Connect with us

Tech

Si mund të përmirësojë rezultatet akademike miratimi i Realitetit Virtual në edukimin e arkitekturës?

Published

on

Edukimi luan një rol kyç në formësimin e së ardhmes së fushave të ndryshme dhe adoptimin e Realitetit Virtual (VR) në edukimin e arkitekturës. Duke integruar VR në kurrikulë, institucionet akademike synojnë të përmirësojnë të kuptuarit, të rrisin kreativitetin dhe në fund të nxisin rezultatet akademike në fushën e arkitekturës.

Shekulli 21 përfshin përparimin teknologjik dhe aplikimet e tij të panumërta në çdo dekadë. Përparimi më i fundit që tërheq vëmendjen është Realiteti Virtual (VR), i cili dihet se ka ndikuar pothuajse në çdo disiplinë që mund të mendohet. Duke ripërcaktuar qasjen tradicionale edhe në fushën e arkitekturës dhe ndërtimit, VR është një hap vizionar që nxit ndryshime të konsiderueshme për të zgjeruar mundësitë.

Duke iu referuar sondazhit të firmës së AIA-s “Biznesi i Arkitekturës” në 2018, rreth 67% e firmave të mëdha adoptuan teknologjinë VR në praktikën e tyre. Megjithatë, kjo tani nuk është e kufizuar vetëm në praktikën e botës reale, por gjithashtu përshkon edukimin arkitektonik.

Çfarë është Realiteti Virtual (VR)?

Mjedis virtual me përdorimin e modelimit kompjuterik. Shpesh akronim si VR, aplikacionet e tij përdorin teknologji të avancuar për të imituar përvojat e jetës reale në kushte jo reale përmes pajisjeve interaktive si kufjet, syzet, kostumet e trupit, dorezat dhe të tjera. Kur vishen, këto pajisje zbulojnë lëvizjet e njeriut dhe transmetojnë sinjale në kohë reale për të rregulluar skenarët në vazhdim dhe për të krijuar një iluzion të pranisë (teleprezencës) në mjedisin sipërfaqësor 3D.

Në varësi të qëllimit, teknologjisë, shtrirjes së angazhimit dhe përvojës zhytëse që promovon, sistemet VR klasifikohen gjerësisht në tre kategori, përkatësisht – jo-zhytëse, gjysmë-zhytëse dhe plotësisht zhytëse. Këto dallime zakonisht përcaktohen nga shqisat e një individi që stimulohen kur përjeton një ndërveprim virtual që ndihet afër realitetit.

Kategoria plotësisht zhytëse e VR përfshin pamjen, zërin dhe madje edhe prekjen në disa raste. Eksperimentet me përfshirjen e nuhatjes në këtë teknologji janë ende në fillimet e saj. Kështu, aplikimi i sistemeve të tilla të ndryshme VR për qëllime të ndryshme arsimore dhe trajnimi ka shumë përfitime. Duke ofruar siguri më të madhe me një kosto të reduktuar, simulimet VR mund të ofrojnë hapësirë për të mësuar dhe trajnim që është e barabartë ose pothuajse në të njëjtin nivel me sistemet e botës reale. Në kontekstin e industrisë arkitekturore, saktësia dhe detajet në dizajne, dhe një kuptim i ndërlikimeve të ndërtesave mund të arrihet më mirë duke përdorur teknikat dhe burimet progresive të paraqitura nga VR.

Integrimi i Realitetit Virtual në edukimin arkitektonik

Shkolla e vjetër mësonte bazat që nxitnin imagjinatën duke vëzhguar vizatimet 2D shpesh e bënin sfidues lidhjen e marrëdhënieve dhe përmasave hapësinore 3D. Meqenëse mjetet tradicionale në klasa janë të rrënjosura në teori, ato ofrojnë një kuptim të kufizuar të hapësirave dhe procesit të ndërtimit. Duke reformuar mjetet mësimore konvencionale dhe moderne, ardhja e VR është përparimi teknologjik më bashkëkohor në industrinë e arkitekturës dhe ndërtimit. Duke u shfaqur në praktikën profesionale kohët e fundit, VR tani po zgjerohet për të fituar popullaritet edhe në fushën e edukimit arkitektonik. Përdorimi i tij në arkitekturë ndihmon në tejkalimin e vizualizimit përtej kapaciteteve të vizatimeve 2D dhe paraqitjeve 3D dhe e pajis njeriun për të përjetuar zhytjen aktuale në një projekt.

Me pajisje futuriste si kufjet VR, kostume trupore dhe të tjera, mund të krijohet një mjedis dixhital interaktiv i një dizajni ende për t’u ndërtuar. Duke përdorur kontrollues, ky mjedis dixhital lehtëson ndërveprimin me shumë elementë të dizajnit si eksplorimi i sipërfaqeve dhe përfundimeve të ndryshme të materialeve, eksperimentimi me ndriçimin dhe ajrosjen, objektet lëvizëse etj. Një simulim i tillë i ngjashëm me jetën kur futet në studiot e mësimit të dizajnit ndihmon në promovimin e një kuptimi më të mirë të ergonomisë dhe marrëdhënieve hapësinore. Modelet e prototipit për referencë dhe përdorim në të ardhmen janë gjithashtu të mbështetura. Kështu, edukimi arkitektonik i realitetit virtual inkurajon asimilimin e aftësive të projektimit duke marrë parasysh të dhënat e mjedisit real duke përforcuar prekshmërinë dhe duke lejuar korrigjimin pa mundim të gabimeve në vetë procesin e projektimit.

Tech

Prishtina nikoqire e kampit rajonal për Inteligjencë Artificiale “AI Startup”

Published

on

Innovation Centre Kosovo (ICK) në bashkëpunim me kompanitë dhe institucionet prestigjoze amerikane Special Competitice Studies Project -SCSP, Plug and Play dhe Programin Compete të USAID Kosovo, po e sjellin edicionin e parë të “AI Startup” – kampit rajonal për inteligjencë artificiale, në Prishtinë, nga data 27 deri më 31 Maj.

Top ekspertë global të Inteligjencës Artificiale dhe liderë të industrisë do ti bashkohen mbi 30 bizneseve inovative nga i tërë Ballkani Perendimor, në edicionin e parë të kampit rajonal për AI, i cili do të mbahet në hapësirat e Innovation Centre Kosovo në fund të muajit Maj.

Përgjatë 5 ditëve, kampi do të ofrojë punëtori profesionale për kompanitë që kanë synim rritjen dhe investimet në aplikimin apo zhvillimin e AI, zbatimin e inteligjencës artificiale në proceset e brendshme të kompanive, sigurinë e të dhënave dhe të drejtat pronësore, bashkëveprimin ndërmjet tech kompanive nga Ballkani Perendimor, dhe qasjen në një numër të madh të investitorëve, përfshirë gjigantin global “Plug and Play”.

Përveç sesioneve të mbyllura për publik, ICK dhe partnerët janë duke punuar në organizimin e ngjarjeve të hapura për komunitetin, të cilat do të organizohen gjatë javës së 27 Majit. Informatat do të publikohen së shpejti në kanalet zyrtare të ICK-së.

Disa nga ekspertët global të cilët do të zbarkojnë në Prishtinë, përfshijnë Dr. Philipp Gneiting (Open Innovation Partner, Plug and Play) dhe ish-udhëheqës i Inovacionit në Mercedes-Benz, Robin Pilling, themeluesin e DAVINCE (Unleashing AI-powered entrepreneurs), Visar Berisha, profesor dhe shkencëtar/ndërmarrës në Arizona State University, Sophia Zhu, ish-menaxhere në kompaninë prestigjoze Unilever, tashmë Konsulente për Strategji dhe Inovacion në Plung and Play, Despoina Dimitrakopoulou, eksperte e IP (pronësisë intelektuale) për korporata, dhe drejtorin e Plug and Play për CEE, Uranik Begu.

Kjo ngjarje e madhe vjen në prag të 12 vjetorit të themelimit të Innovation Centre Kosovo, ndër qendrat lidere në rajon për zhvillimin e ndërmarrësisë, bizneseve startup, teknologjisë së informacionit dhe komunikimit, shtytjen e talentëve dhe aftësimin e të rinjve në epokën digjitale./Media Ndërtimi

Continue Reading

Tech

Apple pritet ta prezantojë iPhone 17 Slim

Published

on

Edhe pse jemi ende në pritje të ardhjes së serisë iPhone 16 të celularëve të Apple, tashmë po qarkullojnë thashetheme për pajisjet që do të shfaqen vitin e ardhshëm.

Analisti Jeff Pu pohon se seria e iPhone 17 do të sjellë një dizajn të rifreskuar. iPhone 17 i ardhshëm thuhet se do të përdorë një ekran 6.1 inç, iPhone 17 Pro do të ketë një panel 6.3 inç, ndërsa një ekran 6.9 inç është rezervuar për Pro Max. Është interesante se iPhone 17 Plus nuk do ta ketë këtë emër, por do të quhet iPhone 17 Slim dhe do të ketë një ekran 6.6 inç.

Kjo sugjeron se mund të jetë më i vogli nga katër modelet e përmendura, i cili mund të konsiderohet një pikë unike e shitjes. Pu pretendon se iPhone 17, 17 Slim dhe 17 Pro do të kenë korniza alumini, ndërsa Pro Max do të marrë një kornizë titani. Dizajni i të katër modeleve do të jetë “më kompleks” në një farë mënyre, raporton Telegrafi.

I njëjti burim pretendon se iPhone 17 dhe iPhone 17 Slim do të mundësohen nga një procesor A18 ose A19 i çiftuar me 8 GB RAM, ndërsa Pro dhe Pro Max do të përdorin një procesor A19 Pro dhe 12 GB RAM. Për krahasim, iPhone 15 dhe iPhone 15 Plus kanë 6 GB RAM, dhe 15 Pro dhe Pro Max kanë 8 GB. Kur bëhet fjalë për serinë iPhone 16, pritet vetëm 8 GB RAM, por modelet e iPhone 17 Pro do të “kalojnë” në 12 GB.

Të katër modelet nga seria iPhone 17 do të kenë një kamerë selfie 24 MP, ndërsa modelet aktuale përdorin një kamerë 12 MP.

iPhone 17 Pro Max thuhet se do të ketë një Dynamic Islands, ndërsa tre modelet e tjera do të ruajnë dizajnin aktual. Duket se Pro Max do të pozicionohet si modeli hiper premium i Apple vitin e ardhshëm./Media Ndërtimi

Continue Reading

Tech

Google do të përdorë AI për të përmirësuar sigurinë kibernetike

Published

on

Produkti i ri i kompanisë Google ka të bëjë me sigurinë kibernetike dhe bashkon projektet Gemini, Mandiant dhe VirusTotal.

Njerëzit dhe kompanitë po përpiqen të gjejnë më shumë mënyra për të përdorur inteligjencën artificiale gjeneruese, kështu që Google planifikon të përdorë AI më shumë në fushën e sigurisë kibernetike dhe t’i bëjë raportet e kërcënimeve më të lehta për t’u interpretuar, transmeton Telegrafi.

Google njoftoi një produkt të ri në fushën e sigurisë kibernetike – Google Threat Intelligence, i cili do të kombinojë funksionet e njësisë së sigurisë kibernetike Mandiant, inteligjencën e kërcënimit VirusTotal dhe modelin Gemini AI.

Produkti i ri i sigurisë përdor Gemini 1.5 Pro Large Language Model (LLM), për të cilin Google thotë se redukton kohën që duhet për të hetuar dhe zmbrapsur sulmet e ‘malware’./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending