Connect with us

Ndërtim

“Mjerisht, kontraktorët kryesisht fitojnë tenderë duke qenë më të lirët, jo më mjedisorët!”

Published

on

Bota ka një marrëdhënie dashuri-urrejtje me betonin. Nga ana pozitive, lëndët e para për beton janë të bollshme, dhe prodhimi i themeleve dhe strukturave prej betoni janë jashtëzakonisht të lira.

Por nga ana negative, kontributi i betonit në prodhimin global të CO2 është 8% – ose tre gigatonë CO2 të vështirë për t’u imagjinuar. Çdo vit.

Ekziston një konsensus i përgjithshëm që ky nivel duhet të ulet në mënyrë që bota të përmbushë detyrimet e Marrëveshjes së Parisit, COP26, etj. Problemi është se nuk ka alternativa të gatshme (dhe të përballueshme) për konkrete.

Zëvendësimi i betonit me çelik, tulla ose dru nuk është ekonomik dhe i përdorur në sasitë e nevojshme globalisht do të krijonte problemet e veta mjedisore – për shembull, Finlandës do t’i duhej të priste çdo pemë në vendin e saj shumë të pyllëzuar në vetëm disa vjet nëse druri do të ishte për të zëvendësuar betonin.)

Betoni është i lehtë për t’u kritikuar, por i vështirë për t’u zëvendësuar. Dhe ndërkohë që po bëhen përpjekje për ta bërë zinxhirin e furnizimit të betonit më të pastër – duke zhvilluar çeliku pa CO2 për armaturën, për shembull, ose duke mos përdorur furra me qymyr në prodhimin e klinkerit të çimentos – këto nuk kanë gjasa të lëvizin gjilpërën në problemin gjigant të CO2 të betonit.

Duke pasur parasysh sa më sipër, nëse dikush do t’ju thoshte se ekzistonte një teknologji që ekzistonte sot që mund të krijonte ndërtesa betoni me 25% më pak gjurmë CO2, do të mendonit se bota do të hidhej në të. Epo, po – dhe nuk është.

Pra, nëse prodhimi i betonit të parapërgatitur është kaq i mirë në kaq shumë aspekte, pse nuk është më popullor? Mjerisht, përgjigja është se kontraktorët kryesisht fitojnë tenderë duke qenë më të lirët, jo më mjedisorët.

Shtuar kësaj, askush në zinxhirin e vlerës së ndërtimit nuk është përgjegjës për prodhimin e CO2 të një ndërtese.

Ndër ekonomitë kryesore, vetëm Kina po nxit përdorimin e teknikave të ndërtimit të parafabrikuara.

Vetëm përmes legjislacionit të ri do të prishet cikli dëmtues mjedisor i zgjedhjes së betonit insitu. Ironia është se pretendimi i madh për famë e betonit insitu – duke qenë opsioni më i lirë – nuk është vërtet i vërtetë.

Kur merrni parasysh kohët më të shkurtra të ndërtimit, kërkesat më të ulëta të fuqisë punëtore dhe mbetjet më të ulëta, parapërgatitja është lehtësisht e krahasueshme me ndërtimin insitu.

Me klimën që vazhdon të nxehet, teknologjia për të ulur rrënjësisht prodhimin e CO2 nga ndërtimi i betonit ekziston sot./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Qeveria jep 6 milionë euro shtesë për punimet e rrugës Prishtinë-Podujevë

Published

on

‘Punët me intensitet të lartë’ në rrugën Prishtinë – Podujevë kanë bërë që Qeveria e Kosovës të ndajë edhe 6 milionë euro shtesë për këtë projekt infrastrukturor.

Më 3 korrik 2023, Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, ka bërë të ditur inauguruar fillimi i punimeve në rrugën Prishtinë-Podujevë.

Kompanitë që kanë fituar kontrata nga Ministria e Infrastrukturës për të ndërtuar rrugën Prishtinë – Podujevë, rezultojnë se në të kaluarën kanë pasur gjoba të shqiptuara nga Komisioni i Pavarur për Miniera dhe Minerale (KPMM), për nxjerrje ilegale të mineraleve.

Të dhënat e siguruara nga KPMM tregojnë se kompanitë ndër vite janë gjobitur për nxjerrje ilegale të zhavorrit, gurit të fortë, rërës apo të reshpes.KPMM ka bërë të ditur për KALLXO.com se kompanitë e gjobitura e që janë duke punuar rrugën Prishtinë – Podujevë janë ‘Pro&Co Group’, ‘2A Group’, ‘Bageri-1’, ‘Bageri’, ‘Kosova Aslfalt’ dhe ‘Beni-com’.

Konsorciumi i organizatave të shoqërisë civile i përberë nga Group for Legal and Political Studies, Institute for Development Policy (INDEP) dhe Instituti GAP, në kuadër të projektit: “Mbështetje për Shoqërinë Civile për të Rritur Mbikëqyrjen Publike dhe Llogaridhënien e Institucioneve Publike të Kosovës”, shpreh shqetësimin e thellë për shkeljet e njëpasnjëshme ligjore në procesin e prokurimit “Zgjerimi i rrugës nacionale Prishtinë – Besi – Podujevë” nga Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës.

Edhe përkundër rekomandimeve të KRPP-së, si dhe shkeljeve të evidentuara, MMPHI ka vazhduar jashtëligjshëm me nënshkrim të kontratave dhe operatorët ekonomik kanë filluar punën. Ne kërkojmë që të rishqyrtohen dhe të anulohen vendimet e marra në mënyrë të jashtëligjshme, si dhe ju bëjmë thirrje organeve kompetente ta hetojnë këtë aktivitet të prokurimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Vazhdon ndërtimi dhe renovimi i shtëpive të shqiptarëve në Veri të Kosovës

Published

on

Në Mbledhjen e 162-të të Qeverisë, miratuam vendimin për vazhdimin e mëtutjeshëm të Rindëritimit dhe Renovimit të Shtëpive individuale të familjeve, të cilëve u janë dëmtuar shtëpitë gjatë periudhës kohore 1998/1999.

Gjatë luftës së fundit, vendit tonë i janë shkaktuar dëme masive shkatërruese nga Serbia, që vazhdojmë t’i vuajmë ende edhe sot.

Bazuar në situatën e gjendjes faktike të familjeve në Veriun e Republikës se Kosovës, dhe sipas Raportit të Komisionit Vlerësues të Komunës së Mitrovicës mbi dëmet e shkaktuara të luftës gjatë viteve 1998/99, në kuadër të Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkëpunim me organin kompetent komunal, është marrë vendimin për vazhdimin e projektit për rindërtimin dhe renovimin e shtëpive të dëmtuara gjatë asaj periudhe kohore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Pezullohet ndërtimi i linjës hekurudhore Budapest-Beograd

Published

on

Puna e ndërtimit në linjën hekurudhore Budapest-Beograd është pezulluar pasi konsorciumi kontraktor kinezo-hungarez përpiqet të përmbushë standardet e sigurisë të Bashkimit Evropian (BE).

Konsorciumi, i udhëhequr nga konstruktorët kinezë dhe homologët e tyre hungarezë, po përballet gjithashtu me tejkalime buxhetore, vonesa të projektit dhe negociata politike mbi projektin, i cili shihet si një komponent kryesor i Iniciativës së Rripit dhe Rrugës së Kinës.

Fillimisht i nisur me një buxhet prej 2.1 miliardë euro, projekti është goditur me një sërë pengesash, më e fundit prej të cilave është dështimi për të siguruar një sistem sigurie që përputhet me standardet e BE-së. Kjo ka ngecur aktivitetet e ndërtimit në linjën hekurudhore.

Një nga kërkesat kryesore për projektin është të mundësojë që trenat të udhëtojnë me shpejtësi deri në 160 km në orë. Për ta arritur këtë, linja hekurudhore duhet të jetë në përputhje me sistemin e sigurisë të standardizuar nga BE, i njohur si Sistemi Evropian i Kontrollit të Trenit (ETCS).

Përpjekjet e konsorciumit për të përmbushur këto kërkesa thuhet se kanë rezultuar të pasuksesshme deri në këtë pikë.

Sipas raporteve nga rrjeti lokal i gazetarëve Telex, projekti gjithashtu tani ka nevojë për fonde shtesë, kryesisht për shkak të rritjes së kostove të ndërtimit.

Kompania hungareze në konsorcium, RM International, ka tërhequr fuqinë punëtore dhe makineritë e saj nga kantieri.

Raportohet se ata janë ricaktuar për rinovimin e linjës kryesore hekurudhore të Hungarisë midis Budapestit, Gyor dhe Vjenës.

Përmirësimi i linjës hekurudhore Budapest-Beograd është një projekt hekurudhor me shpejtësi të lartë prej 350 km i financuar kryesisht nga Exim Bank e Kinës, e cila po kontribuon me 85% të investimit total të projektit.

Continue Reading

Trending