Connect with us

Aktuale

Metushi-Krasniqi: Të pezullohen lejet për hidrocentralet deri në vlerësimin e gjendjes së ujërave

Published

on

Diana Metushi-Krasniqi nga KDI-së në Interaktiv të KTV-së ka kërkuar që të pezullohen lejet për hidrocentrale derisa të bëhet vlerësimi i gjendjes së ujërave në Kosovë.

Nga analiza që ka bërë KDI-ja për hidrocentralin në Biti të Poshtme, Metushi-Krasniqi thotë se është parë që ka pasur lëshime procedurale.

“Që nga qershori i vitit të kaluar jemi përfshirë në problemin e banorëve të Bitisë së Poshtme. E për të analizuar këtë problem është dashur të analizohej se si është dhënë leja për ndërtimin e hidrocentraleve. Shqetësimet lidhen me përmbajtjen e vlerësimeve, që janë sipërfaqësorë dhe është neglizhuar komuniteti në Biti të Poshtme por edhe ambienti. Ministria ka lëshuar një pëlqim pa dhënë kushte specifike se si do të monitorohet”, ka thënë ajo.

Sipas saj asnjëherë nuk janë ngritë shqetësime për ndikimin në mjedis, dhe kjo është detyra e Ministrisë.

“Kemi nxjerrë disa rekomandime dhe ajo çfarë duhet të ndodhë është që Ministria të mos lëshojë leje pa e vlerësuar gjendjen e ujërave. Pasi raportet tregojnë se nuk e kemi idenë për ujërat nëntokësore. Ne jemi në krizë të ujërave të pijshëm, e na mungon edhe cilësia edhe sasia. Jemi në një situatë ku po shpresojmë se ministria do të rrisë inspektimet në terren dhe në rastin kur identifikohet një rast ku rrjedha e lumit është ndërprerë”, ka thënë Metushi-Krasniqi.

Ajo thotë se investitori i ka të gjitha lejet dhe pëlqimet për të bërë një investim në Biti dhe kjo ka sjellë një situatë të tensionuar ndërmjet investitorit dhe banorëve.

Sipas saj Kosovës i mungojnë pikat për grumbullimin e ujërave, pasi sipas brenda 24 orëve ujërat derdhen jashtë territorit të Kosovës.

Metushi-Krasniqi ka thënë gjithashtu se mobilizimi qytetarë ka qenë shëmbëlltyrë në mbrojtjen e lumenjve.

Ajo ka treguar rekomandimet që ka bërë KDI-ja me raportin e fundit, i cili ende nuk është publikuar.

“Rekomandimet kryesore janë që të pezullohen lejet për ndërtimin e hidrocentraleve, duhet të bëjë një studim i prurjeve ekologjike të ujërave. Duhet të bëhet një vlerësim i kapaciteteve ujore, të kategorizohet shfrytëzimi i ujërave, MMPH-ja të hartojë udhëzimin administrativ për shqyrtimin e raporteve të vlerësimit të ndikimeve në mjedis, udhëzimi administrativ duhet të jetë konform Samitit të Tokios, udhëzim administrativ për përcaktimin e ekspertëve të licencuar”, ka thënë ajo.

Metushi-Krasniqi ka bërë thirrje për bashkëpunim ndër institucional, gjë që sipas saj deri më tash ka munguar.

“Gjatë gjithë kohës faji është bartur ndërmjet Ministrive dhe duhet të krijohen mekanizma të bashkëpunimit ndër institucional dhe kërkojmë. Me shumë seriozitet duhet të trajtohet projekti për Ibër-Lepencin”, ka thënë ajo.

Aktuale

Ekspertët e AKK-së diskutojnë për zhvillimin e sistemeve kadastrale

Published

on

Menaxhmenti i Agjencisë Kadastrale të Kosovës ka ftuar në një takim gjithëpërfshirës të gjithë ekspertët e institucionit, për të diskutuar në lidhje me projektet e planifikuara për avancim dhe zhvillim gjatë këtij viti dhe vitit të ardhshëm, të sistemeve kadastrale dhe sistemeve tjera me të cilat menaxhon AKK.

Në këtë takim, përveç prezantimit të punës së deritanishme të grupit punues për këtë çështje, u kërkua nga secili që të paraqesë idetë dhe kërkesat për ndryshime në secilin sistem të cilët janë planifikuar të zhvillohen.

Gjatë ditëve në vijim, Agjencia Kadastrale e Kosovës do të mbajë takim edhe me palë tjera të interesit me qëllim të informimit mbi punën, projektet dhe aktivitetet e AKK-së./Media Ndërimi

Continue Reading

Aktuale

Ministria e Financave rekruton staf për mbledhje të tatimit në pronë

Published

on

Me qëllim të grumbullimit të mjeteve në tatimin në pronë, ministria e Financave dhe Transfereve ka shpall tender për gjetjen e një “profesionisti” i cili ka traget mbledhjen e detyrueshme të tatimit në pronë.

Sipas vendimit të bërë publik në Komisionin Rregullativ të Prokurimit Publik (KRPP) nga tre aplikonte, Ramiz Ramadani është vlerësuar me pikë maksimale dhe e ka fituar punën.

Ai për 12 muaj për mbledhje të tatimit do të paguhet 9 mijë e 840 euro, raporton IndeksOnline.

Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve udhëhiqet nga ministri Hekuran Murati, nga e cila IndeksOnline nuk ka marrë përgjigje si zakonisht për pyetjet e dërguara.

Po ashtu nuk dihet nëse ministria që drejton Murati e ka shuar departamentin e tatimit të pronës, ku në të kaluarën ka pasur të punësuar./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Mungesa e inventarit në vlerë të 80 mijë eurove për QKMF-në Gjilan, të dhënat dërgohen në hetuesi

Published

on

Kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, ka thënë se të gjitha të dhënat që janë raportuar për inventarin në vlerë të 80 mijë eurove për në QKMF-në në Gjilan, i ka dërguar në hetuesi.

Hyseni, fillimisht tha se në momentin kur është bërë auditimi në QKMF është konstatuar që ka mungesë të inventarit në raport me blerjet që janë bërë.

“Tash së fundmi kam parë disa lajme nëpër portale me fotografinë time dhe me zhdukjen e këtyre 80-mijë eurove. Unë kam deklaruar publikisht, të gjitha të dhënat sa i përket këtij rasti do t’i dërgoj në hetuesi, dhe këtë e kam bërë. Është një polic i krimeve ekonomike ose i hetuesisë së krimeve ekonomike që ka ardhë në zyre te unë dhe i ka marrë këto materiale, edhe të printuara si raport, por edhe si USB, pra material elektronik. Në raportin e auditorit të brendshëm të Komunës së Gjilanit, kur është bërë auditimi i Qendrës Kryesore të Mjekësisë Familjare është konstatuar që ka mungesë të inventarit në raport me blerjet që janë bërë. Pra gjendje faktike me gjendjen që ka qenë e deklaruar përmes faturave”, tha ai në emisionin “Këndi i Debatit” në Tëvë1.

Ai tha se si parti kanë mbërri në momentin kur është bërë vetëm kalimi i stafit nga objekti i vjetër në atë të riun.

“Kur kemi qenë në qeverisje QKMF ka qenë në objektin e vjetër, ndërkohë tranzicioni është bërë në qershor të vitit të kaluar dhe kemi dalë nga objekti i vjetër në objektin e ri. Të gjitha porositë për inventarizim të objektit të ri kanë qenë tashmë të bëra, pra kanë qenë porosi të mëhershme. Ka komision për inventarizim, ka zyrtarë për pranim. Ne e kemi mbërri vetëm kalimin e stafit nga objekti i vjetër në të riun. Pjesa e porosive për këto materiale inventarizimi është kryer më herët, nga një komision paraprak. Ndërkohë, ajo çfarë ka ndodhur në vitin 2021 dhe 2022 është vetëm pranimi i mallit. Menaxhmenti ka qenë i njëjtë qysh ka qenë më herët, pa asnjë ndryshim të vetëm. Vetëm kryeinfermierja është me ushtrues detyre tani, sepse ajo që ka qenë më herë ka dalë në pension, dhe nuk është hapur ende konkursi”, tha i pari i Gjilanit.

Hyseni, tha se tashmë janë porositur mbi 500 tavolina, por që mungojnë më shumë se gjysma e tyre.

“Ajo çfarë ka ndodhur tash është se kemi mbi 500 tavolina që i kanë porositur dhe mungojnë më shumë se gjysma e tyre. Pse? Këtë duhet ta thotë hetuesia. Në raportin e auditorit të brendshëm thuhet se janë porositur kaq tavolina, kaq dollape e kështu me radhë, dhe janë evidentuar në vendin e ngjarjes kjo, kjo, kjo. Kjo temë është politizuar shumë shpejtë. Unë kam kërkuar nga drejtoresha e Shëndetësisë, që këtë rast të ia lëmë në dorë hetuesisë dhe të mos merremi fare me këtë punë”, tha kryetari nga radhët e Lëvizjes Vetëvendosje.

Kryetari i Gjilanit tha se vlera e inventarit arrin afro 100 mijë euro, jo vetëm 80 mijë.

“Ka vlerë, nuk është vetëm 80 mijë, ka më shumë. Sepse, raporti i auditorit të jashtëm që ka nxjerrë këtë informacion është për vitin 2022, por këtu ka porosi edhe për vitin 2021, ka edhe për 2020. Shuma është afërsish 100 mijë eurove. Mandej, çfarë ka ndodhur? Janë porositur disa materiale për korridore dhe është thënë se këto janë kompensuar me ato, vlera është e njëjtë, e kështu me radhë”, shtoi ai./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending