Connect with us

Aktuale

Këto janë teknologjitë inovative diellore për vitin 2020

Published

on

Kur shumica e njerëzve dëgjojnë fjalën energji diellore, ata menjëherë mendojnë për panelet diellore në çati ose një fermë diellore në shkretëtirë.

Dhe me një arsye të mirë: panelet diellore të përdorimit tradicional dhe ato në majat e çative kanë mbizotëruar tregun diellor deri në këtë pikë. Por tani ekzistojnë disa teknologji të reja tërheqëse të paneleve diellore qoftë në prodhim ose në treg.

Këto teknologji premtuese do të revolucionarizojnë mënyrën se si ne mendojmë jo vetëm për prodhimin diellor, por për prodhimin e energjisë në përgjithësi. Teknologjia diellore nuk kërkon më shumë parcela të mëdha toke ose hapësirë në çati, as nuk ka nevojë të duket e mërzitshme. Pa humbur kohë le të njihemi me 5 teknologjitë inovative diellore në 2020.

Fermat diellore lundruese, fotovoltaikët

Panelet e silikonit po bëhen më të lira dhe më efikase nga dita në ditë. Sipas ekspertëve, nëse panelet fotovoltaike vendosen në rezervuarë dhe trupa të tjerë ujorë, ato ofrojnë një efikasitet edhe më të madh, si dhe një bollëk të përfitimeve të tjera.

 

Teknologjia diellore BIPV

Fotovoltaikët e integruar në ndërtim, siç sugjeron emri, ndërthuren në mënyrë të përsosur në arkitekturën e ndërtesave në formën e çative, tendave, mureve, fasadave dhe sistemeve të dritave.

 

Cipat diellore

Cipat diellore janë një teknologji e re PV për të integruar dizajne me porosi në sistemet e panelit diellor. Teknologjia diellore e cipës ose veshjes është e ngjashme me veshjet e reklamave të shfaqura në dritaret e autobusëve.

 

Pëlhura diellore

Rrezatimi diellor është i disponueshëm në të gjithë planetin, kështu që pse të mos prodhoni energjinë tuaj, kudo që kërkohet? Imagjinoni që përveç që të prodhoni energji diellore në një vend fiks, mund ta bëni edhe gjatë lëvizjes nëpër veshjet tuaja.

 

Pengesa fotovoltaike të zhurmës

Zhurma e trafikut në autostradë në SH.B.A. ka qenë gjithmonë një shqetësim për të gjithë. Për të kapërcyer këtë çështje, 48 shtete kanë ndërtuar rreth 3,000 milje pengesa të zhurmës së trafikut. Barrierat e zhurmës u ndërtuan gjithmonë me qëllimin e vetëm për të hartuar barriera me kosto efektive që kryejnë me efikasitet funksionet e zvogëlimit të zhurmës.

E ardhmja e energjisë diellore duket e ndritshme 

Energjia diellore u krijua më parë vetëm me anë të paneleve të montuar në tokë ose në çati. Por falë të gjitha përparimeve të përmendura në 5 teknologjitë inovative diellore në 2020, energjia diellore është vendosur të bëhet më e lehtë, më fleksibile dhe e zbatueshme kudo. Dhe në të vërtetë ka shumë teknologji të tjera inovative rezidenciale diellore në zhvillim ose aktualisht duke u përdorur. Ndoshta teknologjia më e premtuar është qelizat diellore Perovskite, të cilat së shpejti mund të përdoren për të krijuar bojë diellore.

Aktuale

Mbahet dëgjim publik për restaurimin dhe ndërtimin e kompleksit memorial “Masakra e Reçakut”

Published

on

Nga Departamenti i Shpronësimit pranë Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, sot në Shtime u mbajt dëgjimi publik për shqyrtimin e mëtejmë të kërkesës për shpronësim për interes publik të pronave të paluajtshme të pronarëve dhe zotëruesve në interes, të cilat preken nga realizimi i Projektit: Konservimi, Restaurimi dhe Ndërtimi i Kompleksit Memorial “Masakra e Reçakut”.

Në këtë takim mori pjesë edhe kryetari i Komunës së Shtimes, Qemajl Aliu i cili tha se me vullnet të Qeverisë së Kosovës, dhe kërkesave të vazhdueshme nga Komuna e Shtimes ky projekt tanimë do të realizohet. “Do t’a nxjerim më të mirën e mundshme për këtë projekt dhe do të ecim para”, tha Aliu.

Ndërsa përfaqësuesit nga Departamenti i Shpronësimit-MMPHI dhe përfaqësuesit nga Agjensioni i Memorialeve të Kosovës, bënë të ditur pronat të cila do të shpronësohen e të cilat preken nga realizimi i Projektit: Konservimi, Restaurimi dhe Ndërtimi i Kompleksit Memorial “Masakra e Reçakut”.

Nga ana tjetër edhe qytetarët e pranishëm në këtë takim, që kryesisht ishin nga fshati Reçak patën kërkesat e tyre, të cilat i adresuan te përfaqësuesit e këtyre institucioneve./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Skica e ndërtimit të Pallatit të Rinisë, tashmë edhe në versionin i BIM

Published

on

Ndërtuar mbi skicat dhe vizatimet origjinale, versioni i BIM-izuar (Building Information Modeling) i Pallatit të Rinisë e ka kthyer këtë ikonë të qytetit në ndërtesën e parë digjitale në vend.

Në këtë mënyrë, të gjitha informacionet e nevojshme mbi çfarëdo detaji konstruktiv, cilindo dimension dhe çdo të dhënë tjetër të rëndësishme, është e qasshme menjëherë dhe në çdo kohë, shkruan në njoftimin e Agjencisë këshillimore Shërbimi i Arkitektit të Kryeqytetit.

Kjo bën të mundur që, për çfarëdo ndërhyrjeje të nevojshme, institucionet komunale dhe palët tjera të interesit, ta kenë informacionin e plotë dhe qind për qind të saktë.

Duke i digjitalizuar ndërtesat publike, të gjitha ndërhyrjet e nevojshme dhe kostot e tyre, mund të dihen në avans. Po ashtu, për çdonjërën ka një historik, i cili ruhet dhe nuk mund të tjetërsohet.

Kjo do të jetë Prishtina digjitale./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

‘Muret janë përgjigja e gabuar arkitekturore ndaj migrimit masiv’, thotë arkitektja meksikane Carrillo

Published

on

Muret janë përgjigja e gabuar arkitekturore ndaj migrimit masiv dhe dhunës në qytetet kufitare, thotë arkitektja meksikane Gabriela Carrillo.

“[Emigrantët] po ikin nga çështje shumë komplekse në vendet nga janë,” deklaroi në një intervistë për Dezeen, fituesja e Çmimit Dorfman të Akademisë Mbretërore 2023 Carrillo.

“Ne besojmë se ky fenomen ka ndikim në qytetet dhe arkitekturën dhe mënyrën e banimit.

Duhet të ketë burime që mund të lehtësojnë vërshimin e njerëzve që janë pjesë e botës sonë sot – jo vetëm në Meksikë, por kudo”, shtoi ajo.

Infrastruktura dhe shërbimet sociale në qytetet kufitare të Amerikës së Veriut janë nën presion të vazhdueshëm mes një rritjeje të dukshme të migrimit, veçanërisht nga Meksika në SHBA, me gati 2.5 milionë njerëz që përpiqen të kalojnë në vitin 2023.

Carrillo tha se meksikanët po ikin gjithnjë e më shumë “krizës humanitare të fatkeqësive natyrore dhe zhvendosjeve të detyruara për shkak të dhunës”.

Shumë nga emigrantët që tentojnë të kalojnë në SHBA janë nga vende të tjera përveç Meksikës dhe shpesh përfundojnë të mbërthyer dhe të varfër në qytetet kufitare meksikane pasi u larguan nga forcat amerikane të sigurisë.

Megjithatë, Carrillo vuri në dukje gjithashtu se projektet e mëdha arkitekturore nuk janë gjithmonë zgjidhja më e mirë.

“Operimi, mirëmbajtja, organizimi i një projekti në shkallë më të gjerë kërkon logjistikë më komplekse,” tha ajo.

Ajo beson se një pjesë e instinktit për të përdorur muret si masë sigurie është më shumë një çështje zakoni sesa e rrënjosur në idetë për arkitekturën apo urbanizmin.

“Problemi është se ne jemi mësuar dhe përsërisim veprime; ne e përsërisim atë arkitekturë dhe ne përsërisim atë mënyrë të të bërit arkitekturë. Kjo ide e ndërtimit të madh është gjithashtu ideja e një bote kapitaliste dhe perëndimore, por ne kemi një mundësi për të rikrijuar veten. Ka shumë optimizëm pas punës sonë.”, tha Carrillo./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending