Connect with us

Aktuale

“Katër mijë banesa për çiftet e reja”, kur pritet të filloj projekti i Qeverisë Kurti

Published

on

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, gjatë fushatës në zgjedhjet e 6 tetorit pati premtuar se do ua lehtësonte jetën çifteve të reja duke ua mundësuar blerjen e banesës me këste brenda 10 vitesh, shkruan IndeksOnline.

Ai premtoi se do t’i ndërtoj katër mijë banesa në Prishtinë dhe përreth saj, ku çiftet e reja mund të paguanin nga 150 euro në muaj.

Por siç duket çiftet e reja do të presin ende për të hyrë në këto banesa.

Zëdhënësi i Qeverisë së Kosovës, Përparim Kryeziu, në një përgjigje për IndeksOnline tha se Qeveria në bashkëpunim me Korporatën Financiare Ndërkombëtare është duke analizuar opsionet më të favorshme për zhvillimin e projektit.

Kryeziu tha se pas studimit të fizibilitet do të vendosin për opsionet e strukturave që duhet ndekur për zbatimin e projektit të banimit.

Qeveria e Republikës së Kosovës e ka prioritet projektin e banimit të përballueshëm, kësi soji në bashkëpunim me Korporatën Financiare Ndërkombëtare (IFC), në kuadër të Bankës Botërore, është duke analizuar opsionet më të favorshme për zhvillimin e mëtutjeshëm të projektit, dhe si hap të parë kemi ndërmarrë hulumtimin e tregut dhe studimin e fizibilitetit për projektin, raporton Indeksonline.

Qeveria dhe IFC do të bashkëpunojnë në zbatimin e programit, objektivat e të cilit përfshijnë:

-një vlerësim të tregut të banesave, duke pëfshirë një përkufizim të tregut të synuar, pikat e çmimeve, dhe analizën në detaje të ofertës dhe kërkesës për banim të përballueshëm dhe opsionet e mundshme;

-studimi i fizibilitetit të Projektit, i cili planifikon të ndërtojë 4000 banesa, brenda dhe përreth Prishtinës, do të përfshijë një analizë për opsionet e strukturimit të banimit të përballueshëm dhe zbatimin e projektit;

-rishikimin ligjior dhe rregullator të sektorit të banimit të përballueshëm;

Rezultati i studimit të fizibilitetit do të na informojë për opsionet e duhura të strukturimit për t’u ndjekur, përshtatjet rregullatore e ligjore, si dhe politikat e nevojshme adekuate që duhet ndjekur për të mundësuar suksesin dhe zbatimin e projektit të banimit të përballueshëm”, tha ai./Media Ndërtimi.

Aktuale

Hapni dyert për instalimin e Valvulës Termostatike nga ekipet e autorizuara të Prishtina HeatSave

Published

on

Hapni dyert për ekipet e autorizuara ashtu që të përfitoni pajisjet si dhe instalimin e tyre falas. Pas nëntorit, këto pajisje së bashku me instalim do të kushtojnë deri në 500 euro për konsumator.

Andaj, nëse nuk do të jeni në shtëpi në datat e paralajmëruara për instalim në lagjen tuaj, ju lutem kontaktoni në 080099000 sa më parë, që të mos humbisni rastin për instalimin e pajisjeve të reja për radiatorët tuaj si:

Valvulës Termostatike e cila rregullon qarkullimin e ujit të ngrohtë nga sistemi i Ngrohtores Termokos deri tek radiatori.

Termo-Kokës e cila ndihmon në përcaktimin e temperaturës në radiator. Rrotullojeni për të caktuar temperaturën dhe për të kontrolluar shpenzimet e energjisë.

Alokatorit cili vendoset në radiator për të matur temperaturën dhe për të përcjellur shfrytëzimin e energjisë.

Prishtina HeatSave është investim 10M dollarësh nga Fondacioni i Mileniumit i Kosovës (MFK) & Korporata e Sfidave të Mileniumit (MCC), me qëllim të modernizimit të sistemit të matjes së shpenzimeve të ngrohjes përmes Termokos./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Raporti i UN-Habita alarmon qytetet botërore

Published

on

UN-Habitat sapo ka publikuar Raportin e tij vjetor të Qyteteve Botërore gjatë sesionit të njëmbëdhjetë të Forumit Urban Botëror, i cili u zhvillua në Katowice, Poloni nga 27 qershor deri më 30 qershor 2022.

I titulluar “Parashikimi i së ardhmes së qyteteve”, pikat kryesore të publikimit të vitit 2022 janë njohuri për të ardhmen e sferës urbane, bazuar në “tendencat, sfidat dhe mundësitë ekzistuese, si dhe kushtet përçarëse, duke përfshirë mësimet e vlefshme nga pandemia COVID-19”.

Në fakt, ai synon t’u paraqesë qyteteve mënyra për t’u përgatitur për sfidat e ardhshme dhe për të adresuar çështjet aktuale.

Meqenëse popullsia globale që jeton në zonat urbane do të rritet nga 56 përqind në 2021 në 68 përqind në 2050, kryesisht në Afrikë dhe Lindjen e Mesme, transformimi i qyteteve tona për të arritur një të ardhme më të mirë duhet të jetë një interes global.

Duke pasur nevojë urgjente për “zgjidhje inovative për zonat urbane për t’iu përgjigjur kësaj krize të trefishtë C të COVID, klimës dhe konfliktit”, siç deklarohet nga Nënsekretari i Përgjithshëm i OKB-së dhe Drejtori Ekzekutiv i UN-Habitat Maimunah Mohd Sharif, Raporti i Qyteteve Botërore 2022 bën thirrje për më shumë angazhim nga qeveritë kombëtare, rajonale dhe lokale dhe inkurajon adoptimin e mëtejshëm të teknologjive inovative dhe koncepteve të jetesës urbane./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Studentët e Arkitekturës të UP-së eksplorojnë ndërtimin e zonave urbane në Cottbus të Gjermanisë

Published

on

Studentët Behar Iberhysaj, Tringa Rama, Vanesa Nikqi, Dafina Balaj, Marina Frrokaj, ishin pjesë e Summer School – Introverted and Extroverted Spaces: Neë pedagogical approaches to the house and the city, në Cottbus të Gjermanisë, me dt. 11.06.2022 – 19.06.2022. Kjo vizitë është realizuar fal marrëveshjeve që Fakulteti i Arkitekturës ka me profesorët dhe universitetet në Gjermani.

Studentët kanë eksploruar se si është ndërtuar dhe përvetësuar hapësira urbane në disa territore në Cottbus përmes përjetimit të përvojës së tyre.

Gjate hulumtimit dhe punës së bërë janë përdorur metoda etnografike dhe vizuale për të identifikuar hapësirat që janë dhe mund të bëhen të dukshme dhe ato që janë dhe mund të mbeten të padukshme.

Qëllimi i shkollës verore ka qenë të rikonceptohet raporti mes shtëpisë dhe qytetit, duke reflektuar mbi nocionin se pjesët e dukshme dhe dimensionet prezentë e përbëjnë qytetin, ndërsa e padukshmja dhe jo-prezentja përfaqësojnë shtëpinë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending