Connect with us

Aktuale

Gjykata nuk lëshon urdhrin ndalues për pronën e kontestuar në Veternik

Published

on

Beteja për pronën kontestuese në Veternik po vazhdon. Pasi Prokuroria kishte dhënë urdhër të përkohshëm ndalues lidhur me rreth tre hektarët tokë, të cilët dyshohen se u fituan më dokumente të falsifikuara dhe bëri kërkesë, tashmë Gjykata Themelore në Prishtinë ka refuzuar kërkesën e Prokurorisë për lëshimin e urdhrit ndalues përfundimtar.

Kjo pronë, dyshohet se përmes legalizimit të përmbajtjes së rreme dhe mashtrimit, iu është marrë palëve Nexhat dhe Gursel Sadiku, duke kaluar në emër tani të ndjerës Z.H. dhe më pas prona ka kaluar të djali i saj Ylber Hyseni, i cili edhe po hetohet.

Prona në fjalë, tashmë ka kaluar të disa persona të cilët janë bërë bashkëpronarë, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Gjykata Themelore në Prishtinë, në arsyetimin e vendimit të 19 qershorit 2023, për refuzimin e kërkesës së Prokurorisë për urdhrin ndalues përfundimtar, thotë se kërkesa e prokurorit të shtetit nuk është përpiluar në harmoni me nenin 261, par.1, nënpar 1.4 dhe 1.5 të KPP-së. Përkatësisht, prokurori i shtetit në kërkesën për urdhrin ndalues përfundimtar nuk ka cekur në detaje dhe në mënyrë të saktë se në emër të kujt janë të evidentuara këto prona, kush është pronar apo kush ka interes juridik në këto pasuri/paluajtshmëri.

“Për më tepër, kërkesa e prokurorit të shtetit nuk është përpiluar konform nenit 261, par. 1, nënpar 1.5 të KPPK-së, pasi që prokurori i shtetit ka parashtruar kërkesën për urdhër ndalues përfundimtar duke mos i propozuar gjykatës asnjërën prej masave të përkohshme me qëllim të sigurimit të pasurisë për të cilën është kërkuar ky lëshim i urdhrit nga gjykata”, thuhen në arsyetimin e këtij vendimi.

Veç tjerash, në vendim thuhet së prokurori i shtetit nuk ka përmbushur detyrimin ligjor ashtu që gjykata e kishte kthyer në plotësim, duke kërkuar që kërkesa e prokurorit të shtetit për urdhrin ndalues t’iu dorëzohet palëve të treta të cilët kanë interes juridik në këtë pronë.

Prokuroria më parashtresë iu kishte drejtuar gjykatës dukë thënë se pas kërkesë për plotësim, më 25 maj 2023 kanë dërguar të palët këtë kërkesë, duke ia bashkëngjitur gjykatës në kopje edhe regjistrin.

Por, gjykata arsyeton se Prokuroria nuk ka specifikuar se cilave palë iu janë dorëzuar kërkesat, duke bërë kështu shkelje të dispozitave ligjore. Kështu, me këto arsyetime gjykata edhe ka refuzuar kërkesën për urdhrin ndalues përfundimtar.

Ndryshe, Gjykata e Apelit kishte kthyer dy herë çështjen në rivendosje, ku po kërkohej sekuestrimi i përkohshëm i kësaj prone, deri në zgjidhjen përfundimtare të kësaj çështje. Apeli në dy rastet kishte gjetur se aktvendimet e shkallës së parë kishin shkelje esenciale dhe ishin kontradiktore.

Në dy vendimet e Apelit, ishte vlerësuar se Themelorja nuk kishte vlerësuar provat materiale, si dokumenti “Resenje Broj” i vitit 1961, i cili dyshohet se është i falsifikuar, konkretisht nënshkrimi i dhënë në atë dokument nuk është i Milorad Filipoviq, përmes të cilit dokument tashmë e ndjera Z.H, nëna e Ylber Hysenit, kishte fituar të drejtën e kësaj prone.

Ky dokument dhe disa dokumente tjera, përmes disa ekspertizave janë vërtetuar se ishin falsifikuar.

Gjithashtu, thuhej se Gjykata e shkallës së parë, nuk e ka arsyetuar faktin nëse për parcelat të cilat janë paraqitur për sekuestrim të përkohshëm, ka pasur ndërrim të subjekteve si pronarë.

Ndryshe, kjo pronë, dyshohet se iu është marrë familjes Sadiku përmes manipulimeve dhe dokumenteve të falsifikuara, për çka tashmë janë hapur hetime ndaj të dyshuarit Ylber Hyseni, i cili sipas burimeve brenda Prokurorisë gjendet në arrati dhe gjykata ka lëshuar urdhërarrest për të.

Ai dyshohet për kryerjen e veprave penale “Legalizim i përmbajtjes së rreme” dhe  “Mashtrimi”, për çka edhe ishte kërkuar sekuestrimi i pronës së paluajtshme.

Për këtë rast “Betimi për Drejtësi” ka hulumtuar dhe ka mbajtur një debat në emisionin Tempus. Përmes këtij hulumtimi, tregohej se si Dhoma e Posaçme e Gjykatës Supreme, për të njëjtat parcela kishte zhvilluar disa procedura gjyqësore në të njëjtën kohë dhe për lëndën e Nexhat e Gursel Sadikut kishte vendosur pas 7 vjetësh, ndërsa në rastin e Z.H vetëm për 9 muaj, duke e bërë edhe pronare të këtyre parcelave.

Familja Sadiku kishte thënë se kjo pronë është e tyre për gati një shekull dhe se përmes ekspertizave kanë gjetur se dokumentet me të cilat Z.H. i kishte kaluar në emër të saj janë të falsifikuara dhe se përmes vendimeve të kundërligjshme atyre u janë marrë rreth 3 hektarë tokë në Veternik,  vlera e të cilëve kapë shifra të mëdha. Sipas tyre, të përfshirë në këto dallavere janë zyrtarë e persona me ndikim, duke përfshirë gjykatës, prokurorë, policë, avokatë si dhe zyrtarë të tjerë./Media Ndërtimi

Aktuale

Organet e pajisjeve të ndërtimit në Britani i përgjigjen pozitivisht ndryshimit neto zero

Published

on

Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar Rishi Sunak ka njoftuar një ndryshim në politikat e qeverisë për arritjen e emetimeve neto zero deri në vitin 2050.

Fillimisht, qeveria tha se do të ndalonte shitjen e makinave të reja me benzinë ​​dhe naftë nga viti 2030; që tani është shtyrë në vitin 2035, në një lëvizje që Sunak tha se “do të sjellë njerëz me ne”.

Chris Stark, CEO i Komitetit të Ndryshimeve Klimatike të Mbretërisë së Bashkuar iu përgjigj njoftimit, duke thënë se ishte “mendim dëshiror” për qeverinë që të imagjinonte se qëllimet kryesore zero neto mund të arriheshin me një “paketë më të butë” të politikave të gjelbra.

Të dhënat e para tregojnë se industria e ndërtimit pajtohet me këtë pikëpamje.

‘Jo e dobishme’

Chris Cassley, menaxher i politikave të Shoqatës së Punësimit të Fabrikave të Ndërtimit (CPA) tha: “Njoftimi i Kryeministrit shton konfuzionin në sektorin e pajisjeve të ndërtimit në përpjekjet e tij për të hequr naftën nga kantieret dhe për të shkuar drejt karburanteve alternative./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Ekspozita “Emerging Ecologies” eksploron ekologjinë e arkitekturës së mjedisit

Published

on

Muzeu i Artit Modern të Nju Jorkut ka njoftuar hapjen e një ekspozite të fokusuar në projektet e para të realizuara dhe të parealizuara që trajtojnë shqetësimet ekologjike dhe mjedisore. Duke shfaqur vepra nga arkitektë që praktikuan kryesisht në Shtetet e Bashkuara nga vitet 1930 deri në vitet 1990, ekspozita e titulluar “Ekologjitë në zhvillim: Arkitektura dhe ngritja e mjedisit” është e hapur nga 17 shtatori 2023 deri më 20 janar 2024. Mbi 150 veprat e ekspozuara zbulojnë ngritjen e lëvizjes mjedisore përmes lenteve të praktikës dhe të mendimit arkitekturor.

Marrëdhënia e ngjeshur midis mjedisit natyror dhe atij të ndërtuar u bë një temë e rëndësishme duke filluar në vitet 1930, me disa arkitektë si Emilio Ambasz, Charles dhe Ray Eames dhe Frank Lloyd Wright që eksploruan këtë interes të ri përmes projekteve arkitekturore novatore, distopike dhe të guximshme. Shumë prej tyre parashikonin dhe parashikonin efektet ekologjike të mbipopullimit, shterimin e burimeve natyrore dhe efektet e ndotjes. Projektet janë të renditura në pesë grupime tematike: Mjedisi si informacion; Rrethime Mjedisore; Design Multispecies; Eksperimente kundërkulturore; dhe Poetika e Gjelbër.

Gjatë fillimit të ambientalizmit, arkitektët luajtën një rol të rëndësishëm në zhvillimin e metrikës dhe instrumenteve analitike për të kuptuar dhe monitoruar mjedisin, duke e shndërruar atë në një element me të cilin mund të punohet përmes dizajnit. Në vitin 1967, R. Buckminster Fuller konceptoi lojën botërore, një sistem i kompjuterizuar i krijuar për të ilustruar rrjedhën e burimeve thelbësore të papërpunuara, si pambuku, ari, qymyri dhe druri, për ta bërë menaxhimin mjedisor më të dukshëm për një popullsi më të madhe. Printimet e hershme të krijuara nga kompjuteri nga Beverly Willis që datojnë në 1971 janë ekspozuar gjithashtu në segmentin “Mjedisi si Informacion”, duke shfaqur hartat e kullimit, gjeologjinë e vendndodhjes dhe të dhënat e tokës që rrjedhin nga Qasja inovative e Kompjuterizuar e Willis për Analizën e Tokës Banesore (CARLA).

Disa ekspozita të tjera të hapura këtë vit eksploruan gjithashtu ndërhyrjen midis historisë dhe arkitekturës. E prezantuar në Muzeun e Varshavës, ekspozita e titulluar “Varshavë 1945-1949: Ngritja nga rrënojat” eksploroi përpjekjet e rindërtimit dhe rindërtimit në kryeqytetin polak pas shkatërrimeve të Luftës së Dytë Botërore, duke ofruar të dhëna për përpjekjet e mundshme rindërtuese që do të ndodhin në Ukrainë. . Në fillim të këtij viti, Qendra Daneze e Arkitekturës (DAC) njoftoi hapjen e ekspozitës së parë të përhershme mbi Arkitekturën Daneze në Kopenhagë, ndërsa Qendra Pompidou në Paris debutoi retrospektivën më të madhe të punës së Norman Foster nga gjashtë dekadat e fundit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

KESCO: Kosova në vitin 2022 me çmimet më të lira të energjisë elektrike

Published

on

Kompania Kosovare për Furnizim me Energji Elektrike, KESCO, duke u bazuar në raportin e Zyrës së Statistikave të Komisionit Evropian “Eurostat”, ka bërë të ditur se Kosova ka pasur çmimet më të lira të energjisë elektrike në Evropë për vitin 2022.

“Çmimet mesatare për shpenzimin mesatar të konsumit janë 6 cent për kilovat/orë që është afro 25 për qind më lirë se e dyta më e lira, që është Serbia me çmim 7 cent për kilovat/orë. Shqipëria,  Bosna e Hercegovina dhe Mali i Zi kanë çmimet nga 8 cent për kilovat/orë apo më tepër se 35 për qind më shtrenjtë se në Kosovë. Maqedonia e Veriut është edhe më e shtrenjtë, duke shënuar çmimin prej 10 cent për kilovat/orë që i bie afro 70 për qind më shtrenjtë se Kosova”, thuhet në njoftimin e KESCO-s.

Sipas kësaj kompanie, të gjitha vendet e BE-së kanë çmime së paku dyfish më të larta se Kosova.

“Sipas Eurostat, vendi më i populluar i BE-së, Gjermania ka një çmim prej 28 cent për kilovat/orë apo 4.75 herë më tepër se në Kosovë. Ndërkohë, Danimarka, Belgjika dhe Italia janë tri vendet e Bashkimit Evropian të cilat vazhdojnë të paguajnë çmimin më të lartë për energji elektrike, bazuar në të dhënat e Eurostat-it për gjashtëmujorin e dytë të vitit 2022. Kurse sa i përket rajonit, çmimet më të larta të energjisë elektrike për konsumatorët shtëpiakë i kanë Rumania, Greqia dhe Kroacia”, thuhet tutje në njoftimin e KESCO-s.

Sipas KESCO-s, në Kosovë, çmimi për kilovat/orë është 6 cent, që i bie se është gati pesëfish më i ulët se në Rumani, ku 1 kilovat/orë kushton 29 cent.

Bordi i Zyrës së Rregullatorit për Energji në Kosovë në mars të këtij viti i ka miratuar tarifat e reja të energjisë elektrike, që janë 15 përqind më të larta se në vitin 2022, e të cilat kanë filluar të aplikohen që nga 1 prilli.

Tarifat e reja u kundërshtuan nga shoqëria civile dhe qytetarët, të cilët ankohen se në bazë të të ardhurave mujore faturat e energjisë janë të shumë të larta./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending