Connect with us

Arkitekturë

Masar Dushi: “Arkitekti i Qytetit” të themelohet nëpër Komunat e Kosovës

Published

on

Për të qëndruar sa më afër problematikave urbanistike në qytetet e Kosovës , ditë më parë përfaqësues të Asociacionit të Arkitektëve të Kosovës patën një takim me përfaqësuesit e Regjioneve.

Aty u diskutua edhe për Statutin e këtij Asociacioni.

Sipas Kryetarit të Asociacionit të Arkitektëve të Kosovës Masar Dushi, takimi me përfaqësuesit e Regjioneve ishte tejet frytdhënës, pasi u vendos edhe për themelimin e një këshilli i cili do të merret me zgjidhjen e problematikave me të cilat përballen qytetet e vendit.

“Në takim me përfaqësuesit e regjioneve, bazuar në diskutimet e bëra dhe veçanërisht në Statutin e Asociacionit, u vendos që takimet e para INICIUESE, që do të mbahen gjatë muajit tetor, të fillojmë me regjionin e Gjakovës. Poashtu në këtë takim është diskutuar për nevojën e domosdoshme të këtij këshilli, për çka e patëm dakordimin e të gjithë pjesmarrësve. Kjo ngase përmes këshillit jemi më afër me problematikat përkatëse në fushën e planifikimit hapësinor, hapësirave publike, urbanistikës, arkitekturës në kontekst, dhe iniciativave konkrete lokale për lokacione dhe objekte të ndjeshme si Investim Kapital”.

Dushi foli edhe për vendimin e kryetarit të Prishtinës Përparim Rama, për themelimin e shërbimit “Arkitekti i Kryeqytetit”.

Sipas Dushit një iniciativë e tillë është e mirëseardhur.

“Zyra e arkitektit ka qenë iniciativë e kaherëshme e Asociacionit të arkitektëve të Kosovës. Prandaj e falenderojmë shumë dhe i jemi shumë mirënjohës Kryetarit të Kryeqytetit Z.Rama, për realizimin e Zyrës së arkitektiit të Kryeqytetit.Asociacioni i Arkitektëve të Kosovës përkrah në plotni themelimin e Zyrës së Arkitektit të Kryeqytetit. Arkitekti i qytetit, në proces e sipër, mendojmë të jetë si një zyre konsulente, në kuadër të kabinetit të Kryetarit, për adresimin dhe zgjidhjen e problematikave kyqe të Kryeqytetit, në fushën e arkitekturës, urbanizmit, infrastrukturës, rrjetit rrugor, komunikacionit etj, si dhe në rritjen, avansimin dhe tërheqjen e turizmit në zonën urbane dhe rurale të Komunës së Prishtinës. Diçka si në të gjitha Kryeqytetet simotra në rajon dhe ato evropiane” thotë Dushi.

Dushi shton se iniciativë për krijimin e “Arkitektit të Qytetit” duhet të ndërmarrin edhe komunat e mëdha të shtatë regjioneve të Kosovës.

“Asociacioni i Arkitektëve të Kosovës, i fton të gjitha komunat, sidomos ato kryesoret të 7 Regjioneve, dhe njëherit i bënë apel Kryetarëve të Komunave që ta trajtojnë këtë iniciativë shumë të shëndoshë dhe shumë të domosdoshme në kontekstin e kohës. Vlen të theksohet me kënaqësi se kemi informacione se Komuna e Gjakovës veq ka ndërmarrë një iniciativë konkrete për zyrën e Arkitektit”.

Dushi foli edhe për prioritetet kryesore të këtij asociacioni, ku tha se primare e kanë themelimin e Odës së Arkitektëve të Kosovës.

“Kemi përkushtim maksimal lidhur me rrjedhën drejt themelimit dhe funksionimit të Odës së Arkitektëve të Kosovës, dhe me bindjen e plotë them se ne si Asociacion duhet të ishim në krye të kësaj rrjedhe. Tani pasi e kemi Draftin e Udhëzimit Administrativ, në funksion të themelimit të Odës, Asociacioni kërkojmë dhe presim bashkëpunimin konkret dhe meritor nga ana e MMPHI. Po ashtu kemi përkushtim maksimal lidhur me rrjedhën e diskutimit publik të Projektligjit mbi pagat në sektorin publik, për çka ne me kohë i kemi përcjellë shqetësimet tona tek Ministria përkatëse, dhe se mbi këtë bazë presim shumë që statusi i arkitektit, në kontekstin sindikal dhe të meritokracisë, më në fund të trajtohet me dinjitet dhe meritokraci e jo si deri më tani. Po ashtu po përkushtohemi lidhur me hartimin : MONGRAFIA 40vjeqare e Asociacionit te arkitekteve të Kosovës 1983-2023”.

Kryetari i këtij Asociacioni, Masar Dushi foli edhe për aktivitete tjera që do të mbahen ku ndër më kryesoret përmendi Bienalen e Arkitekturës 2022, ku brenda saj do të përfshihen edhe aktivitetet që nuk janë mbajtur që nga viti 2019.

Në këtë Bienale do të prezantohen punime, të cilat më pas do të vlerësohen nga arkitektë rajonal dhe ndërkombëtar./Media Ndërtimi

Arkitekturë

Shoqata e Arkitektëve Arabë shpallë fituesit e çmimeve të Arkitekturës në disa kategori

Published

on

Shoqata e Arkitektëve Arabë ka shpallur fituesit e çmimeve të Arkitektëve Arab 2022.

Projektet arkitekturore fituese të këtij viti theksojnë rëndësinë e dizajnit gjithëpërfshirës, ​​duke marrë parasysh qëndrueshmërinë dhe dizajnimin me një përgjigje të ndjeshme ndaj komuniteteve lokale.

Ceremonia dyditore u mbajt në Aman, Jordani dhe mblodhi qindra arkitektë rajonalë, urbanistë, inxhinierë dhe projektues të të gjitha demografive për të eksploruar dhe përfshirë në diskutime rreth arkitekturës dhe të ardhmes së objekteve të ndërtuara.

Juria ka përzgjedhur 17 projekte në 6 kategori: Strehimi Privat; Projekte Strehimi në shkallë të gjerë; Ndërtesat publike; Objekte Arsimore, Kulturore, Muzeale dhe Objekte Arti; Hotele dhe vendpushime, turizëm dhe argëtim, ndërtesa zyrash/komerciale dhe ripërdorim adaptiv, të cilat janë ndërtuar gjatë dhjetë viteve të fundit në vendet arabe.

Gjatë ceremonisë, e cila u mbajt nën mbikëqyrjen e Shoqatës së Arkitektëve Arabë në bashkëpunim me Shoqatën e Inxhinierëve Jordanianë, secili arkitekt i përzgjedhur në listën e ngushtë prezantoi projektin e tij për të diskutuar konceptin e tij dhe vlerën që i sjell funksionit, sitit dhe vendndodhjes së tij përkatëse, dhe komunitetit.

Këta ishin disa nga fituesit e përzgjedhur nga juria e përbërë nga arkitektë arabë dhe ata nga Jordani:

12 Olive Trees House / Elias Khuri Architects

Princess Salma Housing / Bilal Hammad Architects

Domaine Sergermès Oil Mill / Atelier Façila – architectures & paysages

Volubilis Visitor Center / OUALALOU+CHOI

Shaumari Wildlife Reserve / TurathArchitecture & Urban Design Consultants

SMBK House / X-Architects

Continue Reading

Arkitekturë

“Zaha Hadid Architects” me projekt për ndërtimin e objekteve për ekspozita, të cilat mund të ç’montohen dhe riinstalohen në Ukrainë

Published

on

“Zaha Hadid Architects” i është bashkuar delegacionit që përfaqëson qytetin ukrainas të Odesës në Asamblenë e Përgjithshme të 171-të të Byrosë Ndërkombëtare të Ekspozitave (BIE) në Paris për të paraqitur ofertën ODESA EXPO 2030.

Firma e njohur e arkitekturës po propozon një plan të përqendruar te trashëgimia, për katër pavionet që mund të çmontohen në fund të ekspozitës dhe të ripërdoren në të gjithë Ukrainën si ndërtesa të reja komunale.

Në këtë mënyrë, propozimi adreson një sfidë të përbashkët nga të gjitha ekspozitat me ngjarjet kryesore publike në mbarë botën: të krijojë një ekspozitë të së ardhmes ku asgjë nuk humbet.

Plani fokusohet në një grup prej katër pavijonesh qendrore që mund të shkëputen dhe të riinstalohen si ndërtesa të reja urbane në Ukrainë.

Pas ekspozitës, pavionet e mëdha mund të përdoren për të krijuar 80,000 m² salla ekspozite fleksibël për shfaqje tregtare dhe ngjarje, ngjitur me qendrën e konferencave dhe hotelin e Expo.

Strukturat mund të hiqen plotësisht në mënyrë që i gjithë zona t’i kthehet natyrës, me kënetat e restauruara të integruara në këtë eko-park të ri bregdetar pranë qendrës së qytetit.

Expo do t’u ofrojë vendeve pjesëmarrëse mundësinë për të mbledhur pavionet e tyre nga një komplet ndërtimi me një sistem modular fleksibil.

Kombeve do t’u sigurohen shumë opsione të ndryshme dhe do të inkurajohen të përdorin parime praktike, krijuese dhe miqësore për vizitorët që do t’i lejojnë ata të riinterpretojnë individualisht temën kryesore të EXPO 2030 përmes shprehjes së tyre unike kulturore.

Nëpërmjet një mjeti konfigurues dixhital, vendet pjesëmarrëse do të jenë në gjendje të zgjedhin dhe lidhin komponentë për të ndërtuar pavijonin e tyre dhe për të personalizuar dizajnin e fasadës.

Çdo komponent modular do të përbëjë afërsisht 25% të hapësirës prej 1600 metrash katrorë të një pavioni standard dhe mund të kombinohet me një sërë elementësh të tjerë modularë për të krijuar hapësirën e dëshiruar të ekspozitës për çdo vend.

Pas mbylljes së EXPO 2030, pjesëmarrësit individualë mund të transportojnë modulet e tyre në vendet e tyre të origjinës.

Ata gjithashtu mund të dhurojnë komponentët e pavijonit të tyre për t’u dërguar dhe rimontuar në të gjithë Ukrainën për t’u ripërdorur si kopshte, shkolla, klinika mjekësore ose studio dhe hapësira pune të subvencionuara për industrinë krijuese dhe dixhitale të Ukrainës.

Modulet janë krijuar për t’u futur në maune që transportojnë mallra në Detin e Zi, Detin Azov dhe lumin Dnipro.

Ato mund të dërgohen lehtësisht në qytetet kryesore të Ukrainës, ku do të ripërdoren si infrastrukturë qytetare dhe sociale për komunitetet në të gjithë vendin./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Studio britanike e arkitekturës projekton Aeroportin Ndërkombëtar me gjashtë pista të Arabisë Saudite

Published

on

Studio britanike e arkitekturës Foster + Partners është duke projektuar Aeroportin Ndërkombëtar King Salman me gjashtë pista në Riad, i cili do të bëhet një nga aeroportet më të mëdhenj në botë.

I emëruar sipas mbretit të Arabisë Saudite Salman bin Abdulaziz Al Saud, Aeroporti Ndërkombëtar i Mbretit Salman do të projektohet nga Foster + Partners dhe do të përfshijë terminalet ekzistuese të emërtuara sipas ish-mbretit Khalid bin Abdulaziz Al Saud.

Krahas Aeroportit Ndërkombëtar King Salman, i cili pritet të strehojë deri në 120 milionë udhëtarë deri në vitin 2030 si një nga aeroportet më të mëdhenj në botë, Foster + Partners po projekton gjithashtu 12 kilometra katrorë objekte rezidenciale dhe rekreative, dyqane me pakicë dhe objekte mbështetëse të aeroportit.

Deri në vitin 2050, kapaciteti i pasagjerëve parashikohet të rritet në 185 milionë udhëtarë, me kapacitet për të përpunuar 3.5 milionë tonë mallra.

Studio tha se aeroporti do të funksionojë si “një qendër globale logjistike, do të stimulojë transportin, tregtinë dhe turizmin dhe do të veprojë si një urë që lidh Lindjen me Perëndimin”.

Sipas studios, dizajni do të marrë në konsideratë identitetin e Riadit dhe kulturën saudite në mënyrë që të krijojë një “përvojë unike udhëtimi”, duke arritur gjithashtu certifikimin LEED Platinum.

Kjo do të arrihet duke fuqizuar aeroportin duke përdorur energji të rinovueshme dhe duke përfshirë “iniciativat e reja të gjelbërta” në dizajnin e tij.

Studioja po harton gjithashtu disa skema që synojnë ndërtimin e turizmit në Arabinë Saudite, duke përfshirë hotelin Southern Dunes dhe një hotel në formë unaze në shtylla si pjesë e Projektit të Detit të Kuq në bregun perëndimor të vendit.

Projektet e mëparshme të hartuara nga studioja në vend përfshijnë një kuartet stacionesh hekurudhore me shpejtësi të lartë në Mekë, Medinë, Xhedah dhe në qytetin ekonomik të mbretit Abdullah./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending