Connect with us

Ndërtim

Kontraktori Implenia merr tenderin prej 483 milionë euro që t’i shpoj alpet zvicerane për tunelin 7.3 km

Published

on

Një sipërmarrje e përbashkët (JV) e udhëhequr nga kontraktori zviceran Implenia i është dhënë një kontratë 483 milionë euro në tunelin rrugor Gotthard në Alpet zvicerane.

Secondo Tubo JV – e përbërë nga Implenia (60%) dhe firma inxhinierike zvicerane Frutiger (40%) – do të ndërtojë pjesën kryesore veriore të tubit të dytë të tunelit, Lot 241.

Projekti i ri shton punën e vazhdueshme të Implenia në Lotin 243 të tunelit.

Në kuadër të kontratës së re, Zyra Federale e Rrugëve Zvicerane (FEDRO) ka ngarkuar Secondo Tubo-n të ndërtojë një seksion të tunelit 7.9 km të gjatë, me diametër 12.3 m.

Ky seksion i tunelit rrugor do të kalojë nga hyrja veriore deri në kufirin e lotit në mes të tubit.

Metodologjia e tunelimit

Ekipi i ndërtimit do të fillojë punën duke përdorur metodat konvencionale të tunelit, përpara se të kalojë në një makinë për gërmimin e tunelit (TBM) për gërmimin e shtrirjes kryesore 7.3 km të tunelit.

Puna konvencionale e tunelit përfshin një seksion 160 m të gjatë në fillim, i cili lidhet me një seksion 430 m të gjatë që kalon nëpër zonën veriore të shqetësimit.

Implenia thotë se qëllimi i saj i punës përfshin gjithashtu gërmimin shumë kompleks të dy qendrave të ajrosjes nëntokësore, plus krijimin e një fabrike betoni nëntokësore dhe sallave për prodhimin e unazave të tubave.

Punimet e ndërtimit të projektit pritet të fillojnë këtë vit, ndërsa përfundimi është planifikuar për vitin 2029.

Drejtori i Përgjithshëm i Implenia, André Wyss, tha: “Tubacioni i dytë i tunelit rrugor Gotthard do të japë një kontribut të madh në përmirësimin e lidhjes rrugore veri-jug në Zvicër.

“Ne jemi të kënaqur që po planifikojmë dhe ndërtojmë këtë projekt të madh dhe kompleks infrastrukturor, i cili është një përshtatje e shkëlqyer me strategjinë e Implenia.”

FEDRO tha për dhënien e kontratës, “Sipërmarrja e përbashkët ‘secondo tubo’ paraqiti një ofertë shumë të mirë për sa i përket cilësisë dhe çmimit, duke e bërë atë zgjedhjen më të favorshme. Oferta fituese ishte mbresëlënëse gjatë gjithë kohës, duke shënuar mirë ose shumë mirë në të gjitha kriteret e çmimit. Personeli kryesor i caktuar për vendosjen e sitit u vlerësua gjithashtu shumë i lartë.”

Ndërtim

Rreziqet në rritje rreth ndërtimit nuk ndalojnë marrjen e kredive për këtë investime në këtë sektor

Published

on

Kredia për sektorin e ndërtimit këtë vit po shënon nivelet më të larta në të paktën gjashtë vitet e fundit.

Sipas të dhënave nga Banka e Shqipërisë, për 7-mujorin 2022, kredia e re për ndërtimin kishte vlerën e 22.7 miliardë lekëve ose 194 milionë eurove.

Kredia e re për sektorin e ndërtimit është rritur me 38% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Vlera totale e portofolit të kredisë për ndërtimin në fund të muajit korrik arriti në 70.4 miliardë lekë, në rritje vjetore me pothuajse 30%.

Kredia për ndërtimin po përjeton një fazë të re rritjeje, e nxitur nga zhvillimet në sektorin e pasurive të paluajtshme, sidomos në kryeqytet dhe bregdet.

Mbështetur në të dhënat e INSTAT, për 6-mujorin 2022, vlera e lejeve për ndërtesa, përfshi rikonstruksione, ishte rreth 60 miliardë lekë, në rritje me 54% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Ndërsa sipas Bankës së Shqipërisë, rritja mesatare vjetore e çmimeve të pasurive të paluajtshme për vitin e kaluar shënoi nivelin 9%.

Rritja e çmimeve ka inkurajuar jo vetëm sipërmarrësit, por po nxit edhe më shumë bankat t’i mbështesin këto projekte.

Megjithëse pjesa më e madhe e investimeve në ndërtim po financohet me burime të tjera, edhe bankat tregtare po e shfrytëzojnë ecurinë e favorshme në tregun e pasurive të paluajtshme, për të zgjeruar biznesin si në financimin e këtyre investimeve, ashtu edhe në blerjen e tyre nga familjet shqiptare.

Ndërtimi këtë vit është sektori i dytë më i kredituar i ekonomisë, pas tregtisë. Por, ndërkohë që kredia e re për tregtinë paraqitet pothuajse në të njëjtat vlera me vitin e kaluar, kredia për ndërtimin është në rritje të ndjeshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Hyundai do të zbulojë konceptin e ngarkuesit me hidrogjen

Published

on

Prodhuesi me bazë në Korenë e Jugut Hyundai do të marrë pjesë në ekspozitën e Bauma të këtij viti, ku do të zbulojë një koncept ngarkues me rrota me energji me qeliza hidrogjeni.

Ngarkuesi i ri 14 tonësh, HW155H, premton tetë orë funksionim, me një kohë mbushjeje prej 20 minutash – dhe emetimi i vetëm është uji.

Hyundai do të shfaqë gjithashtu gamën e tij të ekskavatorëve, ngarkuesve me rrotën dhe kamionëve të artikuluar (ADT).

Duke punuar temën Think Further, Think Future, kompania do të zbulojë gjithashtu dy ADT të reja, HA30A dhe HA45A, me nën respektivisht 28 dhe 41 ton.

ADT- janë projektuar me korniza të pjerrëta të shas së pasme, duke u rritur qëndrueshmërinë e tyre në shumë qendra të makinave.

Sipas Hyunda, ADT-të janë të ndryshme për të përqafuar tokën, me boshtet e njëpasnjëshme që kanë një nivel të lartë kontakti me tokën dhe “tërheqjen më të mirë në klasë”. Në të dy makinat, një unazë rrotulluese e bashkimit të artikulacionit është montuar afër boshtit të përparmë, duke nxitur zgjidhjen e njëjtë të problemeve.

Kjo vetëm njëlloj e barabartë me peshën i lejon operatorit të përdorë diferencialet e mjedisit të rrëshqitjes me një vlerë bllokimi 45°, duke mbajtur lëvizjen në të dy rrotat e përparme edhe kur drejton drejtimin.

Stenda Hyundai do të përfshijë një teknologji të tillë, por do të bëjë që të ketë një zonë të veçantë teknologjike në sallën e TIK, ku do të demonstrojë si risitë ekzistuese, ashtu edhe vizionin e kompanisë për të ardhmen.

Pikat kryesore do të jenë të sigurta për energjinë, duke përfshirë teknologjinë elektrike dhe hidrogjenin e karburantit për makineri të ndërtimit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Komuna e Prizrenit ndanë parcelë për ndërtimin e objektit të ri të Arkivit Ndërkomunal

Published

on

Me asnjë votë kundër, Kuvendi Komunal i Prizrenit, ka miratuar Kërkesën e Arkivi Kosovës për ndarjen e parcelës për ndërtimin e objektit të ri të Arkivit Ndërkomunal – Prizren.

Në mbledhjen e së enjtes të Kuvendit Komunal të Prizrenit, anëtarët e Kuvendit votuan buxhetin e Komunës për vitin 2023.

Për përgatitjen e buxhetit janë mbajtur 9 dëgjime buxhetore, 1 dëgjim buxhetor është mbajtur edhe nga Komiteti për Politikë dhe Financa.

Për organizimin e dëgjimeve buxhetore, zyrtarët përgjegjës kanë përgatitur raport me të gjitha detajet i cili është i publikuar në uebfaqen e Komunës, në rubrikën “Dëgjimet Buxhetore”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending