treg i mirë për ta dhe kjo është një humbje  për ta. Por kjo situatë për Kosovën duhet të jetë  një mundësi e madhe vetëdijesimi për konsum të prodhimtarisë vendore”, ka thënë ai.

E profesori i ekonomisë Fadil Osmani konsideron se ndalimi i mallrave serbe në Kosovë, nuk mund të ketë asnjë ndikim në ekonomi të vendit, sepse gjithmonë ka produkte zëvendësuese.

“Për sa i përket bllokimit të mallrave serbe në veri nuk mund të ketë asnjë ndikim në ekonomi sepse ka produkte alternative zëvendësuese. Prandaj nuk mendoj se një pikë kufitare mund të shkaktoj çrregullime ekonomike”, ka thënë Osmani.

Por, ai tha se nuk është i sigurt se si mund të shihet kjo situatë në sy të atyre që duan të investojnë në Kosovë./Media Ndërtimi

Aktuale

Si të bëheni arkitekt në Inteligjencën Artificiale?

Published

on

Inteligjenca artificiale është larg të qenit një koncept i huaj dhe i ri. Arkitektët kanë eksploruar AI që nga vitet 1960, duke u thelluar në koncepte të tilla si shkrimi, arkitektura parametrike, algoritmet evolucionare, automata celulare, fraktale dhe sistemet L. Skriptimi është i ngjashëm me krijimin e një ekuacioni që gjeneron rezultate të projektimit në vend të vlerave numerike.

Në arkitekturë, një arkitekt i AI është përgjegjës për zhvillimin e skripteve, studimin e algoritmeve, sigurimin që rezultatet e projektimit plotësojnë nevojat e projektit dhe krijimin e algoritmeve kur është e nevojshme. Me fjalë të thjeshta, AI Architects janë projektues që ndërtojnë sisteme të inteligjencës artificiale për të zgjidhur problemet. Kompanitë në ditët e sotme varen nga arkitektura gjeneruese dhe mjetet e AI për të përfunduar projektet e tyre komplekse; Këtu nevojiten arkitektë të AI që kanë një kuptim të qartë në teknologjinë e informacionit dhe inteligjencën artificiale për të kontrolluar zgjidhjet e AI brenda organizatës duke siguruar që projekti të funksionojë pa probleme.

Roli i përgjithshëm i AI Architects është të përmirësojë operacionet e biznesit duke hartuar plane të detajuara për sistemet e AI, duke bashkëpunuar me anëtarët e ekipit si inxhinierë dhe shkencëtarë kompjuterikë për të siguruar një proces të qetë dhe për të mbikëqyrur zbatimin duke siguruar që zgjidhjet e AI që ata ofrojnë janë në përputhje me projekti duhet të prodhojë rezultate të sakta dhe të dobishme.

Është e rëndësishme të pranohet se inteligjenca artificiale nuk mund të zëvendësojë kurrë intuitën dhe ndjeshmërinë njerëzore në arkitekturë. Gjithmonë mbani mend se ju e kontrolloni mjetin, jo anasjelltas. Prandaj, është e nevojshme të shfrytëzojmë përparimet e vazhdueshme në teknologji, e cila ka qenë e vazhdueshme për 70 vitet e fundit, në dobinë tonë duke krijuar asistentë robotikë që na ndihmojnë të arrijmë të pamundurën duke ndikuar pozitivisht në mjedis, i cili ka nevojë të dëshpëruar për t’u marrë në konsideratë. dhe kujdesi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Rritja e kërkesës për rrymë do t’i mbajë gjallë termocentralet me thëngjill

Published

on

Kërkesa për rrymë në botë është duke shënuar rritjen më të shpejtë në gati 20 vjet, për shkak të përdorimit të kondicionerëve, si pasojë e rritjes së temperaturave, ka thënë Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, në një raport të publikuar të premten.

Sipas gjetjeve, ky trend, që pritet të vazhdojë edhe më 2025, nënkupton vazhdimësinë e përdorimit të energjisë me thëngjill, ndonëse do të rriten kapacitetet e energjisë së ripërtrishme.Shumë vende në botë janë duke regjistruar temperature rekorde dhe valë të të nxehtit, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Rritja e konsumit global të energjisë pritet të shkojë në gati 4 për qind më 2024 – më e madhja prej vitit 2007.

Rritje e njëjtë është parashikuar edhe për vitin 2025, në krahasim me 2.5 për qind të rritjes së kërkesës më 2023.India pritet të jetë lidere në këtë aspekt, e pasuar nga Kina.Në gjetjet e raportit është përmendur që në këtë periudhë do të rriten edhe kapacitetet për energji të ripërtrishme dhe që kjo energji të tejkalojë atë me thëngjill më 2025.

Megjithatë, mënyrat për prodhim të energjisë që shkaktojnë më shumë ndotje, siç është ajo me thëngjill, do të vazhdojnë të jenë të qëndrueshme, sidomos në Kinë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Pas freskimit të motit, shfuqizohet ndalimi i qarkullimit të kamionëve mbi 7.5T

Published

on

Zëvendësministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi, ka njoftuar se është shfuqizuar vendimi i datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T, shkruan Ekonomia Online.

“Duke marrë parasysh parashikimin e motit nga Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës, sipas të cilit parashihen rënie të ndjeshme të temperaturave ditëve në vijim, kemi marrë vendim për shfuqizimin e vendimit të datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T”, ka njoftuar Durmishi.

“Faleminderit për mirëkuptimin tuaj gjatë këtyre ditëve me temperatura të larta”, ka shkruar ai./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Trending