Connect with us

Ndërtim

Vetëm 5 mijë euro kompensim për humbjen e gishtërinjve

Published

on

Lëndimet e marra në vendin e punës, gjatë vitit 2018, një qytetar i Kosovës, do t’i vuaj gjithë jetën.

Megjithëse ai kishte arritur pajtim me kompaninë që punonte, që t’i kompensoheshin lëndimet me shumën prej 5 mijë eurove, ai tregon për sfidat që kishte pasur.

31-vjeçari nga rajoni i Dukagjinit, i cili nuk ka dashur të identifikohet, ka treguar se ka punuar në sektorin e ndërtimtarisë dhe se një ditë duke punuar, ka prerë gishtat e dorës, raporton Kallxo.com.

Ai rrëfen se fillimisht pronari i kishte kërkuar që të mos tregonte se lëndimet i kishte marr në vendin e punës.

“Gjatë rrugës, pronari i kompanisë më thërret në telefon dhe më thotë që të mos tregoj që i kam prerë gishtat në punë dhe të them se e kam bërë nga pakujdesia.” – thotë 31-vjeqari.Ai tutje ka rrëfyer, se rastit i ka shkuar deri në fund, porse nuk është edhe i kënaqur me procesin si ka shkuar në tërësi.Për lëndimin e tij nuk ka një rast penal ndërsa çështja është përfunduar vetëm në procedurë civile ku punëtori ka marrë një kompensim dëmi.

“Vazhdova për vite me radhë të kërkoj drejtësi, dhe në fund u dorëzova ngase çdo gjë drejtësia po e kthente në favor të tyre e jo në favor të viktimës” – shton ai.

Dosja në rast nuk ishte hapur në polici dhe kjo konfirmohet nga përgjigja zyrtare e Policisë së Kosovës.

“Duke u bazuar në të dhënat nga Stacioni Policor …, sa i përket rastit në fjalë gjatë periudhës kohore Janar 2018, nuk kemi te regjistruar asnjë rast penal; Asgjësimi, dëmtimi ose heqja e pajisjeve mbrojtëse në vendin e punës” apo edhe ndonjë shënim zyrtare që ka të bëjë me lëndim në punë lidhur me personin e apostrofuar më lart” – thuhet në përgjigjen e policisë.

Të dhënat e trajtimit të rastit në faza të tjera tregojnë që 31-vjeçari kishte arritur një marrëveshje gjyqësore e cila sipas viktimës ishte arritur për shkak të pritjeve të gjata.

Ju njoftoj se paditësi .., ka iniciuar padi për kompensim dëmi ndaj kompanisë … në Gjykatën Themelore në Gjakovë. Me datën 11 nëntor 2019, në seancën përgatitore, ndërgjyqësit kanë arritur pajtim gjyqësor dhe Gjykata me aktvendim, e ka aprovuar pajtimin gjyqësor të lidhur në mes të paditësit … dhe të paditurës …., për shkak të kompensimit të dëmit në shumë të përgjithshme prej pesëmijë e dyqind e pesëdhjetë e tetë (5,258.00) Euro” –  thuhet në përgjigjen e Gjykatës.

Në bazë te të dhënave zyrtare të Inspektoratit të Punës nga viti 2016 deri në vitin 2021 janë raportuar 787 aksidente në vendin e punës në të cilat kanë vdekur 141 punëtorë.

Të dhënat statistikore tregojnë që në tre vite në sistemin gjyqësor kanë qenë duke pritur për zgjidhje plotë 11,834 lëndë, ndërkaq me vendim gjyqësor janë gjykuar vetëm 35.6% e tyre apo vetëm 4,215 raste të kontesteve të punës.Këto të dhëna tregojnë që punëtorët nuk kanë arritur të marrin përgjigje për paditë e tyre./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Rritja e shitjeve në sektorin e ndërtimit u frenua në vitin 2023

Published

on

Pas rritjes dyshifrore në vitin 2022, ritmet e shitjeve në volum në sektorin e ndërtimit janë frenuar disi në vitin 2023, sipas të dhënave që INSTAT ka grumbulluar te kompanitë e ndërtimit.

Zakonisht në 3-mujorin e fundit të çdo viti ka një rritje të shitjeve në banesa, për shkak të blerjeve që bëjnë kryesisht emigrantët në këtë periudhë (shiko grafikun bashkëngjitur).

Në 3-mujorin e fundit të 2023, volumi i shitjeve në ndërtim u rrit me vetëm 1% nga 16.1% që ishte rritja në tremujorin e fundit 2022.

Gjatë gjithë tremujorëve të 2023, ritmet e rritjes së shitjeve në volum ishin më të ulëta se më 2022.

P.sh. në tremujorin e dytë 2023, volumi i shitjeve u rrit me vetëm 0.2%, në tremujorin e dytë rritja ishte me 5.2% nga 11.5% në të njëjtën periudhë të vitit 2022, shkruan Monitor.al

Me gjithë frenimin e ritmeve të rritjes, volumet e ndërtimit dhe shitjeve po rriten në sektorin e ndërtimit, edhe pse treguesit demografikë dhe inflacioni i lartë nuk po e frenojnë këtë trend si në Europë.

Tregu i pasurive të paluajtshme në Europë është në një fazë stanacioni nga rënia e kërkesës, teksa lufta në Ukrainë ka krijuar një efekt psikologjik negativ për investime në pasuri të paluajtshme.

Pavarësisht ngadalësimit, ndërtuesit vendas mbeten optimistë. Pas një rënie me 8 pikë në janar 2024, treguesi i besimit në ndërtim që matet nga Banka e Shqipërisë u rrit me 6.8 pikë përqindje në muajin shkurt. Ky tregues qëndron rreth 25 pikë përqindje mbi mesataren afatgjatë.

Rritja këtë muaj u përcaktua kryesisht nga vlerësimet më të mira për aktivitetin aktual ndërtues. Paralelisht me të, pritjet për punësimin dhe ato për çmimet në të ardhmen janë në rritje. Nga ana tjetër indeksi i besimit konsumator u rrit në disvarfor të blerjeve të mëdha në dy muajt e parë të vitit 2024.

Sektori i ndërtimit pësoi një rritje të vrullshme pas vitit 2016, kryesisht në sektorin e banesave. Rritja e lejeve në rekorde historike dhe sipërfaqes në ndërtim në pesë vjeçarin e fundit erdhi në një kohë që popullsia po pakësohet dhe po plaket nga rënia e lindjeve dhe emigracioni lartë të rinjve. Në kontradite më këto zhvillime çmimi i banesave është rritur me shpejtësi.

Ndërtimi është kthyer në motorin e rritjes ekonomike vitet e fundit. Në vitin 2022, sektori kontribuoi me 11.1 pikë % të vlerës së shtuar nga 9.4 pikë % që kontribuoi në vitin 2019. Ky kontribut u rrit më tej në vitin 2023, referojnë të dhënat jo përfundimtare.

Aktualisht, Shqipëria është vendi më i varfër i Europës dhe ka ekspozimin më të lartë të sektorit të ndërtimit në kontinent. Sipas Eurostat, në vitin 2022, ndërtimi kontribuoi me 11.2% të vlerës së shtuar bruto, ndërsa në BE, ky sektor kontribuoi me 5.5%./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Skanska do të ndërtojë një kampus të dhënash në vlerë prej 242 milionë dollarë në SHBA

Published

on

Skanska me bazë në Suedi, një kompani globale ndërtimi dhe zhvillimi, njoftoi se ka marrë një kontratë të re me vlerë rreth 2.5 miliardë SEK (242 milionë dollarë) në shtetin e Virxhinias në SHBA.

Projekti synon të ndërtojë një kampus të dhënash prej 23,000 m2.

Firma njoftoi se do të kryejë gjithashtu punë në terren dhe shërbime për qendrën e re.

“Fushërimi përfshin gjithashtu një përshtatje të një hapësire administrate dhe tre salla të dhënash,” tha Skanska.

Puna filloi këtë muaj me një datë të pritshme përfundimi deri në dhjetor 2025./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Mercedes-Benz dhe Binghatti do të ndërtojnë një rrokaqiell super të lartë në Dubai

Published

on

Mercedes-Benz do të bashkëpunoj me firmën Binghatti Properties për të ndërtuar një rrokaqiell super të lartë në Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe.

Projekti është emëruar zyrtarisht Mercedes-Benz Places në Dubai; Struktura 65-katëshe do të arrijë 341 metra.

Hiper-pronat e Binghatti janë projektuar posaçërisht për ata që vlerësojnë vërtetë arkitekturën e shkëlqyer, duke u dhënë banorëve të tyre përvojën sesi dizajni modern dhe i menduar, i kombinuar me teknologjinë e fundit mund të bëjë një pronë më shumë sesa thjesht një vend ku jetoni.

Siç mund ta shohim nga imazhi i paraqitur, ndërtesa do të ketë një vijë çati të lakuar dhe fasada do të shfaqë logon e kompanisë së automobilave.

“Me Mercedes-Benz Places në Dubai, ne po e kapërcejmë fushën e automobilave për të krijuar përvoja të jashtëzakonshme të markës. Partneriteti me Binghatti, i cili mburret me ekspertizë të gjerë në zhvillimin e pasurive të paluajtshme, është një ndeshje ideale për ne. Kulla jonë rezidenciale e markës inauguruese synon të krijojë baza të reja, të lakmuara që përmbledhin thelbin e markës sonë, duke u ofruar klientëve tanë një vend të shenjtë për të mbërritur, për t’u çlodhur dhe për ta thirrur me të vërtetë në shtëpi.”, thotë Britta Seeger, një anëtare e bordit të Mercedes-Benz Group AG.

“Ne jemi të emocionuar të bashkëpunojmë me Mercedes-Benz, një emër ikonë, për të aktualizuar rezidencën e parë luksoze të markës Mercedes-Benz në botë. Mercedes-Benz Places në Dubai kapërcen të qenit thjesht një zhvillim i pasurive të paluajtshme; është gati t’i japë prioritet komunitetit dhe lëvizshmërisë, duke vendosur një standard të ri për jetesë inteligjente.”, kryetari i Binghatti Properties Muhammed Binghatti.

Detaje të mëtejshme do të njoftohen më 24 janar 2024, gjatë një ngjarjeje në Dubai.

Continue Reading

Trending