Connect with us

Ndërtim

Mbi 90% e firmave të ndërtimit kanë vështirësi të punësojnë punëtorë

Published

on

Mungesa e fuqisë punëtore po prek pothuajse të gjitha firmat e ndërtimit në botë, duke minuar aftësinë e industrisë për të përfunduar projektet në kohë dhe në afat dhe duke kërcënuar suksesin e investimeve të reja.

Një sondazhi i kryer nga Associated General Contractors of America (AGC) zbuloi se 93% e firmave të ndërtimit raportojnë se kanë pozicione të hapura që po përpiqen të plotësojnë.

Midis këtyre firmave, 91% kanë probleme për të plotësuar të paktën disa nga ato pozicione – veçanërisht në mesin e fuqisë punëtore artizanale që kryen pjesën më të madhe të punës ndërtimore në vend.

Rezultatet nënvizojnë se si zyrtarët publikë kanë një interes të veçantë për të investuar në programet e reja të zhvillimit të fuqisë punëtore të fokusuara në ndërtim, thanë zyrtarët e shoqatës.

“Mungesat e fuqisë punëtore në ndërtim janë të rënda dhe kanë një ndikim të rëndësishëm në firmat e ndërtimit të të gjitha llojeve, të gjitha madhësive dhe të gjitha marrëveshjeve të punës,” tha Ken Simonson, kryeekonomist i AGC. “Këto mungesa të fuqisë punëtore janë duke komplikuar sfidat që kanë firmat me ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit që po rrisin koston e materialeve të ndërtimit dhe po i bëjnë të pasigurta oraret e dorëzimit dhe disponueshmërinë e produktit.”

Të gjitha llojet e firmave po përjetojnë sfida të ngjashme. Pothuajse rezultate identike u raportuan nga kontraktorët që përdorin punëtorë sindikalë dhe jo-sindikalë, nga firmat me 50 milionë dollarë ose më pak të ardhura vjetore dhe ato me më shumë se 500 milionë dollarë të ardhura, dhe nga kontraktorët që kryejnë projekte ndërtimi, autostradash dhe transporti, punë federale dhe të rënda, ose infrastrukturë të shërbimeve.

Një nga arsyet kryesore që mungesat e fuqisë punëtore janë kaq të rënda është se shumica e kandidatëve për punë nuk janë të kualifikuar për të punuar në industri. Shpjegimi më i zakonshëm për vështirësinë në punësim, i cituar nga 77% e firmave, është se kandidatëve në dispozicion u mungojnë aftësitë e nevojshme për të punuar në ndërtim ose nuk mund të kalojnë një test droge.

Shumica e firmave kanë rritur normat e pagave në përpjekje për të tërhequr punëtorë. Përveç kësaj, 45% ofrojnë stimuj dhe shpërblime dhe një e katërta e firmave kanë përmirësuar gjithashtu paketat e tyre të përfitimeve

Mungesa e fuqisë punëtore po përkeqëson ndikimet e ndërprerjeve të përhapura të zinxhirit të furnizimit që e kanë bërë të vështirë për firmat të marrin materialet në kohë dhe që po rrisin koston e këtyre materialeve. Mbi 80% e firmave raportojnë se projektet në të cilat punojnë janë vonuar për shkak të sfidave të zinxhirit të furnizimit dhe 66% kanë projekte që janë vonuar për shkak të mungesës së fuqisë punëtore.

Problemet e zinxhirit të furnizimit dhe mungesa e fuqisë punëtore po e bëjnë ndërtimin më të shtrenjtë. Përafërsisht 86% e firmave kanë rritur normat bazë të pagave për punëtorët e tyre ndërsa 70% kanë kaluar krahas rritjes së kostove të materialeve tek pronarët e projekteve gjatë vitit të kaluar.

Sfidat e kostos dhe zinxhirit të furnizimit kanë nxitur disa pronarë të anulojnë ose vonojnë projektet. Mbi gjysma e të anketuarve raportojnë se pronarët kanë anuluar, shtyrë ose pakësuar projektet për shkak të rritjes së kostove, ndërsa një e treta e firmave raportojnë se projektet u ndikuan për shkak të zgjatjes ose kohëve të pasigurta të përfundimit.

Ndërtim

Rreziqet në rritje rreth ndërtimit nuk ndalojnë marrjen e kredive për këtë investime në këtë sektor

Published

on

Kredia për sektorin e ndërtimit këtë vit po shënon nivelet më të larta në të paktën gjashtë vitet e fundit.

Sipas të dhënave nga Banka e Shqipërisë, për 7-mujorin 2022, kredia e re për ndërtimin kishte vlerën e 22.7 miliardë lekëve ose 194 milionë eurove.

Kredia e re për sektorin e ndërtimit është rritur me 38% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Vlera totale e portofolit të kredisë për ndërtimin në fund të muajit korrik arriti në 70.4 miliardë lekë, në rritje vjetore me pothuajse 30%.

Kredia për ndërtimin po përjeton një fazë të re rritjeje, e nxitur nga zhvillimet në sektorin e pasurive të paluajtshme, sidomos në kryeqytet dhe bregdet.

Mbështetur në të dhënat e INSTAT, për 6-mujorin 2022, vlera e lejeve për ndërtesa, përfshi rikonstruksione, ishte rreth 60 miliardë lekë, në rritje me 54% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Ndërsa sipas Bankës së Shqipërisë, rritja mesatare vjetore e çmimeve të pasurive të paluajtshme për vitin e kaluar shënoi nivelin 9%.

Rritja e çmimeve ka inkurajuar jo vetëm sipërmarrësit, por po nxit edhe më shumë bankat t’i mbështesin këto projekte.

Megjithëse pjesa më e madhe e investimeve në ndërtim po financohet me burime të tjera, edhe bankat tregtare po e shfrytëzojnë ecurinë e favorshme në tregun e pasurive të paluajtshme, për të zgjeruar biznesin si në financimin e këtyre investimeve, ashtu edhe në blerjen e tyre nga familjet shqiptare.

Ndërtimi këtë vit është sektori i dytë më i kredituar i ekonomisë, pas tregtisë. Por, ndërkohë që kredia e re për tregtinë paraqitet pothuajse në të njëjtat vlera me vitin e kaluar, kredia për ndërtimin është në rritje të ndjeshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Hyundai do të zbulojë konceptin e ngarkuesit me hidrogjen

Published

on

Prodhuesi me bazë në Korenë e Jugut Hyundai do të marrë pjesë në ekspozitën e Bauma të këtij viti, ku do të zbulojë një koncept ngarkues me rrota me energji me qeliza hidrogjeni.

Ngarkuesi i ri 14 tonësh, HW155H, premton tetë orë funksionim, me një kohë mbushjeje prej 20 minutash – dhe emetimi i vetëm është uji.

Hyundai do të shfaqë gjithashtu gamën e tij të ekskavatorëve, ngarkuesve me rrotën dhe kamionëve të artikuluar (ADT).

Duke punuar temën Think Further, Think Future, kompania do të zbulojë gjithashtu dy ADT të reja, HA30A dhe HA45A, me nën respektivisht 28 dhe 41 ton.

ADT- janë projektuar me korniza të pjerrëta të shas së pasme, duke u rritur qëndrueshmërinë e tyre në shumë qendra të makinave.

Sipas Hyunda, ADT-të janë të ndryshme për të përqafuar tokën, me boshtet e njëpasnjëshme që kanë një nivel të lartë kontakti me tokën dhe “tërheqjen më të mirë në klasë”. Në të dy makinat, një unazë rrotulluese e bashkimit të artikulacionit është montuar afër boshtit të përparmë, duke nxitur zgjidhjen e njëjtë të problemeve.

Kjo vetëm njëlloj e barabartë me peshën i lejon operatorit të përdorë diferencialet e mjedisit të rrëshqitjes me një vlerë bllokimi 45°, duke mbajtur lëvizjen në të dy rrotat e përparme edhe kur drejton drejtimin.

Stenda Hyundai do të përfshijë një teknologji të tillë, por do të bëjë që të ketë një zonë të veçantë teknologjike në sallën e TIK, ku do të demonstrojë si risitë ekzistuese, ashtu edhe vizionin e kompanisë për të ardhmen.

Pikat kryesore do të jenë të sigurta për energjinë, duke përfshirë teknologjinë elektrike dhe hidrogjenin e karburantit për makineri të ndërtimit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Komuna e Prizrenit ndanë parcelë për ndërtimin e objektit të ri të Arkivit Ndërkomunal

Published

on

Me asnjë votë kundër, Kuvendi Komunal i Prizrenit, ka miratuar Kërkesën e Arkivi Kosovës për ndarjen e parcelës për ndërtimin e objektit të ri të Arkivit Ndërkomunal – Prizren.

Në mbledhjen e së enjtes të Kuvendit Komunal të Prizrenit, anëtarët e Kuvendit votuan buxhetin e Komunës për vitin 2023.

Për përgatitjen e buxhetit janë mbajtur 9 dëgjime buxhetore, 1 dëgjim buxhetor është mbajtur edhe nga Komiteti për Politikë dhe Financa.

Për organizimin e dëgjimeve buxhetore, zyrtarët përgjegjës kanë përgatitur raport me të gjitha detajet i cili është i publikuar në uebfaqen e Komunës, në rubrikën “Dëgjimet Buxhetore”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending