Connect with us

Ndërtim

A po i frikësohet industria e ndërtimit pensionimit të punëtorëve?

Published

on

Në përgjithësi pranohet se, me rreth 30% të punëtorëve të vjetër të ndërtimit që pritet të arrijnë moshën e pensionit në 10 vitet e ardhshme, përpjekjet për të kapërcyer hendekun e aftësive do të duhet të përfshijnë disa mendime jashtë kutisë.

Dhe të menduarit jashtë kutisë është një aftësi me të cilën shpesh vlerësohen njerëzit neurodivers, gjë që mund të shpjegojë numrin befasues të punëtorëve neurodivers në industrinë e ndërtimit.

Një raport i fundit nga Federata Kombëtare e Ndërtuesve të Mbretërisë së Bashkuar (NFB) zbuloi se një në katër punëtorë ndërtimi e konsiderojnë veten të kenë një gjendje neurodiverse.

Ndoshta më e habitshme, rreth një e treta e punonjësve të neurodiversitetit që morën pjesë në sondazh thanë se gjendja e tyre ishte një faktor që ata të zgjidhnin ndërtimin si karrierë.

Raporti NFB theksoi një prirje të mbështetjes së gjerë për punonjësit e neurodiversitetit, me punëdhënësit që zbatojnë në mënyrë proaktive rregullime dhe ofrojnë ndihmë shtesë për të krijuar një mjedis gjithëpërfshirës.

ADHD (çrregullimi i deficitit të vëmendjes dhe hiperaktivitetit) u tregua se ishte gjendja më e përhapur e neurodiversitetit midis profesionistëve të ndërtimit, e ndjekur nga afër nga autizmi dhe disleksia.

Numri relativisht i lartë i punëtorëve të neurodiversitetit në ndërtim është befasues dhe inkurajues, me 67% të të anketuarve në sondazh që sugjerojnë se industria është e pajisur mirë për të mbështetur njerëzit me kushte neurodiverse.

Megjithatë, situata nuk është plotësisht pozitive, me 36% të të anketuarve që pranojnë se nuk i kanë thënë askujt për gjendjen e tyre, dhe 38% mendojnë se nuk ka ndjeshmëri (ose jo shumë) për njerëzit neurodivers brenda industrisë.

Sipas hulumtimit të NFB, 75% e punëtorëve të ndërtimit thanë se nuk u pyetën për neurodiversitetin gjatë punësimit në bord, duke treguar një mundësi të humbur të mundshme për të ofruar mbështetje.

Ky është një hap vendimtar për industrinë e ndërtimit, nëse do të përfitojë jo vetëm nga rekrutimi i njerëzve të ndryshëm neuro-divers, por edhe nga mbajtja e tyre.

Përderisa fusha e ndërtimit vazhdon të evoluojë, përqafimi i talenteve dhe perspektivave të individëve neurodivers premton jo vetëm diversifikimin e fuqisë punëtore, por edhe zhbllokimin e zgjidhjeve dhe qasjeve inovative që mund të formësojnë të ardhmen e ndërtimit./Media Ndërtimi

Ndërtim

Përfundojnë punimet në themelet e Arenës sportive në Milano në vlerë 180 milionë euro

Published

on

Specialisti i inxhinierisë së tokës Trevi ka përfunduar punimet në ndërtimin e themeleve për Arenën e re Santa Giulia 180 milionë euro në Milano, Itali.

Salla sportive me shumë qëllime e projektuar nga arkitekti britanik David Chipperfield dhe Arup, do të presë garat e hokejit mbi akull për meshkuj për Lojërat Olimpike Dimërore 2026 në Milano dhe Kortinë.

Puna kryesore e Trevit përfshinte ndërtimin e 883 shtyllave duke përdorur teknologjinë CFA, 340 prej të cilave kanë një diametër prej 1000 mm dhe 543 të tjerat një diametër prej 1200 mm.

Zona e arenës së re ka toka të përbërë nga rërë dhe zhavorr me shtresa llumi dhe torfe; sipërfaqja e punës bëhet rreth një metër mbi tavolinën e ujit.

Ndërkohë, 100% e materialit të gërmuar të prodhuar nga punimet e gërmimit u rikuperua për përdorim në ndërtimin e rrugëve dhe mbushjet e punimeve civile.

Trevi përdori pajisje për aktivitetet e gërmimit të prodhuara nga Divizioni Soilmec i Trevi Group dhe pjesë e linjës Blue-tech. Makineria është projektuar për të reduktuar konsumin dhe emetimet e CO2 dhe për të frenuar ndotjen akustike./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Bechtel do të ndërtoj termocentralin e parë bërthamor të Polonisë

Published

on

Kontraktori amerikan Bechtel dhe Westinghouse Electric Company kanë nënshkruar një marrëveshje zyrtare për partneritet në projektimin dhe ndërtimin e termocentralit të parë bërthamor të Polonisë.

Fabrika, në vendndodhjen Lubiatowo-Kopalino në Pomerani, vlerësohet të kushtojë 20 miliardë dollarë.

Konsorciumi dhe shoqëria polake Polskie Elektrownie Jądrowe pritet të nënshkruajnë një kontratë shërbimesh inxhinierike javën e ardhshme.

Qeveria polake zgjodhi teknologjinë e reaktorit Westinghouse AP1000® për programin e saj të parë të energjisë bërthamore në nëntor 2022.

Licencimi dhe puna inxhinierike tashmë është duke u zhvilluar për projektin./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Filluan punimet për ndërtimin e dy godinave të para në Portin e ‘Durrës Marina’

Published

on

 

Nisin punimet në Portin e ‘Durrës Marina’, pjesë e një projekti të rëndësishëm në sektorin e hoteleri turizmit. Marina turistike e Durrësit është tashmë realitet dhe jo vetëm projekt në letër.

Në pjesën lindore të portit kanë nisur punimet për ndërtimin e dy godinave të para, për të  cilat është dhënë leja e ndërtimit në fillim të muajit të kaluar.

Firma e ndërtimit që ka fituar të drejtën për ndërtimin e dy hoteleve të para 8 katëshe, po kryen punimet për rrethimin e kantierit dhe gërmimin e bazamentit për dy ndërtesat ne fjalë.

Leja e Ndërtimit dhënë nga Këshilli Kombëtar i Territorit: për objektin: “Godinë banimi dhe shërbimi me 1, 6, 7, 8 dhe 10 kate mbitokë, 1 kat pjesërisht parkim nëntokë dhe 1 kat parkim nëntokë” dhe “Godinë banimi dhe shërbimi 1, 6, 7 dhe 8 kate mbitokë, 1 kat pjesërisht parkim nëntokë dhe 1 kat parkim nëntokë”, Zona 02, Zona e menaxhimi A02 dhe A04, me vendndodhje në “Marina & Jahtet e Durrësit”, me subjekt zhvillues shoqërinë “Durrës Marina” SH.A.

Në projektin e Durrës Marina parashikohet të ndërtohen një sërë rezidencash luksi, ndërsa në sipërfaqen ujore parashikohet ndërtimi i kalatave për strehimin e jahteve të përmasave të ndryshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending