Connect with us

Ndërtim

Industria e ndërtimit vazhdon të luftojë me mungesën e punëtorëve, ky është plani i Nju Jorkut për të tërhequr punëtorë të rinj

Published

on

Teksa industria e ndërtimit vazhdon të luftojë me mungesën e punëtorëve, kryesori i qytetit të Nju Jorkut, Eric Adams, ka nisur një program prej 18.6 milionë dollarësh të projektuar për të tërhequr 2,300 njerëz me të ardhura të ulëta në karriera ndërtimi dhe industriale gjatë tre viteve të ardhshme.

Skema Rrugët drejt Karrierës Industriale dhe Ndërtimore (PINCC) do të shohë pjesëmarrësit të përzgjedhur nga Zyra e Kryetarit të Bashkisë për Talentin dhe Zhvillimin e Fuqisë Punëtore ose Konsorciumi jofitimprurës për Edukimin e Punëtorëve përpara se të vlerësohen për trajnime në ndërtim ose në industri.

“Të gjithë njujorkezët meritojnë të fitojnë një pagë jetese dhe të marrin pjesë në prosperitetin e qytetit tonë, dhe kjo është arsyeja pse unë jam krenar të shpall Rrugët drejt Karrierës Industriale dhe Ndërtimit,” tha kryebashkiaku Adams.

“Me mbështetjen e një granti federal prej 18.6 milionë dollarësh amerikanë, ne po ndërmarrim hapa të mëdhenj drejt sigurimit që mijëra njujorkezë të kenë akses në punë me të cilat mund të mbajnë një familje, ndërkohë që u japim punëdhënësve të qytetit tonë akses në talentin që u nevojitet për të lulëzuar. .”

Mungesa e aftësive po ndihet në të gjithë industrinë e ndërtimit, por SHBA-ja është ndikuar veçanërisht keq. Të dhënat nga Associated General Contractors of America (AGC) sugjerojnë se mungesa e punëtorëve po pengon rritjen për sektorin në vend.

“Megjithëse kërkesa për projekte është e fortë, ka shumë shtete ku kontraktorët nuk mund të gjejnë punëtorë të mjaftueshëm,” tha Ken Simonson, kryeekonomist i shoqatës. “Niveli i lartë i hapjeve dhe shkalla e ulët e papunësisë midis punëtorëve me përvojë të ndërtimit tregon se industria ka nevojë për më shumë punëtorë.”/Media Ndërtimi.

Ndërtim

Rreziqet në rritje rreth ndërtimit nuk ndalojnë marrjen e kredive për këtë investime në këtë sektor

Published

on

Kredia për sektorin e ndërtimit këtë vit po shënon nivelet më të larta në të paktën gjashtë vitet e fundit.

Sipas të dhënave nga Banka e Shqipërisë, për 7-mujorin 2022, kredia e re për ndërtimin kishte vlerën e 22.7 miliardë lekëve ose 194 milionë eurove.

Kredia e re për sektorin e ndërtimit është rritur me 38% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Vlera totale e portofolit të kredisë për ndërtimin në fund të muajit korrik arriti në 70.4 miliardë lekë, në rritje vjetore me pothuajse 30%.

Kredia për ndërtimin po përjeton një fazë të re rritjeje, e nxitur nga zhvillimet në sektorin e pasurive të paluajtshme, sidomos në kryeqytet dhe bregdet.

Mbështetur në të dhënat e INSTAT, për 6-mujorin 2022, vlera e lejeve për ndërtesa, përfshi rikonstruksione, ishte rreth 60 miliardë lekë, në rritje me 54% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Ndërsa sipas Bankës së Shqipërisë, rritja mesatare vjetore e çmimeve të pasurive të paluajtshme për vitin e kaluar shënoi nivelin 9%.

Rritja e çmimeve ka inkurajuar jo vetëm sipërmarrësit, por po nxit edhe më shumë bankat t’i mbështesin këto projekte.

Megjithëse pjesa më e madhe e investimeve në ndërtim po financohet me burime të tjera, edhe bankat tregtare po e shfrytëzojnë ecurinë e favorshme në tregun e pasurive të paluajtshme, për të zgjeruar biznesin si në financimin e këtyre investimeve, ashtu edhe në blerjen e tyre nga familjet shqiptare.

Ndërtimi këtë vit është sektori i dytë më i kredituar i ekonomisë, pas tregtisë. Por, ndërkohë që kredia e re për tregtinë paraqitet pothuajse në të njëjtat vlera me vitin e kaluar, kredia për ndërtimin është në rritje të ndjeshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Hyundai do të zbulojë konceptin e ngarkuesit me hidrogjen

Published

on

Prodhuesi me bazë në Korenë e Jugut Hyundai do të marrë pjesë në ekspozitën e Bauma të këtij viti, ku do të zbulojë një koncept ngarkues me rrota me energji me qeliza hidrogjeni.

Ngarkuesi i ri 14 tonësh, HW155H, premton tetë orë funksionim, me një kohë mbushjeje prej 20 minutash – dhe emetimi i vetëm është uji.

Hyundai do të shfaqë gjithashtu gamën e tij të ekskavatorëve, ngarkuesve me rrotën dhe kamionëve të artikuluar (ADT).

Duke punuar temën Think Further, Think Future, kompania do të zbulojë gjithashtu dy ADT të reja, HA30A dhe HA45A, me nën respektivisht 28 dhe 41 ton.

ADT- janë projektuar me korniza të pjerrëta të shas së pasme, duke u rritur qëndrueshmërinë e tyre në shumë qendra të makinave.

Sipas Hyunda, ADT-të janë të ndryshme për të përqafuar tokën, me boshtet e njëpasnjëshme që kanë një nivel të lartë kontakti me tokën dhe “tërheqjen më të mirë në klasë”. Në të dy makinat, një unazë rrotulluese e bashkimit të artikulacionit është montuar afër boshtit të përparmë, duke nxitur zgjidhjen e njëjtë të problemeve.

Kjo vetëm njëlloj e barabartë me peshën i lejon operatorit të përdorë diferencialet e mjedisit të rrëshqitjes me një vlerë bllokimi 45°, duke mbajtur lëvizjen në të dy rrotat e përparme edhe kur drejton drejtimin.

Stenda Hyundai do të përfshijë një teknologji të tillë, por do të bëjë që të ketë një zonë të veçantë teknologjike në sallën e TIK, ku do të demonstrojë si risitë ekzistuese, ashtu edhe vizionin e kompanisë për të ardhmen.

Pikat kryesore do të jenë të sigurta për energjinë, duke përfshirë teknologjinë elektrike dhe hidrogjenin e karburantit për makineri të ndërtimit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Komuna e Prizrenit ndanë parcelë për ndërtimin e objektit të ri të Arkivit Ndërkomunal

Published

on

Me asnjë votë kundër, Kuvendi Komunal i Prizrenit, ka miratuar Kërkesën e Arkivi Kosovës për ndarjen e parcelës për ndërtimin e objektit të ri të Arkivit Ndërkomunal – Prizren.

Në mbledhjen e së enjtes të Kuvendit Komunal të Prizrenit, anëtarët e Kuvendit votuan buxhetin e Komunës për vitin 2023.

Për përgatitjen e buxhetit janë mbajtur 9 dëgjime buxhetore, 1 dëgjim buxhetor është mbajtur edhe nga Komiteti për Politikë dhe Financa.

Për organizimin e dëgjimeve buxhetore, zyrtarët përgjegjës kanë përgatitur raport me të gjitha detajet i cili është i publikuar në uebfaqen e Komunës, në rubrikën “Dëgjimet Buxhetore”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending