Connect with us

Arkitekturë

Ky është projekti për sallën e re të sporteve në Prishtinë

Published

on

Ekipi i studios sllovene Enota dhe OUD + Architects fituan konkursin ndërkombëtarë për një sallë të re sportive në Prishtinë. Ekipi fitues projektoi një sallë sportive pranë stacionit ekzistues të Autobusëve që paraqet një pikë referimi të njohur në zonën më të madhe urbane të Prishtinës.

Salla e re është pozicionuar brenda një qarku rrugor eliptik që kalon rreth stacionit të autobusëve duke e bërë këtë lokacion një pikë referimi në qytet.

Salla është e pozicionuar në një skaj të hapësirës duke mundësuar kësisoj krijimin e një sheshi publik, hapësirë e hapur që mund të përdoret për shumë qëllime. Dizajni organik i sheshit i jep hapësirës një karakter të dallueshëm që lehtëson ndërveprimin e përdoruesit. Pajisjet urbane, si dritat dhe stolat theksojnë edhe më shumë dizajnin e sheshit.

Hapësirat teknike dhe zonat e shërbimit janë pozicionuar në etazhin nën tokë duke mundësuar kështu që hyrja kryesore, tubimi i njerëzve të ndodh në nivelin mbi tokë. Kjo mundëson që kulmi i objektit të gjendet vetëm dy nivele lart dhe e bën atë të aksesueshme nga këmbësorët, duke e shndërruar atë në një hapësirë ​​të hapur publike që ofron pamje nga qyteti i Prishtinës.

Një spirale rrethore që pastaj kthehet në një shteg rreth ndërtesës krijon një hyrje të natyrshme në objekt. Një spirale e dyfishtë mundëson lëvizjen e një fluksi të madh njerëzish rreth ndërtesës, duke siguruar akses të jashtëm në të gjitha pjesët e sallës sportive.

Kryqëzimet e spitales krijojnë hapësirat publike ku janë të vendosura baret dhe restorantet që përdoren si nga mysafirët e brendshëm ashtu edhe nga jashtë.

Brenda sallës, ka dy aranzhime të mundshme të ndenjëseve. Më e vogla me 3500 vende mundëson një fushë më të madhe hendbolli ose tre fusha paralele basketbolli. Me tribuna që mundet të zgjaten, renditja me 3500 vende mund të zgjerohet deri në 5000 spektatorë për garat e basketbollit të nivelit të lartë.

Ky rregullim fleksibël lejon përdorimin për shumë qëllime të sallës sportive e cila mundëson gara të mëdha sportive, si dhe panaire, koncerte dhe aktivitete më të vogla të klubeve sportive. Salla sportive siguron një ndarje të qartë të zonave publike dhe zonave të aksesueshme për mediat, lojtarët, të ftuarit dhe stafi VIP. Hyrja kryesore publike është nga sheshi i jashtëm.

Nga salla e hyrjes, spektatorët mund të ngjiten në dy shkallë madhështore në garat kryesore. Përndryshe, në varësi të natyrës së ngjarjes brenda sallës sportive, qasja në gara është gjithashtu e mundur përmes rampave të jashtme.

Struktura e ndërtesës është e ndarë në dy pjesë. Bodrumi është i ndërtuar me mure rrethues dhe mbajtës beton arme. Mbi tokë, rampat e fasadës mbështeten nga një rrjet trekëndor kolonash çeliku që ndjekin gjeometrinë e parregullt elipsoide. Në nivelin e kulmit, kolonat e çelikut mbështesin një unazë kompresimi e cila mbart një çati me tension kabllor mbi sallën kryesore./Media Ndërtimi.

Arkitekturë

“Mecanoo” prezanton projektin për Institutin shkencor të Guangming, i përshtatur tërësisht me peizazhin që e rrethon

Published

on

Zyra arkitekturore “Mecanoo” ka njoftuar se është një nga tre finalistët për Konkursin Ndërkombëtar të institutit shkencor të Guangming.

Propozimi i firmës holandeze, i krijuar në bashkëpunim me arkitektët e peizazhit LOLA, u zgjodh nga 173 aplikime nga e gjithë bota dhe plotëson konkursin për të krijuar një kampus shkencor ndërkombëtar në Shenzhen që ofron një ndjenjë përkatësie dhe kombinon elementet shkencore me peizazhin natyror.

Siç shihet në paraqitjet e reja të zbuluara, dizajni parashikon një kompleks gjithëpërfshirës të strukturave lineare prej druri të kryqëzuara, si dhe një grup pavionësh rrethorë që duken sikur do të shërbejnë si zona publike të kampusit shkencor.

Aty pritet të krijohet një kampus ndërkombëtar, një hapësirë ​​sociale efikase të përbashkët për talentet shkencore.

Përmbledhja kërkon që dizajni të përshtatet në mënyrë harmonike me vendndodhjen strategjike, topografinë dhe karakterin e Shenzhen, në mënyrë që të gjenerojë një qendër gjithëpërfshirëse krijuese dhe arsimore.

Qendra do të ofrojë lehtësira dhe shërbime publike me cilësi të lartë për të mbështetur zhvillimin shkencor, duke mundësuar kështu frymëzim dhe inovacion./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Zbulohet projekti për ndërtimin e qytetit që do të strehojë 500 milionë njerëz

Published

on

Do të ndërtohet megalopoli i parë në botë i cili synon të strehojë 500 milionë njerëz.

Megazona është një projekt shumë ambicioz por që nuk do të përfundojë plotësisht deri në fillimin e shekullit të ardhshëm. Por bota tashmë po shikon zhvillimin e megalopolit të parë.

Zona do të shtrihet pothuajse 1000 km përgjatë bregut perëndimor të Afrikës, duke kaluar nëpër pesë vende në proces.

Ai do të fillojë në Abidjan të Bregut të Fildishtë, duke përfunduar në kryeqytetin e Nigerisë Lagos, dhe përfundimisht do të strehojë gjysmë miliardë njerëz.

Projekti do të shtrihet përmes Gana, Togo dhe Benin, me qytetet bregdetare të Takoradi, Accra, Prampram, Lome dhe Cotonou.

Por puna tashmë ka filluar, me më shumë kulla të larta, hotele, komplekse tregtare dhe zyra që shfaqen përgjatë vijës së gjatë të bregdetit.

Padyshim, ndërsa vendet vazhdojnë të rriten, popullsia do të rritet, pasi më shumë vende pune zakonisht do të thotë më shumë njerëz.

Aktualisht, Afrika është shtëpia e 17 për qind të popullsisë së botës, me OKB-në që parashikon se popullsia e kontinentit do të rritet në katër miliardë deri në vitin 2100 rreth 40 për qind e popullsisë totale të botës. Deri në këtë kohë, një gjysmë miliardë njerëz pritet të jetojnë brenda megalopolit.

 

Pjesë e kësaj do të jetë një autostradë e re moderne përgjatë Gjirit të Guinesë, që lidh Abidjan me Lagos. Paratë për autostradën e re mjaft të shtrenjtë prej 12.6 miliardë funtesh janë mbledhur tashmë nga drejtorat e Bankës Afrikane për Zhvillim, të cilët thonë se pjesa e re e rrugës do të jetë deri në gjashtë korsi e gjerë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Ulqini shpall konkurs konkurs për zgjidhjen konceptuale arkitektonike për stadiumin e qytetit

Published

on

Qëllimi i konkursit është hartimi i zgjidhjes konceptuale arkitektonike për hapësirë të destinuar për sport dhe rekreacion në parcelat urbanistike UP 14 dhe UP 15, si pjesë e Studimit Shtetëror të Lokacionit “Pjesë e sektorit 66 – grupimi ekzistues i hoteleve dhe moduli I”, për ndërtimin e stadiumit të qytetit.

Fondi i çmimeve për zgjidhjet fituese arrin në gjithsej 40.000 euro:

Çmimi i parë – 20000 €

Çmimi i dytë – 12000 €

Çmimi i tretë – 8000 €

Konkursi është i hapur deri më 6 Mars 2023.

Më shumë detaje vizitoni linkun: http://www.ul-gov.me/…/KONKURS-ZA-IDEJNO-ARHITEKTONSKO…  /Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending