Connect with us

Infrastrukturë

Kritikohet zhvendosja në pronë private e traditës së shtëpizave të drurit në Sheshin e qytetit të Ferizajt

Published

on

Për vite me radhë, në fundvit në Sheshin e Ferizajt organizoheshin ngjarje muzikore ku edhe vendoseshin shtëpizat nga druri për shërbime gastronomike.Fundvitin që shkoi, ky organizim nuk u bë në Sheshin e Ferizajt. Organizim i ngjashëm u bë në parkingun e “The Village” në këtë komunë.

Ky organizim filloi nga data 16 dhjetor, deri më 31 dhjetor 2023.

Kallxo.com ka drejtuar pyetje drejt Komunës së Ferizajt për të kuptuar se pse nuk vazhdoi kjo traditë në Sheshin e qytetit, raporton Kallxo.com

Ky institucion për mosorganizimin e këtij eventi arsytohet se tradicionalisht ka pasur kërkesa nga Organizata Joqeveritare për organizime të tilla, por që sivjet nuk ndodhi një gjë e tillë.

“Komuna e Ferizajt, nuk ka pasur kërkesë të parashtruar për vendosjen e shtëpizave të drurit. Komuna e Ferizajt, nuk është organizatore e ngjarjeve në qendrën “The Village”, rrjedhimisht ajo është organizim privat i vet qendrës, pra nuk ka rol Komuna e Ferizajt”- thuhet në përgjigjen e kësaj Komune.

Megjithatë mosorganzimi në Sheshin e qytetit i këtij aktiviteti u kritikua nga shoqëria civile dhe opozita në Ferizaj.

Kenan Gashi nga Rrjeti i OJQ-ve – AVONET, thotë se nga mosorganizmi i këtij aktiviteti në Sheshin e qytetit rrezikon t’i humbet vlera dhe identiteti qytetit.

“Në të gjithë botën organizimet e tilla mbahen në sheshe dhe rreziku më i madh është kur dëshiron të humbet vlera e qytetit dhe braktiset qyteti për të iu dhënë mundësia dikujt privat. Komuna e Ferizajt është e obliguar të organizojë aktivitete që e rrisin dhe e zhvillojnë anën publike. Drejtoria e Kulturës duhet të organizojë aktivitete të tilla apo të hap ankand publik për shfrytëzimin e hapësirave publike”- deklaroi Gashi.

Shefi i Grupit Parlamentar të LDK-së në Ferizaj, Flamur Istrefi thotë se mosorganizimi i aktivitetit në shesh është i papranueshëm.

Pëllumb Bekteshi, organizator i “Toka e Drurit” organizimi që viteve të kaluara u bë në Sheshin e Ferizajt, thotë se më 2023 nuk u bë organizimi për shkak se mungoi implementimi i përshtatshëm i projektit.

“Synimi është që “Toka Drurit” të bëhet pjesë tradicionale e qytetit dhe të krijohet një koordinim i mirëfilltë mes institucioneve dhe shoqërisë civile, që padyshim do të arrihet me planifikim dhe koordinim paraprak”- deklaroi për Kallxo.com Bekteshi.

Kallxo.com ka kërkuar informata se pse nuk u bë një thirrje nga Komuna e Ferizajt ku subjektet që ofrojnë shërbime gastronomike të aplikojnë për ofrimin e këtyre shërbimeve në Sheshin e qytetit, rrjedhimisht mbajtjen e këtij organizimi në shesh.

“Komuna nuk është organizatore e ngjarjeve/ndejave në “The Village”, andaj edhe nuk mund të hapet konkurs nga Komuna për një organizim privat”- thuhet nga Komuna e Ferizajt.

Derisa në Sheshin e Ferizajt pati vetëm zbukurime të fundvitit, shtëpiza pati vetëm në parkingun e ‘The Village’.

Organizatori i “Winter Village” Bardhyl Abazi që është pronar i Gramofon, më 28 shkurt 2023 me Komunën e Ferizajt si operatori ekonomik “Trupa Artistike Regjionale” pati nënshkruar kontratë me vlerë prej 331 mijë e 804 për tenderin “Aktivitete – 150 vjetori i qytetit të Ferizajt”.

Infrastrukturë

NEOM zbulon një destinacion të ri të quajtur Elanan

Published

on

NEOM (zonë e re urbane e planifikuar nga Mbretëria e Arabisë Saudite për t’u ndërtuar në provincën e saj veriperëndimore Tabuk) ka prezantuar një destinacion të ri të quajtur Elanan në Gjirin e Akaba të Arabisë Saudite, i cili përfshin 80 dhoma dhe suita. Fokusi kryesor i repartit është mirëqenia dhe kërkon një qasje bashkëkohore ndaj mirëqenies, duke përzier teknologjitë e reja me një atmosferë diskrete, luksoze që promovon relaksimin dhe introspeksionin.

Pajisjet kryesore të Elanan-it u ofrojnë mysafirëve disa mundësi për t’u zhytur në paqe, pushim dhe përtëritje. Vizioni arkitektonik i vendstrehimit është ndërtuar mbi inovacionin dhe harmoninë natyrore, duke përdorur teknika të avancuara të projektimit për të krijuar skulptura të ndërlikuara që përzihen me natyrën përreth.

Projekti u projektua nga Mark Foster Gage Architects, dhe kompani të tilla si JT+P, Desimone Engineering dhe RLB bashkëpunuan në projekt.

Ndërsa ka një estetikë moderne, ajo ende ruan një lidhje me natyrën, duke ofruar një përvojë unike arkitekturore për të gjithë. Ky zhvillim i ri pason njoftimet e fundit të Leyja, Epicon, Siranna, Utamo, Norlana, Aquellum dhe Zardun./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet Biblioteka e Pekinit, përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë

Published

on

Biblioteka e qytetit të Pekinit të Snøhetta ka hapur dyert e saj për publikun, duke prezantuar një hapësirë ​​unike për të mësuar dhe shkëmbyer njohuri në skenën kulturore të Pekinit.

Si një nga projektet më të pritura të vitit 2024, biblioteka përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë, përveç objekteve të ndryshme që synojnë krijimin e një destinacioni të gjallë kulturor në qytet. Snøhetta iu dha Biblioteka e Qytetit të Pekinit në vitin 2018 përmes një konkursi ndërkombëtar dhe projekti u përfundua me partnerin lokal ECADI.

Snøhetta e pa bibliotekën jo vetëm si një depo librash, por më tepër si një qendër për të mësuar, kulturë dhe komunitet. Dizajni i hapësirës ndjek këtë koncept, duke integruar zona për konferenca, ekspozita, shfaqje dhe restaurim të librave antikë. Në vend që t’i shihte bibliotekat si një tipologji të së kaluarës, projekti filloi të eksploronte potencialin e tyre për të ushqyer një “lidhje emocionale midis librave, njerëzve dhe peizazhit natyror përtej”.

Biblioteka e qytetit të Pekinit ndërthur peizazhin natyror me arkitekturën. Në qendër të tij, një forum 16 metra i gjatë mirëpret vizitorët dhe shërben si arteria kryesore e qarkullimit brenda ndërtesës. I rrethuar nga tarraca me shkallë të lakuar, forumi pasqyron peizazhin e lumit Tonghui aty pranë.

Tarracat shërbejnë si një zonë informale për t’u çlodhur, për të folur ose për të lexuar duke qëndruar të lidhur me hapësirën më të madhe. Zonat më të vogla gjysmë-private të leximit janë të ngulitura në ‘kodra’.

Ky peizazh i brendshëm ndodhet nën një çati në formë tende të frymëzuar nga pemët xhinko, duke sjellë dritën e ditës përmes hapjeve të vogla midis petaleve. Pemët e vërteta xhinko në hyrje përmirësojnë më tej ambientin natyror, duke festuar trashëgiminë e Pekinit përmes integrimit të leximit, performancës dhe peizazhit.

Projekti përpiqet të adresojë sfidat klimatike duke përfshirë teknologji për të minimizuar gjurmën e karbonit të trupëzuar dhe funksionale të ndërtesës.

Ai përdor komponentë modularë me një rrjet strukturor të racionalizuar për të reduktuar mbetjet e prodhimit.

Një modul i vetëm përdoret për kolonat e pemës së xhinko, të cilat rrotullohen për të krijuar pamjen e shumëllojshmërisë. Kolonat janë gjithashtu të pajisura me teknologji të kontrollit të klimës, duke përfshirë ndriçimin, kontrollin e akustikës dhe mbledhjen e ujit të shiut. Hapjet me xham rregullohen sipas ekspozimit të diellit, ndërsa çatia ka elementë fotovoltaikë të integruar për të siguruar prodhimin e energjisë së rinovueshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rigjallërimi i shtëpive dhe pallateve të vjetër i nevojshëm për formësimin e qyteteve

Published

on

Gjatë gjithë historisë së qyteteve, ndërtesat kanë ndryshuar përdorimin dhe funksionin e tyre, gjë që është e pashmangshme, pasi çdo epokë paraqet çështje dhe kërkesa unike.

Faktorë të tillë si llojet e banesave, dendësia e popullsisë në zona specifike dhe shfaqja e bizneseve dhe shërbimeve të reja riformësojnë peizazhin e qytetit, shpesh duke tejkaluar përshtatshmërinë e strukturave ekzistuese. Prandaj, rigjallërimi ose rehabilitimi i ndërtesave është logjik por edhe i nevojshëm për të përmbushur kërkesat e një peizazhi në ndryshim.

Meqenëse prishja e plotë e qytetit për rindërtim është jopraktike dhe e dëmshme për mjedisin, aktivitetet e reja akomodohen brenda ndërtesave ekzistuese përmes përshtatjeve dhe rinovimeve për të adresuar nevojat në ndryshim. Kjo qasje është e njohur në historinë urbane. Megjithatë, ndryshimet më të gjera dhe bashkëkohore – që do të thotë zgjidhje të rëndësishme për të tashmen – ofrojnë përgjigje më praktike dhe krijuese të përshtatura për çdo kontekst.

Brenda dinamikës së jetës urbane, zona të caktuara mund të neglizhohen, ndërsa të tjerat vlerësohen. Krijimi i planeve të zhvillimit urban mund të ndryshojë përdorimin ligjor ose parësor të zonave të veçanta, duke u ofruar pronave të prekura mundësi të reja për banim.

Ndonjëherë, ndërtesat boshe mbeten të pabanuara, pa plane për prishje, duke u përkeqësuar ngadalë dhe duke paraqitur rreziqe sigurie për rrethinat e tyre dhe banorët e mundshëm për shkak të strukturave të vjetruara dhe objekteve të pasigurta. Në të gjitha këto raste, rehabilitimi del si një zgjidhje e qëndrueshme dhe përgjithësisht e dobishme për qytetin. Në fund të fundit, ndërtesat e pushtuara janë thelbi i arkitekturës.

Strehimi është shkalla më e gjerë dhe urgjente në metropolet bashkëkohore. Numri i madh i rezidencave, duke filluar nga pallate deri tek shtëpitë e një familjeje, ofron madhësi të ndryshme që mund të ripërdoren për objektiva të ndryshëm.

Ekziston mundësia e përdorimit të vetëm ose shumëfamiljare, si dhe akomodimi për shërbime dhe tregti. Sidomos në vendet e veriut global, ku qytetet tashmë janë “të kufizuara” në hapësirë ​​dhe po përjetojnë flukse të konsiderueshme migratore, rehabilitimi i ndërtesave ekzistuese në banesa kolektive, për shembull, ka shumë kuptim.

Skenari ideal do të ishte investimi global në banesat sociale, duke u shtrirë përtej Evropës, siç tregohet nga shembujt e mbledhur këtu. Rehabilitimi i jep jetë të re hapësirave urbane duke ripërdorur shtëpitë e vjetra në dyqane, duke transformuar pallate për banim kolektiv dhe duke i kthyer magazinat në rezidenca private./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending