Connect with us

Arkitekturë

Muaji tetor, muaj i eventeve të Arkitekturës dhe Dizajnit, 7 festivalet më të mëdha që pritet të mbahen këtë muaj

Published

on

Më në fund pandemia e Covid 19 është dobësuar mjaftueshëm sa duhet që eventet e ndryshme të mbahen të sigurta, dhe kjo nënkupton që edhe festivalet më të mira të arkitekturës dhe dizajnit do të rikthehen.

Këtë tetor, arkitektë, stilistë dhe artitstë ndërkombëtarë pritet të mblidhen në qytetet anembanë botë për të paraqitur koncepte të reja dhe emocionuese, e po ashtu edhe të diskutojnë se si puna e tyre mund të ndihmojë në formimin e së ardhmes.

Ndër eventet arkitekturore që pritet të mbahen në muajin që po hyjmë janë Archtober në Nju Jork apo edhe Seoul Design 2022.

Por cilat janë shtatë festivalet arkitekturore dhe të dizajnit që pritet të mbahen këtë muaj.

Archtober – Nju Jork, SHBA, 1-31 tetor

Festivali i arkitekturës në qytetin e Nju Jorkut rikthehet për vitin e tij të 12-të, duke ofruar leksione, ekspozita të përhapura në të gjithë qytetin në një seri të udhëhequra nga arkitektët. Këtë vit Archtober po feston gjithashtu rihapjen e qytetit dhe aftësinë për të organizuar ngjarje me të ftuar në një vend. Disa nga aktivitetet përfshijnë “Dizajnet e mëdha: Arkitektura në Green-Ëood” duke eksploruar monumentet dhe mauzoleumet e varrezave Green-Ëood, apo edhe “Jeta midis ndërtesave” të Muzeut të Artit Modern, një eksplorim i mënyrës sesi artistët kanë punuar në hapësirat intersticiale të qytetit.

Tallin Architecture Biennale, Estoni, 7 shtator – 31 nëntor

Me temën “E ngrënshme, ose Arkitektura e Metabolizmit”, Bienalja e 6-të e Arkitekturës së Talinit fton audiencën të reflektojë mbi marrëdhëniet mes ushqimit dhe arkitekturës dhe të rimendojë sesi sistemet ushqimore të planetit tonë mund të funksionojnë me kapacitetin e arkitekturës për të kryer proceset metabolike.

10th Architecture Biennale Rotterdam, Holandë, 22 shtator-13 nëntor

Duke eksploruar temën “Është koha”, në edicionin e 10-të i Bienales së Arkitekturës në Roterdam do të prezantohet në një ish objekt për ruajtjen e gazin në zonën e portit perëndimor të qytetit. “Është koha” aludon në presionin në rritje nga koha, dhe lufta për të bërë diçka kundër ndryshimeve klimatike, e cila duhet të bëhet shpejtë. Motoja poashtu fokusohet në kohën dhe shpejtësinë si faktorë vendimtarë në proceset e punës së arkitekturës dhe dizajnit hapësinor.

Seoul Design 2022, Kore e Jugut, 19 tetor-2 nëntor

Organizuar nga Fondacioni i Dizajnit të Seulit dhe vendosur në Dongdaemun Design Plaza të Zaha Hadid Architects, ky event do të prezantojë ekspozita, forume dizajni dhe një treg dizajni që ofron një platformë globale si për dizajnerët në rritje poashtu edhe për ata tashmë të dëshmuar, platformë kjo që shërben për të diskutuar të tashmen dhe të ardhmen e dizajnit.

Biennale Interieur 2022, Belgjikë, 20-24 tetor

Edicioni i 27-të i platformës ndërkombëtare të dizajni Biennale Interieur do të mbahet në Kortrijk të Belgjikës, ku mundësi prezantimi do të kenë talentët e rinjë e poashtu edhe markat e njohura. Përshkrimi i ngjarjes është “Biennale Interieur bashkon markat dhe talentët, duke eksploruar fushën e dizajnit dhe ambienteve të brendshme, jetën, punën dhe kohën e lirë”

Designart Tokyo 2022, Japoni, 21-30 tetor

Duke paraqitur artin, dizajnin, dizajnin e brendshëm dhe modën, Designart Tokyo do të eksplorojë temën “Së bashku” dhe do të përfshijë një ekspozitë të re “risi e gjelbër” që bashkon mobiljet dhe artin nga stilistë, artistë dhe prodhues të rinjë bazuar në konceptin “qëndrueshmëri dhe teknologji”.

Dutch Design Week 2022, Holandë, 22-30 tetor

Tema e Dutch Design Week këtë vit është “Bëhu gati” duke theksuar një ndryshim në mentalitet nga përgatitja në veprim. Ngjarja më e madhe e dizajnit në Evropën Veriore do të bashkojë mbi 2600 stilistë për të shfaqur risitë e fundit përmes ekspozitave, ngjarjeve, leksioneve, ceremonive të çmimeve dhe debateve. Eventi mbahet në zona të ndryshme të qytetit të Eindhoven dhe priten më shumë se 350 mijë vizitorë/Media Ndërtimi

Arkitekturë

Formimi i përvojave të thella përmes arkitekturës dhe artit

Published

on

Hapësirat zhytëse janë mjedise shumë ndijore të destinuara për të krijuar përvoja ndikuese të krijuara përmes arkitekturës, dritës, imazheve, zërit dhe ndonjëherë edhe aromës së kuruar qëllimisht. Të “zhytesh” veten do të thotë të jesh tërësisht i mbështjellë në një botë të formuar vetëm nga të dhëna të menjëhershme shqisore. Përdorimi i mjeteve dixhitale për të krijuar këto mjedise për të shfaqur artin, për të krijuar ekspozita bindëse dhe për të shfaqur ngjarje të performancës është bërë gjithnjë e më popullor.

Përvojat evokuese si këto mund të ofrojnë një lehtësim nga përmbytja e përmbajtjes dixhitale të personalizuar dhe të nxisin takime të përbashkëta, të bazuara. Dizajni i tyre mund të ekzistojë në kryqëzimin e arkitekturës, dizajnit grafik, artit pamor, dizajnit të ndriçimit, muzikës dhe performancës. Ata nënvizojnë fuqinë e bashkëpunimit ndërdisiplinor për të krijuar momente të paharrueshme. Pra, çfarë roli luan arkitektura në formësimin e këtyre?

Përdorimi i arkitekturës stimuluese ndijore për të krijuar përvoja të fuqishme nuk është një tendencë e re. Pikturat afreske në kishat mesjetare, të përziera me dritën që rrjedh nëpër dritaret e tyre me njolla dhe me erën e temjanit, kishin për qëllim t’u jepnin vizitorëve të kishave ndjenjat e transcendencës. Imazhet e tyre, të kombinuara me rituale dhe aktivizime të tjera estetike ndijore, synonin të kuronin momente fetare eterike. Një shembull bashkëkohor i dizajnit zhytës është Muzeu Hebre në Berlin nga Daniel Libeskind.

Arkitektura është projektuar si një mënyrë tregimi, me dhoma që do të thotë të përcjellin ftohtësinë, zbrazëtinë, mungesën dhe konfuzionin. Dhomat e gjata dhe të ngushta me copa të vogla dritaresh qiellore shkaktojnë një ndjenjë mbylljeje. Në të njëjtën kohë, zonat me dysheme të pjerrëta ju bëjnë të ndiheni të paqëndrueshëm dhe të çorientuar.

Hulumtimet e reja tregojnë se këto takime estetike të krijuara nga angazhimi aktiv hapësinor kanë fuqinë për të gjeneruar raste me ndikim që mund të ndryshojnë në mënyrë aktive trurin e njerëzve. Neuroarts është një fushë psikologjike në zhvillim që studion se si artet dhe përvojat estetike mund të ndryshojnë trupin, trurin dhe sjelljen. Në kryqëzimin e artit, shkencës dhe teknologjisë, kërkimet e tyre tregojnë se shembujt artistikisht tërheqës mund të përmirësojnë shëndetin dhe mirëqenien e individëve dhe komuniteteve. Hapësirat që ngjallin një ndjenjë pranie të bazuar dhe inkurajojnë një lidhje aktive me mjedisin përmes ndjenjave të kuriozitetit dhe frikës mund të krijojnë përvoja transformuese.

Përhapja e këtij lloji mjedisi zhytës pasqyron dëshirën e njerëzve për të ndarë momente të thella artistike. Arkitektët kanë shumë për të kontribuar në këto mjedise, dhe ka gjithashtu shumë për të mësuar prej tyre. Popullariteti i dizajnit eksperimental flet për fuqinë e arkitekturës bindëse dhe fuqinë e mjedisit tonë të ndërtuar për të magjepsur njerëzit. Duke nxitur bashkëpunimin ndërdisiplinor, arkitektët mund të shfrytëzojnë potencialin e hapësirave angazhuese për të pasuruar jetën publike dhe për të nxitur lidhje domethënëse. Në një botë të etur për infrastrukturën sociale që ushqen instanca artistike në lëvizje, arkitektët mund të luajnë një rol kryesor në realizimin e këtij vizioni./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Ndërtesat industriale plotësojnë identitetin urban të qyteteve

Published

on

Në të njëjtën mënyrë që shoqëritë transformohen, kohët ndryshojnë dhe qytetet evoluojnë, arkitektura industriale modernizohet dhe teknikohet, ndonjëherë duke arritur në një gjendje braktisjeje ose rrënimi.

Duke kuptuar vlerën e saj si një trashëgimi e ndërtuar dhe duke qenë gjurmë e ndryshimeve teknologjike, sociale dhe kulturore, rinovimi dhe ose shndërrimi i fabrikave dhe depove të shumta industriale mund të çojë në rivitalizimin, rimëkëmbjen ose rritjen e zonave të ndryshme në qytetet e mëdha, duke përfshirë të reja përdorime dhe hapësira për kënaqësinë e qytetarëve të tyre.

Ndërtesat industriale plotësojnë identitetin urban të qyteteve dhe përfaqësojnë një mundësi për të vepruar sipas kushteve para-ekzistuese, duke ofruar mundësinë për të reflektuar mbi kriteret e restaurimit, konservimit, ndërhyrjes dhe rehabilitimit, ndër të tjera.

Duke marrë parasysh të menduarit dhe vizionin përpara, transformimi i këtyre hapësirave mund të arrijë përfitime në habitatin urban në afat të shkurtër, afatmesëm dhe afatgjatë, si dhe përmirësime të gjithanshme në cilësinë e jetës së komuniteteve. Tani, si mund të ndërhyhet në një ndërtesë industriale në mënyrë të përshtatshme dhe ta përshtatë atë në një përdorim të ri për t’i dhënë asaj një jetë të dytë?

E shpërndarë në të gjithë gjeografinë e qyteteve, thjeshtësia e ndërtesave të fabrikave karakterizohet nga një thjeshtësi materiale ku tulla ose betoni zakonisht dallohen në përbërjen dhe hapësirën e tyre. Përdorimi i strukturave me hapësirë ​​të madhe të ekspozuar pasqyron një arkitekturë kryesisht të një natyre funksionale, të projektuar për një qëllim specifik, por që përfaqëson një objekt dokumentar nga epokat e kaluara që shpesh mund të përdoret ose ruhet.

Duke pasur parasysh përshtatshmërinë dhe fleksibilitetin e tyre për të akomoduar përdorime të ndryshme, shumë profesionistë të arkitekturës propozojnë mbajtjen e hapësirave të punës, zyrave ose praktikave të bashkëpunimit në hapësirat ku kanë funksionuar më parë fabrika të mëdha, magazina dhe magazina industriale./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

A është arkitektura projektimi i hapësirave për okupimin e njeriut

Published

on

Pavarësisht aftësive të arkitektëve në projektimin e hapësirave për të ndikuar në sjelljen njerëzore, shpesh ka një mungesë në parashikimin dhe reagimin ndaj sjelljes së banorëve. Për të krijuar mjedise që nxisin mirëqenien, produktivitetin dhe angazhimin social, duhet të nxitet një marrëdhënie simbiotike midis ndërtesave dhe sjelljes njerëzore.

Kryqëzimi i studimeve arkitekturore dhe antropologjike formon një kornizë depërtuese për projektimin e hapësirave fizike të informuara nga sjellja njerëzore dhe konteksti kulturor.

Antropologjia është studimi i shoqërive njerëzore, kulturave dhe zhvillimit të tyre me kalimin e kohës. Tema shpesh ofron informacion se si njerëzit ndërveprojnë me mjedisin e tyre rrethues, një temë që përfiton nga praktika arkitekturore. Rëndësia e antropologjisë për arkitekturën qëndron gjithashtu në sigurimin e ndjeshmërisë kulturore dhe konsideratave të barazisë sociale, të gjitha duke promovuar dizajnin e hapësirave me në qendër përdoruesin.

Arkitektura dhe antropologjia kanë ndarë prej kohësh interesa të ngjashme në lidhje me mjedisin e ndërtuar dhe lidhjen e tij me sferën sociale të jetës njerëzore. Tradicionalisht, arkitektët fokusoheshin në aspektet fizike të ndërtesave, duke i parë ato si qëllime në vetvete. Ndërkohë, antropologët i kanë konsideruar strukturat e ndërtuara si mundësi për të kuptuar praktikat e ndryshme sociokulturore.

Një ndryshim ka ndodhur në të dy disiplinat në dekadat e fundit. Arkitektët janë larguar nga modernizmi dhe kanë përqafuar dizajne specifike kontekstuale, ndërsa antropologjia dhe shkencat e tjera shoqërore kanë adoptuar një “kthesë hapësinore”, duke u fokusuar në ndërveprimet midis njerëzve, elementeve jo-njerëzore dhe mjedisit të ndërtuar. Arkitektët tani janë gjithnjë e më shumë të shqetësuar me aspektet performuese të ndërtesave, duke zgjeruar interesin e tyre në studimet antropologjike. Të dy fushat ndajnë të përbashkëta metodologjike dhe teorike, duke lënë të kuptohet për një bashkëpunim të mundshëm si “antropologji arkitekturore”.

Thelbi i antropologjisë arkitekturore qëndron në njohjen se arkitektura shtrihet shumë përtej sferës së ndërtesave dhe hapësirave. Ai përmban një sërë elementesh, nga vetë strukturat fizike te materialet e përdorura, kontekstet kulturore që ato mishërojnë dhe praktikat e përditshme të banimit të tyre. Duke adoptuar një qasje ndërdisiplinore që kombinon njohuri nga antropologjia dhe arkitektura, projektuesit mund të fitojnë njohuri më të thella se si hapësirat i japin formë jetëve.

Antropologjia arkitekturore ofron një lente për të eksploruar tre aspekte themelore të praktikës arkitekturore: projektimin, arkivimin dhe banimin. Secili prej këtyre dimensioneve hedh dritë mbi aspekte të ndryshme të marrëdhënies njeri-mjedis, duke zbuluar rrjetën e ndërlikuar të ndërveprimeve që përcaktojnë botën tonë të ndërtuar.

Arkitektura shërben si reflektim i shoqërisë njerëzore. Mes kompleksitetit të epokës antropocene, kur ndërhyrjet njerëzore kanë ndryshuar planetin në një shkallë gjeologjike, të kuptuarit e marrëdhënieve midis njerëzve dhe vendit bëhet gjithnjë e më domethënës.

Për të kuptuar me të vërtetë këtë lidhje dhe për të projektuar ndërtesa më të jetueshme, ka nevojë për qasje të reja ndërdisiplinore që kombinojnë antropologjinë dhe arkitekturën. Kjo nuk është thjesht antropologjia e arkitekturës apo etnografia e përshtatur për arkitektët, por një qasje e re që i kapërcen këto këndvështrime: Antropologjia Arkitekturore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending