Connect with us

Ndërtim

Kodet e ndërtimit nuk janë gati për klimën, rreziku po rritet nga përmbytjet dhe zjarret

Published

on

Rreziku po rritet nga përmbytjet dhe zjarret, thanë panelistët e Institutit Kombëtar të Shkencave të Ndërtimit dhe ndërtuesit po mbështeten në udhëzime të vjetruara.

Klima në botë po ndryshon më shpejt sesa përditësohen kodet e ndërtimit, duke vënë në rrezik jetët dhe strukturat e ndërtuara, sipas panelistëve në konferencën Building Innovation 2023 në Uashington, DC, javën e kaluar.

Në fakt, vetëm rreth një e treta e SHBA-së mbulohet nga kode rezistente ndaj fatkeqësive, sipas panelistit Daniel Bass, një arkitekt me Agjencinë Federale të Menaxhimit të Emergjencave. Megjithëse rreziqet klimatike ndërveprojnë me njëri-tjetrin, kodet e ndërtesave dhe zonave nuk janë të lidhura në përputhje me rrethanat dhe ndryshojnë sipas lokalitetit. Zjarret, për shembull, duhet të trajtohen në nivel komuniteti dhe lagje, pasi një zjarr në një ndërtesë kërcënon të gjitha strukturat përreth saj.

Edhe me kodet më të mira të ndërtimit, në disa raste thjesht nuk është e qëndrueshme të ndërtohet në zona me rrezik të lartë. Megjithatë, ndërtimet e reja po ndodhin në pjesë të vendit që ka të ngjarë të jenë pjesërisht nën ujë në dekadat e ardhshme ose që përndryshe do të bëhen të pabanueshme.

Palët e interesuara të industrisë së ndërtimit duhet të kenë më shumë biseda rreth përdorimit të tokës dhe standardeve të zonimit dhe rolit të tyre në reduktimin e rreziqeve

Shumica e banesave të reja në SHBA janë ndërtuar në nënndarje në zona të gjelbërta, por zhvilluesit rrallë e marrin parasysh kërcënimin masiv të zjarrit në shumë prej atyre zonave, as nuk marrin parasysh nëse ato duhet të planifikohen ndryshe apo të ndërtohen krejtësisht diku tjetër./Media Ndërtimi

Ndërtim

Përfundojnë punimet në themelet e Arenës sportive në Milano në vlerë 180 milionë euro

Published

on

Specialisti i inxhinierisë së tokës Trevi ka përfunduar punimet në ndërtimin e themeleve për Arenën e re Santa Giulia 180 milionë euro në Milano, Itali.

Salla sportive me shumë qëllime e projektuar nga arkitekti britanik David Chipperfield dhe Arup, do të presë garat e hokejit mbi akull për meshkuj për Lojërat Olimpike Dimërore 2026 në Milano dhe Kortinë.

Puna kryesore e Trevit përfshinte ndërtimin e 883 shtyllave duke përdorur teknologjinë CFA, 340 prej të cilave kanë një diametër prej 1000 mm dhe 543 të tjerat një diametër prej 1200 mm.

Zona e arenës së re ka toka të përbërë nga rërë dhe zhavorr me shtresa llumi dhe torfe; sipërfaqja e punës bëhet rreth një metër mbi tavolinën e ujit.

Ndërkohë, 100% e materialit të gërmuar të prodhuar nga punimet e gërmimit u rikuperua për përdorim në ndërtimin e rrugëve dhe mbushjet e punimeve civile.

Trevi përdori pajisje për aktivitetet e gërmimit të prodhuara nga Divizioni Soilmec i Trevi Group dhe pjesë e linjës Blue-tech. Makineria është projektuar për të reduktuar konsumin dhe emetimet e CO2 dhe për të frenuar ndotjen akustike./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Bechtel do të ndërtoj termocentralin e parë bërthamor të Polonisë

Published

on

Kontraktori amerikan Bechtel dhe Westinghouse Electric Company kanë nënshkruar një marrëveshje zyrtare për partneritet në projektimin dhe ndërtimin e termocentralit të parë bërthamor të Polonisë.

Fabrika, në vendndodhjen Lubiatowo-Kopalino në Pomerani, vlerësohet të kushtojë 20 miliardë dollarë.

Konsorciumi dhe shoqëria polake Polskie Elektrownie Jądrowe pritet të nënshkruajnë një kontratë shërbimesh inxhinierike javën e ardhshme.

Qeveria polake zgjodhi teknologjinë e reaktorit Westinghouse AP1000® për programin e saj të parë të energjisë bërthamore në nëntor 2022.

Licencimi dhe puna inxhinierike tashmë është duke u zhvilluar për projektin./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Filluan punimet për ndërtimin e dy godinave të para në Portin e ‘Durrës Marina’

Published

on

 

Nisin punimet në Portin e ‘Durrës Marina’, pjesë e një projekti të rëndësishëm në sektorin e hoteleri turizmit. Marina turistike e Durrësit është tashmë realitet dhe jo vetëm projekt në letër.

Në pjesën lindore të portit kanë nisur punimet për ndërtimin e dy godinave të para, për të  cilat është dhënë leja e ndërtimit në fillim të muajit të kaluar.

Firma e ndërtimit që ka fituar të drejtën për ndërtimin e dy hoteleve të para 8 katëshe, po kryen punimet për rrethimin e kantierit dhe gërmimin e bazamentit për dy ndërtesat ne fjalë.

Leja e Ndërtimit dhënë nga Këshilli Kombëtar i Territorit: për objektin: “Godinë banimi dhe shërbimi me 1, 6, 7, 8 dhe 10 kate mbitokë, 1 kat pjesërisht parkim nëntokë dhe 1 kat parkim nëntokë” dhe “Godinë banimi dhe shërbimi 1, 6, 7 dhe 8 kate mbitokë, 1 kat pjesërisht parkim nëntokë dhe 1 kat parkim nëntokë”, Zona 02, Zona e menaxhimi A02 dhe A04, me vendndodhje në “Marina & Jahtet e Durrësit”, me subjekt zhvillues shoqërinë “Durrës Marina” SH.A.

Në projektin e Durrës Marina parashikohet të ndërtohen një sërë rezidencash luksi, ndërsa në sipërfaqen ujore parashikohet ndërtimi i kalatave për strehimin e jahteve të përmasave të ndryshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending