Connect with us

Infrastrukturë

90% e pjesëmarrësve në komunikacionin e Shqipërisë nuk janë të kënaqur me investimet në rrugë

Published

on

Një sondazh i zhvilluar nga “Monitor” në faqen e internetit dhe në rrjetet sociale tregoi se shumica dërrmuese e pjesëmarrësve nuk janë të kënaqur nga investimet publike në rrugë.

Vetëm 11% e pjesëmarrësve janë shprehur se investimet publike kanë përmirësuar cilësinë e rrugëve, 89% e tyre janë shprehur të pakënaqur me vlerën ose shpërndarjen e investimeve në rrugë.

45% e pjesëmarrësve në sondazh janë shpehur se investimet publike në rrugë janë të pamjaftueshme, ndërsa 23% e pjesëmarrsve mendojnë se investimet copëzohen në shumë projekte. 21% e pjesëmarrësve janë të mendimit se investimet nuk shkojnë për rrugët më të rëndësishme ose me volumin më të madh të qarkullimit.

Shqipëria trashëgoi një infrastrukturë rrugore në gjendje të keqe pas rënies së regjimit komunist dhe përmirësimi i cilësisë së rrugëe ka qenë dhe mbetet akoma një sfidë. Në 20 vitet e fundit është arritur një përmirësim në një pjesë të akseve kombëtare, por një pjesë e tyre ende nuk i përgjigjet nevojave për lëvizje optimale, veçanërisht në kushtet e një turizmi në rritje të shpejtë.

Autostrada Tiranë-Durrës, rruga Tiranë-Rinas apo korridori verior i lëvizjes nga Tirana deri në Lezhë, apo rruga Elbasan-Qafë Thanë në pjesën më të madhe të vitit kanë mbingarkesë, që përkthehet në kohë dhe kosto për drejtuesit e mjeteve.

Totali i fondit për ndërtim dhe sistemim rrugësh me financim të brendshëm të buxhetit për këtë vit të jetë pritet të jetë 10.3 miliardë lekë, shumë kjo në ulje me 14,5% më pak se plani i buxhetit të vitit të kaluar.

Gjysma e fondeve të planifikuara me financim të brendshëm do të shkojnë për të financuar ndërtimin e Tunelit të Llogarisë.

Pjesa tjetër e investimeve është e shpërndarë në shuma relativisht të vogla në një numër të madh projektesh të tjerë, duke përfshirë rrugën Elbasan-Qafë Thanë, Unazën eMaadhe të Tiranës, rrugën Palasë-Dhërmi, rrugën Korçë-Ersekë, rrugën Berat-Ballaban, rrugën Kardhiq Delvinë, etj.

Ndërkohë, projektet me fianncim të huaj për vitin 2024 parashikohen në vlerën e vetëm 2.4 miliardë lekëve dhe pjesa më e madhe e fondit do të shkojë për financimin e rrugës Qukës-Qafë Plloçë.

Në dekadën e fundit, qeveria po përdor edhe mekanizmin e investimeve me partneritet publik-rivat, por deri tani rezultatet e prekshme janë të pakta. Përfundimi dhe mirëmbajtja e Rrugës së Kombit, ndërtimi i Rrugës së Arbërit, i rrugës Thumanë-Rrogozhinë dhe Orkum- Dukat po ndërtohen me projekte të PPP-ve

Ndërtimi me PPP sjell kosto më të larta dhe tashmë qeveria e ka bërë të qartë se në disa prej rrugëve të reja kalimi do të bëhet kundrejt pagesës, siç ndodh prej vitesh në Rrugën e Kombit.

Pagesat për projektet rrugore të PPP-ve gjatë vitit 2024 parashikohen në vlerën e 5.2 miliardë lekëve. 67% e pagesave totale pritet të shkojnë për Rrugën e Arbrit, ndërsa pjesa e mbetur do të shpërndahet mes Rrugës së Kombit dhe Rrugës Orikum-Dukat./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

NEOM zbulon një destinacion të ri të quajtur Elanan

Published

on

NEOM (zonë e re urbane e planifikuar nga Mbretëria e Arabisë Saudite për t’u ndërtuar në provincën e saj veriperëndimore Tabuk) ka prezantuar një destinacion të ri të quajtur Elanan në Gjirin e Akaba të Arabisë Saudite, i cili përfshin 80 dhoma dhe suita. Fokusi kryesor i repartit është mirëqenia dhe kërkon një qasje bashkëkohore ndaj mirëqenies, duke përzier teknologjitë e reja me një atmosferë diskrete, luksoze që promovon relaksimin dhe introspeksionin.

Pajisjet kryesore të Elanan-it u ofrojnë mysafirëve disa mundësi për t’u zhytur në paqe, pushim dhe përtëritje. Vizioni arkitektonik i vendstrehimit është ndërtuar mbi inovacionin dhe harmoninë natyrore, duke përdorur teknika të avancuara të projektimit për të krijuar skulptura të ndërlikuara që përzihen me natyrën përreth.

Projekti u projektua nga Mark Foster Gage Architects, dhe kompani të tilla si JT+P, Desimone Engineering dhe RLB bashkëpunuan në projekt.

Ndërsa ka një estetikë moderne, ajo ende ruan një lidhje me natyrën, duke ofruar një përvojë unike arkitekturore për të gjithë. Ky zhvillim i ri pason njoftimet e fundit të Leyja, Epicon, Siranna, Utamo, Norlana, Aquellum dhe Zardun./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet Biblioteka e Pekinit, përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë

Published

on

Biblioteka e qytetit të Pekinit të Snøhetta ka hapur dyert e saj për publikun, duke prezantuar një hapësirë ​​unike për të mësuar dhe shkëmbyer njohuri në skenën kulturore të Pekinit.

Si një nga projektet më të pritura të vitit 2024, biblioteka përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë, përveç objekteve të ndryshme që synojnë krijimin e një destinacioni të gjallë kulturor në qytet. Snøhetta iu dha Biblioteka e Qytetit të Pekinit në vitin 2018 përmes një konkursi ndërkombëtar dhe projekti u përfundua me partnerin lokal ECADI.

Snøhetta e pa bibliotekën jo vetëm si një depo librash, por më tepër si një qendër për të mësuar, kulturë dhe komunitet. Dizajni i hapësirës ndjek këtë koncept, duke integruar zona për konferenca, ekspozita, shfaqje dhe restaurim të librave antikë. Në vend që t’i shihte bibliotekat si një tipologji të së kaluarës, projekti filloi të eksploronte potencialin e tyre për të ushqyer një “lidhje emocionale midis librave, njerëzve dhe peizazhit natyror përtej”.

Biblioteka e qytetit të Pekinit ndërthur peizazhin natyror me arkitekturën. Në qendër të tij, një forum 16 metra i gjatë mirëpret vizitorët dhe shërben si arteria kryesore e qarkullimit brenda ndërtesës. I rrethuar nga tarraca me shkallë të lakuar, forumi pasqyron peizazhin e lumit Tonghui aty pranë.

Tarracat shërbejnë si një zonë informale për t’u çlodhur, për të folur ose për të lexuar duke qëndruar të lidhur me hapësirën më të madhe. Zonat më të vogla gjysmë-private të leximit janë të ngulitura në ‘kodra’.

Ky peizazh i brendshëm ndodhet nën një çati në formë tende të frymëzuar nga pemët xhinko, duke sjellë dritën e ditës përmes hapjeve të vogla midis petaleve. Pemët e vërteta xhinko në hyrje përmirësojnë më tej ambientin natyror, duke festuar trashëgiminë e Pekinit përmes integrimit të leximit, performancës dhe peizazhit.

Projekti përpiqet të adresojë sfidat klimatike duke përfshirë teknologji për të minimizuar gjurmën e karbonit të trupëzuar dhe funksionale të ndërtesës.

Ai përdor komponentë modularë me një rrjet strukturor të racionalizuar për të reduktuar mbetjet e prodhimit.

Një modul i vetëm përdoret për kolonat e pemës së xhinko, të cilat rrotullohen për të krijuar pamjen e shumëllojshmërisë. Kolonat janë gjithashtu të pajisura me teknologji të kontrollit të klimës, duke përfshirë ndriçimin, kontrollin e akustikës dhe mbledhjen e ujit të shiut. Hapjet me xham rregullohen sipas ekspozimit të diellit, ndërsa çatia ka elementë fotovoltaikë të integruar për të siguruar prodhimin e energjisë së rinovueshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rigjallërimi i shtëpive dhe pallateve të vjetër i nevojshëm për formësimin e qyteteve

Published

on

Gjatë gjithë historisë së qyteteve, ndërtesat kanë ndryshuar përdorimin dhe funksionin e tyre, gjë që është e pashmangshme, pasi çdo epokë paraqet çështje dhe kërkesa unike.

Faktorë të tillë si llojet e banesave, dendësia e popullsisë në zona specifike dhe shfaqja e bizneseve dhe shërbimeve të reja riformësojnë peizazhin e qytetit, shpesh duke tejkaluar përshtatshmërinë e strukturave ekzistuese. Prandaj, rigjallërimi ose rehabilitimi i ndërtesave është logjik por edhe i nevojshëm për të përmbushur kërkesat e një peizazhi në ndryshim.

Meqenëse prishja e plotë e qytetit për rindërtim është jopraktike dhe e dëmshme për mjedisin, aktivitetet e reja akomodohen brenda ndërtesave ekzistuese përmes përshtatjeve dhe rinovimeve për të adresuar nevojat në ndryshim. Kjo qasje është e njohur në historinë urbane. Megjithatë, ndryshimet më të gjera dhe bashkëkohore – që do të thotë zgjidhje të rëndësishme për të tashmen – ofrojnë përgjigje më praktike dhe krijuese të përshtatura për çdo kontekst.

Brenda dinamikës së jetës urbane, zona të caktuara mund të neglizhohen, ndërsa të tjerat vlerësohen. Krijimi i planeve të zhvillimit urban mund të ndryshojë përdorimin ligjor ose parësor të zonave të veçanta, duke u ofruar pronave të prekura mundësi të reja për banim.

Ndonjëherë, ndërtesat boshe mbeten të pabanuara, pa plane për prishje, duke u përkeqësuar ngadalë dhe duke paraqitur rreziqe sigurie për rrethinat e tyre dhe banorët e mundshëm për shkak të strukturave të vjetruara dhe objekteve të pasigurta. Në të gjitha këto raste, rehabilitimi del si një zgjidhje e qëndrueshme dhe përgjithësisht e dobishme për qytetin. Në fund të fundit, ndërtesat e pushtuara janë thelbi i arkitekturës.

Strehimi është shkalla më e gjerë dhe urgjente në metropolet bashkëkohore. Numri i madh i rezidencave, duke filluar nga pallate deri tek shtëpitë e një familjeje, ofron madhësi të ndryshme që mund të ripërdoren për objektiva të ndryshëm.

Ekziston mundësia e përdorimit të vetëm ose shumëfamiljare, si dhe akomodimi për shërbime dhe tregti. Sidomos në vendet e veriut global, ku qytetet tashmë janë “të kufizuara” në hapësirë ​​dhe po përjetojnë flukse të konsiderueshme migratore, rehabilitimi i ndërtesave ekzistuese në banesa kolektive, për shembull, ka shumë kuptim.

Skenari ideal do të ishte investimi global në banesat sociale, duke u shtrirë përtej Evropës, siç tregohet nga shembujt e mbledhur këtu. Rehabilitimi i jep jetë të re hapësirave urbane duke ripërdorur shtëpitë e vjetra në dyqane, duke transformuar pallate për banim kolektiv dhe duke i kthyer magazinat në rezidenca private./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending