Connect with us

Aktuale

Inspektori i ndërtimit në Prishtinë akuzohet se ka marr ryshfet 12 mijë € nga një kompani ndërtimore

Published

on

Sipas aktakuzës së përpiluar më 29 tetor 2020, Gafurr Rexha më 29 shtator 2020, në cilësinë e personit zyrtar inspektor i ndërtimit në Komunën e Prishtinës, kishte kërkuar dhe pranuar ryshfet 12 mijë euro nga i dëmtuari Naim Berisha, pronar i firmës ndërtimore “Berisha Group”, raporton Betimi për Drejtësi.

Në aktakuzë thuhet se pasi paraprakisht i kishin ndaluar punimet të dëmtuarit Berisha në objektin me leje ndërtimi që ishte në ndërtim e sipër tek lagja e spitalit në rrugë “Holger Petersen”, kishte shkuar tek i njëjti dhe në emër të lëshimit të lejes për vazhdimin e punimeve i kishte kërkuar shumën e të hollave prej 12 mijë euro.

Pas kësaj, i dëmtuari Berisha rastin e kishte paraqitur në polici dhe gjatë zbatimit të masave të fshehta, pasi i akuzuari Rexha ishte takuar me të dëmtuarin Berisha në kafenenë “Liburnia”, në lagjen Tophane në Prishtinë, kishte pranuar këtë shumë të të hollave, të cilin zyrtarët policorë menjëherë e kishin arrestuar.

Për këto veprime, Rexha ngarkohej me veprën penale “marrje e ryshfetit”, nga neni 421, paragrafi 1 i Kodit Penal, vepër e cila dënohet me gjobë dhe me burgim prej një deri në tetë vjet.

Gjykata Supreme e Kosovës e ka refuzuar si të pabazuar kërkesën për mbrojtje të ligjshmërisë të ushtruar nga Gafurr Rexha ndaj Gjykatës Themelore dhe Gjykatës së Apelit. Dy të fundit kishin vendosur që Rexha të dënohet për marrje ryshfeti.

Rexha akuzohej se në cilësinë e inspektorit të ndërtimit të Komunën e Prishtinës kishte pranuar 12 mijë euro ryshfet nga pronari i firmës ndërtimore “Berisha Group”, Naim Berisha, për lëshimin e lejes për vazhdimin e punimeve, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Për këtë vepër penale, Themelorja e kishte dënuar Rexhën me dënim prej 1 viti burgim dhe dënim me gjobë 3 mijë euro, ndërsa pas ankesës së Prokurorisë, Apeli e kishte rritur dënimin ndaj tij në 2 vjet e gjysmë.

Kundër këtyre aktgjykimeve, Rexha ka ushtuar kërkesë për mbrojtje të ligjshmërisë./ Media Ndërtimi.

Aktuale

Si të bëheni arkitekt në Inteligjencën Artificiale?

Published

on

Inteligjenca artificiale është larg të qenit një koncept i huaj dhe i ri. Arkitektët kanë eksploruar AI që nga vitet 1960, duke u thelluar në koncepte të tilla si shkrimi, arkitektura parametrike, algoritmet evolucionare, automata celulare, fraktale dhe sistemet L. Skriptimi është i ngjashëm me krijimin e një ekuacioni që gjeneron rezultate të projektimit në vend të vlerave numerike.

Në arkitekturë, një arkitekt i AI është përgjegjës për zhvillimin e skripteve, studimin e algoritmeve, sigurimin që rezultatet e projektimit plotësojnë nevojat e projektit dhe krijimin e algoritmeve kur është e nevojshme. Me fjalë të thjeshta, AI Architects janë projektues që ndërtojnë sisteme të inteligjencës artificiale për të zgjidhur problemet. Kompanitë në ditët e sotme varen nga arkitektura gjeneruese dhe mjetet e AI për të përfunduar projektet e tyre komplekse; Këtu nevojiten arkitektë të AI që kanë një kuptim të qartë në teknologjinë e informacionit dhe inteligjencën artificiale për të kontrolluar zgjidhjet e AI brenda organizatës duke siguruar që projekti të funksionojë pa probleme.

Roli i përgjithshëm i AI Architects është të përmirësojë operacionet e biznesit duke hartuar plane të detajuara për sistemet e AI, duke bashkëpunuar me anëtarët e ekipit si inxhinierë dhe shkencëtarë kompjuterikë për të siguruar një proces të qetë dhe për të mbikëqyrur zbatimin duke siguruar që zgjidhjet e AI që ata ofrojnë janë në përputhje me projekti duhet të prodhojë rezultate të sakta dhe të dobishme.

Është e rëndësishme të pranohet se inteligjenca artificiale nuk mund të zëvendësojë kurrë intuitën dhe ndjeshmërinë njerëzore në arkitekturë. Gjithmonë mbani mend se ju e kontrolloni mjetin, jo anasjelltas. Prandaj, është e nevojshme të shfrytëzojmë përparimet e vazhdueshme në teknologji, e cila ka qenë e vazhdueshme për 70 vitet e fundit, në dobinë tonë duke krijuar asistentë robotikë që na ndihmojnë të arrijmë të pamundurën duke ndikuar pozitivisht në mjedis, i cili ka nevojë të dëshpëruar për t’u marrë në konsideratë. dhe kujdesi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Rritja e kërkesës për rrymë do t’i mbajë gjallë termocentralet me thëngjill

Published

on

Kërkesa për rrymë në botë është duke shënuar rritjen më të shpejtë në gati 20 vjet, për shkak të përdorimit të kondicionerëve, si pasojë e rritjes së temperaturave, ka thënë Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, në një raport të publikuar të premten.

Sipas gjetjeve, ky trend, që pritet të vazhdojë edhe më 2025, nënkupton vazhdimësinë e përdorimit të energjisë me thëngjill, ndonëse do të rriten kapacitetet e energjisë së ripërtrishme.Shumë vende në botë janë duke regjistruar temperature rekorde dhe valë të të nxehtit, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Rritja e konsumit global të energjisë pritet të shkojë në gati 4 për qind më 2024 – më e madhja prej vitit 2007.

Rritje e njëjtë është parashikuar edhe për vitin 2025, në krahasim me 2.5 për qind të rritjes së kërkesës më 2023.India pritet të jetë lidere në këtë aspekt, e pasuar nga Kina.Në gjetjet e raportit është përmendur që në këtë periudhë do të rriten edhe kapacitetet për energji të ripërtrishme dhe që kjo energji të tejkalojë atë me thëngjill më 2025.

Megjithatë, mënyrat për prodhim të energjisë që shkaktojnë më shumë ndotje, siç është ajo me thëngjill, do të vazhdojnë të jenë të qëndrueshme, sidomos në Kinë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Pas freskimit të motit, shfuqizohet ndalimi i qarkullimit të kamionëve mbi 7.5T

Published

on

Zëvendësministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi, ka njoftuar se është shfuqizuar vendimi i datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T, shkruan Ekonomia Online.

“Duke marrë parasysh parashikimin e motit nga Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës, sipas të cilit parashihen rënie të ndjeshme të temperaturave ditëve në vijim, kemi marrë vendim për shfuqizimin e vendimit të datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T”, ka njoftuar Durmishi.

“Faleminderit për mirëkuptimin tuaj gjatë këtyre ditëve me temperatura të larta”, ka shkruar ai./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Trending