Connect with us

Aktuale

Komuna e Gjilanit dezinfekton vetëm 4 objekte banesore

Published

on

Ilustrim

Pushteti komunal në Gjilan është deklaruar se sot do të ndodhë dezinfektimi i objekteve të banimit kolektiv në qytet në kuadër të masave për parandalimin e koronavirusit. Mirëpo, në këtë qytet do të dezinfektohen vetëm 4 objekte të banimit kolektiv gjersa objektet e tjera nuk janë përfshirë në kuadër të këtyre masave.

Drejtori i Shëndetësisë në këtë komunë, Selami Xhemajli, deklaron se arsyeja për këtë dezinfektim buron nga kërkesa e cila është parashtruar nga banorët e këtyre ndërtesave.

Xhemajli se ata nuk kanë kapacitete që të realizojnë dezinfektimin e të gjitha objekteve të banimit kolektiv që gjenden në këtë komunë. Sipas tij, prioritet mbetet vazhdimi i dezinfektimit të institucioneve shëndetësore dhe komunale.

“Kemi 4 objekte të banimit kolektiv që do të dezinfektohen, hyrjet dhe korridoret, ngase është edhe kërkesë e banorëve. Kurse objektet të cilat mirëmbahen nuk janë në prioritet në këtë fazë për dezinfektim. Kemi prioritete tjera sepse pas çdo rasti duhet të bëjmë dezinfektimin e objekteve shëndetësore. Deri tani kemi pastruar dhe dezinfektuar rrugët e qytetit, institucionet komunale dhe objektet shëndetësore”, ka thënë ai për Kohën.

Thotë se do të shqyrtojnë mundësitë për dezinfektimin e objekteve të banimit social gjersa për banorët ka premtuar se do të furnizohen me pako higjienike. “Për ata banorë (në ndërtesat e banimit social), ne kemi shpërndarë pako ushqimore. Kurse, pasi të furnizohemi nga UNHCR-i me pako higjienike, ata do të jenë prioritet. Do të shikojmë edhe mundësitë për dezinfektim”, ka thënë ai.

Ndërkaq, këshilltarët komunalë kritikojnë komunën se në këtë gjendje të pandemisë ka bërë selektim sa i përket dezinfektimit.

Këshilltari komunal nga radhët e Partisë Demokratike të Kosovës (PDK), Riza Abdyli, deklaron se komuna duhet të dezinfektojë objektet e banimit kolektiv në kuadër të këtyre masave.

“Në këtë gjendje në të cilën po kalojmë nuk duhet të ndodh që të kemi selektim të tillë. Duhet të ketë një plan për dezinfektim ku edhe do të njoftohet publiku. Duhet të sigurohen mjetet dhe të ndodh dezinfektimi në objektet e banimit kolektiv. Për ato objekte të banimit kolektiv që janë të reja ku investitori është përgjegjës për një periudhë 2 vjeçare, atëherë i njëjti investitor duhet të detyrohet që të realizojë dezinfektimin. Kurse ato objektet e tjera të cilat kanë kaluar fazën e përgjegjësie të investitorit, me ato objekte duhet të merret komuna”, ka thënë ai.

Vlerësim të njëjtë ka edhe këshilltari komunal nga radhët e Partisë Socialdemokrate (PSD), Xhelal Hajrullahu. “Nuk duhet të ndodh një ndarje e tillë në këtë kohë të krizës në të cilën gjendemi. Duhet të dezinfektohen objektet ku banojnë një numër i madh i qytetarëve dhe duhet të sigurohen mjetet e nevojshme. Sepse është përgjegjësi e komunës të merret me ndërtesat e banimit kolektiv. Shpresojmë se do të ndërmerret diçka në këtë drejtim”, ka thënë Hajrullahu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Aktuale

Nis Konferenca Shkencore Ndërkombëtare e arkitekturës në AAB

Published

on

Edicioni i pestë i Festivalit të studentëve të Artit dhe Arkitekturës do të organizohet mes datave 24-28 Maj në Kolegjin AAB.

Kemi nderin dhe kënaqësinë të ju njoftojmë me Folësit kryesorë të Konferencës Shkencore Ndërkombëtare të arkitekturës

“Në mes të identitetit, transformimit dhe teknologjisë”, e cila mbahet me 24 Maj, në Kolegjin AAB, Objekti #5, në sallën QENDRA MEDIALE, nga ora 11:00.

Ju prezantojmë folësitë e mirënjohur ndërkombëtar si:

🔸FILIP CLAES, dizajner i enterierit dhe profesor në Thomas More University of Applied Sciences, Mechelen, Belgjikë,

🔸DIJANA VUČINIĆ, arkitekte dhe themeluese e Institutit APSS, DVARP

🔸ANDREA GRILETTO, arkitekt, drejtor i Assorestauro, Shoqatës Kombëtare Italiane për restaurimin urban, arkitekturor, arkeologjik dhe artistik./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Në Fakultetin e Inxhinierisë mbajti ligjëratë zv. Ambasadori i Kroacisë Dr.sc. Nedeljko Špilek

Published

on

Nën organizimin e Departamentit të Komunikacionit dhe Transportit të Fakultetit të Inxhinierisë Mekanike, në ambientet e Qendrës së Inovacionit të FIM u mbajt ligjëratë e hapur nga Dr.sc. Nedeljko Špilek, zëvendës Ambasador i Republikës së Kroacisë.

Ai prezantoi temën: “Përzgjedhja e vendndodhjes së terminalit intermodal në kryqëzimet hekurudhore të Zagrebit me metodën AHP duke përdorur kriteret teknologjike.”

Gjatë prezantimit të tij, Dr. Špilek shpjegoi qartë rëndësinë e planifikimit strategjik dhe qasjes shkencore në përzgjedhjen e vendndodhjes për terminalet intermodale. Ai theksoi se metoda AHP (Analytic Hierarchy Process) mundëson marrjen e vendimeve komplekse përmes analizës së disa kritereve, ku faktorët teknologjikë janë thelbësorë për zgjedhjen optimale të vendndodhjes.

Ligjërata u prit me interes të madh nga pjesëmarrësit dhe nxiti diskutime të frytshme mbi aplikimet praktike të kësaj metodologjie në fushën e logjistikës dhe transportit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

UP-ja renditet në vendin e 14-të në renditjen botërore për arkitekturë dhe inxhinieri civile

Published

on

Universiteti i Prishtinës është renditur i 14-ti në renditjen botërore universitare të platformës ndërkombëtare INSPIRELI për arkitekturë dhe inxhinieri civile, në një renditje që ka përfshirë 1320 universitete nga e mbarë bota.

Kjo renditje është falë suksesit të vitit të kaluar të studentëve të vitit të pestë të Fakultetit të Arkitekturës të UP-së, të cilët arritën rezultate të shkëlqyeshme në konkursin ndërkombëtar të studentëve “Inspireli”, duke fituar vendin e parë në tri nga gjashtë kategoritë me projektet e tyre në kuadër të resortitturistik “Miris Garden” në Zarë të Kroacisë.

Projektet fituese, të cilat u përzgjodhën nga 163 projekte konkurruese prej 38 vendeve të ndryshme, u punuan nga Besjana Ramadani, Alma Sylejmani dhe Adissa Hajdari – qendër tregtare (mentore: prof. ass. dr. Arta Xhambazi); Era Pelaj, Ermonda Gashaj dhe Elton Bajramaj – projekti i hotelit (mentore: prof. ass. dr. Rozafa Basha); si dhe Lendrit K. Krasniqi, Lirigzon Olluri dhe Albion Hetemi – projekti i apartamenteve (mentore: prof. ass. dr. Rozafa Basha).

Ky konkurs, i nisur nga “Inspireli”, ofroi jo vetëm një mundësi të rëndësishme arsimore, por edhe rriti ndjeshëm ekspozimin global të studentëve ndaj zhvillimit të praktikës arkitekturore.

“INSPIRELI World Architecture University Ranking” mbështetet në aktivitetin e studentëve dhe suksesin ndërkombëtar në kontekst krahasimtar global./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending