Connect with us

Ambienti

Kosova duhet të shkëputet nga energjia me thëngjill!

Published

on

Sektori i energjisë diellore është relativisht i ri në Kosovë dhe filloi të zhvillohet vetëm 1-2 dekada më parë, por është duke u zgjeruar në mënyrë të vazhdueshme si në Kosovë ashtu edhe në mbarë botën.

Shpërndarja e energjisë diellore në një shkallë të gjerë do të kërkonte adresimin e sfidës së ndërprerjes së saj, me të cilën tani po eksperimentohen zgjidhje të ndryshme teknologjike dhe të bazuara në treg.

Së pari, të gjithë skenarët me emetim zero paraqesin një ndërprerje të plotë të energjisë së qymyrit. Arritja e emetimeve zero deri në vitin 2050 kërkon që të mos ndërtohen termocentrale të reja me qymyr, ku asnjë nga ato ekzistuese të mos shërbejë më shumë se viti 2040.

Për një qëllim më ambicioz për arritjen e emetimeve zero deri në vitin 2050, energjia e qymyrit duhet të tërhiqet edhe më herët. Një pension i tillë është në përputhje me neutralitetin e karbonit ENCT deri në vitin 2050, shkruan në raportin Indeksimi i Tranzicionit energjetik të Kosovës, të publikuar nga Institutit për Politika Zhvillimore INDEP.

Kosova do të duhet të ndjekë hapat e pionierëve të thëngjillit që e largojnë atë, si Britania e Madhe dhe ka shumë të ngjarë të përballet me rregullime të rëndësishme në sektorin e qymyrit. Së dyti, të gjithë skenarët me emetim zero parashikojnë rritjen e shpejtë të energjisë elektrike të rinovueshme, kryesisht të energjisë diellore dhe të erës.

Rritja do të nënkuptonte vazhdimin e tendencave ekzistuese të shpejta të vendosjes së energjisë diellore, fillimin e një dislokimi po aq të shpejtë të erës dhe marrjen e sistemit të energjisë elektrike në një territor të ri me depërtim të lartë të burimeve të rinovueshme me ndërprerje. Aspirata të tilla, të paktën në afatin e afërt, janë në përputhje me strategjinë e re të energjisë dhe të dhënat e liderëve ndërkombëtarë në energjinë e rinovueshme.

Strategjia përcakton gjithashtu tre detaje të zbatimit në lidhje me heqjen graduale të qymyrit, lidhjen me vendet fqinje me gaz natyror dhe kalimin e madh drejt burimeve të rinovueshme të energjisë. Së pari, njësitë ekzistuese me qymyr ose do të përshtaten në njësi më të pastra të gazit natyror ose do të shtyhen në pension të parakohshëm. Së dyti, njësitë ekzistuese me qymyr do të operohen me një shkallë më të ulët shfrytëzimi.

Një i tretë, kapaciteti i burimeve të rinovueshme do të rritet nga 200 MW në 2021 në 1.4 GW në 2031, duke rritur pjesën e energjisë elektrike të rinovueshme në 32% deri në vitin 2031. Këto objektiva specifike të nivelit të centralit për heqjen graduale të qymyrit dhe zgjerimin e burimeve të rinovueshme ofrojnë një skenar për të bërë një supozim rezultatet më realiste dhe më të ndjeshme drejt zeros neto në vitin 2050.

Për të arritur një tranzicion të qetë të energjisë dhe objektivat e reduktimit të emetimeve të CO2, koncepti i një Kosove pas karbonit, e cila fokusohet në ndërtesat me energji të ulët dhe me emetim të ulët të pajisur me ngrohje dhe ftohje inteligjente sistemet, makinat elektrike dhe hibride dhe përmirësimi i transportit publik duhet të promovohen./Media Ndërtimi.

Ambienti

Bashkia Tiranë mbjell pemë dhe gënjeshtra

Published

on

Me nisjen e vitit 2024 në Bashkinë Tiranë filloi sezoni i mbjelljeve. Që prej janarit, kryetari i Bashkisë Tiranë Erion Veliaj, ka postuar pothuajse çdo ditë fotografi ose video duke mbjellë pemë.

Kjo fushatë intensive mbjelljesh i ngjan një gare me kohën për të mbërritur në objektivin final: “2 milionë pemë deri në fund të mandatit të tretë”.

Fundi i çdo muaji shoqërohet me bilancin e mbjelljeve, në janar 26,273 pemë, në shkurt 15,100 dhe 25,176 në mars, shkruan citizens.al

Sezoni i mbjelljeve u finalizua me një ceremoni pranë Liqenit të Farkës, në 1 Maj. Kryebashkiaku Erion Veliaj falenderoi gjithë donatorët që dhuruan pemë dhe deklaroi se për 4 muaj qytetit iu shtuan 104,475 pemë. Kjo shifër është e barabartë me 870 pemë çdo ditë.

Numri kaq i lartë i mbjelljeve edhe fakti se Bashkia Tiranë ka gënjyer edhe më parë për numrin e pemëve, na nxiti të bëjmë verifikime.

Citizens.al iu drejtua Bashkisë Tiranë, për të mësuar zyrtarisht sa pemë janë mbjellë në Tiranë gjatë periudhës janar-prill 2024.

Nga përgjigja e institucionit rezulton në këto katër muaj janë mbjellë vetëm 5,283 drurë, dhe jo 104,475 pemë sikurse deklaron Veliaj.

Veç drurëve, institucioni deklaron se janë mbjellë 24,581 shkurre dhe 12,109 lule sezonale. Nëse do të llogarisnim si pemë edhe lulet dhe shkurret, sërish kjo shifër përbën rreth 1/3 e asaj që u deklarua zyrtarisht.

Nga verifikimet rezulton se rreth 62,000 nga pemët që deklaron Veliaj, nuk dihet se ku janë mbjellë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ambienti

Aktivisti mjedisor fiton gjyqin kundër kompanisë së TEC-eve lundruese në Vlorë

Published

on

Aktivisti mjedisor Lavdosh Ferruni ka fituar betejën ligjore me kompaninë italiane Renco, e cila e kishte paditur për shpifje.

Në 2022, Ferunaj publikoi një artikull ku ngriti shqetësimet e tij për lidhjet mafioze të kompanisë Renco,  një kompani italiane e nënkontraktuar për zbatimin dhe ndërtimin e projektit madhor të gazsjellësit TAP në Shqipëri.

Ai e bazonte argumentin e tij në një raport të organizatës prestigjoze Bakwatch si dhe në investigime të tjera.

Sipas kompanisë, Ferruni kishte ngritur akuza të pabaza mbi kompaninë dhe lidhjen e saj me mafian italiane dhe raste të provuara ryshfeti në Afrikë.

Ferruni është një zë aktiv në mborjtjen e natyrës dhe ka denoncuar për një kohë të gjatë ardhjen e dy TEC-eve lundruese në Vlorë.

Qendra Respublica që ka përfaqësuar ligjërisht Ferrunin në këtë gjyq, shprehet se “aksioni ligjor ndaj aktivistit Ferrunaj ngjan më shumë me një padi SLAPP, padi strategjike kundër pjesëmarrjes publike. Më shumë se fitoren në gjyq, ata synojnë të frikësojnë, konsumojë kohën dhe mjetet monetare të të akuzuarve, pikërisht sepse ata marrin pjesë aktive në ngritjen e ndërgjegjësimit për debate me interes publik”.

Këto lloj padish përdoren shpesh ndaj gazetarëve, por dhe aktivistëve për t’i heshtur ata.

Ferruni në një reagim për mediat pas vendimit, shprehet se ishte i bindur që vendimi ndaj tij do të ishte pafajësi. Por ai mendon se kjo “ndërhyrje prej 1 viti është një përpjekje për të ndaluar dikë që flet për një kauzë të frikshme”.

Mjedisorët kanë pasur një betejë të gjatë kundër ndezjes së dy Tec-eve lundruese “Tigri 1” dhe “Tigri 3”.

Dy Termocentralet lundruese në Vlorë “Tigri 1” dhe “Tigri 3” prej më shumë se një viti po lundrojnë në gjirin e Vlorës ende pa prodhuar energji. Fillimisht, ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, u shpreh se ato do të nisnin prodhimin e energjisë në janar 2023, për të “shpëtuar” kështu vendin “nga kriza energjetike”, e cila nuk ndodhi. TEC-et nuk kanë nisur ende prodhimin, por Ferruni shprehet se nëse ato nisin të prodhojnë do “të jetë një masakër mjedisore”.

Një grup qytetarësh dhe organizatash mjedisore kanë dorëzuar një padi kundër TEC-it lundrues të Vlorës.

Ata kërkojnë rrëzimin e kontratës së qiramarrjes të TEC-it lundrues të instaluar tek porti i peshkimit në Vlorë, të sjellë nga Bangladeshi për të prodhuar energji duke djegur naftë të rëndë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ambienti

BE përgatitet për sezonin e zjarreve 2024

Published

on

Vera është pothuajse pranë nesh. Kjo do të thotë plazhe dhe akullore, por realiteti është se do të thotë gjithashtu të përgatitemi për sezonin e ardhshëm të zjarreve. Kjo është arsyeja pse BE-ja ka marrë këtë javë masa proaktive për të forcuar përpjekjet për shuarjen e zjarrit në mënyrë që të mbrojmë më mirë komunitetet tona dhe mjedisin.

Për vitin 2024, BE-ja ka bashkuar 556 zjarrfikës nga 12 vende që do të prepozohen strategjikisht në vende kyçe në Evropë këtë verë, si në Francë, Greqi, Portugali dhe Spanjë. Ata do të qëndrojnë të gatshëm për të mbështetur brigadat lokale të zjarrfikësve, kur shkalla e një zjarri të egër mposht aftësitë e reagimit të një vendi. Përveç kësaj, do të ketë një flotë të dedikuar rescEU të avionëve zjarrfikës për këtë verë, e përbërë nga 28 aeroplanë dhe 4 helikopterë të stacionuar në 10 Shtete Anëtare.

600 milionë euro në fondet e BE-së janë ndarë gjithashtu për blerjen e avionëve shtesë të zjarrfikësve. Financimi shtesë do të shkojë për blerjen e 12 avionëve të rinj zjarrfikës në të ardhmen, të cilët do të shpërndahen midis gjashtë vendeve anëtare të BE-së, si dhe disa helikopterëve.

Veprimet e parandalimit, gatishmërisë dhe reagimit ndaj zjarreve të egra punojnë krah për krah për të shpëtuar jetë, mjete jetese dhe për të mbrojtur mjedisin. Ndërsa ndikimi i ndryshimeve klimatike ndihet më i mprehtë çdo vit, kërcënimi i zjarreve rritet gjithashtu, duke e bërë gjithnjë e më të rëndësishme përgatitjen e duhur./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending