Connect with us

Ndërtim

Kjo është Matrica e tipologjisë së ndërtesave të banimit në Kosovë

Published

on

Të dhënat e përgjithshme për analizën e auditimit të ndërtesave janë mbledhur nga Agjencia e Statistikave të Kosovës dhe Studimi Sasior për Hulumtimin e Perceptimit të Shoqërisë Rreth Konsumit të Energjisë dhe Efiçiencës së Energjisë në Kosovë.

Rezultatet sasiore të anketës për sipërfaqet totale bruto të llojeve specifike të ndërtesave të banimit, të kategorizuara sipas periudhës së ndërtimit dhe matricës së adoptuar në nivel të Kosovës, janë paraqitur në tabelën 1.

Sipërfaqja mesatare bruto e ndërtesave është llogaritur në bazë të dimensioneve tipike të ndërtesave dhe numrit mesatar të kateve mbi tokë, duke përfshirë edhe zonat jo-rezidenciale si zyrat e biznesit, garazhet etj., zakonisht të vendosura në bodrum ose në katet përdhesë.

Nga të dhënat mbi sipërfaqen bruto të ndërtesave të llojeve të caktuara të ndërtesave të banimit të paraqitura në tabelë dhe grafikët e mëposhtëm është e dukshme se lloji i shtëpive një njëshe janë lloji mbizotërues i banimit në Kosovë.

Shtëpitë njëshe dhe shtëpitë në varg përbëjnë 61.82% të sipërfaqes së përgjithshme bruto në stokun e banesave, ndërsa ndërtesat shumëbanesore (apartamente) përbëjnë 31.18%, duke treguar potencialin që duhet të merret parasysh gjatë hartimit të strategjive për kursimin e energjisë dhe efiçiencën e ndërtesave në Kosovë.

Para vitit 1960 nuk ka pasur blloqe apartamentesh, siç edhe mund të shihet nga tabela, pasi që ky lloj i ndërtesave filloi të ndërtohej vetëm pas vitit 1960, kur migrimet nga zonat rurale në ato urbane të shkaktuara nga industrializimi, krijuan nevojën për blloqe të reja të banimit.

Sipas të dhënave të mbledhura nga Agjencia për Statistikat e Kosovës dhe analiza sasiore të kryera, lloji mbizotërues i ndërtesave të banimit është banesa individuale, e cila përfshin shtëpitë me një familje dhe shtëpitë në varg.

Pjesa e përgjithshme e kësaj kategorie të ndërtesave të banimit është rreth 97.71% e tërë stokut të ndërtesave të banimit në Kosovë.

Shtëpitë me një familje përbëjnë pjesën më të madhe me 92.98% dhe është një nga tipet kryesore të tipologjisë së ndërtesave të banimit në Kosovë, ndërsa blloqet e apartamenteve përbëjnë pjesën më të vogël me vetëm 1.13% të numrit të përgjithshëm të stokut të ndërtesave rezidenciale.

Siç është paraqitur në tabelën më poshtë (tab. 2), ndërtesat shumëbanesore filluan të popullarizohen si ndërtime vetëm pas viteve 1980 dhe ato u ndërtuan vetëm në zonat urbane si një nevojë për zgjidhje strehimi për një migrim të popullsisë nga zonat rurale në ato urbane./Media Ndërtimi.

Të dhënat janë marrë nga raporti: “Tipologjia dhe performanca energjetike e ndërtesave të banimit në republikën e Kosovës”.

Ndërtim

Ndërtimi i objektit kërkimor nënujor, akomodon 20 banorë

Published

on

Proteus Ocean Group, një sipërmarrje sociale e sektorit privat, ka zgjedhur firmën inxhinierike me bazë në Itali Drass Group si partnerin e saj në Ndërtimin e Prokurimit Inxhinierik (EPC) për ndërtimin e Proteus, një objekt kërkimi nënujor.

Drass Group është i specializuar në teknologjitë nënujore dhe hiperbarike dhe do të ndihmojë në konsultimin e Proteus Ocean Group për projektimin, ndërtimin dhe instalimin në vend të projektit.

Thuhet se objekti përmban laboratorë kërkimi për eksperimente në vend, një strukturë të prodhimit video në shkallë të plotë për media dhe programe edukative të transmetimit të vazhdueshëm të drejtpërdrejtë, dhe një pishinë hëne për t’u ofruar studiuesve qasje të pandërprerë në oqean.

Ai do të përfshijë gjithashtu serën e parë nënujore dhe zonat sociale, hapësirat e punës dhe dhomat e gjumit për deri në 20 banorë.

“Frymëzuar nga puna e eksploruesve dhe ndërtuesve para nesh, Proteus do të luajë një rol jetësor në ruajtjen dhe kuptimin e oqeaneve tona, duke çuar më tej shkencën e oqeanit, duke mundësuar eksplorimin dhe vendosjen e lidhjes njerëzore të oqeanit të nevojshëm për të frymëzuar brezat e ardhshëm për të mbrojtur burimin e njerëzimit. jeta,” tha Fabien Cousteau, themeluesi i Proteus Ocean Group.

E vendosur në brigjet e Curaçao, një ishull në veri të Venezuelës, objekti kërkimor synon t’u mundësojë studiuesve, akademikëve, qeverive dhe industrive private, mediave dhe aquanautëve privatë të kalojnë më shumë kohë në thellësi.

Instalimi i Proteus pritet të fillojë në vitin 2025./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Bëhet një zgjidhje e qëndrueshme për ndërtimin detar

Published

on

Aty ku strukturat e betonit nënujorë shihen shpesh si pushtues që dëmtojnë biologjinë detare, krijuesit e ECOconcrete këmbëngulin se përzierja e tyre ka potencialin për të sjellë jetë të re në zonat përreth porteve, valëve të valëve dhe zhvillimeve ujore.

Në një pyetje dhe përgjigje me Construction Europe, Andrew Rella i kompanisë, PHD, përshkruan produktin dhe procesin.

Si e zvogëlon ECOconcrete sasinë e kërkuar të çimentos? Gjithashtu, si prodhohet pa pasur nevojë për kimikatet e pranishme në shumicën e betoneve të përdorura në porte?

Përgjigje: Përzierja jonë, e bërë nga mbi 50% materiale të ricikluara dhe nënprodukte, mund të përfshihet drejtpërdrejt në përzierjen e betonit në një sasi të barabartë me 10% të përmbajtjes së materialeve çimento. Në varësi të dizajnit të përzierjes, shtimi i përzierjes do të rrisë rezistencën në shtypje deri në 10%, gjë që në projekte të ndryshme ka rezultuar në një mundësi për të reduktuar përmbajtjen origjinale të materialeve çimento. Përzierja shtohet krahas përzierjeve të tjera të kërkuara (si superplastifikuesit, futësit e ajrit, ngadalësuesit, përshpejtuesit) për të neutralizuar një sërë faktorësh negativë të betonit standard dhe për ta bërë betonin më mikpritës për jetën detare.

Teknologjia ECOconcrete promovon rekrutimin e specieve kalcitike si barnacles, koralet, gocat e detit dhe algat korale që ngërthejnë betonin dhe krijojnë një shtresë mbrojtëse bio-mbrojtjeje. Bio-mbrojtja mund të zbut forcat hidrodinamike dhe kimike dhe të rrisë më tej jetëgjatësinë e betonit.

Krahasuar me betonin tradicional, teknologjia e ECOncrete ka treguar aftësinë për të dyfishuar biodiversitetin dhe bollëkun e specieve detare, për të siguruar një lavaman aktiv të karbonit gjatë jetëgjatësisë së strukturës dhe për të përmirësuar ndjeshëm cilësinë e ujit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Projektohet për t’u ndërtuar ura më e gjatë prej 2 km në Skandinavi

Published

on

Arup ka nënshkruar një kontratë me Administratën Norvegjeze të Rrugëve Publike (NPRA) për të projektuar kalimin 2 km të gjatë Julsundet në Norvegji.

Kur të përfundojë, Arup thotë se struktura do të jetë ura më e gjatë e varur në Skandinavi dhe një nga më të gjatat në botë.

Kompania do të punojë në partneritet me firmën norvegjeze inxhinierike Aas-Jakobsen në projektin për të ofruar dizajn të detajuar për urën, e cila pritet të ketë një hapësirë ​​kryesore prej 1,625 m.

Një ekip inxhinierësh të Arup pritet të udhëheqin dizajnin e kuvertës së çelikut ortotropik të urës dhe do të kryejnë një analizë të lodhjes, duke përdorur teknika modelimi dhe nxjerrjeje stresi për të provuar në të ardhmen strukturën.

Projekti i urës bie në kuadër të përmirësimit E39 Ålesund to Molde, i cili në fund synon të krijojë një autostradë bregdetare pa traget në vend.

Jesper Jensen, menaxher i zhvillimit të biznesit të Arup për Skandinavinë, tha: “Në bazë të marrëdhënieve tona të biznesit me Administratën Norvegjeze të Rrugëve Publike dhe Aas-Jakobsen, ky projekt është një hap drejt zhvillimit të projekteve të tjera të mëdha infrastrukturore në Skandinavi.

“Ne po angazhojmë ekspertët tanë globalë për të mbështetur shpërndarjen e suksesshme të këtij dizajni teknikisht sfidues dhe ambicioz, një nga urat më të gjata të varura në botë.”/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending