Connect with us

Ndërtim

Kriza e ujit në Gjilan, synohet ndërtimi i pellgjeve nëse aprovohet kredia prej 51 milionë euro

Published

on

Ministria e Infrastrukturës dhe Ambientit po synon që me anë të një kredie nga Banka Botërore të planifikojë ndërtimin e digave në rajonin e Gjilanit, në mënyrë që të përmirësohet gjendja e furnizimit me ujë dhe të evitohet kriza e thatësisë në këtë komunë. Ministria i ka thënë Gazetës Express se nëse kredia e Bankës Botërore aprovohet ajo do të jetë në vlerën e 51.1 milionë euro dhe do të implementohet në një periudhë pesë vjeçare.

Komuna e Gjilanit është goditur nga thatësia e madhe vitin që shkoi, duke bërë që niveli i pellgut të Përlepnicës që furnizon këtë qytet me ujë të bie në nivele alarmante.

Banorët e komunës së Gjilanit tash e një kohë janë duke u përballur me reduktime të ujit dhe i vetmi furnizim është nga puset e hapura në disa pjesë të qytetit nga komuna.

Ministri i Infrastrukturës dhe Ambientit, Lumir Abdixhiku në fillim të muajit shkurt ka deklaruar se është takuar me zyrtarë të Bankës Botërore dhe janë dakorduar që marrëveshja për kredit të përshpejtohet.

Ministria e Infrastrukturës dhe Ambientit i ka thënë Gazetës Express se nëse kredia prej 51.1 milionë euro aprovohet, atëherë 29 milionë dollarë do të destinohen për Investimet Katalitike në Pellgun Morava e Binçës.

“Në aspektin e përmbajtjes, projekti në fjalë sipas Dokumentit Vlerësues për Kredi të projektit FLOWS përbëhet nga dy komponente themelore në vlerë të përgjithshme prej 51.1 Mil.Euro dhe atë: Komponenti 1:Masat themelore per sigurine e ujit(US$ 22.1 Milion,nga te cilat IDA US$ 11 Mil. Dhe EU IPA Grant € 10 Mil). Komponenti 2:Investimet Katalitike ne Pellgun Morava e Binçës (IDA US$ 29,0 Mil)”, thanë nga ministria.

Ky propozim-projekt pritet që të shqyrtohet në muajin maj 2020 nga ekspertët e Bankës Botërore.

“Më konkretisht, në kuadër të të këtij propozim-projekti, i cili është në fund të fazës përgatitore të hartimit të dokumentacionit nga ana e ekspertëve të Bankës Botërore të kërkesës së projektit “FLOËS” për kredi në Bankën Botërore, e cila pritet të shqyrtohet në muajin maj 2020”, kanë deklaruar zyrtarë të MIA.

Propozim-Projekti përfshinë disa investime në resurset ujore me theks të veçantë në komunën e Gjilanit.

“Projekt propozimi përfshinë: Plani nacional i investimit për resurset ujore të Kosovës, Plani i Menaxhimit të Pellgut Morava e Binçës, Përmirësimin e zhvillimit të furnizimit me ujë në zonën e menaxhuar nga KRU “Hidromorava” Gjilan, Studime e vlerësime inxhinierike të Hidro Sistemit “Kikë-Kremenatë”/Kamenicë, ngritje të kapaciteteve meneaxhuese në nivelin nacional me resurse ujore, përkrahje e Institutit Hidrometologjik të Kosovës në konsulencë dhe instalime të pajisjeve matëse”, thuhet në përgjigjen e MIA-së.

Zyrtarë të ministrisë kanë thënë se “nëse projekt-kredia aprovohet në maj 2020 faza e zhvillimit të projektit është dizajnuar sipas propozimit të Bankës Botërore për 60 muaj(5-vite), pra 2021-2026”.

Ndërkaq, nënkryetari i Komunës së Gjilanit, Arbër Ismajli  ka thënë se si komunë janë të përfshirë në propozim-projektin e ministrisë për zgjidhjen e problemit të ujit.

”Siç edhe jeni në dijeni Ministri Abdixhiku veç ka filluar takimet me Bankën Botërore lidhur me zgjidhjen e problemit të ujit në regjionin e Gjilanit, ku direkt në këtë aktivitet jemi të përfshirë edhe ne si komunë dhe konform planifikimeve, investimet janë të orientuara në krijimin e mundësive të reja e të qëndrueshme në zgjidhjen e problemit me furnizim me ujë”, ka thënë

Ismajli ka thënë se planet e komunës janë në fazën e fizibilitetit.

“Sa i përket planeve tona, ne jemi në fazën e fizibilitetit dhe orientimet tona janë lumi Llapushnica që gjendet në Komunën e Gjilanit, tjetra është nga burimet që vijnë nga Kremenada e Kamenicës dhe burimi tek Shushët e Vitisë, dhe pasi të nxjerrim konluzionet finale do përcaktohemi për mundësinë më të mirë për të krijuar zgjidhje afatgjate të furnizimit me ujë”, tha Ismajli.

Ndërtim

Arabia Saudite ndërton një tjetër park të madh ujor në qytetin Qiddiya

Published

on

Fondi sovran i pasurisë së Arabisë Saudite ka njoftuar ndërtimin e një parku të dytë të madh tematik ujor për qytetin Qiddiya në jugperëndim të Riadit.

Parku Aquarabia do të ketë 22 udhëtime dhe përvoja miqësore për familjen, me bazë uji. Ai mbështetet nga Kompania e Investimeve të Qytetit Qiddiya (QIC), e cila është në pronësi të Fondit të Investimeve Publike të Arabisë Saudite (PIF).

PIF tha se parku i ri ujor do të ishte më i madhi në rajon dhe do të plotësonte Qytetin Six Flags Qiddiya prej 1 miliard dollarësh, parkun kryesor të qytetit dhe parkun e parë Six Flags që do të projektohet dhe ndërtohet jashtë Amerikës së Veriut. Kontraktorët e Përgjithshëm Almabani të Arabisë Saudite dhe Bouygues i Francës nënshkruan një marrëveshje për të ndërtuar atë park tematik ujor, i cili mbulon një sipërfaqe prej 320,000 m2, në vitin 2021.

Uji i ricikluar do të përdoret në ujitjen dhe ftohjen e Aquarabia, ndërsa PIF premtoi se mbetjet e ujit do të “uleshin deri në 90%”.

Të dy parqet janë në ndërtim dhe janë caktuar për t’u përfunduar në vitin 2025, me një datë hapjeje ende për t’u komunikuar.

Qyteti Qiddiya do të shfaqë disa atraksione argëtuese, sportive dhe kulturore, duke përfshirë një zonë lojrash dhe e-sportesh, stadiumin Mohammed bin Salman me shumë sporte, një pistë sportive motorike dhe parkun tematik të shpallur së fundmi Dragon Ball.

Argëtimi, koha e lirë dhe sportet janë një nga 13 sektorët strategjikë të PIF për investime, në përputhje me Vizionin 2030 të Arabisë Saudite, i cili synon të diversifikojë ekonominë e Mbretërisë së pasur me naftë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Kompanitë e ndërtimit shohin përfitime në efikasitet për shkak të dimrave të butë?

Published

on

Në gjithë globin, ciklet rajonale të dimrit shihen si periudha në rënie për produktivitetin e ndërtimit, por një raport i ri nga institucioni financiar holandez ING sugjeroi se tregu evropian ka rritur efikasitetin mes stinëve të ftohtë.

“Moti më i ngrohtë i dimrit do të thotë që kontraktorët evropianë të ndërtimit po përjetojnë më pak ndërprerje të biznesit ndërsa klima jonë ngrohet,” tha ekonomisti i lartë i ING Maurice van Sante në raportin e titulluar Kompanitë e ndërtimit shohin përfitime në efikasitet për shkak të dimrave më të butë.

Duke ofruar të dhëna të përpiluara nga ING Research, NASA dhe Our World in Data, van Sante vuri në dukje se anomalitë e temperaturës në hemisferën veriore arritën lartësi rreth dy gradë (Celsius) më të larta, mesatarisht, se në 1985.

“Ne donim të shihnim nëse temperaturat në rritje kanë pasur tashmë një ndikim të matshëm në ciklet vjetore të prodhimit të kompanive evropiane të ndërtimit,” tha Van Sante, duke vënë në dukje se dy tregues janë përdorur në matje:

Pjesa e kompanive që përmendin nivelet e tyre të prodhimit ishte e kufizuar gjatë periudhave të dimrit (janar dhe shkurt) dhe verës (korrik dhe gusht) për shkak të kushteve të motit.

Ndryshimi i vëllimeve aktuale të ndërtimit në këto periudha

Ajo që gjeti studimi ishte një reduktim me më shumë se 30% i kontraktorëve të BE-së, gjatë tre dekadave të fundit, të cilët thanë se aktivitetet e tyre ishin të kufizuara për shkak të motit të keq nga janari në shkurt.

Vera me vapë mbytëse nuk është problem për ndërtimin evropian!

Gjersa fitimet në produktivitet në dimër mund të shihen si pozitive, temperaturat në rritje globale – në përgjithësi – nuk janë.

Megjithatë, van Sante tha se një humbje reciproke e produktivitetit në verë (nga nxehtësia ose moti ekstrem) thjesht nuk po ndodh në një mënyrë të matshme.

Megjithatë, ai vuri në dukje se nivelet rekord në verë po rrisin shpeshtësinë e ditëve të punës të anuluara.

Përderisa mund të duket sikur se një planet në ngrohje ka krijuar një mjedis ideal për aktivitetet e ndërtimit në disa seksione të Hemisferës Veriore, van Sante paralajmëroi në raportin e tij se këto ndryshime janë ‘diamante’ në atë që është bërë një mjedis gjithnjë e më i ashpër./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Rritja e shitjeve në sektorin e ndërtimit u frenua në vitin 2023

Published

on

Pas rritjes dyshifrore në vitin 2022, ritmet e shitjeve në volum në sektorin e ndërtimit janë frenuar disi në vitin 2023, sipas të dhënave që INSTAT ka grumbulluar te kompanitë e ndërtimit.

Zakonisht në 3-mujorin e fundit të çdo viti ka një rritje të shitjeve në banesa, për shkak të blerjeve që bëjnë kryesisht emigrantët në këtë periudhë (shiko grafikun bashkëngjitur).

Në 3-mujorin e fundit të 2023, volumi i shitjeve në ndërtim u rrit me vetëm 1% nga 16.1% që ishte rritja në tremujorin e fundit 2022.

Gjatë gjithë tremujorëve të 2023, ritmet e rritjes së shitjeve në volum ishin më të ulëta se më 2022.

P.sh. në tremujorin e dytë 2023, volumi i shitjeve u rrit me vetëm 0.2%, në tremujorin e dytë rritja ishte me 5.2% nga 11.5% në të njëjtën periudhë të vitit 2022, shkruan Monitor.al

Me gjithë frenimin e ritmeve të rritjes, volumet e ndërtimit dhe shitjeve po rriten në sektorin e ndërtimit, edhe pse treguesit demografikë dhe inflacioni i lartë nuk po e frenojnë këtë trend si në Europë.

Tregu i pasurive të paluajtshme në Europë është në një fazë stanacioni nga rënia e kërkesës, teksa lufta në Ukrainë ka krijuar një efekt psikologjik negativ për investime në pasuri të paluajtshme.

Pavarësisht ngadalësimit, ndërtuesit vendas mbeten optimistë. Pas një rënie me 8 pikë në janar 2024, treguesi i besimit në ndërtim që matet nga Banka e Shqipërisë u rrit me 6.8 pikë përqindje në muajin shkurt. Ky tregues qëndron rreth 25 pikë përqindje mbi mesataren afatgjatë.

Rritja këtë muaj u përcaktua kryesisht nga vlerësimet më të mira për aktivitetin aktual ndërtues. Paralelisht me të, pritjet për punësimin dhe ato për çmimet në të ardhmen janë në rritje. Nga ana tjetër indeksi i besimit konsumator u rrit në disvarfor të blerjeve të mëdha në dy muajt e parë të vitit 2024.

Sektori i ndërtimit pësoi një rritje të vrullshme pas vitit 2016, kryesisht në sektorin e banesave. Rritja e lejeve në rekorde historike dhe sipërfaqes në ndërtim në pesë vjeçarin e fundit erdhi në një kohë që popullsia po pakësohet dhe po plaket nga rënia e lindjeve dhe emigracioni lartë të rinjve. Në kontradite më këto zhvillime çmimi i banesave është rritur me shpejtësi.

Ndërtimi është kthyer në motorin e rritjes ekonomike vitet e fundit. Në vitin 2022, sektori kontribuoi me 11.1 pikë % të vlerës së shtuar nga 9.4 pikë % që kontribuoi në vitin 2019. Ky kontribut u rrit më tej në vitin 2023, referojnë të dhënat jo përfundimtare.

Aktualisht, Shqipëria është vendi më i varfër i Europës dhe ka ekspozimin më të lartë të sektorit të ndërtimit në kontinent. Sipas Eurostat, në vitin 2022, ndërtimi kontribuoi me 11.2% të vlerës së shtuar bruto, ndërsa në BE, ky sektor kontribuoi me 5.5%./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending