Connect with us

Aktuale

Ministria e Infrastrukturës kampione e pagesave të jashtëligjshme dhe parregullsive në prokurim

Published

on

Shkelje të shumta ka gjetur Zyra e Auditorit në Ministrinë e Infrastrukturës për vitin 2019 në Ministrinë e Infrastrukturës, në kohën kur është drejtuar nga ish-ministri Pal Lekaj. ZKA-ja në njërin nga raportet më voluminoze të publikuara ka prezantuar 19 gjetje.

Ndër të tjera, raporti flet për projekte të pranuara pa përfunduar ende, për borxhe kontingjentale mbi 20 milionë euro dhe për mënyrën se si paguhen avancat. Njëra nga shkeljet që zë vend të rëndësishëm në raport ka të bëjë me pagesat shtesë për një numër të madh zyrtarësh.

“Shtesat mbi pagën bazë janë aprovuar me vendim të Sekretarit të Përgjithshëm (SP), duke anashkaluar bazën ligjore mbi ndarjet buxhetore. Pagesat ishin ekzekutuar nga kategoria e Mallrave dhe Shërbimeve. Vendimi për aprovim të shtesave bazohet në Rregulloren për Administrimin e Fondeve të Huamarrjes, edhe pse në disa raste të punësuarit nuk ishin pjesë e Njësive për Zbatimin e Projekteve (NjZP)”, thuhet në një nga gjetjet e ZKA-së.

Me vetëm dy pagesa të testuara, ZKA-ja ka konstatuar se në kundërshtim me ligjin janë shpenzuar rreth 70 mijë euro. Në dy pagesa të ndryshme, sipas raportit, MI-ja nuk ka ofruar dëshmi sa persona të angazhuar kishin kontrata. Menaxheri i autostradës Prishtinë – Gjilan ishte paguar rreth 20 mijë euro shtesë.

“Në dy pagesa të testuara, kemi vërejtur se pagesa është ekzekutuar bazuar në vendimin e datës 15.09.2014. Pagesat ishin në vlerë 36,616€ dhe 27,468€. Megjithatë, MI-ja nuk ka ofruar dëshmi se të angazhuarit, në pajtim me vendimin, kishin kontratë të veçantë për angazhimin në NjZP. Menaxheri i Autostradës Prishtinë- Gjilan ishte paguar rreth 20 mijë euro shtesë”, thuhet në raportin e ZKA-së./KOHA/

Aktuale

Rritet çmimi i faturës së mbeturinave nga 4.70 euro në 6.20 euro

Published

on

Çmimi i faturave të mbeturinave do të rritet nga 4.70 euro në 6 euro e 20 cent. Kjo pasi Kuvendi Komunal i Prishtinës votoi rregulloren e re.

Kryeshefi i kompanisë Pastrimi, Petrit Reçica tha për Radio Kosovën se kjo nuk është ndonjë rritje e madhe pasi që kompania ka shpenzime të mëdha. Ndërkohë që Radio Kosova merr vesh se faturat do të rriten nga janari  2024.

Kuvendi Komunal i Prishtinës ka miratuar të enjten rregulloren e re për menaxhimin e mbeturinave, e cila parasheh ndryshime në fatura të mbeturinave. Kryeshefi i ndërmarrjes “Pastrimi”, Petrit Rreçica, tha për Radio Kosovën se në rregulloren e re përfshihet edhe rritja e çmimit të faturave nga 4.70 cent në 6.20 cent.

“Në mesin e ndryshimeve në rregullore të re përfshihet edhe ndryshimi i çmimit të tarifës për shërbime të qytetarëve. Nuk është ndonjë rritje e madhe nga 4.70 euro është diku 6.20 cent”, tha ai.

Reçica, tha se si kompani e kanë mirëpritur këtë rritje për shkak të shpenzimeve jashtëzakonisht të mëdha, siç thotë ai të kompanisë. Ai shtoi se këto çmime do të ndikojnë në sigurim të makinave të reja dhe shërbime sa më cilësore për qytetarët.

“Kemi shpenzime jashtëzakonisht të mëdha duke përfshirë derivatet, pjesëve, mirëmbajtjes së kamionëve dhe duke shtuar faktin se ka ndryshime edhe të çmimeve kanë prekur edhe operimin tonë çdo ditë. Ne si kompani kemi shpenzime jashtëzakonisht të mëdha edhe në deponi, ku ne kemi një vendim të qeverisë i cili rritë me automatizëm çdo 1 janar të vitit për një euro në ton. Prandaj kjo rritje e faturave do të ndikojë sadopak që si kompani të arrijmë të sigurojmë makineri të reja dhe të ofrojmë shërbim sa më cilësor edhe për qytetarët”, shtoi ai.

Reçica, nuk bëri të ditur se prej cilës datë do të zbatohet rritja, mirëpo Radio Kosova merr vesh se kjo do të ndodhë në janar 2024./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Tregu i Fundvitit në Prishtinë, bizneset do të përzgjidhen me short

Published

on

Komuna e Prishtinës ka thënë se për arsye të numrit të lartë të bizneseve të cilat i kanë përmbushur kriteret e thirrjes publike për Tregun e Fundvitit dhe numrit të kufizuar të shtëpizave, është vendosur që përzgjedhja të bëhet përmes procedurës së shortit.

Ata kanë ftuar të gjitha bizneset të cilat i kanë plotësuar kriteret dhe emrat i gjejnë në listën që sot në ora 10:00 në sallën e Kuvendit Komunal të jenë të pranishëm në zhvillimin e procedurës së përzgjedhjes me short.

Tutje është thënë se bizneset të cilat nuk i kanë përmbushur kriteret, rrjedhimisht nuk janë ftuar në procesin e shortit, kanë të drejtë ankese tri ditë.

Ankesa u tha se duhet të drejtohet në Komisionin për Ankesa dhe Parashtresa./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Targat KM gati po zhduken nga veriu i Kosovës

Published

on

Targat me shkurtesën KM (Mitrovicë e Kosovës) dikur përbënin shumicën e targave të automjeteve që qarkullonin në veriun e Kosovës të banuar me shumicë serbe. Mirëpo, vetëm gjatë javëve të fundit, mijëra serbë të Kosovës i kanë konvertuar ato në targa RKS, nën frikën se do t’iu ndalohet qarkullimi.

https://www.evropaelire.org/a/veriu-pa-targat-km-/32708694.html

Continue Reading

Trending