Connect with us

Infrastrukturë

Mohohet në Gjykatë se kontraktori nga Tirana kishte fituar tenderë jashtëligjshëm nga Ministria e Infrastrukturës

Published

on

Është mbajtur seanca e radhës gjyqësore ndaj zyrtarëve të Ministrisë së Infrastrukurës, Betim Reçicës, Isa Berisha, Leonora Limani, Mirdit Emini, më 08.04.2024, të cilët po akuzohen se dëmtuan buxhetin e shtetit prej 9.5 milionë euro.

Në këtë seancë Isa Berisha, Leonora Limani dhe Mirdit Emini vendosën të mbrohen në heshtje, duke besuar se deri në këtë stadë të gjykimit i kanë thënë të gjitha ato çka kanë pasur për t’i thënë.

Të pranishëm në gjykatore përveç vetë këtyre të pandehurve ishin edhe mbrojtësit e tyre, përkatësisht avokatët Florim Latifaj, Alban Makolli, Driton Musliu, si dhe përfaqësuesja e palës së dëmtuar kompanisë “Sallahu”.

Është mbajtur seanca e radhës gjyqësore ndaj zyrtarëve të Ministrisë së Infrastrukurës, Betim Reçicës, Isa Berisha, Leonora Limani, Mirdit Emini, më 08.04.2024, të cilët po akuzohen se dëmtuan buxhetin e shtetit prej 9.5 milionë euro.

Në këtë seancë Isa Berisha, Leonora Limani dhe Mirdit Emini vendosën të mbrohen në heshtje, duke besuar se deri në këtë stadë të gjykimit i kanë thënë të gjitha ato çka kanë pasur për t’i thënë.

Të pranishëm në gjykatore përveç vetë këtyre të pandehurve ishin edhe mbrojtësit e tyre, përkatësisht avokatët Florim Latifaj, Alban Makolli, Driton Musliu, si dhe përfaqësuesja e palës së dëmtuar kompanisë “Sallahu”.

“Kjo gjë është vërtetuar edhe nga dy ekspertiza në procedurë gjyqësore si dhe e njëjta ka qenë e vërtetuar edhe me vendim të Organit Shqyrtues të Prokuroimit” – tha i pandehuri Bekim Reçica.

Mëtutje i njëjti u pyet se përse komisioni për rivlerësim u ngut ta kryente më shpejtë rivlerësimin, duke marrë parasysh tenderi ishte kthyer në rivlerësim.

“Lënda është kthyer në rivlerësim me vendim të OSHP-së, koha më e shpejtë është pjesë e dispozitivit të vendimit të OSHP-së ku është kërkuar që brenda 10 ditëve të kryhet rivlerësimi” – tha Betim Reçica.

Duke iu përgjigjur pyetjetve të mbrojtësit të tij, Arbër Krasniqi lidhur me akuzën e prokurorisë se përmes vendimeve të marra në disa raste ka tejkaluar kompetencat e tij, ai u pyetnëse vendimet i ka marrë kokë me vete apo në bazë të cilave kërkesa.

“Me datë 02.10.2019 unë kam pranuar kërkesë të arsyetuar ligjore nga drejtori për buxhet dhe financa në z. Besnik Hajdari kërkesë për kompensimin në pagë së bashku me listën e nëpunësve të propozuar” – shpjegoi ndër të tjera ai.

Duke u përgjigjur në pyetjen nëse çmimi i ulët ka qenë kriter primar në këtë tender, Reçica e pohoi.

Më tutje avokati i  kompanisë “Sallahu” si palë e dëmtuar Flamur Bllacaku e pyeti të pandehurin nëse operatori ekonomik duhet të jetë i përgjegjshëm.

“Dy kritere janë çmimi më i ulët dhe tenderi ekonomikisht më i favorshëm, s’ka kritere të tjera” – u përgjigj Reçica.

Sipas aktakuzës së ngritur me datë 15.02.2021 nga prokurorja e rastit Habibe Salihi, i akuzuari Betim Reçica po akuzohet për keqpërdorim  të pozitës apo autoritetit zyrtar dhe Shpërlarje të parave.

Aty thuhet se i njëjti në cilësinë e ushtruesit të detyrës së Drejtorit të Prokurimit Publik në Ministrinë e Infrastrukturës gjatë vitit 2017, me qëllim të përfitimit financiar për kompaninë “Gjoka Konstruktion” nga Tirana, ushtroi ndikim të drejtpërdrejt te Isa Berisha – kryetar i Komisionit Rivlerësues dhe Leonora Limani e Mirdit Emini, anëtar të këtij komisioni, që ishin vartës të tij.

Gjithnjë sipas prokurorisë ai kërkoj nga të njëjtit që kompaninë tiranase ta shpallin fituese në tenderin për ndërtimin e Autoudhës së Gjilanit, kryerja e punëve në Lot dy. Kjo edhe edhe pse e njëjta nuk i përmbushte kriteret e tenderit më mirë se OE & GP&,,Papenburg Ardiani”. Madje në aktakuzë ceket se kjo e fundit ishte rekomanduar nga Komisioni Rivlerësuese sepse në shumën prej 1,630,487.45 Euro kishte ofruar çmim më të ulët se “Gjoka Konstruktion”.

Kjo diferencë çmimi ishte edhe shuma e cila pretendohet nga prokuroria në lartësi të të cilës është dëmtuar buxheti i Republikës së Kosovës.

Me këto veprime sipas prokurorisë i pandehuri ka kryer veprën penale ushtrim i ndikimit.

Më tutje Betim Reçica akuzohet se nga data 02.10.2019 e në vazhdimësi, në cilësinë e Sekretarit të Përgjithshëm në Ministrinë e Infrastrukturës, duke shfrytëzuar detyrën apo autoritetin zyrtar i ka tejkaluar kompetencat e tij.

Pjesë e aktakuzës janë edhe pretendimet se me datë 14.08.2019 po në cilësinë e Sekretarit të Përgjithshëm, Reçica ka nxjerrë vendim, me qëllim që në mënyrë të kundërligjshme të bëhet kompozimi financiar (shtesa në pagë) për zyrtarët H.M. dhe A.B. në vlerë prej 250 euro në mënyrë retroaktive duke filluar që nga themelimi i marrëdhënies së punë që nga vitin 2010. , Me ç’rast sipas prokurorisë speciale ka dëmtuar buxhetin e Republikës së Kosovës në shumën prej 68.500.00 euro.Tutje sipas prokurorisë Reçica, gjatë vitit 2019, mjetet financiare të cilat i kishte përfituar me aktivitet kriminal, me qëllim që këto para të kundërligjshme të duken si të ligjshme, ka blerë veturën Audi prodhuar në vitin 2019, të cilën veturë, me qëllim të fshehjes së të ardhurave të krijuara me vepër penale e ka regjistruar në emër te vëllait te tij Bekim Reçica./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Prokuroria Themelore në Gjakovë në aksion kundër shkatërruesve të mjedisit

Published

on

Një kamion transportues dhe një ekskavator janë sekuestruar për shkak të aktivitetit ilegal të nxjerrjes së zhavorrit përgjatë shtratit të lumit Drini i Bardhë.

Lajmin e ka bërë të ditur Prokuroria Themelore në Gjakovë, përmes një njoftimi për media, teksa ka bërë të ditur se në disa fshatra të Komunës së Rahovecit, është duke u degraduar ambienti për shkak të aktivitetit të tillë ilegal.

“Prokurori koordinator për hetimin e krimeve kundër mjedisit, Kastriot Memaj, ka urdhëruar inicimin e rastit për veprën penale ‘Ndotja, degradimi ose shkatërrimi i mjedisit’ nga neni 338 i KPRK-së. Njëkohësisht, në koordinim me policinë, janë duke u ndërmarrë veprime aktive në drejtim të kapjes së kryesve të kësaj vepre penale”, thuhet në njoftim.

Tutje, thuhet se prokuroria mbetet e përkushtuar maksimalisht në luftimin e dukurive të tilla të kundërligjshme që degradojnë ambientin dhe u bëhet thirrje qytetarëve për bashkëpunim në luftimin e këtyre dukurive./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Ura e Kukësit pritet të hapet më 1 qershor

Published

on

Segmenti tre kilometra i aksit Kukës-Morinë, pjesë e Rrugës së Kombit nga mbikalimi i Gostilit deri te ura e Kukësit tashmë është hapur për qarkullimin e mjeteve.

Plot tri javë iu deshën kompanisë koncensionare për vendosjen e shtresave të stabilizantit dhe asfaltimin e njërit segment rrugor që lidh dy anët e Urës së Re me Rrugën e Kombit, ndërsa po punohet për përgatitjen për asfaltimin e segmentit tjetër rrugor në hyrje të Urës së Re.

Konstrukti metalik i urës së re mbi Drin, tashmë është pozicionuar në bazamentin përfundimtar të saj ndërsa po punohet për montimin e pjesëve dhe vendosjen e shtresave të nevojshme drejt përmbylljes së projektit dhe vënien në funksion të plotë brenda muajit qershor, e gatshme për sezonin e verës.

I gjithë trafiku i mjeteve nga Shqipëria drejt Kosovës dhe anasjelltas, përgjatë tri javëve u devijua në qytetin e Kukësit përmes tri hyrjeve dhe një dalje.

Gjatë gjithë kësaj periudhe, nuk u shënuan incidente që kishin të bënin me pengesa në qarkullim për shkak të fluksit, ndërsa u arrit të mirëmenaxhohej siç duhet e me një orar të paracaktuar për mjetet e vogla dhe ato të transportit të mallrave.

Ura e Madhe lidh Rrugën e Kombit dhe dy brigjet e liqenit të Fierzës dhe konsiderohet si një nga urat me hapësirën më të madhe në Ballkan në tipologjinë e saj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Inspektorati aksion për lirimin e hapësirave publike në Prishtinë

Published

on

Kryetari i Komunës së Prishtinës, Përparim Rama, ka njoftuar se Inspektorati i Kryeqytetit po vazhdon me lirimin e hapësirave publike.

Rama përmes një postimi në ‘Facebook’, ka bërë me dije se po lirohen hapësirat që janë zënë me terrasat e lokaleve, në qendër në afërsi të “Pallatit të Rinisë”.

“Nuk lejohet uzurpimi i pronës publike! Inspektorati i Kryeqytetit po vazhdon me lirimin e hapësirave publike të cilat ishin nxënë dhe po shfrytëzoheshin si pjesë (terrasa) të lokaleve. Këto ditë një e tillë është duke u larguar në zonën qendër në afërsi të “Pallatit të Rinisë””, ka shkruar Rama./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending