Connect with us

Infrastrukturë

Jeta sociale dhe mënyra alternative e konceptimit të hapësirës

Published

on

Përderisa teoria arkitekturore i nënshtrohet një procesi rishikimi dhe përditësimi, ka një refuzim të dallimeve binare mbizotëruese që gjenden si në perceptimin e përbashkët ashtu edhe në edukimin arkitektonik.

Dikotomitë tradicionale si qendra kundrejt periferisë, qyteti ‘formal’ kundër qytetit ‘joformal’ dhe dizajni si një teknikë e ngurtë kundrejt ndërtimit si improvizim kanë qenë tema të vazhdueshme arkitekturore, me një histori debatesh të vazhdueshme. Pavarësisht dominimit të perspektivave globale veriore mbi atë se çfarë përbën arkitekturë të mirë ose se si duhet të trajtohet, realiteti vazhdimisht shfaqet si më i ndërlikuar, i larmishëm dhe shumëdimensional.

Ndërsa pllaka mbetet një mbulesë funksionale, roli i saj në lagjet më të cenueshme ndryshon nga homologët e saj në zhvillimet standarde.

Në skenarin e fundit, tarracat (ose çatitë) zakonisht kanë një qëllim të mirëpërcaktuar dhe janë të pajisura në përputhje me rrethanat me pajisje të tilla si zonat e kohës së lirë, kopshtet, belvederët, hapësirat për barbekju dhe dhomat e festave.

Në të kundërt, pllakat në lagjet më të rrezikuara kryejnë disa funksione njëkohësisht, duke akomoduar aktivitetet e kohës së lirë, ndërsa mbështesin gjërat thelbësore të shtëpisë si instalimet hidraulike dhe shërbimet shtëpiake.

Përveç kësaj, pllaka shërben edhe funksionin e një rruge. Duke pasur parasysh përshkueshmërinë midis hapësirave publike dhe private në komunitetet periferike, qasja në pllaka shpesh lidhet drejtpërdrejt me rrugën. Kjo mjegullim i kufijve i shndërron pllakat në shtigje, të përdorura nga fëmijët për rekreacion ose si rrugë shpëtimi gjatë ndjekjeve të policisë.

Një përshtatje e jashtëzakonshme përfshin ngritjen e nivelit të rrugës dhe kthimin e pllakës në rrugë ose trotuar. Për shkak të rrugëve të ngushta ose të pjerrëta në nivelin e tokës që pengojnë qarkullimin e automjeteve, transportimi i mobiljeve ose sendeve më të mëdha bëhet sfidues. Si përgjigje, banorët i transportojnë me zgjuarsi këto objekte mbi shtëpi, nëpër pllaka, të lidhura me ura të improvizuara dhe të përkohshme.

Kjo qasje është e ngjashme me lundrimin në një labirint, duke lidhur dy pika pa ndjekur një plan urbanistik të paracaktuar dhe potencialisht duke krijuar një konfigurim të veçantë me veçoritë e tij.

Në terma juridikë, kjo do të thotë se Kodi Civil tashmë njeh legjitimitetin e pllakës si një njësi pasurie të paluajtshme të tregtueshme, duke synuar të zyrtarizojë transaksionet që tashmë po ndodhnin në margjinat e rendit shoqëror ekzistues. Kjo njohje trajton pasojat e shpërfilljes ose mospërfilljes së grupeve të veçanta shoqërore, lagjeve dhe idealeve të ngurta në lidhje me atë që përbën një qytet ‘të mirë’.

Ndërsa kjo përfshirje ka rëndësi, veçanërisht brenda sferës ligjore tradicionalisht konservatore dhe të ngadalshme në përshtatje, ndikimi i saj mund të jetë i kufizuar nëse nuk plotësohet nga mbështetja sociale, ekonomike dhe urbane. Njohja ligjore e të drejtës së pllakës nënkupton regjistrimin e saj në bashki, duke i nënshtruar përgjegjësive fiskale, pa përmirësuar domosdoshmërisht kushtet socio-ekonomike të pronarit.

Ndikimi i barrës tatimore tek pronari ndryshon në bazë të cenueshmërisë së tyre ekonomike, duke vendosur potencialisht një tendosje disproporcionale në të ardhurat e tyre në krahasim me pronarët më të pasur të pronave. Për më tepër, nëse njohja ligjore e të drejtës së pllakës nuk shoqërohet me përmirësime të njëkohshme urbane dhe nëse të ardhurat nuk kontribuojnë në rritjen e cilësisë hapësinore, masa ligjore mund të kthehet pa dashje në një mekanizëm që nxit pasigurinë dhe shtypjen.

Transformimi i vazhdueshëm i pllakës ilustron mënyra alternative të banimit të qytetit. Kur përshtatshmëria e pllakës – duke kombinuar funksione të tilla si dyshemeja dhe çatia, koha e lirë dhe hidraulika, lavanderi dhe belveder, vendbanimi dhe (tjetër) vendbanimi, rruga dhe vendbanimi – bëhet një aspekt i normalizuar i jetës praktike dhe njihet zyrtarisht në fushën ligjore dhe  shërben si dëshmi bindëse se hapësira është formuar nga banorët e saj.

Hapësira përshtatet me nevojat imediate të banorit dhe nuk duhet të fiksohet në mënyrë të ngurtë për t’iu përshtatur një strukture të paracaktuar. Metamorfoza e vazhdueshme e pllakës është një rezultat i marrëveshjeve dhe negociatave dinamike, duke reflektuar dinamikën më të gjerë në lojë në të gjithë qytetin.

Infrastrukturë

Palestra e sportit në Gjilan në vlerë prej 2.3 milionë euro

Published

on

Palestra e sportit “Bashkim Selishta-Petriti” në Gjilan do të rinovohet dhe do të ofrojë kushte moderne për sportistët.

Është nëshkruar momorandum bashkëpunimi nga sekretari i MKRS-së, Xheladin Krasniqi dhe kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, në praninë e ministrit, Hajrulla Çeku dhe drejtorit të sportit në MKRS, Ibër Alaj.

Ky projekt është investim i përbashkët i ministrisë dhe komunës në vlerë 2.3 milionë euro.

Përmirësim i infrastrukturës sportive në gjithë vendin është njëri ndër prioritetet kryesore të Ministrisë së Sportit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Pse kaq pak gjermanë jetojnë në shtëpi apo banesa të blera?

Published

on

Më pak se gjysma e gjermanëve jetojnë në shtëpi apo banesa që i kanë blerë. Shumica jetojnë në banesa me qira. Situata është e ndryshme në jug dhe lindje të Evropës. Pse ka kaq shumë dallime?

Më shumë se 83 milionë vetë jetojnë në Gjermaninë një sipërfaqe prej 357.580 kilometra katrorë. Prej tyre, më pak se gjysma jetojnë në shtëpitë dhe banesat e tyre. Sipas të dhënave të zyrës evropiane të statistikave Eurostat, në vitin 2022, 47 për qind e familjeve gjermane jetonin në banesat e tyre, ndërsa pjesa tjetër prej rreth 53 për qind janë qiramarrës, gjë që e vendos Gjermaninë në fundin e vendeve në Evropë, nëse përjashtohet Zvicra. Rumania, Sllovakia, Kroacia, Hungaria dhe Mali i Zi kanë përqindjen më të lartë sa i përket pronësisë së pasurive të paluajtshme. Në këto vende më shumë se 90 për qind e popullsisë jeton në shtëpinë ose apartamentin e vet. Por pse dallimet janë kaq të mëdha?

“Kazerma rezidenciale”

Gjermania ka një përqindje kaq të vogël të pronësisë në krahasim me Evropën Jugore dhe Lindore, kryesisht për arsye historike. Ato datojnë në shekullin e 19-të, koha pas Luftës Franko-Prusiane dhe themelimit të Perandorisë Gjermane në 1871. Në atë kohë, Gjermania u zhvillua nga një vend bujqësor i vonë feudal në një komb industrial. E kjo do të thotë se njerëzit lëviznin nga fshatrat në qytete për të gjetur punë atje. Prandaj, shumë apartamente të lira duhej të ndërtoheshin shpejt.

Miliona pa vendbanime pas Luftës

Qeveria e re u përpoq të krijonte shpejt një hapësirë ​​të re jetese me ndihmën e një sërë masash dhe njëkohësisht u përpoq të parandalonte rritjen tepër të madhe të qirave për shkak të mungesës së hapësirave të banimit.

Për këtë arsye ndërtimi i banesave u shpall prioritet absolut. “Ndërtimi i banesave është kushti më i rëndësishëm që populli gjerman të drejtohet drejt rimëkëmbjes politike, ekonomike, por edhe etike dhe kulturore”, tha në shkurt 1950 kancelari i atëhershëm Konrad Adenauer, duke folur për krizën e strehimit.

“Një e katërta e banesave u shkatërrua në luftë,” thotë Konstantin Kolodilin nga Instituti Gjerman për Kërkime Ekonomike (DIW). Në disa qytete, shkalla e dëmtimit ishte dukshëm më e lartë. Strehimi është shpallur prioritet kombëtar.

Bumi i banesave në vitet pesëdhjetë

Në vitin 1950 u miratua i ashtuquajturi Ligji i parë për Strehimin. Si rezultat i këtyre masave, më shumë se pesë milionë apartamente të reja u ndërtuan në vitet e pasluftës. Mungesa e banesave ishte e madhe edhe në Gjermaninë Lindore. Në të njëjtën kohë me Ligjin e parë për ndërtimin e banesave në Perëndim, u miratua edhe i ashtuquajturi Akti i Rindërtimit për të nxitur ndërtimin e banesave. Në mesin e viteve 1950, ky ligj inkurajoi ndërtimin e blloqeve të apartamenteve të stilit sovjetik, tipike për Evropën Lindore.

“Në vitet 1950-1960 ndërtoheshin kryesisht apartamente me qira në pronësi të kooperativave të ndërtimit. Si rezultat, kishte një përqindje të lartë të qiramarrësve”, shpjegon profesori Günter Fornholz, i specializuar në historinë e ndërtimit. Që atëherë, norma e qiramarrësit ka ndryshuar pak. Disa ndërtesa u bënë pronë e kompanive të pasurive të paluajtshme, por qiramarrësit mbetën në apartamente.

Continue Reading

Infrastrukturë

Stambolli frikë nga një tërmet shkatërrues dhe cunami, vendosen tabela paralajmëruese

Published

on

Autoritetet në Turqi jetojnë prej muajsh nën kërcënimin e një tërmeti të madh në Stamboll, i cili dyshohet se do të jetë me magnitudë më të madhe se 7 gradë Rihter dhe si pasojë do të ketë një cunami shkatërrues.

Kjo është arsyeja pse në disa pjesë të Stambollit janë vendosur tabela paralajmëruese për cunami prej disa muajsh, duke u bërë thirrje njerëzve të lëvizin në pjesët më të larta të qytetit larg brigjeve të Bosforit.

Shenjat e para të tilla u vendosën në Buyukcekmeç, një zonë më e gjerë e Stambollit, një lagje në anën evropiane të qytetit që është shtëpia e një bregdeti të gjatë, por edhe ku zonat me popullsi të dendur ndahen nga deti vetëm nga plazhet dhe shëtitore e gjatë.

Por në të njëjtën kohë, tabela të tilla u vendosën edhe në pjesët qendrore të Stambollit, si në Fanari. Sipas shkrimit të “Protothema” greke, të njëjtat shenja ekzistojnë në rrethin e Patriarkanës Ekumenike në rrethin historik.

“Një tërmet i madh në Turqi është i sigurt”

Efthimios Lekas, profesor i gjeologjisë së aplikuar të tektonikës dinamike dhe menaxhimit të fatkeqësive natyrore dhe president i Organizatës për Planifikimin dhe Mbrojtjen nga Tërmetet, paralajmëroi edhe një herë për një tërmet të madh që u raportua në Stamboll, dhe vlerësime të ngjashme u bënë nga sizmologë nga e gjithë bota.

“Çarja analoge e veriut, e cila fillon nga deti Kaspik dhe përfundon në detin Egje në një gjatësi prej 1300 kilometrash, ka vetëm një pjesë që nuk është thyer dhe nuk ka shkaktuar ndonjë tërmet të madh dhe ai është ai që ndodhet në det në jug të Stambollit”, tha prof. Lekas ​​për shërbimin publik grek ERT.

Në të njëjtën kohë, ai sqaroi se nuk është një çarje e re, por një strukturë e madhe tektonike që është pjesë e thyerjes së Anadollit të Veriut.

Dega e dytë është ajo që shkon nga Nikomedia, kalon nga Bursa, pas së cilës ndahet në dy degë, 50 kilometra në jug. I pyetur nëse një tërmet i tillë mund të jetë shkatërrues edhe për Greqinë, Lekas ​​u përgjigj:

“Po, të dyja këto thyerje kanë një drejtim – Lindje dhe Perëndim. Prandaj, të dyja thyerjet kanë një projeksion në detin Egje, jo në zonën kontinentale të Greqisë”, tha ai, duke shtuar se këto vlerësime nuk vijnë vetëm nga sizmologë turq, por edhe nga kolegë në mbarë botën.

“Pra, fakti është se ne mund të presim një tërmet të madh në Stamboll”

Prof. Lekas ​​tregon se alarmi është shpallur kryesisht për faktin se Stambolli ka një sasi dhe dendësi të madhe të popullsisë. Një e treta e shtëpive në Stamboll janë të ndërtimit të vjetër dhe vetëm një e treta e atyre moderne janë ndërtuar sipas rregullave antisizmike.

“Por as kjo nuk na tregon shumë. Vitin e kaluar ne pamë se çfarë ndodhi në Antakia dhe më gjerë me ndërtimet e reja. Ndërtimi në qytetin e ri të Stambollit, pranë aeroportit, gjithashtu u tregua i pasigurt”, vuri në dukje ai./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending