Connect with us

Arkitekturë

Rikthehet pas pandemisë, Java e Arkitekturës në Milano për të ardhmen e qyteteve dhe transformimeve urbane

Published

on

Rikthehet eventi kushtuar arkitekturës, transformimeve urbane dhe të ardhmes së qyteteve! Dy ditë me leksione dhe tavolina diskutimi, si një pamje paraprake e edicionit të pestë që do të mbahet në pranverë 2023.

Nën drejtimin artistik të Stefano Boeri, President i Triennale Milano, pritjet e vitit 2022 dhe edicioni i 2023 janë kuruar nga Nina Bassoli, kuratore për Arkitekturën, rigjenerimin urban, qyteti i Triennale Milano, dhe nga Matteo Ruta, profesor i Politeknikut të Milanos.

Dy figura të mëdha të arkitekturës ndërkombëtare si Anne Lacaton, themeluese e Lacaton & Vassal Architectes, Pritzker Prize 2021 dhe Anna Heringer, e vlerësuar me Çmimin Aga Khan për Arkitekturën 2007 dhe Çmimin Obel 2020, do të jenë protagonistët e takimit të shtatorit. e cila, si në edicionet e mëparshme, do të inaugurohet në Politecnico di Milano më 26 shtator, ndërsa më 27 shtator do të ketë një ditë analizash të thelluara dhe debatesh mbi transformimet e Milanos që do të zhvillohen në Trienale.

“Pritja e periferive” propozohet si një moment njohjeje e energjive sociale dhe kulturore të qytetit, me synim nisjen e një reflektimi kolektiv mbi temën e periferisë, i cili do të gjejë përmbushjen e tij ideale në edicionin e ardhshëm të eventit.

Çfarë mund të mësojmë nga zonat margjinale? Çfarë presim nga shtëpia? A ekziston një mënyrë e re e konceptimit të banesave sociale? Cilët janë kufijtë e qendrës? A janë lagjet ishuj apo janë më tepër shtresa tematike? Dhe përsëri: si mund të ndërtojmë një infrastrukturë solide sociale të aftë për të depërtuar në çdo lagje? A mund të jenë shkollat ​​baza e re? Këto janë disa nga pyetjet që do të udhëheqin edicionin 2022-2023.

Duke u paraqitur në një maskë të paprecedentë, ngjarja do të hapet për dialog me institucione dhe lagje të ndryshme të qytetit, duke përfshirë aktivitete dhe iniciativa lokale dhe duke rrëfyer natyrën policentrike, komplekse dhe jetike të Milanos. Me rastin e dy ditëve të shtatorit do të hapet një thirrje për mbledhjen e propozimeve dhe nismave për t’u përfshirë në programin e eventit 2023.

Prandaj, kjo pritje e Javës së Harkut të Milanos 2023 qëndron si një moment i rëndësishëm shkëmbimi që synon të katalizojë realitetet e ndryshme aktive në zonë dhe të favorizojë një aktivizim më të gjerë të vendeve.

Inaugurimi i Javës së Harkut të Milanos do të mbahet në Politeknikun e Milanos të hënën më 26 shtator. Programi përfshin përshëndetjet institucionale në orën 17.15 dhe leksionin e Anne Lacaton në orën 18.00.

Leksioni i Anna Heringer është planifikuar për Trienalen të martën më 27 shtator në orën 19.00 në fund të ditës së studimit të hapur për të gjithë qytetin. Institucionet lokale dhe realitetet e pavarura aktive në zonë do të përfshihen në ndërthurjen e reflektimeve mbi temën e periferisë, duke filluar me prezantimin e disa praktikave më të mira gjatë paradites për të vazhduar me një pasdite diskutimi rreth tryezave të punës gjithashtu të hapura për publikun.

Gjatë paradites do të prezantohen disa projekte pilot si pjesë e “Programit PINQUA Living Quality”; rezultatet e para të “Jashtë Kampusit. Il Cantiere per le Periferie “promovuar nga Politecnico di Milano dhe Studimet e para të Zonës, një program hartash që po zhvillohet nga Departamenti i Rigjenerimit Urban të Komunës së Milanos, me një fokus të veçantë në rrethin San Siro. Pasdite, do të zhvillohen tryeza diskutimi ndërmjet institucioneve, projektuesve dhe zërave kritikë, pasuar nga një diskutim publik ndër-publik.

Të gjitha takimet janë falas.

Leksionet nga Anne Lacaton dhe Anna Heringer do të mbahen në anglisht, me rezervim në lidhjet e mëposhtme (sipas disponueshmërisë):

26 shtator Anne Lacaton

27 shtator Anna Heringer

Arkitekturë

“Qendra e Tiranës, një shesh ndërtimi pa kriter”

Published

on

Një tjetër kullë shumëkatëshe do t’i shtohet qendrës së Tiranës. “Tirana Multifuncional Center” quhet projekti më i ri për të cilin u mbajt një konkurs ku morën pjesë 5 studio, OODA, Cebra, FUKSAS, JDG+SHIGERU dhe UN STUDIO. Projektin fitues e ka ideuar studioja daneze “Cebra”.

Kulla shumëkatëshe do të ngrihet mbi lulishten pas Pallatit të Operas dhe Baletit në qendër të kryeqytetit, duke zënë kështu edhe një tjetër hapsirë të gjelbër të mbetur në qendër.

Kjo është kulla e gjashtë që po ngrihet në qendrën e Tiranës, një zonë ku institucionet e qeverise qendrore dhe lokale i kanë lënë dorë të lirë investitorëve, duke ngelizhuar miratimin e rregulloreve që vendosin koeficentët e shfrytëzimit, lartësisë dhe përdorimit të truallit, shkruan Citizens-channel.com.

Një investigim i Citizens Channel, publikuar në maj të 2021 shpjegon si Bashkia e Tiranës dhe qeveria shqiptare po zëvendësojnë godinat historike me kulla shumëkatëshe, duke anashkaluar një sërë procedurash ligjore.

Sipas hartës së publikuar nga Agjencia Kombëtare e Planifikimit të Territorit, qendra e Tiranës, (zona ku do ndërtohet edhe kulla e re) i përket njësisë strukturore TR/1. Në faqen zyrtare të AKPT nuk ka asnjë Plan të Detajuar Vendor (PDV) për zonën TR/1 edhe pse zyrtarisht ky territor është subjekt i PDV-së.

“Sheshi si oborr i kullave shumëkatëshe”

“Premtimi im është që ne të kemi bashkë me qeverinë një moratorium të ndërtimeve, të ndërpresim  ndërtimet dhe të sigurohemi që fillimisht të shpëtojmë të gjitha hapësirat publike për parqe”, shprehej Veliaj në vitin 2015.

Por që nga ardhja e tij në krye të bashkisë Tiranë, disa ngrehina nisën të shfaqen në zona të ndryshme, pa asnjë uniformitet me pallatet ekzistuese. Lejet e ndërtimit vijuan të jepeshin njëra pas tjetrës, dhe kulmi arriti në vitin 2017, me projektimin e një seri kullash rreth qendrës së kryeqytetit të cilat vijojnë ende të ndërtohen. Sot në Tiranë numërohen të paktën 11 kulla./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Leximi i Arkitekturës si Libër

Published

on

Standardet për klasifikimin e arkitekturës së mirë ose të tmerrshme janë dobia dhe bukuria, ose ato që ne zakonisht i referohemi si praktike dhe estetikë.

Megjithatë, praktika mund të na drejtojë shpejt drejt funksionalizmit, i cili është opsioni i vetëm i zbatueshëm, ose drejt projektimit të strukturave skulpturore.

Arkitekti Le Corbusier dikur tha: “Nëse krijon një shtëpi me gur, dru dhe beton, kjo është vetëm një ndërtesë; nëse prek zemrën time, kjo është arkitekturë”.

Megjithatë, ndoshta lexueshmëria e arkitekturës mund të shërbejë si një kriter për arkitekturë të mirë: Leximi i arkitekturës si një libër me fjalë dhe fjali të plota që qëndrojnë në konsideratë të kujdesshme.

Lexueshmëria dhe lexueshmëria janë dy koncepte të ndryshme në arkitekturë.

Lexueshmëria arkitekturore është një term i përdorur për të përshkruar shkallën në të cilën një ndërtesë lehtëson aftësinë e përdoruesve për të gjetur rrugën e tyre brenda saj.

Nga ana tjetër, lexueshmëria e arkitekturës këtu përkufizohet si një ndërtesë me logjikë të përsosur dhe detaje të pasura, një formë të dallueshme dhe një hapësirë ​​që ka aftësinë të ngjallë emocione të forta.

Duke u dhënë përdoruesve përvojën dhe frymën që arkitektura e mirë përpiqet të nxisë tek ata. Për shkak të dimensionit kohor dhe shfaqjes së ngjarjeve, arkitektura merr një cilësi dinamike dhe konotative që mbart narrativë që e bën atë të lexueshme.

Continue Reading

Arkitekturë

Po mbahet konkursi për ndërtimin e “Tirana Multifunctional Center”, kryeqytetit shqiptar mund t’i shtohet edhe një kullë

Published

on

Sot në Tiranë po zhvillohet Konkursi Ndërkombëtar për projektin fitues midis 5 studiove të arkitekturës bashkëkohore për ndërtimin e “Tirana Multifunctional Center”. Kryebashkiaku i Tiranë e ka shpërndarë videon ku po paraqiten projektet e kërkuara nga qeveria shqiptare me këtë shënim:

“Tirana Multifunctional Center”- Konkursi Ndërkombëtar për projektin fitues mes 5 studiove prestigjoze të arkitekturës bashkëkohore, për një ndërtim tejet ambicioz në qendër të Tiranës, i cili do të forcojë më tej profilin e metropolit rajonal të së ardhmes për kryeqytetin tonë”.

Ndër prezantimet, vihet re ndërtimi i një kulle shumëkatëshe në zemër të kryeqytetit, pas Teatrit të Operas dhe të Baletit, për të cilin arkitekti drejtues që e prezantoi tha se ishte mbështetur në traditën shqipptare e konkretisht, në stilin e shtëpisë së Zekatëve në Gjirokastër, të Pallatit me Kuba në Tiranë, të qytetit të njëmijë dritareve dhe kështjellës së Beratit.

Sikurse shihet nga pamjet, kulla e re që propozohet ngrihet pikërisht mbi lulishten pas Teatrit të Operas dhe Baletit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending