Connect with us

Arkitekturë

‘Fshati me kokë poshtë’ Kjo është platforma që po sfidon forcën e gravitetit

Published

on

Në qershor të këtij viti u inaugurua Hub of Huts, një platformë e re e pezulluar që sfidon forcën e gravitetit, duke përmbysur konceptin e mirëqenies.

Nuk është një detyrë e lehtë, të lidhesh me një ndërtesë që tashmë kishte gjetur simbolin e saj në pishinë, megjithatë ishte kjo e fundit që dha frymëzimin për projektin e ri.

Në një fazë fillestare kërkimore, ekipi i arkitektëve studioi situatën e re fillestare, duke kapur atmosferën e ndërtesës në kontekstin e saj.

Nga vëzhgimi i peizazhit përreth, i pasqyruar në ujërat e pishinës, ideja kompozicionale mori jetë: të materializohet ajo që shihet e pasqyruar në sipërfaqen e ujit, sikur imazhi të ishte një paraqitje kalimtare e gatshme për t’u shndërruar në realitet.

Është një koncept që luan me vijën e horizontit, me konceptin e drejtë dhe me kokë poshtë, me këndvështrimet. Lukas Rungger, themeluesi i noa * dhe arkitekti kryesor i projektit, shpjegon:

“Thelbi i këtij projekti është përmbysja e horizonteve, me pasojë habinë e vëzhguesit. Por nëse e mendoni mirë, ndryshimi i këndvështrimit është një ushtrim shumë i zakonshëm në zonat e mirëqenies, ku, në varësi të faktit nëse jeni shtrirë në saunë, ulur në zonën e relaksimit ose i zhytur me kokë poshtë në pishinë, pamjet ndryshojnë vazhdimisht. “.

Zgjedhja e ngjyrave dhe materialeve është në harmoni me peizazhin malor: panelet e aluminit në tonalitete kafe natyrale mbulojnë kabinat individuale si dhe trashësinë e dyshemesë, të formuar nga një strukturë trarësh mbështetës çeliku. Edhe rrapat e dritareve janë të të njëjtit material dhe ngjyrë. Dyshemetë janë me qeramikë ngjyrë bezhë e lehtë, ndërsa në dhomën e relaksimit dyshemeja është me lisi të bardhë të lyer me vaj.

Në këtë detyrë të re, noa * ka mundur të ringjallë shtysën imagjinative nga lindi projekti për Hubertus, duke projektuar një platformë që me konsolin e saj 20 metra shënon një postë të re lundruese midis qiellit dhe tokës. Një projekt ku forca e gravitetit duket se po zhduket për t’i hapur vendin skenarëve të papritur.

Arkitekturë

Moshe Safdie, arkitekti i cili krijoi ikona për shumë qytete të botës

Published

on

Të pakta janë ndërtesat që kanë formësuar në mënyrë drastike imazhin e një qyteti deri në atë pikë sa ka bërë Marina Bay Sands.

Ashtu si Kulla Eifel dhe Burj Khalifa përcaktojnë horizontet e Parisit dhe Dubait, resorti me tre kulla të larta, i bashkuar në majë nga një “skypark” horizontal dhe pishina më e famshme e pafundësisë në botë, është një ikonë në Singapor.

Por njeriu që e ka projektuar këtë resort, nuk mund të qëndrojë aty.

“Është shumë e zhurmshme,” thotë arkitekti izraelito-kanadez Moshe Safdie. “Unë jam një notar dhe nuk mund të futem kurrë në pishinë sepse ka kaq shumë njerëz që bëjnë fotografi.”

Ai preferon të qëndrojë në hotelin Ritz – Cartlon i cili është afër.

“Nuk ishte në mendjen time po aq sa ishte në mendjen e tyre” thotë Moshe, derisa rikujton propozimet e dhëna për këtë projekt.

“Ata nuk thanë se kjo ndërtesë duhet të bëhet ikonë e Singaporit, por e përmendën se ky projekt duhet të jetë ikonik” shton ai.

Ideja ishte të dizajnonte diçka të habitshme por të thjeshtë. Ndërtimi i një tarrace në çati me gjatësi 0.2 milje në majë të tre rrokaqiejve kërkonte një vepër të inxhinierisë, por, në rastin më abstrakt, Marina Bay Sands mund të skicohet me katë goditje themelore.

Në gjuhën e shenjave të Singaporit, pikë referimi për këtë rrokaqiell është thjesht ngritja e tre gishtave të njërës dorë dhe mbështetja e njërit gisht në majë.

“Suksesin e këtyre lloj gjërave nuk mund ta planifikosh apo dizajnosh, thjeshtë ndodh” tha ai për suksesin. “Por unë jamë shumë i lumtur për këtë. Na ndryshoi jetën për sa i përket punës që bëjmë.

Por ky nuk është suksesi i vetëm i Moshe Safdie, pasi që nga viti 2010, vit ky kur Marina Bay Sands u hap, Moshe realizoi edhe 20 projekte tjera.

Ndër to “Muzeu i Urave të kristalta” në Arkansas dhe kompleksi rezidencial me kulla të dyfishta në Kolombo të Shri Lankës.

Por edhe pse në moshën 84 vjeçare, Moshe nuk e ka ndërmend të ndalet, pasi udhëtimet e fundit e dërguan në Sao Paolo të Brazilit ku ishte për hapjen e projektit të tij “Qendra e Arsimit dhe Kërkimit Albert Einstein” e cila mbulohet me çati prej xhami.

Ai poashtu ishte edhe në Quito të Ekuadorit për të vizituar Kullën Qorner e cila është e mbuluar nga pemët dhe e cila pritet të hapet së shpejti.

Por gjatë kohës së pandemisë, puna e tij u ndal pak, por jo edhe ai, pasi gjatë kësaj kohe ai ka shkruar një libër kujtimesh për punën e tij, i quajtur “Nëse muret mund të flasin; Jeta ime në Arkitekturë”/Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Arkitekturë

Projekti që arriti të anulojë degradimin ekologjik shpallet fitues i Çmimit Aga Khan për Arkitekturën 2020-2022

Published

on

Çmimi Aga Khan për Arkitekturën (AKAA) shpalli fituesit e edicionit 2022.

Nga një grup prej 463 projektesh të nominuara për Ciklin e 15-të të Çmimeve (2020-2022), gjashtë fituesit tregojnë shembuj të përsosmërisë arkitekturore në fushat e dizajnit bashkëkohor, strehimit social, përmirësimit dhe zhvillimit të komunitetit, ruajtjes historike, ripërdorimit dhe ruajtjes së zonës, si si dhe projektimin e peizazhit dhe përmirësimin e mjedisit.

Dy projekte nga India, një nga Indonezia, Irani, Libani dhe Senegali, do të ndajnë çmimin prej 1 milion dollarësh, një nga më të mëdhenjtë në arkitekturë.

Për Ciklin e 15-të të Çmimeve, AKAA mbështetej në nëntë juri Master të pavarur, duke përfshirë Nada Al Hassan, Francis Kéré, 2022 Pritzker Laureate, dhe një laureate AKAA dhe arkitekt i njohur ndërkombëtarisht Burkinabè, i cili mori çmimin në 2004 për projektin e tij të parë, një shkollë fillore në Gando, Burkina Faso; dhe Anne Lacaton, Laureate Pritzker.

Juria zgjodhi 20 projekte të përzgjedhura nga 16 vende gjatë fazës së parë dhe njohu bashkitë, ndërtuesit, klientët, artizanët mjeshtër dhe inxhinierët që kanë luajtur role thelbësore në projektet fituese.

Projekti fituesi Çmimit Aga Khan për Arkitekturën (AKAA) 2022 është:

“Hapësirat Urbane të Lumenjve. Bangladesh-Indi” | Co.Creation Architects

Projekti arriti të anulojë degradimin ekologjik dhe rreziqet shëndetësore të lumit dhe brigjeve të tij dhe të nxisë përmirësimin efektiv mjedisor të lumit.

Nëpërmjet pjesëmarrjes dhe përvetësimit të vazhdueshëm të komunitetit, përfshirjes së gjerë të grave dhe grupeve të margjinalizuara dhe një fuqie punëtore lokale, ndërmarrja në dukje e thjeshtë e pastrimit të hyrjes në lumin Nabaganga në Jhenaidah çoi në një projekt të menduar dhe minimal të peizazhit me materiale dhe teknika ndërtimi lokale duke e transformuar kështu një vendgrumbullim informal të braktisur në një hapësirë ​​shumëfunksionale tërheqëse dhe të aksesueshme që vlerësohet nga komunitetet e ndryshme të Jhenaidah.

Çmimi Aga Khan për Arkitekturën u krijua në 1977 për të identifikuar dhe inkurajuar konceptet e ndërtimit që adresojnë me sukses nevojat dhe aspiratat e komuniteteve ku muslimanët kanë një prani të konsiderueshme. Çmimi ka njohur 121 projekte, ndërsa rreth 10,000 projekte ndërtimi janë dokumentuar. Eksploroni 20 projektet e përzgjedhura në listën e ngushtë të zgjedhur nga juria për Ciklin e 15-të të Çmimeve (2020-2022) dhe sondazhin e Laureatëve të Çmimit Aga Khan 2019 të ArchDaily./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

A është komplekse marrëdhënia midis arkitekturës dhe natyrës!

Published

on

Nëse, nga njëra anë, na pëlqen të inkuadrojmë natyrën si art në shtëpitë tona; nga ana tjetër, ne përpiqemi me çdo kusht të shmangim praninë e natyrës penguese “reale” në muret dhe strukturat tona, të cilat mund të dëmtohen nga rrënjët dhe gjethet.

Në të njëjtën kohë, ne përdorim çatitë e gjelbra, kopshte vertikale dhe kuti lulesh për t’i afruar qytetet me natyrën dhe për të përmirësuar mirëqenien e njerëzve; por ndërtojmë edhe ndërtesa me materiale që janë tërësisht të shkëputura nga fauna dhe flora.

Edhe pse avancimi i biomaterialeve dhe teknologjive të reja po e ndryshon gradualisht këtë, ne megjithatë duhet të pyesim veten nëse strukturat dhe ndërtesat që zotërojmë duhet të ndahen nga natyra që i rrethon.

Kjo ishte pyetja që i shtyu studiuesit në Universitetin e Virxhinias (UVA) të zhvillonin struktura gjeometrikisht komplekse të dheut të printuara në 3D, në të cilat bimët mund të rriteshin lirshëm.

Ekipi zhvilloi një metodë për printimin 3D me materiale të bazuara në bio, duke përfshirë qarkullimin në proces.

Në vend të materialeve tradicionale prej betoni ose plastike, lënda e parë e përdorur është vetë dheu dhe bimët lokale të përziera me ujë dhe të futura në printer për të formuar mure dhe struktura. Duke kombinuar shpejtësinë, efikasitetin e kostos dhe kërkesat e ulëta për energji me materialet me bazë bio me burim lokal, procesi i prodhimit të aditivëve mund të evoluojë dhe të krijojë struktura të printuara 3D që janë plotësisht të biodegradueshme, duke u kthyer në tokë në fund të jetës së saj të dobishme.

Ekipi përbëhej nga Ji Ma, Asistent Profesor i Shkencës dhe Inxhinierisë Materiale në Shkollën e Inxhinierisë dhe Shkencave të Aplikuara në UVA; David Carr, Profesor Kërkimor në Departamentin e Shkencave Mjedisore në UVA; dhe Ehsan Baharlou, Asistent Profesor në Shkollën e Arkitekturës UVA, si dhe Spencer Barnes, student në Universitet.

Barnes kreu eksperimente mbi përzierjet më të favorshme për printim, përmes dy qasjeve: shtypjes së tokës dhe farave në shtresa sekuenciale ose përzierjes së farave me dheun përpara printimit. Të dyja qasjet funksionuan mirë.

Siç thekson Ji Ma në këtë artikull të botuar nga Universiteti, “Toka e printuar me 3D tenton të humbasë ujin më shpejt dhe mban një kontroll më të fortë mbi ujin që ka,” tha Ma.

“Për shkak se printimi 3D e bën mjedisin rreth bimës më të thatë, ne duhet të përfshijmë bimë që pëlqejnë klimat më të thata. Arsyeja pse mendojmë se është kështu është sepse toka bëhet e ngjeshur. Kur toka shtrydhet përmes grykës, flluskat e ajrit shtyhen jashtë. Kur toka humbet flluska ajri, ajo e mban ujin më fort.”

Kërkimet rreth teknologjisë kanë vazhduar dhe hapat e ardhshëm përfshijnë formulimet e “bojës” së tokës për struktura më të mëdha me të paktën një kat, duke kërkuar të parashikojnë probleme të tilla si thyerja e dheut në tensione më të mëdha.

Përveç kësaj, studiuesit kanë eksperimentuar edhe me shtresa të ndryshme brenda një paneli muri në mënyrë që të izolojnë murin e brendshëm dhe të ruajnë lagështinë e murit të jashtëm.

Edhe pse është vetëm një fillim, mund të jetë një hap drejt mbajtjes së natyrës më pranë prodhimit njerëzor./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending