Connect with us

Aktuale

Këshilla për arkitektët që punojnë në shtëpi gjatë izolimit

Published

on

Përhapja e COVID-19 ka bërë që rreth 900 milion njerëz në mbarë botën të mbeten në shtëpi. Midis tyre janë arkitektë dhe stilistë të cilëve u është kërkuar të punojnë në distancë për të parandaluar përhapjen e virusit nëpër vendin e punës. Për shumë arkitektë, kjo është padyshim një territor i ri.

Gjatë viteve të fundit, ne kemi mbajtur vijën e frontit , pasi arkitektët, prodhuesit, novatorët dhe arsimtarët kanë zhvilluar mënyra të reja për të dixhitalizimit për të shkëmbyer dizajne, ide dhe përvoja arkitekturore. Tani, arkitektët po vendosen në mjedisin e tyre të ri të punës, ku teknologjia dixhitale do të jetë thelbësore për të vazhduar bashkëpunimin midis kompanive dhe klientëve. Ne kemi krijuar një listë të gjerë të këshillave dhe burimeve që mund t’ju ndihmojnë të rivendosni besimin dhe të aktivizoni imagjinatën tuaj.

Ndërsa pandemia COVID-19 ka sjellë një valë trishtimi, pasigurie dhe përçarje, ne duam t’ju kujtojmë se megjithëse kemi pak kontroll mbi këtë situatë, ne të gjithë kemi kontroll të plotë rreth asaj se si sillemi ne dhe si vendosim ta kalojmë kohën tonë.

Për të filluar: Disa këshilla të përgjithshme

Ndiqni udhëzimet zyrtare: Përveç këshillave të dobishme në këtë artikull, është e rëndësishme të ndiqni këshillat e organizatave qendrore të përfshira në përgjigjen globale ndaj COVID-19. Lexoni këshillat e fundit nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), Organizatën Botërore të Shëndetit (WHO) dhe autoritetet lokale lokale të shëndetit.

Kufizoni ‘dietën’ tuaj të lajmeve: është e rëndësishme që të organizoni zhvillimet e fundit nga burime e besueshme. Sidoqoftë, monitorimi i vazhdueshëm i lajmeve dhe mediave sociale jo vetëm që do të prishë rrjedhën e punës, por do të shtojë pa nevojë ankthin. Gjatë orarit tuaj të punës, këshilla jonë është t’i shmangni ato plotësisht.

Mbani një rutinë: Edhe kur punoni nga shtëpia, një rutinë e përditshme është e rëndësishme për të ruajtur produktivitetin, shëndetin mendor dhe lumturinë tuaj.

Qëndro i lidhur dhe bëhu një ndikim qetësues: Është e natyrshme që njerëzit të shqetësohen gjatë një periudhe trazirash të tilla. Qëllimi kryesor i këtij neni është të nënvizojë se si koha juaj larg nga zyra mund të jetë një mundësi pozitive, duke ju lejuar të adoptoni aftësi, zakone dhe njohuri të reja.

Ruajtja e rrjedhës suaj të punës: Programe kompjuterike dhe teknologjike

Zhvendosni skedarët dhe dosjet tuaja në cloud: Platformat si Dropbox dhe Google Drive lejojnë ruajtjen dhe shkëmbimin e informacionit falas në një mënyrë të sigurt, e cila integrohet lehtësisht me panelet e dritares së eksploruesit / gjetësve të skedarit të kompjuterit tuaj.

Përgatitni dokumente së bashku: Përdorni Microsoft Office 365 ose Google G-Suite për të lejuar anëtarët e shumtë të ekipit të redaktojnë skedarët e tekstit, spreadsheets dhe prezantimet në të njëjtën kohë.

Qëndroni në kontakt të ngushtë: Përdorni kanale si Slack për të shkëmbyer ide dhe për të organizuar strategji. Një version themelor falas i Slack është akoma një mjet i dobishëm ‘gjithçka-në-një’, duke i lejuar njerëzit të futin në kalendarët e tyre të Google, bordet Trello dhe madje edhe listat e ditëlindjeve. Sigurohuni që ndërfaqja juaj Slack është e strukturuar siç duhet – shumë kanale do të nënkuptojnë që informacioni është shumë i ndryshëm dhe do të humbet. Strategjia jonë është të organizojmë kanale sipas vendndodhjes së ekipit dhe qëllimit të ekipit. Slack gjithashtu lejon anëtarët e ekipit të sinjalizojnë “statusin” e tyre, duke informuar të tjerët nëse janë në një takim, jashtë, të sëmurë ose të disponueshëm.

Menaxhoni projektet dhe burimet tuaja: Përdorni programin Trello për të identifikuar zhvillimin e përmbajtjes dhe ideve, duke lejuar secilin anëtar të ekipit të kuptojë se në cilën fazë është secili projekt. Në praktikën arkitekturore, Deltek dhe Neëforma ofrojnë një mjet më të thelluar, të gjerë për të strukturuar të gjitha informacionet dhe shkëmbimet e projektit.

Mbajeni intervalin e mjeteve tuaja në minimum: Komunikimi i gypave dhe shkëmbimi i skedarëve nëpër sa më pak rrugë të jetë e mundur. Në një zyrë fizike, ju ka të ngjarë të shkëmbeni informacione vetëm përmes bisedës, postës elektronike ose shkëmbimit të dosjeve. Po kështu, në një mjedis virtual, synoni të kufizoni kanalet e komunikimit në një platformë të bazuar në tekst (siç është Slack), një platformë video dhe një platformë për ndarjen e skedarëve. Kjo do të minimizojë konfuzionin, keqkomunikimin dhe do të rrisë produktivitetin.

Krijimi i një ekuilibri pune të shëndetshëm

Merrni frymëzim nga idolët tuaj: në organizimin e rutinës suaj të përditshme, hidhni një sy në grafikun tërheqës nga Info We Trust, i cili përshkruan se si njerëzit më të suksesshëm në botë kanë caktuar agjendën e ditëve të tyre.

Rivlerësoni orarin tuaj të punës: Duke ekzaminuar rrjedhën tuaj të punës, mund ta keni të mundur të realizoni detyrat tuaja në 5 orë sesa 8 orë tradicionale të mandatuara nga orët e zyrës. Përdorni këtë “kohë të re” si një mundësi për të mësuar një softuer të ri, të studioni një temë që do të përfitojë nga performanca juaj.

Kujdesuni ndaj shpërqëndrimeve të mundshme: Përdorni teknikën Pomodoro duke pushuar me programin tuaj në blloqe pune 25-minutëshe, të ndarë me pushime 5-minutëshe. Nëse e gjeni veten shpesh të hutuar nga telefonat dhe interneti, atëherë vendosni telefonin tuaj në modalitetin e fluturimit dhe vendoseni jashtë linjës së syrit tuaj.

Shkëputuni nga puna: Disiplina është e rëndësishme kur punoni nga shtëpia. Ndërsa është e rëndësishme të ruani nivelin e produktivitetit gjatë orarit tuaj të punës, është po aq e rëndësishme të shkëputeni nga puna kur të jetë e nevojshme. Ne e rekomandojmë këtë listë nga Neë York Times se çfarë të shikoni, lexoni dhe dëgjoni kur keni nevojë për një shpërqendrim.

Hapni mendjen tuaj: Mësoni Online

Mësoni softuer të ri: Me më shumë komandë mbi rutinën tuaj, tani është koha e përkryer për të integruar një softuer të ri në arsenalin tuaj.

Mësoni më shumë rreth ndërtimit dhe materialeve: Përveç mbulimit tonë të kurseve në internet që lidhen me arkitekturën, kemi krijuar një listë specifike të kurseve të shkëlqyera në internet që përqendrohen në materiale dhe ndërtim. Nëse gjithmonë keni dashur të kuptoni më shumë rreth proceseve të ndërtimit, strukturave ose materialeve, kjo listë e kurseve në internet është për ju.

Ndëgjoni intervistat nga arkitektë të lartë: Ndërsa Muzeu i Artit Modern të Luiziana është i mbyllur, koleksioni i tyre mbresëlënës i intervistave arkitektonike është ende shumë operacional, mirësjellje e Kanalit Louisiana.

 

Reagimet e Komunitetit të Arkitektëve

Arkitektët MAD: “Ne kemi rreth 100 njerëz në zyrën tonë në Pekin. Me kaq shumë projekte që po ndodhin, dhe staf në zonë të ndryshme kohore, ishte jashtëzakonisht sfiduese. Para së gjithash, ne u siguruam që secili prej nesh të ketë internetin dhe kompjuterët në vendin ku po qëndrojmë. Pastaj ne i qasemi skedarëve të zyrave përmes programeve të largëta kompjuterikë. Takimet tona ditore të brendshme dhe të jashtme zëvendësohen me mbledhje e-zoom. Ajo funksionoi. Thjesht komunikimet ballë për ballë nuk ishin më atje, gjë që është jashtëzakonisht e rëndësishme për firmat e arkitekturës.

Përveç punës, kolegët tanë humbasin kohën kur jemi me njëri-tjetrin. Obligacionet janë ende të forta. Ne kishim “orën tonë të lumtur të kthimit në punë” në mesin e shkurtit. 70 prej nesh u shfaqën në zmadhim , u kapëm me njëri-tjetrin dhe i bëmë haraç ekipeve mjekësore në zonën e atëhershme të goditur me forcë.Kemi pasur këtë video të “orës së lumtur të re” dhe u njohëm nga Ëall Street Journal. Ne i vlerësojmë këto dy muaj, por mezi presim të takohemi përsëri me njëri-tjetrin shumë shpejt “.

Henning Larsen: “Vendosni një vend pune të rehatshëm, mundësisht larg frigoriferit, TV ose shpërqendrimeve të tjera. Për mua, funksionon më mirë ta mbajmë rutinën e mëngjesit sikur të shkoja në zyrë. Kështu që kjo do të thotë: të visheni të qetë, por jo në djersë.Përdorni një mëngjes të hershëm të shëndetshëm dhe filloni punën në një orë normale.Për sa i përket punës në grup, komunikoni qartë dhe aq shpesh sa të jetë e nevojshme. Dhe bëni çmos për të vazhduar frymën tuaj të ekipit!

Azhurnoni njëri-tjetrin se kush po bën atë që dhe azhurnoni të gjithë kur të keni përfunduar një detyrë. Do të ketë shumë më shumë email se zakonisht.Nëse keni probleme me rrjetin tuaj dhe keni probleme të ndani ekranin tuaj gjatë një telefonate, dërgoni fotografi të shpejta për të gjithë për t’i mbajtur rrjedha më efikase. Dhe mbani mend. Qëndroni të qetë, ngrihuni, ecni përreth dhe mos u frikësoni. ”

Foster + Partnerët: “Ne kemi provuar punën nga shtëpia për ca kohë – zyrat tona të Azisë i kanë bërë të gjitha këto me sukses, ata tani janë hapur përsëri në Hong Kong, Shenzhen, Shanghai dhe Pekin. Mbi 90% të ekipeve tona në Londër janë aktualisht punon në mënyrë efikase dhe bashkëpunuese nga shtëpia “.

Gensler: “Lëvizshmëria e jashtme është gjithashtu diçka e mirë. Lëvizshmëria, zgjedhja dhe bashkëpunimi virtual janë të paçmueshme në krizën e shëndetit të sotëm. Siç kemi parë, organizatat janë në gjendje të shpallin strategji  të punës nga shtëpia dhe ta zbatojnë atë menjëherë.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Aktuale

Gjykimi ndaj ish-pronarit të kompanisë ‘Sallahu’, dëshmon ish-zyrtarja e prokurimit

Published

on

Drejtori i Njësisë së Auditimit të Brendshëm në Ministrinë e Infrastrukturës, Begzad Musliu, dhe ish-pronari i kompanisë “Sallahu” SH.P.K, Naim Sallahu, kanë dalë  para Gjykatës së Prishtinës më 27.02.2024 për t’u përballur me akuzat që u ngarkohen.

Sipas aktakuzës, i pandehuri Begzat Musliu në nëntor të vitit 2020 i ka tejkaluar kompetencat e tij në cilësinë e drejtorit të Njësisë së Auditimit të Brendshëm në Ministrinë e Infrastrukturës ashtu që ka kryer auditimin e lëndës së prokurimit vetëm me kërkesën e operatorit ekonomik “Sallahu” SH.P.K., gjë që është e ndaluar me ligj, raporton Kallxo.com

Në gjykimin ndaj dy të akuzuarve është dëgjuar në cilësi të dëshmitares, Valmira Bllaca në cilësinë e zyrtares së prokurimit në kohën për të cilën akuzohen Sallahu e Musliu.

Dëshmitarja duke u përgjigjur në pyetjet e të akuzuarit Naim Sallahu, tha se edhe sekretari i Ministrisë së Infrastrukturës edhe ministri kanë qenë të njoftuar lidhur me kërkesën për futjen në n’listën e zezë kompaninë e të akuzuarit “Sallahu” SH.P.K.

Bllaca tha tutje se fillimisht lidhur me shkresat njoftohet ministri dhe sekretari ku pastaj vepron zyra e prokurimit në mënyrë direket e pastaj njoftohet edhe policia.

Dëshmitarja tha se nuk kishte dijeni  në pyetjen e anëtarit të trupit gjykues, Alban Ajvazi i cili e pyeti nëse kishte ndonjë rast kur sekretari i ministrisë ka kërkuar nga auditori të bëjë auditim të jashtëzakonshëm.

“Jo nuk e di. Nuk më kujtohet nëse ka pasë auditime të shpeshta, të jashtëzakonshme”- tha Bllaca.

Auditimi i lëndës së prokurimit është bërë për projektin me emrin “Ndërtimi i urës në zgjerimin e rrugës nacionale N9, segmenti Pejë-Kuqishtë me lokacionin Drelaj”.

Sipas aktakuzës, Musliu jashtë procedurave ligjore të auditimit të brendshëm ka përpiluar edhe një raport të auditimit në favor të operatorit ekonomik “Sallahu” SH.P.K me qëllim të krijimit të dobisë pasurore për kompaninë në fjalë, pa i vërtetuar provat në lëndën e iniciuar kundër këtij operatori, përkundër asaj që nuk kishte pasur autorizim.

Përmes këtij raporti që ka përpiluar Musliu e që ishte dërguar jashtë procedurës në arkivat e OSHP-së, ka ndikuar që ky organ t’i falë besimin si provë këtij raporti e të mos e fusë në listën e zezë të OSHP-së kompaninë “Sallahu” SH.P.K.

Aktakuza thotë se i pandehuri tjetër, Naim Sallahu, pronar atë kohë i kompanisë “Sallahu” SH.P.K., në gusht të vitit 2020 me vetëdije ka shkelur rregullat e prokurimit publik, pasi kishte paraqitur dokumentacion të rrejshëm me qëllim të mashtrimit me procedura e prokurimit.

Tutje, sipas Prokurorisë, Sallahu në cilësinë e pronarit të kompanisë ka ofertuar me dokumentacion të falsifikuar, ashtu që lëndë ka paraqitur referenca për gjeodetin Fadil Shehu se i njëjti kinse ka punuar në projektin “Ndërtimi i urës në zgjerimin e rrugës nacionale N9 segmenti Balincë” dhe në projektin “Zgjerimi i rrugës nacionale N2, segmenti hyrja në qytetin e Prishtinës (Veternik) “lot 1”, por që në projekt nuk ka qenë i angazhuar ky gjeodet.

Musliu akuzohet për keqpërdorim të detyrës zyrtare, ndërsa Sallahu për keqpërdorim dhe mashtrim në prokurim publik.

Në këtë rast ka qenë i akuzuar edhe Fadil Shehu për deklarim të rremë nën betim për këtë rast, por i njëjti e kishte pranuar fajësinë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Amerika dhe Turqia, partnerë kryesorë të Kosovës për eksport dhe import

Published

on

Kosova vazhdon të këtë deficitin e lartë tregtar. Në muajin janar 2024 deficiti ka shkuar në 319,7 milionë euro, krahasuar me deficitin prej 291,5 milionë euro në vitin 2023. Eksporti i mallrave në muajin janar ishe 60,3 milionë euro, ndërsa importi 380,0 milionë euro.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës mbeten partneri më i rëndësishëm për raporte tregtare me Kosovën.

Amerika përveç si aleat strategjik është edhe partneri kryesor për eksport të mallrave të Kosovës, raporton Revista Monitor.

Në janar të këtij viti, vlera e mallrave të eksportuara me vendet e botës arritën në 20.1 milionë euro, ose 33.4 për qind.

Eksportet e mallrave me këto shtete kanë një shifër simbolike, mirëpo siç bën të ditur Agjencia e Statistikave të Kosovë, partnerë më të rëndësishëm me vendet e botës për eksport ishin SHBA-të me 14,6 për qind dhe Zvicra me 9,3 për qind në muajin janar 2024.

Të dhënat nga Tregtia e Jashtme të Mallrave në Kosovë tregojnë se eksportet e Kosovës në vendet e BE-së arritën në 18,4 milionë euro, ose rreth 30,5% e eksporteve të përgjithshme, me një rënie prej 6,9%.

“Partnerët kryesorë për eksportin e mallrave në BE ishin: Gjermania (8,8%), Italia (4,7%), Holanda (3,1%), etj”.

Ndërsa, importet e Kosovës nga vendet e BE-së ishin rreth 164,4 milionë euro, ose 43,3% e importeve të përgjithshme, me një rritje prej 10,1%.

“Importet me pjesëmarrje me të lartë ishin nga: Gjermania (12,8%), Greqia (7,2%), Italia (3,7%), etj.”.

Ndërsa, Turqia edhe këtë vit vazhdon të mbetet partner kryesor për import të mallrave.

Vetëm gjatë muajit janar 2024, importet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 158 milionë euro, ose 41.6 për qind.

“Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import në këtë grup ishin: Turqia (15,4%) dhe Kina (11,3%)”, thuhet në raportin ASK-së për Tregti me jashtë.

Ndërsa, eksportet e Kosovës me vendet e CEFTA-s arritën në 21.8 milionë euro, ose 36,1 për qind të eksporteve të përgjithshme, me një rënie prej 16,2 për qind.

“Partnerë kryesorë për eksport nga vendet e CEFTA-s ishin: Maqedonia e Veriut (12,4%), Shqipëria (11,8%), Serbia (6,3%), Mali i Zi (3,9%)”, thuhet në raportin e ASK-së për muajin janar.

Ndërsa, importet nga vendet e CEFTA-s arritën në 57,7 milionë euro, ose 15,2% të importeve të përgjithshme, me një rënie prej 5,8 për qind.

“Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import ishin: Shqipëria (7,6%), Maqedonia e Veriut (4,7%), Serbia (1,9%)”, thuhet në raport.

Ndërkaq, ajo që mbetët shqetësues është se edhe këtë vit ka nis një rënie e vlerës së mallrave të eksportuara në vend.

Eksporti i mallrave në muajin janar të këtij viti kishte vlerën 60.3 milionë euro, ndërsa importi 380 milionë euro, që është një rënie prej 3 për qind për eksport, si dhe një rritje prej 7.4 për qind për import, duke krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2023.

Sipas të dhënave të grupeve kryesore të eksportit: 25,4% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 19,3% e përbëjnë artikuj të ndryshëm të prodhuar; 13,1% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre; 8,3% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 6,2% e përbëjnë makineria dhe pajisjet mekanike dhe elektrike, etj”, thuhet në raportin “Statistikat e Tregtisë së Jashtme (STJ), Janar 2024”.

Sipas raportit të Agjencisë së Statistikave të Kosovës, të dhënat nga Tregtia e Jashtme të Mallrave në Kosovë tregojnë për një deficit tregtar më të lartë për 9.9 për qind në muajin janar 2024, në raport me periudhën e njëjtët të vitit 2023, gjegjësisht në vlerë prej 319,7 milionë euro, krahasuar me deficitin prej 291,5 milionë euro në vitin 2023. Sipas ASK-së, eksporti mbulon importin me 15.9 për qind.

Sipas të dhënave të grupeve kryesore për import: 17,2% e përbëjnë produktet minerale; 11,6% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 11,6% e përbëjnë makineria dhe pajisjet mekanike dhe elektrike; 11,2% e përbëjnë mjetet e transportit; 9,3% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre, etj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Suedia interesohet për fushën e minierave të Kosovës

Published

on

Suedia interesohet për fushën e minierave të Kosovës

Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli ka pritur sot në takim ambasadorin e Suedisë në Kosovë, Jonas Westerlund dhe zëvendësshefin e Misionit, Henrik Riby.

Gjatë takimit, Ministrja Rizvanolli dhe përfaqësuesit e ambasadës suedeze, kanë diskutuan për zhvillimin ekonomik të Kosovës dhe rritjen e bashkëpunimit ekonomik mes dy vendeve.

Me theks të veçantë diskutuan për potencialin ekonomik që ofron Kosova në fushën e minierave dhe forcimin e lidhjeve të Kosovës dhe Suedisë në këtë sektor.

Republika e Kosovës qysh nga kohët më të vjetra ka qenë e njohur për pasuritë e saj të nëntokës. Pasuritë minerale të Republikës së Kosovës janë te shumëllojshme në sasi dhe në cilësi dhe kanë rëndësi të madhe ekonomike.

Rezervat e resurseve minerale kryesore janë linjiti me 12.5 miliardë ton,plumbi dhe zinku 59 milionë ton, nikeli 13 milionë ton, boksitet 2.7 milionë ton, magnezitet 4.1 milion ton./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending