Connect with us

Aktuale

MAPL-së i kërkohet ta padisë Kuvendin e Fushë-Kosovës për Planin Zhvillimor Urban

Published

on

Zyrtarët e Lëvizjes Vetëvendosje në Fushë-Kosovë kanë kërkuar nga Ministria e Administrimit të Pushtetit Lokal (MAPL) që ta padisë kuvendin e kësaj komune për shkak të mosshfuqizimit të një vendimi, i cili është vlerësuar i paligjshëm.

Vitin e kaluar, Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor e kishte vlerësuar në shpërputhje ligjore plotësim-ndryshimin e Planit Zhvillimor Urban të Fushë-Kosovës. Në atë vendim kërkohej që i njëjti të shfuqizohej brenda 30 ditësh. Por edhe pse kanë kaluar rreth 100 ditë nga atëherë, kjo nuk ka ndodhur, ani pse në muajin janar kjo ishte si pikë e rendit të ditës, shkruan sot “Koha Ditore”.

Në kërkesën e VV-së drejtuar MAPL-së thuhet se në nenin 82, paragrafi 4 të Ligjit për vetëqeverisje lokale është e përcaktuar se në rastet kur kuvendet nuk përgjigjen brenda afatit refuzojnë kërkesën, ose mbështesin aktin e kontestuar, autoriteti në fjalë mund ta procedojë rastin në gjykatë.

Shefi i Grupit të këshilltarëve të VV-së në Fushë-Kosovë, Durim Hajra, i cili edhe e ka paraqitur kërkesë-padinë, ka thënë se shtyrja e shfuqizimit të këtij vendimi po përdoret nga ekzekutivi për zgjatjen e kohës që të lëshohen leje ndërtimore me kritere më të favorshme se ato që parasheh Harta Zonale.

“Në bazë të Ligjit për vetëqeverisje lokale, neni 82, paragrafi 4, Organi mbikëqyrës i komunave është i detyruar që t’i drejtohet Gjykatës Themelore pasi që Komuna e Fushë-Kosovës ende nuk e ka shfuqizuar vendimin e marrë në mbledhjen e Kuvendit Komunal të datës 9.7.2019, nr. 151., vendim i cili është konstatuar i kundërligjshëm nga Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor”, thuhet në kërkesë-padinë e Lëvizjes Vetëvendosje drejtuar MAPL-së.

“Në bazë të nenit të cekur më lart ‘Nëse komuna nuk përgjigjet brenda afatit apo refuzon kërkesën, apo mbështet vendimin apo aktin e kontestuar, autoriteti mbikëqyrës mund ta kundërshtojë aktin në fjalë në Gjykatën e Qarkut që është kompetent për territorin e Komunës, brenda 30 ditësh pas dështimit për t’iu përgjigjur njoftimit për refuzim apo mbështetjen e vendimit apo aktit të kontestuar’, e detyron Ministrinë e Pushtetit Lokal që t’i drejtohet Gjykatës Themelore”.

Siç thuhet në kërkesë-padi, me mosveprimin e Kuvendit Komunal, sërish janë shkelur ligjet në fuqi

Aktuale

Vazhdon largimi i Evropës nga gazi rus, hapet tubacioni i ri i gazit Norvegji-Poloni

Published

on

Gazi ka filluar të rrjedhë në Poloni përmes një tubacioni të ri “Baltik Pipe”, thotë operatori i gazsjellësit të vendit Gaz-System.

Tubacioni, i cili shkon nga Norvegjia përmes Danimarkës, është një pjesë e madhe e përpjekjes së Polonisë për t’u larguar nga varësia e gazit rus.

Megjithatë, puna për tubacionin filloi vite përpara pushtimit rus të Ukrainës në muajin shkurt, raporton skynews.

Gazi filloi të rrjedhë pak pas orës 4 të mëngjesit të sotëm (koha e Mbretërisë së Bashkuar) dhe tubacioni ka një kapacitet vjetor prej 10 miliardë metra kub.

Ai vjen një ditë pasi u zbuluan rrjedhje në tubacionet e gazit Nord Stream që lidhin Rusinë me Evropën, megjithëse Rusia ndërpreu furnizimin me gaz në Poloni në prill pasi Polonia refuzoi kërkesën e Rusisë për të paguar në rubla.

Ndryshe, sabotimi është shkaku më i mundshëm i dëmtimit të tubacioneve të gazsjellësve Nord Stream 1 dhe 2./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

ATK inkason mbi 700 mijë euro borxhe nga bizneset

Published

on

Administrata Tatimore e Kosovës (ATK) ka njoftuar se pas një aksioni të djeshëm në disa subjekte biznesore, të cilët kanë borxhe të pa-paguara, ka inkasuar borxhe në vlerën mbi 700 mijë euro.

Ky aktivitet është realizuar në regjionin e Prishtinës, Ferizajt, Gjakovës, Mitrovicës, Prizrenit dhe Gjilanit.

Në kuadër të këtij aksioni, sipas ATK-së, mbledhësit tatimor kanë mbyllur dhe sekuestruar prona të bizneseve për mos-pagesë tatimit, duke shtuar se të njëjtat aktivitete të mbledhjes së detyrueshme do të vazhdojnë edhe në ditët në vijim.

Përmes një njoftimi për media, Administrata Tatimore i njofton të gjithë tatimpaguesit që kanë obligime të pa-paguara, të kontaktojnë Departamentin e Mbledhjes së Detyrueshme dhe të paguajnë detyrimet tatimore, në mënyrë që të mos ballafaqohen me masa të konfiskimit.

Gjithashtu, nga ATK-ja kanë bërë thirrje që tatimpaguesit të jenë bashkëpunues në pagesën e borxheve të tyre, si dhe të njoftohen për mundësitë që ofron Ligji për Administratën Tatimore dhe Procedurat në pagesën e borxheve tatimore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Strehimoret prej bambuje një zgjidhje pas shkatërrimit të rreth 1 milionë shtëpive nga vërshimet në Pakistan

Published

on

Përmbytjet katastrofike në Pakistan kanë prekur rreth 33 milionë njerëz, shumë prej të cilëve po kërkojnë ende strehim të sigurt pas shirave që dëmtuan ose shkatrruan më shumë se 1 milion shtëpi.

Ndërsa një e treta e vendit është e zhytur nën ujë, dhe ekspertët thonë se mund të duhen deri në gjashtë muaj që uji të tërhiqet.

E për të adresuar nevojën urgjente për strehim të banorëve, arkitekti Yasmeen Lari dhe Fondacioni Heritage i Pakistanit kanë punuar gjatë gjithë kohës për të pajisur njerëzit në provincën Sindh me aftësitë dhe materiale për të ndërtuar strehimore prej bambuje.

Strehimoret, të quajtura Lari OctaGreen (LOG), mund të ndërtohen nga gjashtë ose shtatë persona brenda pak orësh.

Sipas arkitektit Lari synimi është që të ndërtohen rreth 1200 strehimore të tilla, dhe deri tani janë ngritur rreth 350 të tilla.

Ky aksion i ndërtimit të strehimoreve prej bambuje është përkrahur edhe nga rajone tjera të Pakistanit, dhe synohet të ndërtohet 1500 strehimore për muaj.

Strehimoret nuk janë të kushtueshme, janë të thjeshta dhe nuk kanë impakt negativ në mjedis.

Çmimi për ndërtimin e një strehimoreje nga bambuja kushton rreth 25 mijë rupi pakistanezë që përkthehet në rreth 110 euro./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending